joi, 20 noiembrie 2014

Semnati petitia si transmiteti mai departe pentru mentinerea religiei in scolile din Romania!


Semnati petitia si transmiteti mai departe pentru mentinerea religiei in scolile din Romania :



Agentia de presa a Patriarhiei Romane, "Basilica" :

http://basilica.ro/o-decizie-discriminatorie-si-umilitoare-pentru-ora-de-religie-101935.html#sthash.bZ7RT7JP.dpuf

Decizia Curţii Constituţionale privitoare la ora de religie marchează o nouă provocare pentru misiunea Bisericii în societatea românească. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă Română cheamă pe toţi credincioşii ei să apere şi să promoveze valorile credinţei creştine şi ale spiritualităţii româneşti, în relaţie cu instituţiile publice şi cu societatea românească în general.

luni, 17 noiembrie 2014

In problema cipurilor si a ecumenismului, parintele Zaharia Zaharou de la Essex ne indeamna sa avem incredere in arhierei.


In opinia parintelui Zaharia de la Essex, ecumenismul nu e o erezie, iar reprezentantii Bisericii Ortodoxe marturisesc dreapta credinta in fata eterodocsilor.

Recent, parintele Zaharia Zaharou, de la manastirea Essex din Anglia, a avut o serie de conferinte prin Romania. A vorbit foarte frumos despre smerenie, ascultare, rugaciune etc. In cele ce urmeaza ma voi opri asupra a doua subiecte sensibile pe care parintele Zaharia le trateaza intr-un mod deosebit fata de duhovnicii mari din Romania: ecumenismul si indosarierea electronica.

Depsre actele cu cip, parintele Zaharia, ii indeamna pe credinciosi sa faca ascultare de arhierei, iar alteori refuza sa discute subiectul. Parintele Rafail Noica la conferinta de la Cluj din anul 2012 spunea ca are incredere in deciziile pe care le vor lua arhiereii.

In ce priveste ecumenismul, parintele Zaharia spune ca implicarea Bisericii Ortodoxe in miscarea ecumenista are rolul de a marturisi ortodoxia celor care s-au abatut de la dreapta credinta.

- Parinte Zaharia, sunteti de acord sau nu cu afirmatia urmatoare: Duhovnicul in a carui credinta a patruns erezia, poate pierde harisma discernamantului? Este bine ca ortodoxia sa participe la miscarea ecumenica? (Ceea ce inseamna mai ales ca erezia se leaga probabil de miscarea ecumenica).
- Despre duhovnicul care a fost atins de erezie, nu putem vorbi asa, nu putem pune diagnosticul asa. Nu trebuie sa ne grabim in a pune diagnostic in asemenea situatii. Unele biserici iau parte in miscarea ecumenica, biserici ortodoxe, si aduc acolo marturia ortodoxa. Pe de alta parte, traim intr-o lume a dialogului. Si faptul de a refuza dialogul nu cred ca ajuta, mai ales pe cei care intr-o anumita masura cauta si ei sa se impartaseasca de descoperirea dumnezeiasca. Desi prezenta ortodoxiei in aceasta miscare ecumenica este inevitabila ca marturie, putem spune ca ecumenismul nu este problema Bisericii Ortodoxe. Este mai mult problema catolicilor si a protestantilor. (02 noiembrie 2014 – conferinta Bucuresti)

Teoretic suna foarte frumos, dar realitatea e cu totul alta. Din raspuns se poate observa ca parintele Zaharia nu considera ecumenismul ca fiind erezie. Nu cunoastem nici un protestant sau catolic care sa fi cunoscut ortodoxia si sa se fi intors in sanul Bisericii mama in urma participarii reprezentantilor BOR la intrunirile ecumeniste, atat in Romania cat si in strainatate. In schimb cunoastem multe cazuri de apostazie de la dreapta credinta a unor ierarhi care au participat la intrunirile interconfesionale ecumeniste. Exemplificam pe fostul mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului care s-a impartasit din acelasi potir cu catolicii (greco-catolicii sunt un rit al Bisericii Romano-Catolice infiintat de Vatican in tarile ortodoxe). Un alt exemplu este cel al episcopului Sofronie Drincec de la Oradea care a “sfintit” Aghiasma Mare impreuna cu catolicii de Boboteaza, si acum este sustinut de Patriarhul Daniel pentru Mitropolia Timisoarei. In acelasi context amintim pe ierarhul Nifon de Targoviste care, in cadrul intalnirii ecumenice de la Busan din Corea de Sud, a semnat un document in care sustinea teoria ramificatiilor, pe PS Siluan Manaila din Ungaria si alti preoti si arhierei care au slujit alaturi de eretici cu prilejul unor intruniri ecumeniste. (despre documentul semnat de IPS Nifon vezi aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/03/31/ips-serafim-pireu-ips-nifon-busan-cmb/)

Prin aceste “marturisiri” de credinta, clericii nostri obisnuiesc credinciosii ortodocsi cu idea de impreuna-slujire cu ereticii. Unii credinciosi ortodocsi, urmand exemplul ierarhilor “marturisitori” din miscarea ecumenica, considera ca a sluji cu cei de alte credinte nu e nici o problema deoarece “toti avem acelasi Dumnezeu” si “Noi trebuie sa ii iubim pe cei de alte religii pentru ca si ei sunt oameni ca si noi” etc. Se vede clar intentia ierarhilor BOR de a ne spala pe creier viz-avis de cele doua subiecte pe care ni le prezinta in mod denaturant, in functie de propriile lor neputinte.


sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Icoana Maicii Domnului din Baytali - marturisirea doamnei Lidia Cumpata la emisiunea radiofonica Hristofonia


Icoana Maicii Domnului din Baytali a fost in mai multe localitati din Romania unde a bucurat duhovniceste pe multi credinciosi. Este insotita de reprezentanti ai manastirii de calugarite, din Baytali. Unul dintre insotitori este si doamna Lidia Cumpata, mama preotului Antonie care slujeste la manastire.
 Baytali este un sat de razesi din regiunea Odesa.


Emisiunea Hristofonia - Radio Color - Orastie

Scurt istoric al manastirii din Baytali: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/10/scurt-istoric-al-manastirii-de.html

Despre cinstirea icoanelor in Biserica ortodoxa http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/10/cinstirea-icoanelor-in-biserica.html
 

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Au fost desemnaţi candidaţii pentru Mitropolia Banatului


Vineri, 7 noiembrie 2014, la reşedinţa mitropolitană din Timişoara s-a desfăşurat şedinţa specială a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului de consultare a Adunării eparhiale extinse a Arhiepiscopiei Timişoarei, prezidată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în vederea desemnării candidaţilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului.

Pe lângă ierarhii Sinodului Mitropolitan, la această şedinţă au participat membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei, membrii clerici şi mireni din Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului, delegaţi în Adunarea Naţională Bisericească, decanul Facultăţii de Teologie "Ilarion Felea" din Arad şi directorul Seminarului Teologic "Ioan Popasu" din Caransebeş.

La începutul şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, a expus cerinţele pastorale ale Mitropoliei Banatului şi a prezentat lista celor 2 ierarhi eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului, stabilită de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului în şedinţa sa de lucru din 6 noiembrie 2014.

Preafericirea Sa a solicitat, apoi, prin vot deschis, opinia Adunării eparhiale şi a delegaţilor de drept privind menţinerea listei cuprinzând numele celor 2 candidaţi sau completarea ei motivată cu încă un candidat dintre ierarhii eligibili (art.129, alin.4 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române).

În urma acestei consultări, Adunarea eparhială extinsă a decis, prin vot deschis, completarea motivată a listei cu cei 2 candidaţi eligibili stabilită de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului cu încă un candidat din lista ierahilor eligibili aprobată şi comunicată de Patriarhul României.

Potrivit prevederilor statutare, a fost organizată votarea secretă cu buletine de vot la finalul căreia numele Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a fost adăugat pe lista celor 2 candidaţi eligibili întocmită de către Sinodul Mitropolitan.

Lista candidaţilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului, în ordinea dipticelor, întocmită de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului şi completată de Adunarea eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timişoarei este compusă din:

1. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei
2. Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului
3. Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei

Această listă va fi comunicată Sfântului Sinod în vederea alegerii viitorului mitropolit al Banatului.

În deschiderea lucrărilor, în biserica din incinta Centrului eparhial din capitala Banatului a fost oficiată slujba de Te Deum. 

sursa: basilica.ro

vineri, 7 noiembrie 2014

Călugărul german – un german convertit la ortodoxie

Povestea unui german convertit la ortodoxie care s-a călugărit la Mănăstirea Radu Voda din București.
Părintele Kyrill (Nimai Karthaus) povestește despre cautarile sale…

În America, tot mai mulţi studenţi SUSŢIN UCIDEREA COPIILOR după naştere. Motivaţia: Viaţa unui nou-născut este INFERIOARĂ faţă de cea a unui PORC

În America, tot mai mulţi studenţi SUSŢIN UCIDEREA COPIILOR după naştere. Motivaţia: Viaţa unui nou-născut este INFERIOARĂ faţă de cea a unui PORC
 Tot mai mulţi studenţi americani sunt de acord cu “avortul postnatal”, adică uciderea copiilor după naştere, afirmă liderii a două organizaţii de peste Ocean. Liderii de la Created Equal şi Survivors of the Abortion Holocaust susţin nu doar că unii studenţi sunt de acord cu uciderea copiilor până la 5 ani, pentru că aceştia nu ar avea “conştiinţă de sine”.
Întâlnim tot mai mulți oameni, în aproape toate campusurile vizitate, care consideră acceptabil moral să se ucidă cu regularitate bebeluși după naștere. Deși acest punct de vedere este încă perceput drept șocant de majoritatea oamenilor, el capătă tot mai multă popularitate”, a spus Mark Harrington directorul organizaţiei Created Equal, citat de stiripentruviata.ro.
Kristina Garza, purtătoarea de cuvânt a Survivors of the Abortion Holocaust, afirmă că studenţii cu tendinţe ucigaşe îşi aleg argumentele din ideile lui Peter Singer, omul care a scris în 1979 că “bebelușii umani nu se nasc conștienți de sine sau capabili să priceapă faptul că există în timp. Ei nu sunt persoane [… prin urmare] viața unui nou-născut este inferioară ca valoare față de viața unui porc, a unui câine sau a unui cimpanzeu.” Aceasta mai declară că pentru susţinătorii avortului este foarte uşor să adopte astfel de idei: “Pentru cei care sunt ferm pro-avort, aceștia înțelegând că avortul ucide o ființă umană, este foarte ușor să accepte uciderea unei ființe umane după naștere. Există această noțiune, frecvent întâlnită în campus, că este OK să fie omorâți bebeluși întrucât, cumva, nu devenim oameni până când nu avem conștiință de sine.”
Aceasta spune că Singer este una lecturile cele mai întâlnite ce li se recomandă studenţilor în campusurile americane.
În acest an, doi experţi publicau în revista Journal of Medical Ethics un argument în favoarea uciderii copiilor nou-născuţi, pentru că ar fi “irelevanţi din punct de vedere moral”. 
Tot în 2014, Comisia Europeană a refuzat să adopte o rezoluţie prin care copiii care supravieţuiesc avortului să aibă dreptul la îngrijire medicală, în ciuda faptului că până acum s-au înregistrat sute de astfel de cazuri, bebeluşii fiind lăsaţi să moară.

sursa: activenews

luni, 3 noiembrie 2014

Mitropolia Banatului. Cine va fi noul mitropolit?



Catedrala Mitropolitana din Timisoara - interior


Pana se implinesc 40 de zile de la trecerea la vesnicie a mitropolitului Nicolae al Banatului Ierarhii BOR nu vor sa discute despre “batalia” pentru scaunul metropolitan de la Timisoara. Banatenii se gandesc inca de pe acum la ce va urma, cu atat mai mult ca decizia ce o va lua Sinodul BOR le va putea schimba destinul. 



Pentru ocuparea scaunului de mitropolit al Banatului au fost vehiculate mai mult nume, de la Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale de la Paris până la Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcop de Caransebeș şi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Se mai vorbeşte şi de Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, de la Munchen şi Înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos. (vezi http://www.tion.ro/banatul-va-avea-un-nou-mitropolit-dupa-40-de-zile-de-doliu-posibili-candidati/1462152

Parerile banatenilor sunt impartite. Unii il vor pe Casian de la Galati, iar altii pe Ioan de Covasna (desi pana in prezent nu si-a manifestat intentia de a candida). Majoritatea banatenilor il vor pe PS Lucian Mic, dar traiesc cu teama ca va fi impus Sofronie de la Oradea. Acesta fiind favoritul patriarhului Daniel: (vezi http://www.opiniatimisoarei.ro/ps-sofronie-episcopul-de-oradea-se-vrea-mitropolit-al-banatului-ce-face-pentru-asta-si-ce-sanse-are/07/10/2014/)
Marius Pop

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Moldovenii se opun aderării la NATO – sondaj

nato_north_atlantic_terrorist_organization
Dacă în Republica Moldova ar fi organizat un referendum pe marginea aderării țării la Alianţa Nord-Atlantică, majoritatea cetățenilor s-ar pronunța contra acestui demers. Este concluzia sondajului de opinie realizat în perioada 11-20 octombrie curent, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, informează NOI.md.

Rezultatele sondajului arată că 48 la sută din participanții la plebiscit ar vota contra aderării la NATO, în timp ce 24 la sută – pentru. N-ar participa la vot 8%, iar 14,7% nu ar ști ce să răspundă.
În cazul unui referendum similar privind integrarea în Uniunea Europeană, voturile s-ar repartiza în felul următor: 43% ar vota pentru, 40% – contra , iar 5% nu ar participa la vot. Alte 10% nu au putut da un răspuns la această întrebare.
Autorii studiului au întrebat respondenții cum ar vota și în cazul unui plebiscit privind integrarea în Uniunea Euroasiatică. Astfel, 45 % s-au pronunțat pentru aderarea Republicii Moldova la această organizație, în timp ce contra au fost 35%, alte 6% au spus că nu vor participa la referendum, iar 7% nu au știut ce să răspundă.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1063 de persoane, în 71 de localități ale republicii. Marja de eroare a sondajului este de ± 3 la sută.