luni, 26 septembrie 2022

Viața voievodului Neagoie Basarab. Om cu viață sfântă.

Sfântul Voievod Neagoe a deprins de la Sfântul Ierarh Nifon taina rugăciunii isihaste, evlavia și trezvia sufletului, învățătura și înțelepciunea lui Hristos, dobândind înalt spor duhovnicesc.

    Sfântul Voievod Neagoe Basarab – Binecredinciosul voievod Neagoe Basarab s-a născut în ultimul sfert al veacului al XV-lea, probabil în 1481 sau 1482. Tatăl său era din neamul Basarabilor, iar mama sa era din familia Craioveștilor. La urcarea sa pe tron, în 1512, el și-a revendicat descendența din domnul Țării Românești Basarab cel Tânăr (noiembrie 1477 - septembrie 1481, a doua domnie în noiembrie 1481 - aprilie 1482, când e ucis de boieri la Glogova) fiul lui Basarab II (decembrie 1442-primăvara 1443) și nepotul lui Dan al II-lea (1420-1431).  
 
    Neagoe a fost unul dintre cei patru copii ai părinților săi. Înrâurit de credința mamei sale, el a deprins din fragedă vârstă învățăturile mântuitoare si virtuțile creștine. Mănăstirea Bistrița din Oltenia, ctitorie a străbunicilor săi, a devenit școală duhovnicească pentru evlaviosul Neagoe. Voia lui Dumnezeu a făcut ca în acele vremuri la Mănăstirea Bistrița să fie retras marele între patriarhi, Nifon al Constantinopolului, chemat în Țara Românească pe la anul 1502, de voievodul Radu cel Mare pentru a reorganiza și întări viața bisericească.

joi, 22 septembrie 2022

Mărturisirea credintei de către copiii volohi din Ucraina pusi in situatia de a se lepăda de Cruce, în schimbul unor ajutoare umanitare din România.


Într-o comunitate românească din Ucraina copiilor l-i s-a smuls cruciulița de la gât de câtre misionari baptisti plecati din România.

Copiii au fost pusi in situatia de a alege ajutoare umanitare sau a renunța la crucea de la gât. Ei nu au vrut sa se lepede de credinta lor străbună! Cuvintele Mântuitorului despre curatia sufleteasca a copiilor sunt actuale si pentru comunitate româneasca din Ucraina care ne dau o lectie de credinta prin gesturi pline de dragoste in Dumnezeu.

sâmbătă, 17 septembrie 2022

Doru Bem: Părintele Arsenie Boca, Zamolxe și ezoterismul

Părintele Arsenie Boca este folosit și implicat în practicile și în mediile ezoterice într-un mod lipsit de discernământ și de realitate. Deși învățăturile părintelui sunt în contradicție cu practicile religioase asiatice întâlnite în ezoterism, acest lucru este ignorat de către adepții respectivelor curente.Vom relata mărturia unui fost practicant al ezoterismului, actorul Doru Bem:

 

 

Transcrierea interviului:

joi, 8 septembrie 2022

Mănăstirea Sihăstria Putnei, între ortodoxie și New Age.

Până în prezent, Mitropolia Moldovei nu a avut nici o reacție, dar publică justificările monahilor implicați

Cazul trist pentru ortodoxie, al întrunirilor monahilor cu organizații de tip New Age, la mănăstirea Sihăstria Putnei, a stârnit reacții între ortodocși. În acest sens Mircea Platon a adus câteva lămuriri.


 Institutul Arbunger, fondat de secta mormonilor, are sediul central in SUA, cu filiale în mai multe țări din lume, printre care și România. Mormonii sunt susținătorii înflăcărați ai răspândirii New Age în toată lumea, dar în special în țările creștine cu tradiție. Printre strategiile lor de implicare în viața instituțiilor publice, acolo unde au reușit să pătrundă, întâlnim și ajutorul financiar. Coincidență sau nu…, amintim faptul că acest lăcaș monahal s-a dezvoltat financiar într-un mod impresionant, în ultima perioadă.

Conducerea mănăstirii a adus și o justificare, dar care nu explică lucrurile esențiale, ci mai degrabă bate câmpii. Asupra acestui caz, dar și a justificărilor celor implicați, Mircea Platon (în foto) aduce și câteva lămuriri pe care le vom publica în cele ce urmează.

 

vineri, 2 septembrie 2022

Ezoterismul si misterele de la Sarmizegetusa Regia (2)

 
 

Problemele oamenilor au devenit o sursă de venit pentru maeștrii ezoterici, dar nu numai... Oameni cu diferite sensibilități, cu dureri greu de spus altora, ajung să discute cu misionari ai curentelor religioase asiatice, care își fac venituri considerabile de pe urma lor. Omul apăsat de durere și necaz, nu Îl mai caută pe Dumnezeu, căci lumea modernă consideră creștinismul învechit, dar Îl trimit la psihologi sau la  maeștri spirituali care  dau explicații senzaționale și  ghidează spre practici bizare. Așa este și cazul de față, prezentat de  Vladimir Brilinsky, în cartea sa "Îndăcitul":

sâmbătă, 27 august 2022

Vor urma taxe foarte mari astfel încât mulți vor renunța la dreptul de proprietate. Totul va fi controlat digital.

Avocatul Gheorghe Piperea:

Când se va introduce amprenta de carbon pe casa, mașina, biroul și grădina ta, vei plăti atât de multe taxe, încât vei renunța la dreptul de proprietate.

Dreptul de proprietate asupra unui bun mobil se poate stinge prin pieirea sau abandonarea bunului, dar nu se stinge prin neuz (lipsa de folosință). Dreptul de proprietate asupra unui bun neutilizat se poate dobândi, totuși, prin posesia (stăpânirea) de lungă durata, denumită și uzucapiune. Posesia de bună credință unui bun mobil prezumă proprietatea. Bunurile mobile care par abandonate sau fără stăpân pot fi luate în posesie sau chiar în proprietate, prin ocupațiune. Lumea în care trăim a transformat unele bunuri neprețuite, cum sunt datele noastre cu caracter personal (fracțiuni ale personalității noastre), apa, aerul, spațiul virtual sau spațiul cosmic de pe orbita joasă a planetei, în bunuri care par fără stăpân, care pot (și sunt) luate în proprietate prin ocupațiune de câteva persoane sau entități care s-au auto-mandatat în acest sens - dacă nu îi știți, căutați-i ca patroni ai GAFAM sau ai giga-fondurilor (BlackRock, Vanguard, State Street, Fidelity) ori printre consultanții strategici globali (McKinsey, nelipsita ...). 

sâmbătă, 20 august 2022

Maica Domnului, a vindecat o fetiță de cancer

 La scurt timp după hramul Mănăstirii Ghighiu, familia Arhidiaconului Mihail Bucă s-a învrednicit de o minune a Icoanei Maicii Domnului „Siriaca”. Joi, starea de sănătate a fetiței lor, Irene Ecaterina, aflată înainte de ultima cură de citostatice, s-a îmbunătățit după ce micuța a fost atinsă de icoană.

Copila suferă de leucemie, iar tratamentul cu citostatice pentru acest tip de cancer scade foarte mult imunitatea organismului.

Mai multe detalii, vedeti aici:  https://basilica.ro/o-minune-a-icoanei-maicii-domnului-de-la-ghighiu-analizele-de-sange-ale-micutei-irene-ecaterina-s-au-imbunatatit-rapid/

Vedeti si galeria foto: