vineri, 29 aprilie 2016

Despre cum vine Sfanta Lumina de la Ierusalim. Marturia unei persoane care a fost acolo.



Cineva care a vazut cum vine Sfanta Lumina, la Mormantul Mantuitorului din Ierusalim, ne povesteste frumusetea si trairea duhovniceasca a momentului.

Marturie de la Coborarea Sfintei Lumini – foto si video

Explicatii introductive:

Saptamana Patimilor este una foarte sobra in Ierusalim pentru crestinii Ortodocsi. In Joia Mare, in curtea bisericii Sfantului Mormant, Patriarhului Ierusalimului savarseste ceremonia spalarii picioarelor pe un podium special amenajat, unde acesta spala picioarele celor 12 episcopi, in prezenta a sute de pelerini evlaviosi, amintind de smerenia Domnului nostru Iisus Hristos. Slujbele se continua seara cu cele 12 Denii, intrandu-se in Sfanta si Marea Vineri, in care se face procesiune pe Drumul Crucii, pe care l-a parcurs Domnul nostru Iisus Hristos spre rastignire, cu o cruce mare de lemn, in prezenta clerului si a numerosi pelerini. Drumul Crucii incepe de la Biserica Greaca-Ortodoxa de la Pretoriu, unde se afla Inchisoarea Mantuitorului si se sfarseste la Golgota. Vineri seara are loc Prohodul Domnului cu cele 3 stari, savarsit pe Piatra Ungerii, locul unde Domnul Hristos a fost uns cu miresme si infasurat in giulgiu curat, fiind acoperita de un epitaf pe care se presara petale rosii de trandafir, care se dau de binecuvantare, la sfarsit, credinciosilor. Dupa savarsirea slujbei de Prohod, toti credinciosii sunt evacuati de catre autoritati, din Biserica Sfantului Mormant si nu li se mai permite accesul pana a doua zi. In Sambata Mare, primii care savarsesc slujba de Inviere dis de dimineata, sunt catolicii, dupa care Sfantul Mormant este verificat si pecetluit cu sigiliu de ceara. Pana la ora 12:00 toti asteapta cu nerabdare, cu manunchiurile de 33 de lumanari si incearca sa ajunga cat mai aproape de Sfantul Mormant. Intre orele 12:00 si 14:00 are loc Litia si se inconjoara de 3 ori Sfantul Mormant, pe rand, de catre comunitatile crestin-ortodoxe la care participa si copti, armeni si arabi crestini.


Despre venirea Sfintei Lumini:

miercuri, 27 aprilie 2016

Mitropolitul Bartolomeu Anania – Am dorit sa intram in Europa nu in Sodoma




Leul Ardealului 
s-a nascut in 18 martie 1921.

Anul acesta se implinesc 
95 ani de la nasterea sa.





În urmă cu 95 de ani se năștea, în comuna Glăvile, județul Vâlcea, Bartolomeu Anania, mare cărturar ortodox, primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, candidat la scaunul Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, în 2007.

Potrivit unui material publicat în ziarul Lumina, a slujit Biserica Ortodoxă din Transilvania timp de 18 ani, mai întâi ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005, în cadrul Mitropoliei Ardealului), apoi în calitatea de cel dintâi mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Tabloul biografic

Sub numele de mirean Valeriu Anania, cel care avea să devină mitropolit al Ardealului s-a născut la data de 18 martie 1921, în comuna Glăvile, județul Vâlcea. După școala primară, pe care a urmat-o în satul natal, s-a înscris la Seminarul Teologic Central din București, pe care l-a frecventat în perioada 1933-1941.

Un an mai târziu, s-a călugărit, la Mănăstirea Cernica, din București, fiind hirotonit apoi ierodiacon. În această calitate a slujit la mănăstirile Polovragi și Baia de Arieș.

În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj, după ce Ardealul de Nord a revenit sub administrație românească. De această perioadă se leagă un capitol important al vieții sale, fiind cel care a organizat și condus greva studențească contra Guvernului condus de Petru Groza și, totodată, antirevizionistă, împotriva celor care nu erau de acord cu revenirea Ardealului la România.

Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la "Academia Andreiană" din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul administrației patriarhale. Au urmat șase ani de temniță cruntă, în închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de reeducare.

În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române. Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.

După o muncă titanică, a reușit tipărirea, în 2001, a ediției Bibliei la care lucrase atâta timp, operă care va deveni, de altfel, ediția jubiliară a Sfântului Sinod.

Zestrea literară

Dincolo de slujirea Bisericii și a semenilor, Bartolomeu Anania n-a abandonat niciodată tărâmul literaturii, atât de drag lui încă de pe băncile școlii. Din anul 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în anul 1982 a fost distins cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, din 22 noiembrie 2010 este membru de onoare al Academiei Române.

A debutat pe tărâm literar în anul 1963, în revista "Vremea", iar sub semnătura lui Valeriu Anania au apărut apoi lucrări de o valoare de necontestat: în dramaturgie - "Miorița" (1966), "Meșterul Manole" (1968), "Du-te vreme, vino, vreme!" (1969), "Păhărelul cu nectar" (fantezie pentru copii - 1969), "Steaua Zimbrului" (1971), "Poeme cu măști" (1972); în poezie - "Geneze" (1971), "Istorii agrippine" (1976), "File de acatist" (1981), "Anamneze" (1984), "Imn Eminescului în nouăsprezece cânturi" (1992), "Poezie religioasă românească modernă" (1992); proză și de eseuri - "Greul Pământului" (1982), "Rotonda plopilor aprinși" (1983), albumul "Cerurile Oltului" (1990), "Amintirile peregrinului Apter" (1991), romanul exotic "Străinii din Kipukua" (1979).

Prigonirea din perioada comunistă

Între 1941 și 1948 urmează cursurile Facultății de Teologie din București, Cluj și Sibiu. Este nevoit însă, din cauza tulburărilor politice, să-și încheie studiile de medicină și muzică instrumentală începute la Cluj. În iunie 1946 conduce greva studențească anticomunistă din Cluj, motiv pentru care va fi urmărit și persecutat de organele represive comuniste. Însă acum cunoaște și numeroase personalități culturale care vor contribui simțitor la "nașterea" scriitorului Valeriu Anania.

În 1958 a fost condamnat politic la 25 de ani de muncă silnică, pentru "uneltire contra ordinei sociale", și închis la Jilava, Pitești și Aiud. A fost eliberat după șase ani și două luni, în 1964, prin decret general de grațiere. În ciuda a tot și a toate, nu și-a părăsit niciodată calea, găsind întotdeauna liniștea să-și ducă opera mai departe, fie că a fost vorba de cea duhovnicească sau de cea cărturărească.

Pașii săi au fost călăuziți apoi peste oceane, slujind Biserica Ortodoxă Română în mai multe orașe ale lumii. Reîntors în țară, a fost directorul Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române (1976-1982).

În seara zilei de 31 ianuarie 2011, mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului își încheie misiunea pe pământ și pășește spre Împărăția cerurilor la vârsta de aproape 90 de ani. Trupul său a fost depus în așteptarea Învierii în cripta ierarhilor de sub altarul catedralei din Cluj.

Sursa:  http://www.activenews.ro/cultura-istorie/95-de-ani-de-la-nasterea-Mitropolitului-Bartolomeu-Anania.-Cuvantul-sau-de-tunet-Am-dorit-sa-intram-in-Europa.-Dar-Europa-nu-Sodoma-26770







marți, 26 aprilie 2016

Catedrala mantuirii neamului si catedralele din Europa.



NOI CONSTRUIM CATEDRALA: dupa MODELUL GERMAN!

- O istorioara pentru cei care prefera piatra si spatiile foarte mari

Sunt unii “buni romani” care se cramponeaza de construirea bisericilor ortodoxe. Unii au ajuns sa faca videoclipuri in care sa conteste o catedrala reprezentativa pentru mantuirea neamului romanesc, iar altii cand vine vorba sustinerii financiare a unei biserici ortodoxe striga cat il tine gura ca vrea “spitale, nu catedrale”. Nimeni nu se agita cand aude ca in Romania se construieste cea mai mare moscheie din Europa, nimeni nu se gandeste sa acuze ca in Occident se construiesc biserici cu banii contribuabililor, pe nimeni nu deranjeaza ca cea mai mare catedrala din Europa este catolica, in schimb, daca e vorba de catedrala mantuirii neamului romanesc se gasesc unii “buni” romani care sa conteste, ca, vezi Doamne, clericii ortodocsi sunt cei mai rai din Europa…


 In cele ce urmeaza va prezentam marturia doamnei Clara Rapan, care arata cum se construiesc bisericile catolice in Europa:

duminică, 24 aprilie 2016

O stareta din Rusia a fost pedepsita abuziv pentru ca a avut curajul sa spuna adevarul despre documentul semnat intre patriarhul Kiril si papa Francisc la Havana in Cuba.




Pedepsita pentru ca s-a dezis de erezie

Pentru ca a avut curajul sa sustina duhovnicul manastirii, monahia Daniela, stareta unei manastiri din cadrul patriarhiei Moscovei, a fost afurisita de un episcop subaltern patriarhului Kiril al Rusiei. Este invocat un pretext “canonic” aplicat dupa bunul plac al episcopului Victor fara ca stareta sa fie judecata de catre vreun tribunal bisericesc. Ierarhul rus invoca in mod abuziv si incorect canonul 13 al sinodului I-II, dar evita sa spuna ceva despre canonul 15 al aceluiasi sinod care spune ca stareta si-a facut datoria fata de Biserca prin gestul sau.

vineri, 22 aprilie 2016

Preotul Mihai Valica face un apel la rugaciune pentru credinciosii din Romania: "E timpul sa spunem cu voce tare ceea ce stim". Reglementarile sinodului pan-ortodox sunt de la Duhul Sfant?




“Izbăvește-ne Doamne și de toată lucrarea diavolească a mondialismului ocult și francmasonic, de toată lucrarea luciferică a des-creștinării și islamizării lumii, și de toată lucrarea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Amin”


       Dragii mei, cei ce veți citi aceste rânduri,

miercuri, 20 aprilie 2016

Catedrala Mantuirii Neamului si necesitatea aparitiei unui videoclip care sa o defaime

E problema ca se construiesc biserici ortodoxe, dar nu deranjeaza pe nimeni ca se construiesc moschei, capele protestante sau biserici catolice.
Trupa Taxi sustine brand-ul zilei.

Formatia TAXI a realizat un videoclip care dorea sa faca impresie prin numarul si renumele persoanelor implicate. Videoclipul este o melodie-manifest impotriva construirii catedralei mantuirii neamului. Parintele Eftimie Mitra spune (pe pagina personala de facebook) ca ar trebui cercetat ce legatura au persoanele din videoclip cu Biserica Ortodoxa, dar si cei care au initiat realizarea acestuia, considerand ca este facut la comanda. Prin Catedrala Mantuirii Neamului se face o analogie a istoriei neamului romanesc cu Biserica Ortodoxa, noi romanii vom merge la Judecata ca neam. In acest context parintele Eftimie spune: “Dumnezeu va judeca neamurile, fiecare neam in parte. Daca s-ar fi construit o catedrala a Uniunii Europene nu ar fi deranjat pe nimeni”.

luni, 18 aprilie 2016

In China s-a pornit prigoana impotriva crestinilor. Sunt interzise crucile pe turnul bisericilor, iar cei ce se impotrivesc sunt arestati.



 Campanie impotriva crestinilor in China.

Mii de cruci au fost date jos. 
Credinciosii care se impotrivesc sunt arestati.
 



Guvernul comunist chinez a declansat o campanie impotriva comunitatii crestine, mii de cruci fiind date jos de pe biserici si cladirile religioase.

sâmbătă, 16 aprilie 2016

Episcopul Longhin explica de ce nu il mai pomeneste pe patriarhul Kiril al Rusiei



 
Predica P.S. Longhin de Bănceni la praznicul Bunei Vestiri

Dragi părinţi, iubiţi fraţi şi surori, sărbătorim această măreaţă zi când pe pământ vine „vestea cea bună”, că se va naşte un om – Mântuitorul Iisus Hristos Care va scăpa neamul omenesc. Şi vedem această bucurie făgăduită în momentul în care Dumnezeu hotărăşte să-l trimită pe Arhanghelul Gavriil ca să vestească Maicii Domnului că va naşte pe „Slobozitorul sufletelor noastre”.  Mulţumim Născătoarei de Dumnezeu că prin ea s-a adus în lume Cel Ce a pătimit pentru noi. Se bucură cerul cu toate puterile și oştile îngereşti, iar împreună cu ele şi noi slavoslovim astăzi zicând: „Născătoare de Dumnezeu Fecioară bucură-te, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre!”.

joi, 14 aprilie 2016

Se pune in discutie, in Parlamentul Romaniei, introducerea noilor buletine cu cip. Se va discuta si varianta unei alternative din motive religioase.





Aleșii vor ca românii să aibă acte de identitate asemănătoare celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene, fapt pentru care au inițiat o lege prin care cer schimbarea actelor de identitate în România. Astfel, dacă legea deputatului Mihai Aurelian (foto) va fi și pe placul colegilor săi, atunci românii vor avea cărți de identitate, mai popular buletine, mai mici, dar mai ”încăpătoare”.

marți, 12 aprilie 2016

In Timisoara emigrantii isi fac de cap, ca doar au ajuns in Europa. "Drepturile Omului" sunt valabile si pentru agresori, nu doar pentru homosexuali, secte, minoritati si tot ce poate crea haos in lume.



ALERTA! Mai multi imigranti furiosi au atacat pietoni in centrul Timisoarei! “Am fugit cat am putut pe lespezile de piatra de langa Bastion, ca sa scap din mainile lor!”, povesteste una dintre victime

Mai multi locuitori din zona centrala a Timisoarei s-au plans, zilele trecute, ca au fost atacati de un grup de imigranti, care erau foarte agresivi si se legau de oricine trecea pe strada in acel moment.

luni, 11 aprilie 2016

A gresit PS Longhin oprind comuniunea cu patriarhul Kiril al Rusiei? Reactii in Biserica Rusa la documentul semnat de patriarhul Kiril si papa Francisc la Havana, in Cuba.



PS Longhin (Mihail Jar)
Vestea ca episcopul Longhin Jar, de la Banceni (Ucraina), a incetat sa-l mai pomeneasca pe patriarhul Kiril al Rusiei a starnit reactii. Ca de obicei unii sunt pro, iar altii contra, fiecare in functie de criteriile dupa care analizeaza subiectul. 
Ce spun canoanele Bisericii Ortodoxe despre aceasta situatie?


Toate canoanele Bisericii Ortodoxe osandesc schisma care este cauzata de nepomenirea ierarhului canonic instituit. De obicei schismele sunt si rupturi de Biserica si apartenenta fata de o organizatie religioasa necanonica sau independenta (privata/autonoma) iesita de sub ascultarea Bisericii. In cazul de fata PS Longhin sustine ca nu s-a despartit de Biserica Ortodoxa canonical, ci doar a interupt comuniunea cu un patriarh care si-a marturisit un crez apostat, in contradictie cu invatatura Sfintilor Parinti si ai Bisericii Ortodoxe in general, referindu-se la documentul semnat de patriarhul rus si papa Francisc la Havana (in Cuba). Subalternii patriarhului Kiril si adeptii curentului ecumenist, justifica gestul acestuia ca fiind o chestiune corecta care nu incalca invatatura canonica si dogmatica a Bisericii Ortodoxe, in timp ce mai multi teologi ortodocsi considera ca respectivul document este un act de compromis si o marturie clara a ereziei ecumeniste.

duminică, 10 aprilie 2016

Sinodul pan-ortodox din iunie 2016, are puterea unui sinod ecumenic? Mitropolitul Simeon Koutsa de Noua Smirna contesta modul in care se fac preliminariile pentru sinod.



Obiecții puternice la adresa Sfântului și Marelui Sinod Panortodox din Creta, anul 2016. Marturia unui ierarh grec, mitropolitul Simeon Koutsa de Noua Smirna.

"Prin reducerea numărului episcopilor participanți la Marele și Sfantul Sinod, acesta nu mai poate fi considerat un Sfant și mare Sinod" - aceasta este ideea de la care pornește un mesaj al Mitropolitului Noii Smirne, adresat Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, pe care agenția de știri greacă Romfea l-a primit recent, a carui traducere este oferită în exclusivitate de Agenția de știri Lăcaşuri Ortodoxe®.

Mitropolitul a comentat o serie de probleme și își exprimă protestul ferm, față de faptul că la votul Sinodului Panortodox nu participa toți episcopii. "Nu poate fi considerat un Sinod Pan-ortodox, daca nu-i implica pe toți episcopii, ci doar pe întâistătătorii Bisericilor locale, chiar și avand delegații impresionante" - a spus Mitropolitul Simeon. "Prin reducerea numărului episcopilor participanți la autoritatea Sinodului, acesta nu mai poate fi considerat un Sfânt și Mare Sinod" - a continuat el.

vineri, 8 aprilie 2016

Semne de intrebare asupra sinodului pan-ortodox din Creta - iunie 2016. Comunicarea IPS Pavlos, mitropolit de Glifada.



Întrebări privitoare la Sfântul și Marele Sinod.

Tot mai multi ierarhi ortodocsi isi pun semene de intrebare in ce priveste credibilitatea, din punct de vedere al invataturilor ortodoxe, atribuita sinodului Pan-ortodox ce va avea loc in iunie 2016. Unul dintre cei care aduc observatii critice asupra acestui Sinod este si IPS Pavlos de Glifada.


Înaltpreasfințiți arhierei invitați și împreună-episcopi, Preasfințite Păstor al Bisericii Locale, Mitropolit de Pireu și Faliro, Serafim, preacinstite și mult onorate Președinte al primei sesiuni, Părinte Gheorghe Metallinos, preacinstiți Părinți și împreună-slujitori, preacuvioși monahi și monahii, binecredincioși creștini și iubiți ascultători ai Postului de Radio al Bisericii Pireului,

Convocarea unui Sinod al Episcopilor a funcționat dintotdeauna în spațiul Bisericii ca popas în parcursul duhovnicesc al pliromei creștine, ca semn al cercetării și conștiinței de sine, ca prilej de reașezare a rânduielilor ce privesc mântuirea omului căzut. Îmbarcarea în siguranță a creștinilor în corabia noetică a Bisericii, care străbate marea acestui răstimp finit în care trăim, constituie garanția trecerii în siguranță din lumea aceasta în realitatea veșnică.

Prin urmare, Sfântul și Marele Sinod programat pentru iunie anul acesta este chemat să fie consemnat în istorie ca un popas de suflet folositor al Trupului Bisericii și ca un demers de confirmare a dreptei credințe. Ca Episcop al Bisericii lui Hristos, cu răspunderea care îmi revine în fața creștinilor eparhiei mele, dar și în fața întregului popor al lui Dumnezeu, mă aflu astăzi împreună cu dumneavoastră, pentru a expune public anumite neliniști ale noastre privitoare la convocarea acestui sinod.

miercuri, 6 aprilie 2016

Ezoteristii pot fi impartasiti la Sfanta Liturghie? - un raspuns al arhimandritului Zaharia Zaharou de la manastirea Essex din Anglia

Parintele Zaharia Zaharou spune ca ezoteristii, 
fiind adepti ai practicilor orientale pagane, 
nu pot fi impartasiti la Sfanta Liturghie 
cu Trupul si Sangele lui Iisus Hristos.


In inregistrarea de mai sus, in timpul unei conferinte din Romania, un yoghin, nemultumit ca a fost oprit de catre un duhovnic sa se impartaseasca, intreaba daca preotul a procedat corect.

Ei au alti dumnezei, facuti de oameni, in timp ce la Sfanta Liturghie te impartasesti cu Sangele lui Iisus Hristos, Dumnezeu mai inainte de veci, despre care a fost prorocit in Vechiul Testament.

Mai jos vom reda transcrierea inregistrarii (traducere stavrofora Mariam Vicol):

luni, 4 aprilie 2016

Ce se doreste uitat in istoria Romaniei. Ziua de 4 aprilie 1944 - Americanii au omorat aproape 3000 de romani.



VIDEO: 4 aprilie 1944, ziua în care americanii au OMORÂT 2942 de bucureșteni. 

REVOLTĂTOR: românii le-au ridicat două monumente aviatorilor americani doborâți!

imagini de arhiva


Astăzi se împlinesc 72 de ani de la marea tragedie din 4 aprilie 1944, când Bucureștiul  a fost ținta unui masiv bombardament al aviației americane. Au fost vizate ținte civile, cu deosebire zona Gării de Nord, dar și partea centrală a orașului, zone care nu aveau o justificare militară, deoarece frontul se afla departe, la peste 300 km, pe linia Iași-Chișinău, iar luptele încetaseră de la sfârșitul lunii martie. Mai mult, o mare parte din victime erau refugiați basarabeni, ce fugeau din calea urgiei sovietice. 

vineri, 1 aprilie 2016

Episcopul Longhin si credinciosii sai se dezic de sinodul panortodox din anul acesta.

Vladica Longhin (Mihail Jar) de la Banceni a participat la o conferinta publica in Grecia, unde a vorbit despre erezia ecumenista si despre anumite puncte de discutie ce vor fi dezbatute la sinodul panortodox din 2016.

   Despre sinodul din anul acesta, episcopul roman din Ucraina spune: "Acest sinod mare sfant panortodox este cel mai viclean, cel mai talharesc, cel mai mincinos, pe care eu si credinciosii mei niciodata nu-l vom recunoaste ca sinod. Am luat parte la pregatirea acestui sinod, e groaznic ceea ce se pregateste, si toate intrebarile la acest sfant sinod au doua raspunsuri, dar stim ca la Dumnezeu este DA si NU, de aceea nu-l recunoastem niciodata" (min 13 s.u.). In continuare, episcopul Longhin mentioneaza ca cele 30 de puncte din declaratia patriarhului Kiril al Moscovei si ereticul papa de la Vatican, le considera a fi cei 30 de arginti ai lui Iuda.



Conferinta a avut loc in Pireu la data de 23 martie 2016.

In filmarea de mai sus este prezentat doar cuvantul episcopului Longhin, care este in limba romana.

Mai multe detalii despre evenimentele de la acest simpozion gasiti aici:  http://www.atitudini.com/2016/03/in-direct-de-la-simpozionul-din-pireu-pe-tema-sinodului-asa-zis-panortodox/