miercuri, 31 mai 2017

În seminariile teologice - ecumenism impus prin abuz în funcţie.O eleva de la seminarul Teologic din Târgu Neamt a primit aviz de exmatriculare pentru ca nu vrea sa participe la slujbele clericilor ecumenisti.

Conducerea Seminarului Teologic “Veniamin Costachi” din Targu Neamt i-a dat aviz de exmatriculare elevei Chiperi Iuliana-Camelia  pentru faptul ca refuza sa participe la slujbele ecumeniste unde sunt pomeniti Ierarhii trădării Ortodoxiei în Creta.

marți, 30 mai 2017

Preotul Matei Vulcanescu despre distantarea ecumenistilor fata de invatatura Bisericii din primele veacuri.


 Preotul Matei Vulcanescu :
 
«Se adanceste erezia si schisma cu Biserica Ortodoxa din partea celor care au semnat in Creta si care prin aceasta semnatura au devenit schismatici».

Da, ati citit bine, cine a semnat in Creta e in schisma cu Biserica Ortodoxa! Trebuie sa se pocaiasca si sa isi retraga semnatura ca sa reintre in comuniune deplina cu Biserica!

De ce semnatarii din Creta sunt in schisma cu Biserica Ortodoxa?

duminică, 28 mai 2017

Sfânta Împărtăşanie, o analiză teologică făcută de părintele Macarie Banu.

Părintele Macarie Banu de la Schitul Oituz, judeţul Bacău, aduce lămuriri în ce priveşte practici de primire a Sfintei Împărtăşanii din istoria Bisericii Ortodoxe. Vorbind despre Sfânta Împărtăşanie, ieromonahul Macarie se bazează pe învăţături ale Sfinţilor Părinţi şi din Sfânta Scriptură. Prin aceasta oferă şi un răspuns celor care în zelul lor exagerat mărturisesc pătimaş pe Hristos provocând tensiuni şi tulburări inutile. Cu un duh paşnic şi patristic, slujitorul lui Hristos Macarie Banu, aduce lămuriri evitând totodată polemizarea de joasă speţă a celor care din orice subiect caută să facă gâlceavă. 

În cele ce urmează, vom prezenta o sinteză teologică alcătuită pe temei patristic de către părintele Macarie, folositoare tuturor care doresc să sporească duhovniceşte şi să se unească cu Hristos prin Sfintele Taine:

vineri, 26 mai 2017

Câteva aspecte legate de prozelitismul religios printre volohi.Scurte lămuriri despre viaţa socială şi religioasă a volohilor din Ucraina, oferite ca răspuns unor calomnii şi denaturări din partea anumitor persoane cu „bune intenţii”.
  
Casa de adunare iehovista
    În urmă cu câteva zile pe grupul (facebook) intitulat «Volohii „românii” uitaţi din Ucraina» creat de doamna Aurica Bogojel, de pe un cont fictiv intitulat sugestiv „Adevărul triunfă”[1] s-a postat următorul text:

miercuri, 24 mai 2017

luni, 22 mai 2017

Imagini despre cum va arata moscheea de la Bucuresti. Deocamdata doar in forma de proiect.Sa nu uitam ca aceasta blasfemie la adresa stramosilor nostri are acordul conducatorilor politici ai Romaniei, dar si binecuvantarea Patriarhiei Române.

Planşe model cu proiectul marii moschei de la Bucureşti au fost publicate de Diyanet, instituţia turcă ce se ocupă de Afacerile Religioase. Conform datelor turce, moscheea ar urma să aibă o capacitate de 1.500 de oameni, iar construcţia ar urma să înceapă în acest an.
 

Autoritatea turcă de supervizare a afacerilor religioase, Diyanet, a publicat pe siteul său imagini-model cu moscheea care ar urma să se construiască la Bucureşti.

joi, 18 mai 2017

Învăţături ale unor Sfinţi Părinţi care au avut căderi din Biserică sunt folosite de nepomenitori în justificarea opririi comuniunii cu preoţii care îşi pomenesc ierarhii canonici.Sfântul Teodor Studitul un apărător al dreptei credinţe,
dar care a avut şi perioade de cădere din Biserică.

     Nepomenitorii din gruparea monahului Sava Lavriotul îşi justifica propriile opinii folosindu-se de citate ale Sfântului Teodor Studitul. Ruperea comuniunii cu preoţii pomenitori produc o distanţare treptată a acestora de Biserica Ortodoxă Română.

   Lupta împotriva Sinodului tâlhăresc din Creta dusă fără discernământ a adus sminteli în rândul credincioşilor bine intenţionaţi. Unii dintre nepomenitori se războiesc între ei pentru a-şi aduna adepţi, în timp ce alţii îşi justifică extremele căutând citate de la Sfinţii Părinţi prin care să îşi acopere "mărturisirea" care, după cum se observă, s-a transformat într-o gâlceavă smintitoare. Printre citatele cu care unii "teologi" (cu autoritate doar în grupările pe care le conduc) îşi justifică atitudinile, găsim şi pasaje din învăţăturile Sfântului Teodor Studitul. Aceşti "teologi" pun mai presus învăţătura Sfântului Teodor decât canoanele Bisericii Ortodoxe, fără să menţioneze că Sfântul de a căror citate se folosesc a avut şi perioade de rătăcire, ducând după sine în schismă şi pe o parte dintre ucenicii săi. Cu atât mai mult că nu există o dovadă prin care să se arate dacă învăţăturile Sfântului Teodor, pe care ei le folosesc, au fost în timpul cât acesta era în schismă, sau după revenirea în sânul Bisericii.

    Vom prezenta un fragment din cartea  "Străjerii Ortodoxiei – Luptele monahilor pentru apărarea Ortodoxiei"[1] de Arhimandrit Vasilios Papadakis, unde în partea a treia a cărţii la subcapitolul "Monahi cu râvnă şi scrupulozitate ortodoxă exagerată şi lipsită de discernământ", este amintit şi cazul Sfântului Teodor Studitul:

miercuri, 17 mai 2017

Sf Apostol Andronic a propovaduit si in Tara Crisurilor


Sf Ap Andronic a propovaduit si in partile Bihorului. In sec I dupa Hristos alaturi de alti apostoli pune bazele crestinismului in mai multe zone ale lumii printre care si la sud de Dunare si in Campia Panonica unde a stat o perioada mai lunga ca episcop. In aceasta perioada a propovaduit si in vestul Romaniei pana la M-tii Apuseni. Biserica il praznuieste la 17 Mai.


Sf Ap Andronic face parte din cei 70 de apostoli, asemenea lui Pavel cu care era si rudenie. Andronic a primit credinta crestina inainte de unchiul sau Pavel iar in calatoriile sale misionare l-a insotit in foarte multe locuri, umbland astfel in intreaga Asie si Europa. Propovaduind la sud de Dunare impreuna cu Ap Pavel si alti ucenici ai acestuia, Sf Andronic impreuna cu Sf Ap Epenet intemeiaza o episcopie ortodoxa la Sirmium (azi Moravita in Serbia). In episcopiile intemeiate au hirotonit preoti si episcopi care au propovaduit si in nordul Dunarii, in Dacia. Dupa plecarea din Sirmium se desparte de ceilalti apostoli si urca spre nord impreuna cu Sf Iunia, ajutatoarea sa, pana in Campia Panoniei unde infiinteaza o episcopie. Ramane o perioada ca episcop al acestei cetati propovaduind evanghelia la popoarele pe care le-a gasit aici, inclusiv la dacii liberi din tribul predavensilor care populau si locul dintre cele trei crisuri (Negru, Alb si Repede - dupa denumirile de azi). Impreuna cu Sf Iunia a reusit sa increstineze multi dintre inchinatorii la idoli din aceste tinuturi.

Dupa ce a propovaduit in aceste locuri a mers in Imperiul Roman unde crestinii erau prigoniti. Imparatul Traian, un inversunat prigonitor al crestinilor, era politeist. In timpul domniei acestuia, Andronic ajunge in Evghenia unde primeste mucenicescul sfarsit impreuna cu Iunia si alti propovaduitori ai crestinismului. Trupurile lor au fost aruncate in camp pentru a fi mancate de fiare iar crestinii le-au ingropat cu cinste noaptea in ascuns. In locul unde au fost ingropati se savarseau tamaduiri si minuni, multi demonizati se izbaveau. Dupa incetarea prigoanei in Imperiul Roman arhiereul cetatii Evgheniei, impreuna cu clerul si poporul, au dezgropat trupurile mucenicilor si au vazut ca acestea erau neputrezite si izvorau miros de mir. Sfintele lor moaste au fost aduse in biserica din Evghenia unde le-au asezat cu mare cinste. Despre patimirea Sf Ap Andronic si a Sf Iunia, mentioneaza si Ap Pavel in epistola catre Romani: "Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au primit pe Hristos" (16:7).

Trecerea prin aceste locuri a unui apostol arata ca invatatura crestina a fost primita de catre stramosii nostri direct de la ucenicii Mantuitorului, poporul roman nefiind increstinat de alte popoare care au venit ulterior sfintilor apostoli pe aceste meleaguri. Se cunosc cele trei cetati de pe malul Dunarii - Histria, Tomis si Calatis unde sfantul apostol Andrei a infiintat episcopii. Aici, impreuna cu Apostolul Filip, a hirotonit preoti si episcopi care au propovaduit crestinismul mai departe pe cuprinsul intregii Dacii. De asemenea episcopii si preotii hirotoniti de Sf Pavel si ucenicii sai la sud de Dunare au propovaduit evanghelia in nordul Dunarii. Acesta a fost inceputul increstinarii si formarii poporului roman, cu cateva decenii inainte de cotropirea romana. Atat latinii cat si slavii putem spune ca au avut un rol important in raspandirea crestinismului insa nu au fost cei care au pus bazele credintei crestine pe teritoriul locuit de stramosii nostri. Cu alte cuvinte credinta noastra are radacini apostolice (direct de la sfintii apostoli) si nu a fost implementata prin intermediul sau sub influenta altor popoare care s-au intersectat cu noi de-a lungul istoriei.


Ieromonah Eftimie Mitra


Bibliografie

"Vietile Sfintilor" pe Mai si Februarie, Editate de Man Sihastria, 2005
"Istoria Bisericii Ortodoxe Romane", de Mircea Pacurariu, Sibiu 2007

duminică, 14 mai 2017

Noi sfinţi canonizaţi în România. Sfinţii putneni. Mitropolitul Iacob, şi ucenicii săi Sila, Paisie şi Natan.


Sinaxarul românesc se îmbogăţeşte cu patru sfinţi


    Acestia sunt: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Cuvioșii Sila, Paisie și Natan.

     Azi, 14 mai 2017, Mănăstirea Putna a fost gazda unui eveniment foarte important pentru ortodoxia română: proclamarea canonizarii sfinților putneni. 

VIDEO - Din învăţătura Sfântului Iacob Putneanul:

sâmbătă, 13 mai 2017

VIDEO: În amintirea cantereţei bihorence FLORICA DUMAToti cei ce au indragit-o pe Florica Duma si-au luat ramas bun. Trupul neinsufletit al artistei  a fost depus in data de 10.05.2017 intre orele 16:00 – 19:00 in foaierul Teatrului Regina Maria. Slujba de inmormantare a avut loc  joi, 11 mai 2017, orele 14:00 la Capela Hasas.

Celebra interpreta de muzica populara din Bihor, Florica Duma, a trecut la cele vesnice, marti dimineata,  in Spitalul Clinic Judetean din Oradea. Cantareata suferea de o boala necrutatoare, fusese internata, in stare grava, la sfarsitul lunii aprilie iar de saptamana trecuta n-a mai putut comunica nici macar cu putinii apropiati. (sursa aici)

vineri, 12 mai 2017

Sfântul Ioan Valahul - un mărturisitor neînfricatSfinţi români: 

                          Ioan Valahul

         – sec. XVII – 

Model de vietuire si demnitate crestina

miercuri, 10 mai 2017

Ieromonah Macarie Banu: Despre trăire şi formalism în unirea cu Iisus Hristos

Predica părintelui Macarie Banu, de la Schitul Oituz, jud. Bacău, din duminica a patra după Paşti când, în biserici (la Sfânta Liturghie), s-a citit pericopa evanghelică a slăbănogului din scăldătoarea Vitezda.


marți, 9 mai 2017

140 de ani de la Independenta Romaniei

9 MAI ZIUA INDEPENDENŢEI ROMÂNIEI

În ultimii ani, mai ales de când furăm aruncaţi în aşa-zisa familie europeană, în fiecare an pe 9 mai, majoritatea celor pe care-i întreb dacă ştiu ce serbează în această zi, îmi zic că serbează ziua Europei… şi atât! Vă spun sincer că mă trec nişte…, și ca s-o spun mai plastic…, palpitații neuronice, de-mi vine a-i dărui părintește o șeptică ca să se trezească omu’ la realitate! 

sâmbătă, 6 mai 2017

O minune petrecută în Grecia. Trupul si Sângele Mântuitorului în Sfântul Potir.Împărtăşania pe care o primim de la preot,
în Sfântul Potir,
este Trupul şi Sângele Mântuitorului.

Venerabilul părinte Ştefan Anagnostopoulos, în cartea sa Cunoaşterea şi trăirea credinţei ortodoxe, ne relatează că un profesor de la Seminarul Teologic din Tesalonic, prin anul 1959, le preda elevilor săi faptul că Sfânta Împărtăşanie nu este cu adevărat Trupul şi Sângele lui Hristos, ci doar nişte simboluri.

vineri, 5 mai 2017

Sfantul Efrem cel Nou - iubit de credinciosii de pretutindeni     Azi, 5 mai, Biserica Ortodoxa cinsteste pe Sfantul Efrem cel Nou. E un sfant iubit de credinciosii ortodocsi deoarece mereu a fost alaturi de fiecare dintre cei care i-a cerut ajutorul. Datorita minunilor pe care Dunezeu le-a facut prin el, evlavia in popor s-a raspandit cu repeziciune.
     Multi au in case icoane cu Sfantul Efrem, multe biserici il au ca protector si multe familii il au ca ocrotitor si calauzitor.

Marturii si minuni – Sfantul Efrem cel Nou. Va recomandam sa vedeti si:

Acatistul Sfantului Efrem cel Nou:

miercuri, 3 mai 2017

Ieromonahul Macarie Banu: Cine vrea să afle adevărul să mă întrebe personal.Care este scopul pentru care domnul Ciprian Staicu luptă din răsputeri pentru caterisirea fostului său prieten, ieromonahul Macarie?

   Luptele dintre nepomenitori au început să se acutizeze. Fostul preot Ciprian Staicu a pornit război şi împotriva ieromonahului Macarie Banu de la Schitul Ortodox Oituz. Părintele Macarie nu e primul, dar nu credem să fie nici ultimul, cu care fostul preot Ciprian Staicu încearcă să provoace un nou scandal virtual.
   Pe blogul său, domnul Ciprian Staicu, sub pretextul „dragostei faţă de Hristos” şi al „mărturisirii adevărului”, îl atacă pe un alt preot nepomenitor, cu scopul de a-l discredita. Duhul de gâlceavă este evident, dar sminteala este cu atât mai mare.

     Pentru că multe dintre afirmaţiile fostului preot Staicu au fost prezentate eronat şi scoase din contextul real, ieromonahul Macarie Banu a emis un comunicat prin care invită pe cei care doresc lămuriri să îl întrebe personal: 

Comunicat al Părintelui ieromonah Macarie Banu
de la Schitul Oituz, jud. Bacău

marți, 2 mai 2017

Noile buletine - modificari recente


ATENTIE! Schimbare majoră în România. 
Se schimbă cartea de identitate. 
AȘA va arăta. 

Chiar și copiii vor deține un astfel de
document de identitate
     Noua carte de identitate electronică ar putea avea un PIN de utilizator. Va fi mai mică, decat dimensiunile unui card bancar şi va include datele de pe cardul naţional de sănătate. Dar tot există contestatari, nemulţumiţi de existenţa unui cip, încorporat în cartea de identitate. Ei pot, însă, opta pentru un card fără cip.

luni, 1 mai 2017

Cum si de ce "muncitorii" sarbatoresc ziua de 1 Mai.Toata lumea stie ca de 1 mai sarbatorim Ziua Internationala a Muncii. Insa cum a aparut Ziua celor ce muncesc?

In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor unei mari greve generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti.

Apoi, cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.
 
In Romania aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890.