marți, 30 aprilie 2019

Trăgând cortina: Anatomia Scrisorii Patriarhului Bartolomeu către [Biserica] Albaniei


Introducerea traducătorului


Articolul de mai jos dă în vileag în mod remarcabil manipulările întreprinse de Patriarhul Bartolomeu în apărarea acțiunilor sale din Ucraina. Deși remarcasem și eu că singura sursă mai credibilă, Scrisoarea Patriarhilor Răsăriteni din 1663/4, nu este citată de la sursă, nu credeam că este prezentată atât de distorsionat. Practic ne confruntăm cu o avalanșă de citări după citări până la textul original măsluit. La un astfel de nivel și pe o problemă atât de importantă este inadmisibilă abordarea aceasta pompieristică. Aceasta nu dovedește decât lipsa de caracter și înclinația spre fals și scamatorie în credință din partea Patriarhiei Ecumenice, care mai are și pretenția de lider absolut. Am ajuns ca prin reprezentanții oficiali Ortodoxia să fie batjocorită fără limite, iar cei care îi critică să fie luați peste picior.



Un fapt demn de semnalat este că nici Patriarhia Română nu este departe. Numai dacă am lua în considerare decizia Sinodului nostru cu privire la schisma din Ucraina am constata impostura și trădarea fără rușine a Ortodoxiei și a intereselor românești. În ea este adusă în discuție schisma din Bulgaria rezolvată de curând, deși ar fi un contra-exemplu pentru că a fost soluționată tocmai pe dos decât în Ucraina. Bătaie de joc?! Iar propunerea cu privire la românii bucovineni din Ucraina și la înființarea unui Vicariat reprezintă, de fapt, o abandonare definitivă a lor, o recunoaștere a jurisdicției Mitropoliei Ucrainei asupra acestor teritorii românești, care ar trebui să aparțină bisericește de BOR.



Este îmbucurător că mai există voci autentice, care să apere curăția Ortodoxiei și practica ei, că avem o nădejde când ne punem întrebarea: „Când va veni Fiul Omului, va mai găsi oare credință pe pământ?”. În continuare se poate convinge oricine este de bună credință de graiul de balaur din gura Patriarhului Bartolomeu și se poate poziționa corect față de intențiile lui necinstite.
__________________________________________________________________________

vineri, 26 aprilie 2019

Vinerea Mare - Patimile Domnului Iisus Hristos



In Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Mantuitorului. Rastignirea nu era practicata de evrei. Cu exceptia crucificarii a 800 de locuitori ai Ierusalimului de catre regele Alexandru Ianeul in 87 i.Hr., in Palestina aceasta pedeapsa era aplicata doar de catre autoritatea romana. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbracat de haine, biciuit si obligat sa parcurga drumul pana la locul executiei, cu barna orizontala a crucii in spate, legata de mainile intinse. Sentinta era pronuntata de catre conducatorul provinciei intr-un loc public.


joi, 25 aprilie 2019

Justiția din Ucraina oprește procesul de redenumire involuntară a BOdU


IPS Onufrie Berezovski - Ucraina


Tribunalul administrativ din Kiev a oprit procesul de redenumire forțată a Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Potrivit judecătorilor, operarea de schimbări în numele BOU în prezent (înainte de decizia Curții în acest caz) poate conduce la o intervenție nejustificată a statului în afacerile unei organizații religioase. Serviciul de presă al curții a anunțat aceasta într-o declarație, raportează agenția „Ukrainian News”.

Acesta sună așa:

marți, 23 aprilie 2019

În țările budiste se înmulțesc crimele asupra creștinilor


Sri Lanka: Bilanţul atentatelor comise duminică a urcat la 290 de morţi şi 500 de răniţi (nou bilanţ)

Aproximativ 290 de persoane au fost ucise şi 500 rănite în atentatele sinucigaşe comise duminică de Paşte[1] în Sri Lanka, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de poliţia locală şi citat de France Presse.

“Bilanţul este de în jur de 290 (de morţi) şi 500 de răniţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei Ruwan Gunasekera. 24 de persoane au fost arestate în legătură cu acest val de atacuri, care nu au fost revendicate în acest stadiu, a adăugat el.

luni, 22 aprilie 2019

Noua ecleziologie papistă introdusă în Biserica Ortodoxă (III)

Propunerile Mitropolitului Ierotheos Vlachos și ecourile stârnite

Discuția legată de noua viziune ecleziologică ce pune în centru Patriarhia Ecumenică, cu prerogative de întâietate asupra celorlalte Biserici Locale, se extinde la tot mai multe nivele. Pretențiile papiste ale Fanarului nu sunt abordate doar de actorii direcți, adică de Patriarhia de Constantinopol, cu critica aferentă din partea Moscovei, după cum am prezentat în primele două părți ale acestui material, ci sunt implicați și teologi de seamă. Cu alte cuvinte, se poate constata o încercare de implementare și la firul ierbii a hegemoniei Tronului Ecumenic și, în acest context, a ieșit în evidență din nou Mitropolitul Ierotheos Vlachos ca susținător al primatului Noii Rome în Ortodoxie și, implicit, al schismei ucrainene.

sâmbătă, 20 aprilie 2019

Întrunire inter ortodoxă în Cipru despre situația din Ucraina si Orientul Mijlociu. Comunicatul patriarhilor.


Patru patriarhi ortodocși s-au întâlnit în Cipru pentru a discuta despre situația Bisericii din Orientul Mijlociu și despre situația creată în Ucraina prin acordarea controversatului tomus unor schismatici de către PF Bartolomeu de la Constantinopol.

După cum comentează site-ul orthochristian.com: deși nu a fost luată vreo decizie sau acțiune cu privire la situația din Ucraina, întâlnirea a fost semnificativă prin faptul că Întâistătătorii a patru Biserici străvechi s-au adunat laolaltă pentru a discuta chestiunea propriului lor acord fără implicarea Patriarhiei de Constantinopol și că Patr. Ioan al Antiohiei și Teofil al Ierusalimului, ale căror Patriarhii au fost în ruptură de comuniune din 2013, au avut o întâlnire particulară pentru a discuta chestiunea dintre Bisericile lor după ce încercările anterioare de a o rezolva prin medierea Patriarhului Bartolomeu au eșuat. (http://orthochristian.com/120730.html).

Cei patru patriarhi au emis si un comunicat:

vineri, 19 aprilie 2019

„Mini” consfătuire Panortodoxă în Cipru cu privire la problema ucraineană


Întâlnire de vârf cu participarea a patru Întâi-Stătători va avea loc, conform unor informații Romfea.gr mâine în Cipru cu tema ucraineană unică pe agendă și modul abordării acestei chestiuni.

La întrunire vor participa, la convocarea Arhiepiscopului Hrisostom al Ciprului, Patriarhii Teodor de Alexandria, Ioan de Antiohia și Teofil de Ierusalim.

joi, 18 aprilie 2019

Un ierarh al Patriarhiei de Constantinopol dezaprobă tomusul primit de schismaticii ucraineni de la PF Bartolomeu


Mitropolitul Callistos Ware este unul dintre ierarhii patriarhiei de Constantinopol care nu a semnat controversatul tomus.
 
     Situația tulburătoare creată de Patriarhia Constantinopolului prin susținerea structurilor schismatice din Ucraina, a stârnit reacții în întreaga lume ortodoxă. Până în prezent nici o patriarhie canonică nu a recunoscut autocefalia schismaticilor, în timp ce Patriarhul Bartolomeu refuză întruniriea tuturor reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale pentru a discuta despre controversatul tomus ucrainean.

     Menționăm că nu toți ierarhii patriarhiei de Constantinopol au semnat acest tomus. Printre cei care au refuzat să îl semneze este și Mitropolitul Callistos Ware (SUA) membru al Sinodului Bisericii de Constantinopol.

Acesta a dezaprobat public gestul PF Batolomeu de Constantinopol. Detalii, vedeti în cele ce urmează:

marți, 16 aprilie 2019

Alegerile europarlamentare 2019: Românii s-au săturat de partidele politice. Se orientează spre candidați independenți.

De ce tot mai mulți români se orientează spre candidați indepenți.

    Foarte mulți români s-au dezamăgit de partidele politice din România. Acestea au acționat, de cele mai multe ori, sub impulsul presiunilor venite din partea liderilor de partid care impuneau consilierilor/deputaților/senatorilor ce și cum trebuie votat în consilii sau parlament atunci când se decidea o lege sau o hotărâre locală. La rândul lor, liderii de partid acționează sub impulsul unor interese personale în care folosește tot aparatul decizional al partidului pe care îl conduce, sau sub presiuni din afară.

    Un candidat independent nu poate deține puterea (nu are majoritate), ci el acționează conform propriilor principii după care votează o lege în parlament sau o hotărâre la nivelul unui consiliu local.

    Un independent, dacă nu și-a ținut promisiunile, a doua oară nu va mai fi ales, în timp ce un partid își poate schimba echipa după bunul plac, directivele decizionale se dau tot din "cârma" partidului.

    Un alt motiv este cel financiar. Un candidat independent își face campanie din propriile finanțări, în timp ce partidele politice cheltuiesc sume enorme pentru campaniile electorale din bugetul statului alocat unor partide (pe: televiziuni, presă, afise, pliante, deplasări etc).

În cursa electorală pentru alegerile Europarlamentare s-au angajat trei candidați independenți. Aceștia sunt:

luni, 15 aprilie 2019

Pe placul USR: Necreștinesc, dar legal. O femeie din SUA naște o fetiță pentru fiul ei care și-a întemeiat o familie de homosexuali

Bunică de 61 de ani naște propria nepoată pentru a-l ajuta pe fiul ei, homosexual „căsătorit”, să aibă o familie

O femeie în vârstă de 61 de ani din statul american Nebraska și-a născut propria nepoată. Cecile Eledge a fost de acord să fie mamă-surogat pentru fiul său, homosexual, pentru a-l ajuta să aibă o familie. Mathew Eledge, în vărstă de 32 de ani, este „căsătorit” cu Elliot Dougherty, 29 de ani. Micuța Uma Louise Dougherty-Eledge a fost adusă pe lume de bunică prin naștere normală. Conceperea ei s-a realizat prin fertilizare in vitro. Donatorul de spermă a fost Mathew, iar ovulele au fost donate de sora „soției” lui,  Lea Yribe.

duminică, 14 aprilie 2019

Exista Har în Patriarhia Ecumenică? Dar la schismaticii autocefali din Ucraina?


Arhiepiscopul Teodosie clarifică dacă Tainele Fanarului și ale BOdU au har

Arhiepiscopul Teodosie a comentat cum să tratăm Tainele BOdU și dacă lucrează harul în Tainele Patriarhiei de Constantinopol, inclusiv în mănăstirile din Athos.

După ruperea comuniunii euharistice cu Constantinopolul, harul lui Dumnezeu nu a încetat să lucreze în Tainele ei: întreruperea comuniunii euharistice în acest caz nu este o măsură tainică/spirituală, ci una disciplinară. În orice caz, Tainele BOdU sunt lipsite de har, de vreme ce toate „hirotoniile” acestei structuri provin de la schismatici. Acest lucru a fost spus către pravoslavie.ru de Vicarul Mitropoliei de Kiev, Arhiepiscopul Teodosie (Snighiriov) de Boyarka (în foto).

vineri, 12 aprilie 2019

Monahii de la mănăstirea Petru Vodă s-au supărat pe "Guvernul Veorica" pentru introducerea în România a tehnologiei 5G.


Monahii de la Mănăstirea Petru Vodă sunt îngrijorați de intenția Guvernului Dăncilă care dorește implementarea tehnologiei 5G în România. Despre această tehnologie tot mai mulți oameni de știință au critici, mai ales în ceea ce privește impactul radiațiilor asupra sănătății organismului, iar marile state europene nu o adoptă, cel puțin deocamdată.

Ne întrebăm și noi, de ce guvernul actual, condus de Viorica Dăncilă PSD, acceptă și susține introducerea acestei tehnologii nesănătoase, atâta timp cât ea nu este acceptată de către alte țări din Europa.

Detalii vedeți în cele ce urmează:

joi, 11 aprilie 2019

Justiția din Ucraina a anulat decizia parlamentului (RS) de a schimba forțat denumirea Bisericii Ortodoxe canonice.

Acțiunile întreprinse de Andrei Parubi pentru adoptarea legii anti-bisericești, recunoscute drept ilegale

În istoria recentă a Ucrainei a intervenit o nouă piatră de hotar: Curtea a luat partea publicului, recunoscând că acțiunile autorităților față de BOU sunt ilegale.

Pe 5 aprilie 2019 tribunalul administrativ districtual din Kiev a decis să declare ilegale acțiunile președintelui Radei Supreme, Andrei Parubi, în legătură cu adoptarea proiectului de lege cu privire la redenumirea forțată a Bisericii canonice. Acest fapt a fost relatat pe pagina sa de Facebook Vadim Novinski, membru al Radei Supreme a Ucrainei.

miercuri, 10 aprilie 2019

VIDEO: Catolicismul, prin liderul de la Vatican susține că trebuie făcută educație sexuală în școli.

Papa Francisc spune că educația sexuală trebuie oferită în școli. Sexul nu este un ”bau-bau”, este un dar de la Dumnezeu

 “Eu cred că școlile ar trebui să ofere educație sexuală. Sexul este un dar de la Dumnezeu, nu este un ‚baubau’, este darul lui Dumnezeu de a iubi.” Asta a declarat Papa Francisc într-un răspuns dat unui jurnalist în avion, în zborul de întoarcere din Panama. 

Mesajul este foarte important mai ales în contextul în care, în România, Biserica Ortodoxă Română se opune educației sexuale în școli.

Menționăm că papa Francisc nu susține casătoriile homosexuale, dar are unele îngăduințe față de sodomie și sodomiți: https://www.digi24.ro/stiri/externe/papa-francisc-catre-un-barbat-gay-dumnezeu-te-a-facut-asa-si-te-iubeste-asa-933044

Mesajul Papei Francisc poate fi ascultat în VIDEO de mai jos.

luni, 8 aprilie 2019

Noua ecleziologie papistă introdusă în Biserica Ortodoxă (II)


- Opoziția formulată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse - 

Problemele ridicate de instituirea recentă a unei structuri bisericești autocefale de către Patriarhia Ecumenică în Ucraina nu sunt noi, ci doar împinse dincolo de orice limită admisibilă. Atât statutul formațiunilor schismatice conduse de Filaret și Macarie, cât și pretențiile de supremație ale Constantinopolului au fost formulate cu mult timp în urmă și combătute la nivel sinodal de Biserica Ortodoxă Rusă încă acum 11 ani, din 2008.

Insemnătatea acelei decizii a fost remarcată de presa rusă, care a scos-o în evidență. Este importantă pentru orice creștin pentru că formulează foarte limpede erorile promovate de fanarioți. De aceea redăm și noi această hotărâre, traducând pasajele relevante.

sâmbătă, 6 aprilie 2019

Noua ecleziologie papistă introdusă în Biserica Ortodoxă (I)


PF Bartolomeu al Constantinopolului
Problemele bisericești din Ucraina au deschis, pe lângă luptele dintre frați din această țară, o nouă pagină în istoria Bisericii Ortodoxe. Declarațiile fățișe de primat ale Constantinopolului marchează un punct de cotitură și o evoluție provocatoare la adresa credinței noastre. Putem vorbi de o Nouă Eră (New Age) și în interiorul Ortodoxiei prin restructurarea fundamentală a relațiilor dintre Bisericile Locale și, probabil, și a celor cu eterodocșii.

Până acum doar Biserica Rusă a luat atitudine față de această tendință, nici o altă Biserică nu a ridicat această problemă. Ba nici chiar Moscova nu reacționează din principiu, ci pentru că-și vede amenințate interesele și pentru că este singurul rival pe măsură. Cu alte cuvinte, tot interesele de politică bisericească o determină să ia poziție, altfel ar fi reacționat și la problema mai gravă a ecumenismului neortodox decretat la Sinodul din Creta.

Pentru că pretențiile papiste ale Fanarului sunt în plină promovare, redăm mai jos traducerea unui text recent ilustrativ pe această temă, urmat de un scurt comentariu, prin care încercăm sensibilizarea conștiinței ortodoxe pe acest subiect. Avem de-a face cu texte oficiale, nu de teorii și discuții particulare, ceea ce face și mai spinoasă problema în cauză.


vineri, 5 aprilie 2019

Decizie curajoasă a ierarhilor bulgari în ce privește vizita papei în țara lor.

Papa Francisc intreprinde o vizită în țările ortodoxe la invitația oficialilor politici ale unor state aflate sub influența politică a UE. Sinodul Bulgariei a acceptat să primească pe Episcopul Romei doar în calitate de musafir, dar nu si de coslujitor, ceea ce este conform canoanelor Bisericii Ortodoxe. 

 Se observă o impunere din partea politicului ca ierarhii ortodocși să slujească cu catolicii, în special cu conducătorul acestora, papa Francisc. Unele țări, cum este România, au cedat în fața presiunilor politice, în timp ce ierarhii Bulgari au avut o decizie curajoasă, asemenea cu a Sfinților Părinți din vechime.

Slăbiciunea sinodalilor BOR este justificată de purtătotul de cuvânt al Mitropoliei Sibiului, pr. Constantin Necula, ca fiind „o dovadă că nu suntem fanatici religioși, ci parteneri de dialog evanghelic ai catolicismului”[1]. Din programul acceptat de BOR se observă că Patriarhul Daniel se va întâlni cu papa în Catedrala Mântuirii Neamului din București unde va face o rugăciune împreună și va avea dreptul să poarte vesminte arhieresti. Observăm că Sinodul Bulgar nu dă dovadă de fanatism, dar în același timp respectă canoanele Bisericii Ortodoxe, oferind un exemplu pentru ierarhii noștri.

Vom publica mai jos comunicatul de presă al Sinodului Bisericii Ortodoxe al Bulgariei:

 

joi, 4 aprilie 2019

Despre fenomenul sectar apărut în România după "Sinodul" din Creta.


O analiză teologică asupra fenomenului sectarizant în Biserica Ortodoxă.

Spunem "sectar" deoarece a te separa de Biserică este schismă (sectă). Deși în scădere, numărul celor care aderă la sectele/grupările rezultate în urma unei raportări greșite la canonul 15 I-II, după pseudosinodul din Creta, încă mai există, deși izolat. Studiul de mai jos, cu toate că se ocupă de fenomenul stilist/zelotist, aduce lămuriri și în ce privește poziționarea greșită a unor "nepomenitori" față de Biserică.

A considera că în potirul tău este Împărtășanie validă, iar în al altuia nu ar fi (pentru că pomenește un episcop "căzut") este rezultatul unei greșite interpretări și al unei lipse de discernământ teologic. Comuniunea cu Biserica este afirmată prin recunoașterea Împărtășaniei în Potir. Din gruparea celor care au căzut într-o poziție schismatică după „Sinodul” din Creta amintim pe: pr. Ciprian Staicu, pr. Emanuel Oros (zis Antonie), protos. Antim Gâdioi și ucenicul său ierom. Ieronim, ierom. Tihon, Pamvo Juganaru, Spiridon Roșu etc.

Detalii interesante puteți vedea în articolul de mai jos, tradus în limba română de către un ieromonah nepomenitor care a înțeles corect și cu discernământ cum trebuie aplicat canonul 15 al Sinodului I-II de la Constantinopol:

marți, 2 aprilie 2019

Kiev - Mitropolitul Onufrie: «Pe viitor se va face unire cu uniții»


În prezența Mitropolitului Onufrie Berezovski a avut loc astăzi, joi, 28 martie, ședința cu clericii a trei Episcopii din cuprinsul Kievului.

Întâlnirea clericilor cu Mitropolitul Onufrie a avut loc în Sfânta Mănăstire a Adormirii Maicii Domnului (Lavra Pecerska).

Capul Bisericii Ucrainene a Patriarhiei Moscovei s-a adresat clericilor cu cuvinte părintești, întărind și direcția pe viitor.

luni, 1 aprilie 2019

Motivul real al caterisirii Mitropolitului Filaret Denișenko

Schismaticul Filaret Denișenko

Caterisit în 1922 de către Sinodul Bisericii Ruse cu implicarea Bisericii Ucrainei

Deși există documente oficiale care vorbesc despre greșelile comise de Mitropolitul de odinioară Filaret Denișenko care au condus la caterisirea lui, încă se menține o confuzie notabilă. Spre exemplu, într-un articol din presa străină, care se dorește a fi imparțial față de schisma în cauză, se spune că în 1991 Filaret Denișenko s-a rupt de Patriarhia Moscovei și ulterior, în 1997, a fost excomunicat de aceasta.