sâmbătă, 30 martie 2024

Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

Aspecte legate de dialogul dinte Patriarhia României și Patriarhia Moscovei despre Mitropolia Basarabiei


Sfârșitul secolului al XX-lea a prins spiritualitatea ortodoxă din spațiul pruto-nistrean nu doar divizată, ci și conflictuală. Cea mai mare, mai grea și mai dureroasă problemă este conflictul creat în sânul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Este mai grea și mai dureroasă deoarece Biserica noastră Ortodoxă, considerată un cult majoritar, este antrenată într-un conflict lăuntric de amploare, care afectează puternic atât viața bisericească (misiunea, disciplina, educația, etc), cât și întreaga societate. Când vorbim despre conflictul din cadrul Bisericii ortodoxe din Moldova avem în vedere procesele judiciare care au avut loc pentru recunoașterea de către Guvernul Republicii Moldova a Mitropoliei Basarabiei.

miercuri, 20 martie 2024

Ierom. Eftimie Mitra: Nu putem accepta ca Biserica Ortodoxă să fie folosită ca instrument pentru rusificarea românilor basarabeni.

O scurtă precizare referitor la afirmațiile propagandistului filorus Mihai Silviu Chirilă în Republica Moldova. 

1. Domnul Chirilă spunea că sunt schismatic deoarece am slujit cu preoți din Basarabia care sunt subordonați canonic Patriarhiei Române (aceștia fiind caterisiți de mitropolia filorusă pentru că au trecut la BOR). Din punctul lui de vedere așa este. Am să vă spun și de ce.
   Atât eu, cât și preoții respectivi facem parte din BOR. Biserica României este în comuniune cu Biserica Rusă, cu Biserica Ierusalimului, cu Biserica Antiohiei, cu Biserica Bulgariei, cu Biserica Serbiei etc...
   Mihai Chirilă nu este în comuniune cu nici una dintre Bisericile Ortodoxe Locale canonice enumerate mai sus.
   Deci, în concluzie suntem în schismă unul față de altul. El a recunoscut-o cu gurița lui într-o filmare pe canalul său.

 

marți, 12 martie 2024

Mitropolitul Vladimir Canterean de la Chișinău se contrazice în scrisori

 Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Moldovei – Între Rusia și România

Am primit la adresa redacției o scrisoare prin care un tânăr din Republica Moldova se adresează mitropolitului Vladimir legat de scrisoarea trimisă patriarhului Daniel al României. Acesta face o corelare dintre scrisoarea mitropolitului Vladimir către cei doi patriarhi: Kiril al Moskovei și Daniel al României.

În acest eseu, tânărul basarabean amintește de contradicția dintre afirmații ale mitropolitului filorus Vladimir de la Chișinău.


În cele de mai jos vom publica eseul tânărului basarabean cât și cele două scrisori puse în discuție.

 

joi, 7 martie 2024

Populația dintre Prut și Nistru are rădăcini în Dacia, România de azi.

 Românii de pretutindeni uniți prin rădăcini, grai și credință.
"Românii" și "moldovenii" sunt același neam, dar state diferite, aceasta nu pentru că așa au vrut ei, ci pentru că așa au făcut alții istoria. Cu toate acestea drapelul lor este același cu al României, limba vorbită este aceeași, cultura este aceeași, credința este aceeași etc...


Românii de pretutindeni au aceiași strămoși. Chiar dacă o parte dintre ei au rămas în afara granițelor țării, ei tot români rămân cu aceeași limbă și credință, aceleași origini și aceiași strămoși.
Sarmizegetusa Regia, capitala politică, religioasă și militară a Daciei, i-a unit pe dacii din vechime care sunt strămoși ai celor care, azi, vorbesc limba română.
O relatare a istoricului dr. Mihai Căstăian (arheolog) - Muzeul civilizației dacice și romanice din Deva, secția Orăștie.

miercuri, 6 martie 2024

Despre cum s-a întemeiat necanonic Mitropolia Moldovei din subordinea Patriarhiei Moscovei. O scurtă prezentare istorică și canonică.

Mitropolia Moldovei (BORu) în colaborare nepomenitorii din România au pornit război împotriva Mitropoliei Basarabiei (BOR)

Câteva aspecte istorice și canonice care arată ilegalitatea prin care s-a întemeiat o organizație religioasă ortodoxă rusească pe un teritoriu românesc.


   Mitropolia Chișinăului și a Moldovei care se află în subordinea Patriarhiei Ruse a început atacul asupra Mitropoliei Basarabiei care aparține de BOR. Pentru a lansa acest atac a organizat o conferință cu nepomenitorul Mihai Silviu Chirilă, căzut în schismă împreună cu alții din gruparea nepomenitorilor. 
    Părintele Mihai Andrei Aldea a realizat o serie de articole unde arată interpretarile greșite a grupărilor de nepomenitori în chestiunea propagandei rusofile din Basarabia:  https://mihaiandreialdea.org

  Conlucrarea Mitropoliei Moldovei (BORu) cu nepomenitorii din România are o țintă clară, propaganda rusofilă. Astfel, liderul nepomenitorilor, Mihai Silviu Chirilă a căzut într-o erezie numită etnofilism (rusesc) atacând tot ce este BOR.
  Lupta nepomenitorilor împotriva Bisericii României este evidentă pentru cei care au urmărit înregistrările postate de Episcopia de Ungheni (MD). În aceste înregistrări liderul grupării nepomenitorilor aduce calomnii la adresa Mitropoliei Basarabiei și a întregii Biserici Ortodoxe a României.
   Ținând seama de acest context, vom oferi ca un răspuns pertinent la atacurile aduse de filo-ruși articolul părintelui Mihai Andrei Aldea din București (în foto) care cu câteva săptămâni înainte a tratat istoric și canonic acest subiect:

Canonicitatea Bisericii Ruse în Moldova. 

Scurt răspuns propagandei rusofile

marți, 5 martie 2024

Un ierarh hirotonit de patriarhul Kiril, despre slujbele făcute de clericii din Mitropolia Basarabiei (BOR). Aberațiile lui Mihai Silviu Chirilă.

PS Petru Pruteanu, ierarh al Bisericii Ruse lămurește o problemă importantă care azi se dezbate în Republica Moldova.

În urma unor diversiuni create de propaganda etnofilistă pro-rusă în republica Moldova, în detrimentul Mitropoliei Basarabiei (BOR), am decis să publicăm mărturia unui arhiereu vicar din cadrul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, care în prezent slujește în Portugalia. 
Mărturia episcopului Petru este redată mai jos:

miercuri, 28 februarie 2024

Rânduiala pentru cei care se convertesc la dreapta credință ortodoxă, conform învățăturilor vechi ale Bisericii lui Hristos

Cum se fac slujbele de convertire a ereticilor și schismaticilor
(catolici, protestanți, neoprotestanți, monofiziți etc...)

   Deoarece în molitfelnicele noi (tipărite după intrarea Romîniei în UE) au fost scoase unele aspecte importante din rânduiala botezului, mulți preoți și credincioși nu le mai au la dispoziție.
   Astfel, am fotografiat aceste rânduieli dintr-un molitfelnic vechi din anul 1896, publicat în limba română.

marți, 20 februarie 2024

Șoșoacă a mințit când s-a folosit de numele părintelui Ioanichie Popescu pentru a câștiga credibilitatea ortodocșilor. Minciuna senatoarei afectează credința ortodoxă favorizând prozelitismul New Age în România.

Senatoarea Diana Șoșoacă a mințit când a spus că are binecuvântarea pr. Ioanichie să participe la Holistic Fest, unde s-a folosit de numele duhovnicului pentru a câștiga credibilitate în fața ortodocșilor. De asemenea, duhovnicul Ioanichie nu i-a dat doamnei senator niciun accept să se folosească de numele său pentru a atrage voturile ortodocșilor. ASTRADROM a efectuat o anchetă prin care să verifice afirmațiile senatoarei.

În dimineața de 27 decembrie 2023, împreună cu colega mea Andreea Vulcan, am pornit la drum spre mănăstirea Surpatele să vorbim cu maicile din mănăstire despre relația părintelui Ioanichie cu senatoarea Diana Șoșoacă. Le-am arătat câteva filmulețe apărute pe internet despre afirmațiile senatoarei făcute la Holistic Fest și la o biserică ortodoxă din Viena, în care aceasta se prezenta a fi ucenica părintelui Ioanichie Popescu, susținând totodată și întrunirile de tip New Age. Am mai prezentat și câteva dintre aparițiile senatoarei la emisiunile lui Lazarus pe canalul ezoteric „Zeus Tv”Obștea mănăstirii nu știa de multe dintre afirmațiile senatoarei.

sâmbătă, 10 februarie 2024

PS Longhin dezminte zvonurile serviciilor secrete ucrainene care spun că ar fi amețit datorită medicamentelor

PS

PS Longhin Jar de la mănăstirea Bănceni a limpezit lucrurile în privința incidentului din 22 ianuarie 2024.

Dezminte zvonurile lansate de serviciile secrete ucrainene, prin care se induce impresia că ar fi amețit în urma unor medicamente puternice. Din păcate, aceste zvonuri au fost lansate prin intermediul unor persoane din Bănceni care au ieșit primii în presa on-line spunând că ar fi fost un accident. Ce spune PS Longhin în predică, după ce a ieșit din spital:

1 – Dacă cineva vă spune că am amețit datorită medicamentelor, să nu-i credeți

2 – Am căzut după ce am fost lovit


vineri, 2 februarie 2024

Praznicul Întâmpinării Domnului - 2 februarie

Intampinarea Domnului numita in popor si Stretenia (dupa numele vechi slavon) este sarbatoarea anuala a zilei in care Sfanta Fecioara Maria, conformandu-se legii (Lev. 12, 8), s-a suit la templul din Ierusalim, la 40 de zile dupa Nasterea Domnului, pentru curatirea ei, cand dumnezeiescul Prunc a fost intampinat si tinut in brate de batranul si Dreptul Simeon (Luca 2, 22 s.u.). Ea se serbeaza deci la 40 de zile dupa Nastere, adica la 2 februarie.

 

Vedeti detalii: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2013/02/intampinarea-domnului.html
 

Idei de predici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2013/02/intampinarea-domnului.html

Predica parintelui Ene Braniste:
http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/intampinarea-domnului/intampinarea-domnului-99024.html

joi, 1 februarie 2024

Cum s-a format canonul Sfintei Scripturi?

Lect. diac. Sabin Preda, de la facultatea de Teologie Ortodoxă din București, explică cum s-a format canonul Sfintei Scripturi. Emisiunea Puncte Cardinale, realizată de Maricica Pandele.

joi, 25 ianuarie 2024

Căderea Constantinopolului: 29 mai 1453

 În România se vorbește tot mai puțin despre căderea Constantinopolului.
Fiind în săptămâna de rugăciune ecumenică, ar trebui să ne amintim tot mai mult despre acest exemplu oferit de istorie.

Noul împărat, Constantin XI Paleologul încă spera la o alianță cu Occidentul. El l-a implorat pe Papa Nicolae V să trimită teologi la Constantinopol, pentru a convinge oamenii și clerul de acolo să accepte unirea. Papa a trimis oameni împăratului, iar rezultatul a fost că unirea dintre Bisericile Romei și Constantinopolului a fost proclamată solemn pe 12 decembrie, 1452 În catedrala Hagia Sophia -, marea biserică construită de Iustinian cu opt secole înainte.

Dar această unire, ca cea din Florența, a fost sortită eșecului. Majoritatea preoților greci, a călugărilor și a poporului (amintindu-și poate, de cotropirea Constantinopolului de către soldații celei de-a Patra Cruciade) s-a opus unirii cu “ereticii” și “schismaticii” din Occident. Delegaţii  papalității au încercat să-i convingă pe greci că unirea era necesară, dar oamenii au răspuns așa: - Mai degrabă turbanul decât mitra papală!”—mai bine să fim conduși de sultan decât papa. Din păcate, prea curând își vor vedea dorința împlinită.

miercuri, 24 ianuarie 2024

Ce sărbătorim la 24 ianuarie. Mica Unire a principatelor române.

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi „Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

duminică, 21 ianuarie 2024

Ultima Liturghie la catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol.

Dacă ne uităm în istorie, observăm că datorită compromisurilor, cu catolicii, ortodocșii au avut de suferit.

Catolicii nu s-au întors la credința pe care au avut-o înainte de 1054, ci au profitat de puterea politică pe care o avea Roma, încercând să atragă și pe alții la căderea lor.
Constantinopolul a căzut în urma slujirii ortodocșilor cu catolicii. O liturghie comună a însemnat ultima noapte de rezistență.
Vă propun să vedeți și articolul care urmează (tradus din engleză):


HAGIA SOPHIA ȘI PUȚIN CUNOSCUTA ULTIMĂ LITURGHIE

luni, 15 ianuarie 2024

La 15 ianuarie s-a nascut Mihai Eminescu


 Azi, 15 ianuarie 2023, se împlinesc 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, supranumit și “Luceafărul poeziei românești”. Eminescu este autorul celui mai lung poem de dragoste omologat de Academia Recordurilor Mondiale – Luceafărul. Marele poet a început să îl scrie în 1873 și l-a publicat peste 10 ani, în 1883.

 

sâmbătă, 13 ianuarie 2024

De ce nu mai avem încredere în Trinitas Tv și în unele fețe bisericești...

Trinitas Tv, IPS Teodosie și pr Ioan Istrati promovează misionari New Age. Oare de ce?

Postul de televiziune al Patriarhiei Române promovează misionari din mediul New Age. Nu o singură dată l-am văzut pe ezoteristul Constantin Dulcan, dar și pe alții din această tagmă. Recent, pe 8 ianuarie, pe pagina de facebook Trinitas Tv a fost repostată o emisiune cu misionarul New Age, Dorel Vișan, căruia IPS Laurențiu Streza i-a oferit cea mai înaltă distincție pentru mireni. Dorel Vișan propovăduiește învățături New Age la trinitas Tv, împreună cu Cristi Gava (rumble.com)

Aceștia au un rol clar în România, acela de a face prozelitism budist, ceea ce o face mult mai intens cu sprijinul Trinitas Tv. Acești propagandiști ai noii religii mondiale, New Age, au câștigat foarte multă credibilitate în fața credincioșilor ortodocși prin simpla lor apariție la posturi de televiziune ale Bisericii Ortodoxe, chiar dacă nu răspândeau învățături eretice. Prin promovarea unor erezii, asumate de reporterul Trinitas Tv, domnul Cristi Gava, foarte mulți credincioși cad în înșelare.

vineri, 12 ianuarie 2024

Ioviță Vasile vine cu noi aberații. Despre ''securiștii" care îi arată cât e de incult în materie de teologie.

 Un incult teologic, apărător al schismaticilor și calomniator de serviciu din rândul nepomenitorilor poartă numele: Vasile Ioviță. Acesta vine cu alte afirmații nedovedite.

Ioviță nu e acceptat la slujbe de nici un preot din zona Sălajului

Nepomenitorii, cei mai mulți dintre ei, au dat dovadă de lipsa discernământului și tact misionar, dar mai ales de incultură din punct de vedere teologic, limitându-se la explicații despre canonul 15 care le place lor. Unul dintre aceștia este și Vasile Ioviță care se ceartă cu toată lumea, calomniază și jignește fără temei și argument. De aceea, afirmațiile sale calomnioase, pe lângă că sunt lipsite de argumente teologice credibile, dau dovadă de incultură teologică.

Despre acest aspect, am mai scris zilele trecute: https://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2024/01/aberatiile-nepomenitorului-vasile.html

Ieri, nepomenitorul Ioviță s-a gândit să mai aducă (pe blogul său) unele aberații și mai mari, fapt ce îl face să fie din nou în centrul atenției, așa cum îi place lui. Dar totodată cade tot mai mult în direcția ridicolului. Dacă cu lucruri bune nu este capabil să se remarce, măcar cu aberații ieftine (pe măsura lui) o poate face.

Despre ce e vorba? Simplu, despre noi calomnii de tipul nepomenitorilor dornici de scandal. Daca a dat dovadă de incultură teologică în ce privește ermineutica și iconografia bisericească, s-a gândit să dea dovadă și de prostie omenească, așa după nivelul lui intelectual. Astfel, s-a gândit să ne acuze că suntem securiști. Desigur, fără dovezi, așa cum știu nepomenitorii să facă de obicei. Acest stil de acuzații fără dovezi, de tip șoșocist, îl reprezintă pe domnul Ioviță.

sâmbătă, 6 ianuarie 2024

Aberațiile nepomenitorului Vasile Ioviță. Apărătorul schismaticilor și "specialist" în iconografie.

 Nepomenitorul Vasile Ioviță bate câmpii în materie de iconografie, dar simte nevoia să se exprime față de o icoană publicată pe un site care l-a “supărat” teribil. De ce?

Pentru a înțelege mai bine cine este Vasile Ioviță, vă aducem la cunoștință că domnia sa a făcut parte din gruparea lui Emanuel Oros (falsul monah Antonie) întâlnit pe unele rețele de socializare. Domnul Oros, înainte de caterisire a fost preot la parohia Mesteacăn, jud. Satu Mare. Poate că ați ghicit: Este acel despre care presa din România scria că a furat moaștele Sfântului Haralambie, în Grecia, ca mai apoi, ca prin minune, toată vina a căzut pe doi dintre ucenicii acestuia (Serafim și Bogdan) care azi nu vor să-i mai audă de numele. De asemenea, Vasile Ioviță a avut colaborări și cu gruparea schismatică a lui Sava și Ciprian Staicu, cu care domnul Ioviță era în mare cârdășie până în ianuarie 2018. Tot Vasile Ioviță este unul dintre cei care a luat atitudine în apărarea fostului preot Cosmin Barză din Tg. Jiu, trecut recent la o sectă de stil vechi...

Menționăm că nu toți nepomenitorii împărtășesc ideile și apucăturile lui Vasile Ioviță. Domnul Ioviță, un om de orientare șoșocistă, mereu pe scandaluri și ceartă cu toți care nu-i împărtășesc ideile, uită să aducă argumente, de cele mai multe ori. Dar, important e că se exprimă refulându-și frustrările pe blogul său personal. Din ceea ce a scris tragem concluzia că are cunoștințe foarte slabe de ermineutică și iconografie, dându-și cu părerea probabil din instinct sau la comanda cuiva. Ce mai contează acum... deja a zis-o...

În cele ce urmează vom posta un articol prin care vom arăta de ce spunem că Ioviță bate câmpii în materie de iconografie, dar nu numai:

vineri, 5 ianuarie 2024

Schismaticul Cosmin Barză din Tg. Jiu și alianța acestuia cu un canal de propagandă New Age, pentru a lovi în BOR.

Doamna Cameleon a României implicată și în acest scandal instigând oamenii la revoltă împotriva conducerii BOR, în timp ce, tot ea, ne prezintă ca oameni de înaltă ținută spirituală pe misionarii New Age.

 


Am urmărit o emisiune pe canalul Zeus Tv” în care „Doamna Cameleon a României”, senatoarea Șoșoacă, a apărut alături de fostul preot Ioan Cosmin Barză. Da, ați înțeles bine: pe canalul lui Lazarus. Toate ca toate, dar în acea emisiune se ascundea un detaliu important. Domnul Cosmin Barză a trecut la o grupare schismatică de stil vechi ținând secretul doar în cadrul grupării locale pe care și-a creat-o.

Înainte de a intra în subiect, aș vrea să amintesc că „Zeus Tv duce o intensă propagandă de denigrare a Bisericii Ortodoxe Canonice din România, în special a conducerii Bisericii, promovând simultan misionari ai religiei New Age, printre care falsul preot Adrian Singurov, senatoarea Diana Șoșoacă, clarvăzătoarea Carmen Harra (care anunța nu demult trecerea la o nouă religie „care unește omenirea”[1]) și alții... Însuși numele „Zeus Tv” spune multe, pentru cine vrea să priceapă.