vineri, 25 decembrie 2009

ASTRADROM va ureaza sarbatori fericite!

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Praznicul Nașterii Domnului, bucurie la toată lumea

Joi, 17 decembrie, la sala mare a Primăriei Beiuş, orele 18 și vineri, 18 decembrie 2009, orele 18.oo la Teatrul Arcadia Oradea, Asociația pentru Păstrarea și Promovarea Valorilor Culturale și Naționale ale Poporului Român a organizat conferința cu tema NAȘTEREA LUI HRISTOS, BUCURIE LA TOATĂ LUMEA! Conferința a fost susținută de ieroschimonahul Nectarie Apostol, de la schitul Cergăul Mic, județul Alba.
Părintele Nectarie a vorbit despre însemnătatea nașterii Mântuitorului fără de care noi nu putem dobândi mântuirea. Nașterea lui Hristos a schimbat datele antologice al existenței în sensul că venirea Lui pe lume a adus mântuirea, izbăvirea din păcat. Acest copilas născut într-o peșteră a rupt lumea în două, altfel spus a făcut două istorii: una până la venirea Fiului lui Dumnezeu, fiecare își făcea Dumnezeu, adică fiecare își alegea la cine și cum să se roage; a doua - de la venirea SA în lume, raiul s-a deschis, adica a venit să aducă mântuirea, să ierte păcatele, a venit să se smerească și să se jertfească pe sine Dumnezeu fiind.

Nepăsarea este cel mai mare păcat al omului, care provine din egoism, adică trăim clipa, momentul, nu ne pasă de aproapele, de țară, nici chiar de noi înșine, zicea părintele Paisie Aghioratul într-o scrisoare unei maici de la Surotti "te-a cercetat Hristos unde ai fost?" astfel părintele a atenționat-o într-un fel pe maică să fie pregatită tot timpul că nu știm ziua nici ceasul cand va veni și va bate la ușa inimii noastre, să fim pregătiți pentru a-L primi. Câți dintre noi am postit oare postul cel bine plăcut lui Dumnezeu? Câți dintre noi îl avem pe Hristos veșnic în inimile noastre?
Veșnicia este de fapt prezența vedem că Hristos se naște în inimile și sufletele noastre, la fel Schimbarea la Fața de pe Tabor, Taborul semnificând plinătatea harului, căldura duhului Sfânt.

miercuri, 16 decembrie 2009

Cristian Tabără: „Jurnalismul de sentinţă trebuie stopat”

Cristian Tabara, unul dintre putinii oameni cu frica de Dumnezeu, in presa romaneasca, lamureste cateva lucruri cu referire la rolul presei dar si legate de rostul Bisericii Ortodoxe in lume in momentul de fata. Amanunte veti putea afla accesand linkul de mai jos:

Petre Haiduc

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Cristian_Tabara-_-Jurnalismul_de_sentinta_trebuie_stopat_0_168583583.html



ANEXA LA ACEST MESAJ

(traducere şi adaptare din limba engleză – autor anonim)

Odată,un om se plimba pe aleile străjuite de cuştile imense ale unei grădini zoologice. Dintr-odată, privind înspre cuşca leului, văzu o fetiţă aplecînd-se prea mult înspre fiorosul animal. În clipa următoare, leul o prinse de haină, trăgînd-o cu putere înăuntru ca să o devoreze. Părinţii începură să urle, oamenii din jur rămaseră înmărmuriţi. Nimeni nu îndrăzni, însă, să se apropie de cuşcă pentru a salva fetiţa. Atunci, în starea de panică generală, omul nostru se îndreptă hotărît de cuşcă, îl lovi pe leu cu putere drept în bot şi pînă ca leul să-şi revină din şocul loviturii, pucă fetiţa de haine, o scoase din ghearele leului şi o lăsă în braţele părinţilor, care îi mulţumiră de nenumărate ori pentru fapta sa de un curaj ieşit din comun. Din întîmplare, un reporter se afla la faţa locului. După ce se calmară spiritele, acesta se îndreptă spre salvator şi îi spuse: Domnule,
aceasta a fost cea mai curajoasă faptă pe care am văzut-o în viaţa mea, şi am văzut destule”. „Nu
a fost mare lucru”, îi replică celălalt. „Leul se afla după gratii şi am ştiut că Dumnezeu mă va apăra, la fel cum l-a apărat pe proorocul Daniel, demult, în vremurile biblice. Nu am făcut mare lucru…” „Aşadar, credeţi în Dumnezeu…”, rosti reporterul. „Da, din toată inima mea. Întotdeauna m-a ajutat cînd am avut nevoie.” „Ei bine, domnule, fapta dumneavoastră nu va trece neobservată. Voi scrie despre ea un articol care va apărea mîine dimineaţă pe prima pagină.” ***
A doua zi dimineaţă, omul nostru a cumpărat ziarul şi a văzut pe prima pagină următorul articol: Fundamentalist creştin de dreapta atacă un imigrant african pentru a-i fura mîncarea”.

marți, 15 decembrie 2009

Colindam, colindam

Ninge, ninge,
Fulgi de zăpadă se-aștern iar pe stradă și ninge și ninge mereu.
Afară, pe stradă…

Colindătorii Astradrom au pornit și anul acesta, să aducă bucuria nașterii Mântuitorului pe la casele oamenilor din Beiuș și satele din zonă. Păstrând tradiția, grupul de colindători au fost îmbrăcaţi în costume naţionale specifice portului tradiţional din Ţara Beiuşului.

Pe tot parcursul vestirii marelui praznic al Nașterii Domnului, colindătorii au fost însoțiți de părintele Visarion Tuderici de la Schitul Huta și care a spus:,, Se apropie sărbătoarea Nașterii Domnului, unul dintre marile praznice ale creștinătății. Lumea se pregătește de acest mare praznic printr-un post premergător și cântând colinde preamărind pe Fiul lui Dumnezeu Care s-a făcut Fiu al Omului, născându-se din Sfânta Fecioară și din Duhul Sfânt pentru noi oamenii și a noastră mântuire. Iius Hristos se naște, bucurie la toată lumea!”
Cu ajutorul și purtarea de grijă a lui Dumnezeu și anul acesta am avut bucuria sufletască să mergem pe la casele creștinilor și să vestim marele praznic al Nașterii Domnului. Nașterea Pruncului Iisus ne descrețește frunțile, ne luminează fețele cu zâmbetul bucuriei, ori cât de grele ar fi suferințele și necazurile noastre. Prin credință, noi auzim mereu glasul mângâietor al îngerului care ne vestește să fim fără teamă căci ne vestește bucurie mare – spune Anca Budău – Astradrom.

Sărbători fericite și pline de bucurii duhovnicești!

duminică, 13 decembrie 2009

Mărturisitorii temnițelor comuniste

http://www.romania-actualitati.ro/marturisitorii_temnitelor_comuniste-7099

La noi, arestările în număr mare din vremea comunismului au început la 14 mai 1948 când au fost închiși 1,5 milioane de oameni.

Pitești, Aiud, Gherla, Tg. Ocna, Jilava, Miercurea Ciuc sunt locurile în care toți aceștia au suferit de foame, de frig și au îndurat cele mai grele torturi.

25 de ani de muncă silnică, 16 ani sau 10, perioade de grele suferințe dar și de așteptare a zilei eliberării. 500.000 de români au murit în închisorile comuniste.

S-a scris și s-a vorbit despre experimentul Pitești, despre torturile la care erau supuși toți acești deținuți pentru simpla vină de a se fi opus comunismului. Și femeile au fost închise și tratate fără milă, îinute în izoltor, cu șobolani, flămânde, bătute.. Au intrat la 19-20 de ani în pușcărie și au ieșit la 48.

De astăzi, la România, împreună difuzăm un nou serial. Este realizat de Izabela Aivăncesei și se numește „Mărturisitorii temnițelor comuniste”.

Mitropolia Moldovei condamna decizia guvernului de a acorda zi libera de Craciunul pe stil nou


Mitropolia Moldovei condamna decizia guvernului de la Chisinau de a declara zi libera data de 25 decembrie, atunci cand este sarbatorit Craciunul pe stil nou, acuzandu-l ca a luat-o in favoarea altor culte religioase, informeaza corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu.

Ambiguitatea situatiei se manifesta prin faptul ca nu este clar motivul acestei hotarari, avand in vedere ca atat Mitropolia Moldovei (subordonata Bisericii Ortodoxe Ruse n.red), cat si Mitropolia Basarabiei (subordonata Bisericii Ortodoxe Romane), conform statutului, se conduc dupa calendarul iulian, ceea ce presupune ca sarbatorirea Craciunului in ziua de 25 decembrie este exclusa, potrivit unui comunicat al Mitropoliei Moldovei.

Daca autoritatile au adoptat aceasta decizie luand in calcul faptul ca celelalte confesiuni religioase serbeaza Nasterea Domnului in data de 25 decembrie, nedumerirea ramane la fel de mare. Biserica Ortodoxa din Moldova are o atitudine respectuoasa fata de reprezentatii tuturor cultelor inregistrate legal pe teritoriul tarii noastre, insa acordarea unei zile libere la nivel national din cauza convingerilor religioase ale unei minoritati pare bizara, considera Mitropolia.

Aceasta sugereaza autoritatilor sa revizuiasca aceasta decizie si aminteste pozitia sa ca sarbatorile bisericesti sa fie declarate zile libere.

Noul guvern de la Chisinau a decis recent, pentru prima data in istoria Republicii Moldova, sa fie acordata zi libera si de Craciunul pe stil nou, in conditiile in care majoritatea populatiei marcheaza nasterea Domnului pe 7 ianuarie.

Scrieri vechi despre timpuri noi


http://ro.altermedia.info/images/apusul_libertatii-de-ieromonah-hristodul-aghioritul.pdf

Ieromonah Hristodul Aghioritul
LA APUSUL LIBERTATII
Traducere din limba greacă de S. G. Coliţu
Cartea a fost tipărită de către editura Sofia, Bucureşti, 1999


http://ro.altermedia.info/images/apocalipsa13.pdf
Ing. Mircea Vlad
Apocalipsa 13
Sfârsitul libertatii umane
Editie digitala editata de
Biblioteca Teologica Digitala

''UN ALTFEL DE CRACIUN ''- Spectacol de poezie si proza la Memorialul Victimelor Comunismului


Pe 18 decembrie, de la ora 19:00, la 20 de ani de la Revolutia din 1989, la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet va avea loc „Un altfel de Craciun”, un spectacol de poezie si proza care se vrea a fi o radiografie emotionanta a destinelor detinutilor politici din Romania comunista.

Pe un scenariu realizat de regizorul Mona Gavrilas si pus in scena de Diana Giubernea, spectacolul va cuprinde texte ale scriitorilor Radu Gyr, Zahu Pana, Dumitru Oniga, Marcel Petrisor, Anatolie Panis, cateva din numele celor care au marcat aceasta perioada din spatele gratiilor. Craciunul detinutilor politici este o lectie despre toleranta, iertare si iubire. Intr-o atmosfera de penitenta se va vorbi despre lacrimi, tristete, speranta, intoarcere la valorile umane, la credinta, la oamenii de langa noi.

Organizatorii ii invita pe toti maramuresenii la o evadare in interior, prin amintiri, intr-o alta viata - viata de dinainte de a fi inchisi. „Din pacate, toti avem o inchisoare in noi si doar prin iubire putem rupe lanturile. Sa iubim, sa iertam, dar sa nu uitam... Ca sa nu se mai repete”, ne indeamna organizatorii.

Biletele se pot procura de la Omniasig (vis-a vis de Doina Maramuresului) din Sighetu Marmatiei, iar organizatorii anunta ca locurile vor fi limitate. Un bilet va costa numai 10 lei.


AfisAutor: Andrei Gherghel

marți, 8 decembrie 2009

Liceenii din Ţara Beiuşului au sărbătorit Ziua Naţională prin concurs

Elevii beiuşeni au sărbătorit ziua naţională a României printr-un concurs între licee organizat de Asociaţia Pentru Păstrarea Valorilor Culturale şi Naţionale ale Poporului Român - ASTRADROM. Concursul pe teme de istorie “Dor de Ardeal” editia a II-a a avut loc, marţi 1 decembrie, în sala mare a Primăriei Municipiului Beiuş.
Au participat elevi ai scolilor din Beiuş cu exceptia liceului Ioan Ciordaş care nu a trimis nici un reprezentant. Juriul a fost format din profesori de istorie a liceelor beiuşene: Lucan Marţian, Silvia Şora, Horge Maria, Daniela Rada, preşedintele juriului fiind Ancuţa Avram, din partea organizatorilor.


După o luptă strânsă între concurenţi câştigătorii au fost, premiul I: Goina Bogdan, premiul II: Roiti Raul, premiul III: Haiduc Alexandru, mentiune I: Balint Flaviu si mentiune II: Bogojel Alexandra.



În timpul concursului a avut loc şi un frumos recital de colinzi şi cântece patriotice susţinut de copii de la şcoala Nicolae Popoviciu îndrumaţi de cântăreaţa de muzică populară Daniela Rada.



În încheiere un grup al Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni (ASEB - Oradea) au interpretat piese ale artiştilor moldoveni Grigore Vieru şi soţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici.
Premiile au constat în bani, cărţi şi icoane oferite de organizatori.
“Sperăm ca acest concurs să trezească în inimile tinerei generaţii dorinţa de a cunoaşte cât mai bine şi mai corect adevărata istorie a neamului nostru” spune Ancuţa Avram, preşedintele ASTRADROM, după încheierea competiţiei.

luni, 7 decembrie 2009

ACATISTUL SFÂNTULUI PĂRINTELUI NOSTRU ARSENIE BOCA

Tropar, glasul al-8-lea

Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor!
Întru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Prea Cuvioase Părinte Arsenie, duhul tău!

Codacul 1
Prea Cuviosului Părintelui nostru şi al multora luminător şi îndreptător de suflete, veniţi fraţilor, să-i aducem cu mulţumire laude şi să-l cinstim, zicându-i : Bucură-te Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Icosul 1
Din părinţi binecredincioşi ai răsărit, Părinte, şi ca un soare ai luminat şi multe suflete necăjite şi rătăcite le-ai îndreptat pe calea mântuirii. Pentru acestea toate, noi îţi aducem aceste laude :
Bucură-te, că din părinţi creştini ai răsărit ;
Bucură-te, că ei Iosif şi Cristina s-au numit ;
Bucură-te, că, maica ta Cristina, soarele şi luna a visat că are în pântece după ce te-a zămislit ;
Bucură-te, căci cu adevărat, scară pentru noi ai fost ;
Bucură-te, căci ca soarele şi luna în viaţa ai luminat ;
Bucură-te, al multora şi al nostru luminator ;
Bucură-te, că pentru noi şi pentru mulţi ai fost scump şi sfânt odor ;
Bucură-te, soare din Munţii Apuseni apărut ;
Bucură-te, luna din Vaţa de Sus ;
Bucură-te, luceafăr apărut din mănăstirea Brâncoveanu ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Codacul al-2-lea
Din copilărie te-ai arătat odor luminat de Duhul Sfânt şi părinţii, văzându-te copil ales, te-au dat la şcoală mai înaltă, ca să înveţi a cânta : Aliluia !

Icosul al 2 –lea
Terminând teologia ai fost chemat la mănăstirea Brâncoveanu de mitropolitul Nicolae Bălan, şi fiind călugărit la muntele Athos ai fost trimis, unde, într-o pădure, Maicii Domnului te-ai rugat să te dea în seama unui povăţuitor înduhovnicit. Cu adevărat ai fost ascultat şi după cum numai o dată , pentru smerenie, ai spus acestea, noi iţi aducem laude , zicând :
Bucură-te, Părinte, că Maica Domnului te-a ascultat!
Bucură-te, că Maica Domnului la tine a venit ;
Bucură-te, că ea de mână te-a luat ;
Bucură-te, căci pe munte înalt de mână te-a dus ;
Bucură-te, că te-a urcat până sus ;
Bucură-te, că acolo, în grija sfântului, ce trăia pe pământ de 200 de ani te-a dat ;
Bucură-te, că apoi Maica Domnului s-a făcut nevăzută ;
Bucură-te, că urcând, frica nu-ţi era ;
Bucură-te, că mare dar ai primit ;
Bucură-te, că pe mulţi i-ai luminat ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Codacul al 3-lea
Ai spus, Părinte, că Domnului Iisus în pădure mult te-ai rugat să-ţi trimită în cale un bun povăţuitor, dar n-ai ascultat. Iar după un timp, ţi-ai dat seama că El are o mamă bună, care mijloceşte pentru noi. Şi atunci cu lacrimi te-ai rugat ei, iar ea de mâini te-a luat şi sfântului în vârful muntelui în grijă te-a dat, iar noi, minunându-ne de aşa mare dar, îţi cântăm : Aliluia !

Icosul al 3 –lea
După un an ai venit de la muntele Athos la mănăstirea Brâncoveanu şi, începând munca de duhovnic, înfricoşat te-ai arătat nouă şi multora care veneau la mărturisit, căci mai dinainte le ştiai faptele. Iar noi, despre darul pe care-l aveai, îţi cântăm acestea :
Bucură-te, ucenicul Maicii Sfinte ;
Bucură-te, că de la ea ai primit cinste ;
Bucură-te, că dar de a prooroci ai primit ;
Bucură-te, că multora pe nume le spuneai ;
Bucură-te, că faptele şi păcatele le descopereai ;
Bucură-te, că şi sfârşitul unei fete l-ai spus ;
Bucură-te, că ea venise să te ispitească ;
Bucură-te, că i-ai spus să se pregăteasca ;
Bucură-te, că Mirele ei este pe cale să vină să o ducă ;
Bucură-te, că moartea, dupa puţin timp a dus-o ;
Bucură-te, că noi tare ne-am minunat ;
Bucură-te, că multă lume te-a lăudat ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 4 –lea
Făcându-te preot şi duhovnic şi începând lumea a mărturisi, şi doar pe unii a-i împărtăşi, povăţuindu-i-ai să nu mai păcătuiasca, ci să cânte lui Dumnezeu :Aliluia !

Icosul al 4 –lea

Mulţi dintre credincioşi s-au dedat iarăşi la răutaţi după ce i-ai împărtaşit, iar tu Părinte, simţind cu duhul răutăţile lor, te-ai rugat lui Dumnezeu să-ţi descopere pricina pentru care nu se lasă de păcate şi acestea ţi s-au arătat şi nouă ni le-ai spus, pentru care te lăudam :
Bucură-te, că în grădina mănăstirii stând, în amiaza mare, nor negru ai văzut pe munte ;
Bucură-te, că în nor, mare gălăgie ai auzit;
Bucură-te, căci cu mare atenţie ai privit ;
Bucură-te, că În mijlocul norului, pe un scaun înfricoşător, pe satana, de ceata drăcească , l-ai văzut înconjurat ;
Bucură-te, că ai auzit că poruncă dracilor, satana, le-a dat ;
Bucură-te, că viclesugul lor l-ai auzit, adică să şoptească oamenilor că nu există Dumnezeu ;
Bucură-te, că şi al doilea vicleşug al lor l-ai auzit, cum că nu ar fi rai şi iad şi nici altă viaţă ;
Bucură-te, că şi al treilea vicleşug l-ai auzit, de a lăsa oamenii pocăinţa până la bătrâneţe ;
Bucură-te, că prin aceasta vedenie, multe ai aflat ;
Bucură-te, că acestea toate oamenilor în predică le-ai spus ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !


Condacul al 5 – lea
Auzind multă lume de darul tău, Părinte, veneau să-ţi audă cuvântul şi învăţăturile şi sfaturile de mântuire pe care le dădeai, iar noi te lăudam, zicând : Aliluia !

Icosul al 5 –lea
Pe aceia ce nu se potriveau în căsătorie îi opreai ; celor ce li se fura pe hoţi îi descopereai, când era secetă , ploaie de la Dumnezeu cereai. Pentru acestea toate îţi cântăm :
Bucură-te, că celor căsătoriti cele de folos le spuneai ;
Bucură-te, că de la căsătorie nepotrivită îi opreai ;
Bucură-te, că pe cei ce furau îi descopereai ;
Bucură-te, că pe hoţi cu blândeţe îi dojeneai să întoarcă cele furate ;
Bucură-te, că fiind secetă mare, pe munte te-ai suit, rugându-te să plouă ;
Bucură-te, căci cuvânt ai auzit de la Dumnezeu, ca să te rogi de oameni să-şi îndrepte viaţa ;
Bucură-te, că ploaie mare a venit ;
Bucură-te, că lumea s-a înveselit ;
Bucură-te, că pe săraci ai miluit ;
Bucură-te, că ai spus celor ce vor să fie ;
Bucură-te, luminat propovăduitor ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 6-lea
Celor ce voiau să se facă preoţi şi veneau la tine le dădeai sfaturi şi poveţe, minunându-se şi cântând lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 6-lea
Fiind întrebat, Prea Cuvioase Părinte, de cei ce doreau să fie preoţi, cu ce pot ei dovedi celor care nu cred că este Dumnezeu, le-ai spus foarte înţelept , cu adevărat, că prin viaţa şi felul lor de trăire duhovnicească pot dovedi că Dumnezeu există. Pentru care noi ne minunăm şi cântăm acestea :
Bucură-te, că ai fost dumnezeiesc în trup pământesc ;
Bucură-te, că ai fost înger în trup ;
Bucură-te, că numai la faţă dacă te priveam, ne minunam ;
Bucură-te, că viitorul multora l-ai spus ;
Bucură-te, că pe mulţi i-ai îndemnat să-l urmeze pe Iisus ;
Bucură-te, că pe mulţi călugari i-ai facut ;
Bucură-te, că obşte de călugari ai strâns ;
Bucură-te, că şi obşte de maici ai format ;
Bucură-te, că prin multe încercări ai trecut ;
Bucură-te, că ispite de tot felul ai răbdat ;
Bucură-te, că şi la munci grele ai fost pus ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 7-lea

Ai voit, Părinte, după cum ţi s-au arătat, să faci chipul lui Hristos şi , apucându-te de lucru , ai auzit un glas zicând: de acum să Mă pictezi in sufletele oamenilor, ca să-Mi cânte Mie :Aliluia !

Icosul al 7-lea
Ai spus, Părinte, că tu cunoşti pe oameni, pe faţă care se mântuiesc, căci celor ce duc o viaţă de rugăciune, fiind tot timpul cu gândul la Dumnezeu, li se zugrăveşte în lumina ochilor chipul lui Hristos. Şi, tu, Părinte, cu darul Duhului ce-l aveai, vedeai aceasta. De aceea, noi te lăudam, zicând :
Bucură-te, căci cunoşteai cele ascunse ale oamenilor ;
Bucură-te, căci ştiai dacă se mântuieşte ;
Bucură-te, căci le spuneai ce să facă în viaţă ;
Bucură-te, că tinerii veneau să-i povăţuieşti ;
Bucură-te, că unii veneau să-i binecuvântezi ;
Bucură-te, că pe femeile care se vopseau le certai ;
Bucură-te, că pe morari de la lăcomie îi opreai ;
Bucură-te, că pe fumători de la fumat îi opreai ;
Bucură-te, învăţător de cele sfinte ;
Bucură-te, văzătorule al celor nevăzute ;
Bucură-te, că acum în cer te odihneşti ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 8-lea
Fiind război mare, veneau la tine, Părinte, tineri care trebuiau să plece în război, ca să te rogi pentru ei, iar tu cunoşteai care scăpau cu viaţă. Şi noi ne minunam, cântîndu-ţi :Aliluia !

Icosul al 8-lea
Părinte, celor ce ştiai că vor muri le dădeai mâna de o sărutau, iar celor care ştiai că rămân în viaţă nu le dădeai mâna. Şi ei, întristându-se , te intrebau de ce lor nu le dai mâna, iar tu, Părinte, le spuneai : căci cu voi mă mai întâlnesc, iar cu aceia nu ;.pentru aceasta te lăudam, zicând :
Bucură-te, văzătorule al voinţei lui Dumnezeu ;
Bucură-te, văzătorule al celor viitoare ;
Bucură-te, că vedeai viaţa omului ;
Bucură-te, că ştiai sfârşitul vieţii lui ;
Bucură-te, că noi mult ne minunam ;
Bucură-te, că minunat prooroc te-ai arătat ;
Bucură-te, că pe Domnul pentru tine Il lăudam ;
Bucură-te, căci cu îngerii te veseleşti ;
Bucură-te, căci acum în ceruri dănţuieşti ;
Bucură-te, căci cu heruvimii acum slujeşti ;
Bucură-te, îndreptător al credinţei ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 9-lea
Venit-a, Părinte, într-o zi de Rusalii ,,Oastea Domnului’ la mănăstire şi o unitate militară, iar tu, Părinte, ai zis : Iată că s-a întâlnit Oastea Domnului laolaltă cu Oastea Ţării ca să cânte lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 9-lea
Făcându-se utrenie în Biserică, ai ieşit, Părinte, cu cântareţii şi cu toţi credincioşii, ca să săvârşeşti Sfânta Liturghie pe altarul din faţa mănăstirii şi, fiind lângă tine cântăreţul care îndoit cu credinţă era, te-a văzut înconjurat de flăcări de foc , care erau darul Sfântului Duh. Atunci el s-a înspăimântat şi a strigat, iar tu l-ai oprit să nu spună, doar că simţeai că te arde ceva. De aceea, noi te lăudam, zicând :
Bucură-te, lăcaşul Duhului Sfânt ;
Bucură-te, că în trup fiind pe pământ, ai fost văzut înconjurat de Duhul Sfânt ;
Bucură-te, că prin acest Duh Sfânt ai proorocit ;
Bucură-te, căci cu Duhul Sfănt, stâlp al Bisericii ai fost ;
Bucură-te, căci cu Duhul, ca o trâmbiţă ai răsunat ;
Bucură-te, căci cu trâmbiţa Duhului pe mulţi ai adunat ;
Bucură-te, vioara care cântai cu Duhul ;
Bucură-te, că prin tine s-a veselit văzduhul ;
Bucură-te, că turma de oi cuvântătoare ai adunat ;
Bucură-te, Părinte, de Duh Sfânt întelepţit ;
Bucură-te, Sfinte , Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 10-lea
Venit-a, Părinte în timpul unei Sfinte Liturghii o femeie să-ţi spună necazul ce îl avea şi te tulbura cu nerăbdarea ei. Şi tu, Părinte simţind din Sfântul Altar, ai oprit slujba şi ai spus de ce a venit. Pentru aceasta, îţi cântăm : Aliluia !

Icosul al 10-lea
Ai spus, Părinte, că femeia a venit deoarece a pierdut douăzeci de mii de lei , tu ai spus că acei bani au fost cei cu care cele două fete ale ei trebuiau să-şi crească copiii pe care n-au voit să-i nască şi i-au avortat şi de aceea spor de casă nu vor mai avea, căci sufletele copiilor strigau răzbunare asupra părinţilor. Iar noi ne minunăm de darul tău , zicând :
Bucură-te, văzătorul păcatelor omeneşti ;
Bucură-te, iertătorul celor nelegiuţi ;
Bucură-te, îndreptătorul celor nelegiuţi ;
Bucură-te, luminătorul celor de rea credinţă ;
Bucură-te, că ai descoperit cele ascunse ;
Bucură-te, luminătorul multora depărtaţi de credinţă ;
Bucură-te, alinătorul multora în suferinţă ;
Bucură-te, păstorule al turmei lui Hristos ;
Bucură-te, să ne fi şi nouă de folos ;
Bucură-te, Părinte cu chip luminos ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 11-lea
Înzestrat ai fost cu multe daruri de la Dumnezeu Părinte, căci şi apă , ca Moise, ai făcut să izvorească din stâncă. Cu preoţia ai fost încununat, cu darul proorociei , cu milostivirea, cu blândeea şi cu buna povăţuire. De aceea, noi te lăudam, cântând lui Dumnezeu :Aliluia !

Icosul al 11-lea
Ai avut, Părinte, dar de a predica şi de a tâlcui Sfânta Evanghelie a lui Hristos, luminând multe suflete, abătându-le de la rătăcire la cale mantuirii. Pentru toate acestea laude îţi aducem, zicând :
Bucură-te, predicator bun al lui Hristos ;
Bucură-te, ca multora ai fost de folos ;
Bucură-te, că de la răutati pe mulţi ai oprit ;
Bucură-te, că pe noii căsătoriţi la naştere de copii i-ai îndemnat ;
Bucură-te, că i-ai îndemnat să stăruie în rugăciune ;
Bucură-te, că la milostenie i-ai povăţuit ;
Bucură-te, că Biserica le-ai spus s-o cerceteze ;
Bucură-te, că la sărbători le-ai spus să nu lucreze ;
Bucură-te, că pe cei bolnavi i-ai pus să-i cerceteze ;
Bucură-te, că sfaturile Bisericii i-ai spus să le urmeze ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 12-lea
În satul Drăgănescu, de lângă Bucureşti, ai pictat biserica, iar cei ce-o vizitează se uimesc de darul pe care l-ai avut, căci, privind pe sfinţi, se pare că sunt vii. De aceea, cu totii ne minunăm şi te lăudam zicând :Aliluia !

Icosul al 12-lea
Minunat pictor ai fost de icoane, de biserici şi de suflete – biserică nespus de frumoasă ai pictat şi multa lume merge să o vadă, iar de frumuseţea ei se minunează , zicând :
Bucură-te, iscusit pictor de biserici ;
Bucură-te, pictor prea minunat ;
Bucură-te, că şi în suflete pe Hristos L-ai zugrăvit ;
Bucură-te, căci glas de la Domnul ai avut ca să pictezi şi în suflete ;
Bucură-te, căci te-ai silit pe Hristos să-L urmezi ;
Bucură-te, căci nouă şi multora pildă te-ai făcut ;
Bucură-te, căci ai primit veste că viaţa îţi este pe sfârşite ;
Bucură-te, că ziceai că mai ai trei calendare ;
Bucură-te, că ne-ai dat pildă de răbdare ;
Bucură-te, că în ceasul morţii ai ştiut unde te duci ;
Bucură-te, Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie !

Condacul al 13-lea
O, prea minunate, Părintele nostru Arsenie, primeşte aceste laude şi mulţumiri de la noi, nevrednicii fiii tăi, rugându-te să fii milostiv pentru noi înaintea Domnului Hristos, ca să ne învredniceasca şi pe noi vieţii celei fericite şi împreună cu tine să cântăm : Aliluia!
(acest condac se zice de 3 ori)

Apoi iarăşi se zice : Icosul 1 si Condacul 1.

Rugaciune

Doamne, Iisuse Hristoase, primeşte ostenelile, slujbele şi sfintele rugăciuni ale robului Tău, Părintele nostru Arsenie, care mult s-a ostenit şi a slujit ţie, ca să-ţi câştige suflete, întorcându-le de la viaţa şi faptele cele păcătoase ale lor şi pildă de răbdare şi dragoste părinteasca ne-a dat.
Te rugăm , Stăpâne, ajută-ne să slujim şi noi cu dragoste, în curăţie trupească şi sufletească, prin rugaciuni neîncetate să Te mărim, să Te binecuvântam şi să urmăm sfaturile robului Tău, Părintele nostru Arsenie, pe care îl rugăm : roagă-te , Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie, ca şi noi, în viaţa ce ne-o petrecem să împlinim poruncile Domnului şi sfaturile ce ni le-ai dat şi învăţăturile din multele şi minunatele predici pe care le-ai rostit.
Pomeneţte-ne, acum, din Împărăţia Cerurilor, unde Te veseleşti cu toţi Sfinţi şi cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, care te-a încredinţat în Muntele Athosului sfântului ce trăia acolo cu 200 de ani în urmă şi cu tine să ne veselim în veci! Amin.

PELERINAJ LA MORMÂNTUL PĂRINTELUI ARSENIE BOCA, SFÂNTUL ARDEALULUI

La sfârşitul lunii noiembrie, pe data de de 28 noiembrie 2009, ASTRADROM Bihor a organizat un pelerinaj la mănăstirea Prislop, mănăstire situata în apropierea satului Silvaşu de Sus din judeţul Hunedoara. Pelerinajul a fost făcut pentru participarea la parastasul de 20 de ani de când Preacuviosul părinte Arsenie Boca, fost stareţ al mănăstirii Prislop, s-a mutat la Domnul.
Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 la Vaţa de Sus în judeţul Hunedoara. În anul 1939 petrece trei luni la Schitul Românesc Prodromu de la Muntele Athos, unde Maica Domnului l-a dat în grijă Sfântului Serafim de Sarov ce trăia pe pământ de 200 de ani pentru poveţe duhovniceşti. Reîntors în ţară, imediat după instaurarea regimului comunist, Părintele Arsenie a intrat în vizorul Securităţii, fiind arestat pentru prima oară în 1948, pentru a-i fi ajutat creştineşte pe luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului. Atât pentru aceste bănuieli, cât şi datorită notorietăţii sale în creştere printre credincioşii creştini, este anchetat de Siguranţă, invocându-se pretinse legături cu Mişcarea Legionară. Arsenie Boca a respins însă acuzaţiile, demonstrând inexistenţa oricărei legături cu lumea politică.
Strămutat forţat de la Sîmbăta la Mănăstirea Prislop (1948), devine acolo stareţ, iar după ce sălaşul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniştii au risipit obştea şi părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forţat la Bucureşti. Între timp mai fusese încă o dată arestat şi dus la Canal, unde a stat aproape un an întreg.
A urmat pribegia la Bucureşti, unde a fost ţinut în marginalitate, ca simplu pictor bisericesc, mereu supravegheat de Securitate (iar ultima acţiune de urmărire, consemnată în dosarul său, datează din perioada 5 februarie 1975 - 29 septembrie 1989).
În ultima parte a vieţii avea să se lege mult de două locuri: Drăgănescu - unde a pictat biserica timp de 15 ani, începînd din 1968 - şi Sinaia, unde, din 1969, şi-a avut chilia şi atelierul de pictură, unde obişnuia să se retragă tot mai des, şi unde a şi închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vîrstă de 79 de ani. A fost înmormântat, după dorinţa
proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989.
În timpul vieţii, părintele Arsenie era văzător cu duhul, ştiindu-le oamenilor ce veneau la dânsul numele, necazurile, dar şi păcatele. După moartea , părintele a săvârşit şi săvârşeşte multe minuni şi întoarceri la credinţă.

Astfel, mai mult ca niciodată, în 28 noiembrie 2009, am dorit cu mic, cu mare să venim la Prislop şi să ne închinăm părintelui. Fiind în autocar, poliţia ne-a oprit la vreo 5 km de mănăstire, la intrare în satul Silvaşu de Sus, asta în condiţiile în care am ajuns la ora 6 dimineaţa. Cei care au venit mai târziu, au fost oriţi şi mai în faţă, fiind nevoiţi să parcurgă chiar şi 11 km pe jos până la mănăstire. Un râu de oameni urca încet spre mănăstire. Pe drum existau autocare şi maşini din judeţele Sibiu, Bucureşti, Constanţa, Olt, Argeş, Giurgiu, Timişoara, Arad, Satu Mare, Maramureş, Braşov, Neamţ, Bihor, Suceava, Sălaj, Hunedoara. Peste tot, oameni de toate vârstele. Pe drumul spre mănăstire am auzit în spate o voce de bătrânică spunea , parcă întărindu-ne : ,, calea spre mântuire nu e uşoară, mântuirea se face prin jertfă şi rugăciune. Să aducem lui Dumnezeu o mică jertfă prin mersul pe jos până la mănăstire, căci Sfântul nostru de aici, părintele Arsenie, va mijloci în faţa lui Dumnezeu pentru noi !”. Când m-am întors să văd cine vorbea, nu am identificat bătrânica care vorbea ci am văzut un părinte în spatele meu, având o statură şi un fizic impresionant, asemeni părinţilor de la Petru- Vodă, care parcă-mi spunea din priviri de ce mai caut dacă ştiu adevărul şi calea de urmat!
Ajunşi în curtea mănăstirii, când am văzut marea de oameni, îţi venea să plângi de bucurie la vederea atâtor ortodocşi veniţi la cinstirea părintelui Arsenie, Sfântul Ardealului.



S-a săvârşit de dimineaţă Taina Sfântului Maslu. A urmat Sfânta Liturghie cu un sobor de peste 50 de preoţi. IPS Daniil al Daciei Felix de Vârşeţ, Serbia, şi ucenic al părintelui Arsenie, a vorbit la predică şi despre proclamarera canonizării părintelui Arsenie, părinte care este,, unul dintre cei mai mari sfinţi şi care a întors pe mulţi la credinţă prin Darul Duhului Sfânt ce se odihnea în dumnealui! ’’
Am pornit spre peştera Sfântului Ioan de la Prislop şi spre mormântul părintelui. În ambele părţi, coloane de oameni ce aşteptau cuminţi, răbdători şi smeriţi să se închine. Chiar dacă oboseala şi foamea au slăbit puterile oamenilor, lumea aştepta cu înţelegere şi dovedea multă iubire faţă de aproapele. Te aşteptai parcă să-ţi apară în faţă părintele Arsenie Boca, atât de tare îi simţeai duhul lui în preajmă !



O parte dintre noi am început să aşteptăm să ne închinăm la peştera Sfântului Ioan.


Aici simţi o linişte care îţi inundă sufletul şi te înalţă .


După închinarea în peştera sfântului, am coborât la mormântul părintelui Arsenie

Aici ne închinăm şi citim acatistul părintelui. În timpul citirii acatistului, am simţit o căldură inexplicabilă care inundă fiinţa, îţi scutură conştiinţa încărcată de patimi şi păcate, aducându-ţi apoi linişte şi o pace deplină.
Tot la Prislop, în curtea mănăstirii, pentru unii pelerini bihoreni, încă un motiv de bucurie duhovnicească a fost reîntâlnirea cu părintele Crăciun Oprea, un preot născut în Bihor, cu parohia în satul Cinciș, judeţul Hunedoara.



Părintele Crăciun a fost închis în perioada comunistă la fel ca și părintele Arsenie, pe care l-a cunoscut personal împreună cu familia dânsului.
Ieșind pe poarta mănăstirii, am simțit cu toții în suflet binecuvântarea parintelui Arsenie care veghează pentru neamul românesc din Cer.
Andreea Filip


Rugăciune

Doamne, Iisuse Hristoase, primește ostenelile, slujbele și sfintele rugăciuni ale robului Tău, Părintele nostru Arsenie, care mult s-a ostenit și a slujit Ție, ca să-ți câștige suflete, întorcându-le de la viața și faptele cele păcătoase ale lor (că de la moarte, de câteva ori a surprins și a scăpat o tânăra în momentul când voia să se sinucidă) și pildă de răbdare și dragoste părintească ne-a dat.
Te rugăm , Stăpâne, ajută-ne să slujim și noi cu dragoste, în curăție trupească și sufletească, prin rugăciuni neîncetate să Te mărim, să Te binecuvântăm și să urmăm sfaturile robului Tău, Părintele nostru Arsenie, pe care îl rugăm : roagă-te , Sfinte, Prea Cuvioase Părinte Arsenie, ca și noi, în viața ce ne-o petrecem să împlinim poruncile Domnului și sfaturile ce ni le-ai dat și învățăturile din multele și minunatele predici pe care le-ai rostit.
Pomenește-ne, acum, din Împărăția Cerurilor, unde Te veselești cu toti Sfinții și cu Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, care te-a încredințat în Muntele Athosului sfântului ce trăia acolo cu 200 de ani în urmă și cu tine să ne veselim în veci. Amin.

joi, 3 decembrie 2009

Acatistul Maicii Domnului în cinstea Icoanei făcătoare de minuni de la Kazan (8 iulie şi 22 octombrie)



După obişnuitul început:

Condacul 1
Celei alese dintre toate neamurile, Apărătoarei neamului creştinesc, cântare de mulţumire aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, pentru sfânta ta icoană. Iar tu, ca o milostivă şi ajutătoare a celor ce aleargă spre tine, apără-ne pe noi de tot necazul şi de toată nevoia, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Icosul 1
Îngerul cel inainte-stătător a fost trimis să zică “Bucură-te” Născătoarei de Dumnezeu, atunci când Dumnezeu-Cuvântul s-a sălâşluit în pântecele Fecioarei; şi noi păcătoşii preamărind arătarea cea minunată a icoanei ei şi a Dumnezeiescului Prunc Hristos Mântuitorul cu umilinţă strigăm celei pline de har:
Bucură-te, Copila de Dumnezeu aleasă;
Bucură-te, Maica lui Dumnezeu;
Bucură-te, împărăteasa cerului şi a pământului;
Bucură-te, podoaba cea strălucitoare a Bisericii cereşti şi pământeşti;
Bucură-te, ceea ce eşti cinstită de îngeri;
Bucură-te, ceea ce eşti cântată de serafimi;
Bucură-te, plinirea cea luminoasă a proorocilor;
Bucură-te, lauda apostolilor;
Bucură-te, mărturisirea mucenicilor;
Bucură-te, cununa cuvioşilor;
Bucură-te, bucuria drepţilor;
Bucură-te, nădejdea păcătoşilor;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.

Condacul al 2-lea
Din înălţimea lăcaşului ceresc al slavei Fiului tău, Preacurată, ai căutat spre necazurile robilor tăi din cetatea Kazan, în care răucredincioşii agareni necinsteau credinţa în Hrisos, ai binevoit să le arăţi lor aceasta icoană, proslavită prin facerea de minuni, ca cei iubitori de Hristos să se încredinţeze în semnele Harului şi să cânte lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul al 2-lea
Fiind inţelepţită prin întreita arătare a Maicii lui Dumnezeu, o fecioară înţeleaptă a mărturisit mai marilor cetăţii despre aceasta minunată arătare şi despre mustrarea ta cea înfricoţătoare; iar noi minunându-ne de cele auzite, cu evlavie cântam celei Preabinecuvântate:
Bucură-te, ceea ce dai slava lui Dumnezeu prin buze nevinovate;
Bucură-te, ceea ce descoperi credincioşilor tainele lui Dumnezeu;
Bucură-te, lauda vestita a credincioşilor;
Bucură-te, fulger care înfricoşezi pe cei necredincioşi;
Bucură-te, ceea ce luminezi mintea credincioşilor prin măreţia minunilor tale;
Bucură-te, ceea ce ruşinezi credinţa cea rea a agarenilor;
Bucură-te, zdrobirea trufiei necredincioşilor;
Bucură-te, întărirea credinţei crestineşti;
Bucură-te, ceea ce sfinteşti cinstirea sfintelor icoane;
Bucură-te, ceea ce prefaci necazul nostru în bucurie;
Bucură-te, ceea ce ne înveseleşti prin nădejde neîindoielnică;
Bucură-te, ceea ce ne încurajezi prin făgăduinţe neamăgitoare;
Bucură-te, apărătoarea grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 3-lea
Puterea Celui Preaînalt prin harul Născătoarei de Dumnezeu a încurajat pe fecioara cea preaînţeleaptă spre aflarea darului lui Dumnezeu cel fără de preţ, care cu încredere în Domnul s-a străduit a găsi îngropată în pământ comoara – sfânta icoană a Maicii lui Dumnezeu, pentru care a strigat cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul al 3-lea
Râuri de minuni ai izvorât credincioşilor din cetatea Kazan din preacurată ta icoana, Stăpână. Celor orbi le-ai dat vederea, pe cei întunecaţi la suflet i-ai luminat cu lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, iar cei feciorelnici au aflat liman liniştit la umbra icoanei tale. Pentru aceasta şi noi iţi cântăm ţie:
Bucură-te, ceea ce ai împrăştiat intunericul necredinţei cu arătarea icoanei tale;
Bucură-te, ceea ce luminezi pe toţi prin strălucirea minunilor tale;
Bucură-te, vederea celor orbi;
Bucură-te, luminarea celor întunecaţi cu mintea,
Bucură-te, mărirea Ortodoxiei,
Bucură-te, liman liniştit al celor dornici de mântuire;
Bucură-te, Maica fecioriei;
Bucură-te, acoperământul şi îngrădirea celor neprihăniţi;
Bucură-te, că de tine se bucură mulţimea credincioşilor;
Bucură-te, că de tine se înfricoşează mulţimea demonilor;
Bucură-te, ajutătoarea tuturor creştinilor;
Bucură-te, bucuria tuturor scârbiţilor;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 4-lea
Vrând să potolească viforul tulburărilor ridicat de agareni, fericitul Erghemon, scriitorul minunilor icoanei tale, Fecioară, cu lacrimi s-a rugat şi a avut descoperire ca această sfântă icoană scut de biruinţă este, pentru care întărit fiind în credinţă, până la sfârşitul vieţii sale a cântat lui Dumnezeu: Aliluia.

Icosul al 4-lea
Având descoperire de la cuviosul parinte Serghie ca prin această icoană a Maicii Domnului avea să se izbavească pământul rusesc de cotropirea celor de alt neam, sfântul ierarh Arsenie a vestit oastei celei iubitoare de Hristos despre această taină. Şi purtând ostaşii sfânta icoană ca pe un steag aducător de izbândă au curăţit cetatea de păgâni, cântând apărătoarei tuturor creştinilor:
Bucură-te, Maica Celui Preaînalt,
Bucură-te, ceea ce rogi pe Hristos Dumnezeu pentru toţi;
Bucură-te, ceea ce mântuieşti pe cei care aleargă spre atotputernicul tău omofor;
Bucură-te, Apărătoarea celor ce se află în necazuri şi în boli;
Bucură-te, ceea ce dăruieşti cele de folos celor ce se roagă cu inima înfrântă înaintea cinstitei tale icoane;
Bucură-te, ceea ce izbăveşti de rele pe cei ce au în tine incredere tare;
Bucură-te, liman bun şi liniştit;
Bucură-te, Ajutătoare grabnică;
Bucură-te, acoperământul cel cald al mântuirii;
Bucură-te, izvorul cel nesecat al milei;
Bucură-te, ceea ce nu întârzii spre ajutor;
Bucură-te, ceea ce izbăveşti de toate nevoile;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 5-lea
Stea cu dumnezeiască mergere s-a arătat icoana ta de Dumnezeu Născătoare, care înconjurând pământul rusesc a luminat cu razele sale pe cei ce rătăceau pe marea vieţii. Bezna necazurilor şi negura bolilor ai împrăştiat şi la calea cea mântuitoare ai indreptat pe cei ce alergau la tine cu credinţă şi strigau lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul al 5-lea
Văzând minunile care se făceau prin harul lui Dumnezeu, la icoana Maicii Domnului, ţarul Petru a luat această icoană conducătoare oastei sale în lupta cu duşmanii, pe care cu ajutorul Născătoarei de Dumnezeu învingându-i, a cinstit sfânta icoană şi a aşezat-o în mijlocul cetăţii de scaun drept temelie, scut şi îngrădire. Pentru aceasta strigăm celei Preacurate:
Bucură-te, locaş şi templu a lui Hristos, Dumnezeul nostru;
Bucură-te, vas al slavei lui necuprinse;
Bucură-te, cetate împărătească pururea însufleţită;
Bucură-te, palat preaînfrumuseţat;
Bucură-te, bucuria oraşelor şi satelor;
Bucură-te, apărătoare şi îngrădire a creştinilor în necaz;
Bucură-te, lauda Bisericii Ortodoxe,
Bucură-te, întărirea pământului rusesc;
Bucură-te, ajutătoarea oastei celei iubitoare de Hristos;
Bucură-te, biruinţa asupra duşmanilor;
Bucură-te, izbăvire în necazuri;
Bucură-te, ceea ce ne cercetezi cu îndurarile tale de Maică;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 6-lea
Cinul arhieresc, călugarii şi mirenii, rugându-se înaintea cinstitei tale icoane, binevestesc mila ta cea mare, Stăpână de Dumnezeu Născătoare, căci tu îngrădeşti oraşele, acoperi mănăstirile şi păzeşti satele şi ştiindu-te pe tine apărătoare nebiruită, cu lacrimi aduc ţie rugăciuni, ca să-ţi înalţi către Fiul tău mâinile tale cele de Dumnezeu purtătoare pentru robii tăi şi să izbăveşti de toată nevoia şi necazul pe cei care cu mulţumire cânta lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul al 6-lea
Răsărit-ai de demult lumina adevărului şi ai alungat înşelăciunea agarenilor din cetatea Kazanului, iar acum strălucşeti cu lumina minunilor în toate oraşele ruseşti. Cei ce aleargă cu credinţă la icoana ta primesc vindecare de boli şi izbăvire de necazuri şi învrednicindu-se de toată bucuria îţi cântă stăruitor aşa:
Bucură-te, izvor nesecat al sfinţeniei;
Bucură-te, râu curgător al Harului lui Dumnezeu;
Bucură-te, împăcarea celor păcătoşi cu Dumnezeu;
Bucură-te, curăţirea păcatelor noastre;
Bucură-te, călăuza cucerniciei;
Bucură-te, ajutor şi întărire în lucrurile cele bune;
Bucură-te, ceea ce primeşti făgăduinţele cele bune;
Bucură-te, ceea ce înlesneşti începuturile cele frumoase;
Bucură-te, ceea ce distrugi pornirile cele rele;
Bucură-te, ceea ce împrăştii cursele vrăjmaşului;
Bucură-te, ceea ce nu întârzii a ajuta pe oameni;
Bucură-te, ceea ce din plin reverşi asupra noastră milele lui Dumnezeu;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 7-lea
Minunată biserică a zidit poporul rusesc cel drept credincios în cinstea sfintei icoane, spre vestirea milelor Preabinecuvântatei Împărătese a Cerului şi a pământului, Căreia, după putinţă, a adus cântare de mulţumire pentru izbăvire de venire asupra sa a celor de alt neam, ca toţi să-şi amintească de minunile Maicii lui Dumnezeu şi să cânte lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul al 7-lea
Apărătoare neînfricată s-a arătat cetăţii de scaun icoana ta, Născătoare de Dumnezeu, ca şi oarecând în Constantinopol, căci către tine aleargă oamenii la vreme de necaz cerându-ţi ajutor şi ţie îţi aduc mulţumiri pentru izbândă. Înaintea cinstitei tale icoane se roagă şi pe tine Ajutătoare şi Apărătoare tare te mărturisesc. Pentru aceasta şi noi îţi cântam cu mulţumire:
Bucură-te, Acoperământul Rusiei;
Bucură-te, întărirea şi îngrădirea Ortodoxiei în pământul rusesc;
Bucură-te, scut nezdruncinat al oastei iubitoare de Hristos;
Bucură-te, platoşă tare a ostaşilor;
Bucură-te, ceea ce descoperi uneltirile vrăjmaşilor;
Bucură-te, ceea ce sfâşii urzeala duşmanilor;
Bucură-te, mustrarea necinstei;
Bucură-te, distrugerea vicleşugurilor;
Bucură-te, ceea ce izbăveşti de rătăcire pe cei tineri;
Bucură-te, mângâierea bătrânilor;
Bucură-te, ceea ce destrami învăţăturile cele păgubitoare;
Bucură-te, dăruirea învăţăturilor celor de suflet folositoare;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 8-lea
Străin este celor necredincioşi să priceapă minunile care izvorăsc de la cinstita ta icoană. Iar noi, ca unii ce cunoaştem că harul tău şi puterea ta este asupra sfintelor tale icoane, mărturisim despre harul şi puterea icoanei tale din Kazan, pe care o sărutam cu evlavie şi prin ea ne închinăm ţie, căci darul tău face semne şi minuni celor ce aleargă la tine cu credinţă şi cântă lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Ceea ce ai fost înălţată la cer şi în cele de sus locuieşti, Născătoare de Dumnezeu, pe cei de pe pământ nu-i părăseşti prin mijlocirile tale, ca una ce ai îndrăznire de maică catre Hristos, Dumnezeul nostru. Pentru aceasta te rugăm: îngrădeşte cu pace viaţa celor drept credincioşi si cele de folos pururea dăruieşte robilor tăi, ca mărindu-te pe tine să-ţi cântăm:
Bucură-te, ceea ce ai încăput în pântecele tău pe Cel neîncăput;
Bucură-te, ceea ce eşti umbrită cu puterea Celui Preaînalt;
Bucură-te, că din tine a răsărit Spicul cel Ceresc;
Bucură-te, că tu izbăveşti lumea de foamea cea păgubitoare a sufletelor;
Bucură-te, ceea ce pururea mijloceşti pentru neamul nostru;
Bucură-te, că mult poate rugăciunea ta înaintea Fiului tău şi Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce ne-ai înfiat pe noi lângă Crucea lui Hristos;
Bucură-te, ceea ce pururea ai către noi dragoste de maică;
Bucură-te, mijlocirea veşnicilor bunătăţi;
Bucură-te, ceea ce nu ne lipseşti nici de bunătăţile cele pământeşti;
Bucură-te, scăparea noastră la vreme de încercare;
Bucură-te, mângăierea noastră în necazuri;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 9-lea
Mai înaltă decât toată firea îngerească te-ai arătat, Preasfântă Fecioară, căci tu ai purtat în pântecele tău pe Dumnezeul tuturor şi cu trupul L-ai născut. Pe braţe ai purtat pe Cel ce poartă în palma Sa întreaga lume, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii pe tine te mărim şi lui Dumnezeu Îi cântăm: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Pe ritorii cei mult-vorbitori îi vedem tăcând, ca pe nişte peşti fără de glas, despre tine, Născătoare de Dumnezeu, căci cu neputinţă este oamenilor să te mărească pe tine după cuviinţă, Stăpână, ci ca ceea ce eşti bună, primeşte de la noi, cei ce-ţi cântăm ţie, glasul Arhanghelului:
Bucură-te, ceea ce eşti plină de har;
Bucură-te, căci cu tine este Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce eşti binecuvântata între femei;
Bucură-te, ceea ce ai aflat har înaintea lui Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce ai născut pe Mântuitorul lumii;
Bucură-te, Maica Fiului lui Dumnezeu;
Bucură-te, Născătoarea Împăratului Celui Veşnic;
Bucură-te, că din tine a crescut rodul vieţii;
Bucură-te, ceea ce eşti sfinţită de Duhul Sfânt;
Bucură-te, ceea ce eşti umbrită de puterea Celui Preaînalt;
Bucură-te, slugă credincioasă a Domnului;
Bucură-te, că pe tine te fericesc toate neamurile;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 10-lea
Vrând să mântuieşti pe mulţi de tot răul, de necaz şi de durere, ne-ai dăruit nouă sfânta ta icoană, Născătoare de Dumnezeu, prin care orbii văd, şchiopii umblă, slăbănogii se ridică, cei stăpâniţi de duhuri necurate se vindecă, oamenii se izbăvesc de rănile cele aducătoare de moarte, pământului se dă roadă la bună vreme, casele şi orasele sunt păzite de foc. Pentru aceasta preamărim pe Dumnezeu, Cel ce varsă asupra noastră milele Sale şi-i cântăm cu stăruinţă: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Zid eşti Născătoare de Dumnezeu pământului rusesc, oraşelor eşti slavă şi îngrădire, oastei celei drept măritoare eşti izbândă supra vrăjmaşilor. Pentru aceasta, mulţumindu-ţi, îţi cântăm:
Bucură-te, ceea ce preamăreşti pe cei ce te preamăresc pe tine;
Bucură-te, ceea ce ruţinezi pe cei ce te necinstesc pe tine;
Bucură-te, înfricoşarea duşmanilor;
Bucură-te, izbăvire de venire asupra noastră a celor de alt neam;
Bucură-te, tăria ostaşilor;
Bucură-te, îngrădirea celor ce luptă;
Bucură-te, livadă purtătoare de viaţă, care înveseleşti inimile credincioşilor;
Bucură-te, arma de care se cutremură demonii;
Bucură-te, mir mântuitor, cel ce ungi rănile păcătoşilor care se pocăiesc;
Bucură-te, nădejdea noastră cea fierbinte;
Bucură-te, aţteptarea noastră cea neîndoielnică;
Bucură-te, liman bun şi liniştit;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 11-lea
Cântare de laudă aducem şi de mulţumire aducem ţie, Stăpână, înaintea icoanei tale cădem şi cu dragoste o sărutăm. Sub atotputernicul tău omofor, cinurile feciorelnicilor viaţă paşnică petrec şi spre tine nădăjduiesc, iar lui Dumnezeu îi cântă: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Făclie primitoare de lumină vedem icoana ta cea preacinstită, Stăpână, care aprinzând în sine focul cel nematerialnic al Harului tău, împrăştie lumina celorlale multor chipuri asemănătoare, din care lumina împărtăşindu-se acestea, strălucesc cu minunile, povăţuind la calea mântuirii pe toţi care te laudă aşa:
Bucură-te, Mireasă, pururea fecioară;
Bucură-te, Maică – fecioară de Dumnezeu aleasă;
Bucură-te, călăuza cea bună a fecioriei;
Bucură-te, paza celor doritori de curăţie;
Bucură-te, lauda femeilor;
Bucură-te, mărirea fecioarelor;
Bucură-te, apărătoarea văduvelor;
Bucură-te, mângâierea orfanilor;
Bucură-te, hrănitoare săracilor;
Bucură-te, veşmântul celor goi;
Bucură-te, bucuria celor scârbiţi;
Bucură-te, veselia celor întristaţi;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 12-lea
Vrând să dai har celor ce te cinstesc cu dragoste, Născătoare de Dumnezeu, ai revărsat puterea harului tău asupra sfintelor tale icoane. Acest har dumnezeiesc dăruieşte vindecare neputinţelor celor ce aleargă la tine cu credinţă şi se roagă ţie cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Cântând minunile tale cele de demult şi cele de acum, te lăudam pe tine, ca ceea ce eşti izvor purtător de viaţă al Harului şi râu nesecat al minunilor. Spre tine, adâncul milei şi al îndurărilor punem, după Dumnezeu, toată nădejdea noastră şi, preamărindu-te pe tine în această viaţă şi în viaţa viitoare îţi cântăm:
Bucură-te, aşteptarea cea neruşinată creştinilor;
Bucură-te, scăparea mântuitoare a credincioşilor;
Bucură-te, nădejdea celor fără de nădejde;
Bucură-te, mântuirea celor mâhniţi;
Bucură-te, baie care speli conştiinţa;
Bucură-te, rouă care înviezi sufletele;
Bucură-te, vindecarea cea fără plată a bolilor;
Bucură-te, izbăvirea cea grabnică din nevoi;
Bucură-te, ceea ce ne scoţi din adâncurile pieirii;
Bucură-te, bucuria noastra în ziua morţii;
Bucură-te, nădejdea noastră de după moarte;
Bucură-te, Apărătoare grabnică a neamului creştinesc.
Condacul al 13-lea
Maică prealăudată, care ai născut pe Cuvântul, Cel ce este mai sfânt decât toţi sfinţii, primeşte acum de la noi această puţină rugăciune şi pentru măreţia bunătăţilor şi îndurărilor tale, să nu pomeneşti păcatele noastre cele multe, ci plinind spre bine cererile noastre, dăruieşte-ne sănătate trupului, mântuie sufletului, izbăvire de tot necazul şi durerea şi ne fă moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor pe noi, cei ce cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest condac se zice de 3 ori).
Apoi se zice iarăşi Icosul 1”Îngerul cel inainte-stătător….”şi Condacul 1 “Celei alese din…” Apoi aceasta:
Rugăciune
O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare! Cu frică, cu credinţă şi cu dragoste căzând înaintea sfintei tale icoane, te rugăm: Nu întoarce faţa ta de la noi, cei ce ne cucerim ţie, Maică milostivă, roagă pe Fiul tău şi Domnul Dumnezeul nostru, Iisus Hristos, să dăruiască pace ţării noastre. Sfânta Sa Biserică să o păzească neclintită de necredinţă, de eresuri şi de dezbinare, căci nu avem alt ajutor, nici altă nădejde afară de tine, Născătoare de Dumnezeu. Tu eşti Ajutătoarea şi Apărătoarea cea atotputernică a neamului creştinesc. Izbăveşte pe cei care se roagă ţie de căderea în păcat, de asuprirea oamenilor răi, de toată nevoia şi ispita, de tot necazul şi de moartea cea năprasnică. Dăruieşte-ne nouă duhul smereniei, inimă înfrântă, curăţia cugetelor, ca lăudând cu mulţumire măreţia ta să ne învrednicim toţi de Împărăţia Cerurilor şi acolo împreună cu toţi Sfinţii să preamărim Preacinstitul şi de mare cuviinţă Nume al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!

marți, 1 decembrie 2009

A doua lacrimare a icoanei de la Huta

Icoana Maicii Domnului de la Huta a lacrimat de hram anul acesta (29 august), in fata a peste 300 de persoane.
In ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste intrarea in Biserica a Maicii Domnului (21 nov. 2009) la Schitul Huta au fost pelerini din mai multe parti, majoritatea din Oradea, Beius si satele invecinate. Dupa Sfanta Liturghie preotii prezenti au iesit in aer liber si au savarsit taina Sfantului Maslu. Dupa maslu credinciosii au fost la masa unii plecand iar altii ramanand prin manastire.
Dintre cei ramasi cei mai multi au stat in bisericuta rugandu-se. Astfel privind la Icoana Maicii Domnului au vazut cum ochiul ce lacrimase de hram a inceput sa se umezeasca din nou iar lacrima dintre buze s-a vazut mult mai pronuntat. Asa a ramas pana seara.
A doua zi dupa terminarea Liturghiei (fiind Duminica), in timpul predicii, icoana a umezit din nou in acelasi loc. In Duminica aceea era pilda cu bogatul care isi stransese multe grane si si-a construit hambare noi si mai mari iar pr Eftimie vorbea impotriva materialismului. Au fost de fata un grup de pelerini din jud. Arad si credinciosi din Beius si satele din imprejurimi. Toti s-au minunat de minunea facuta de Maica Domnului sub ochii lor.
In prezent calugarii de la huta aduna marturii scrise de la martorii care au vazut lacrimand icoana, imagini foto si video, pentru a intocmi un dosar pe care sa il depuna la secretariatul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei si la Mitropolia Clujului, in a caror subsjurisdictie canonica se afla.
Loredana Ionascu

luni, 30 noiembrie 2009

Formular destinat parintilor care vor sa refuze vaccinarea copilului in cadrul unor campanii scolare-dati mai departe

AVIZ


Prin prezentul aviz, subsemnatul_______________________________________, domiciliat în ________________________________, vă aduc la cunoştinţă că orice tratament sau procedură medicală efectuate de către cadrele medicale asupra elevilor, în incinta şcolilor, neanunţate în prealabil şi fără a avea acordul părinţilor, sunt profund ilegale, încălcîndu-se astfel următoarele legi:
I. CONSTITUŢIA ROMÂNIEI:
-Art. 34, alin.(1),
II. CODUL FAMILIEI:
-Art.1,alin.(5);
-Art.97,alin.(1);
-Art.101,
-Art.114,
-Art.123,
III. DECRETUL 31/1954, privitor la PERSOANELE FIZICE şi JURIDICE:
- Art. 6, 7, 8, 9 si 11,
IV. LEGEA Nr. 272/2004, privitoare la PROTECŢIA ŞI PROMOVAREA DREPTURILOR COPILULUI:
- Art. 8 pana la 46
-Art 23, 24, 29, 31, lit.c si d., şi 32, din acest important act normativ,
V. LEGEA Nr. 46/2003, care reglementează DREPTURILE PACIENTULUI:
- ART. 11, 12, 13 si 16, din aceasta lege.
Vă mai informez că a refuza un tratament propus de medic este un drept fundamental al omului şi un drept fundamental al pacientului, conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului şi completată de Norma de aplicare din 7 aprilie 2004, elaborată de Ministerul Sănătăţii. Pacientul are dreptul sa refuze sau sa oprească o interventie medical asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.” (Legea nr. 46/2003).
În ceea ce priveste minorul, căruia îi lipseşte capacitatea de a consimţi, trebuie ţinut seama de faptul că o intervenţie medicală nu se poate efectua decît spre beneficiul său direct şi numai cu autorizaţia reprezentantului legal (părintelui), sau a unei alte autorităţi, persoane ori instanţe desemnate prin lege.
Orice tratament sau intervenţie a cadrelor medicale în incinta şcolilor se va efectua doar prin anunţarea în prealabil a conducerii şcolii, profesorii urmînd a-i anunţa în timp util pe părinţi, astfel încît aceştiasă-şi poată da sau nu acordul asupra acestor intervenţii medicale efectuate pe minori. Aşadar, ţinînd cont de precedentele ilegalităţi, în cazul nerespectării procedurilor legale de intervenţie a cadrelor medicale în incinta şcolilor, adică efectuarea de tratamente medicale asupra minorilor în mod neanunţat şi fără consinţămîntul părinţilor, ne rezervăm dreptul de a acţiona în instanţă atît personalul medical care săvîrşeşte ilegalităţile enumerate mai sus cît şi Şcoala care se face vinovată de complicitate la acestea, mergînd pînă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi cerînd totodată importante despăgubiri financiare.

Data, Semnătura,



AVIZ

Prin prezentul aviz, subsemnaţii________________________________________________, domiciliaţi la adresa________________________________________________________________, părinţi ai copiilor____________________________________________________________elevi ai Şcolii/Liceului _____________________, în clasa ______________________________, vă informăm că refuzămcategoric ca absolut orice vaccin (HPV, H1N1,etc) să fie injectat încopiii nostri,_______________________________________________________________________
Nici o lege sau ordonanţă nu poate încălca dreptul elementar de a refuza un vaccin sau un tratament nedorit, drept cuprins în următoarele legi:
I. CONSTITUTIA ROMANIEI:
-Art. 34, alin.(1);
II. CODUL FAMILIEI:
-Art.1,alin.(5);
-Art.97,alin.(1);
-Art.101,
-Art.114,
- Art.123,
III. DECRETUL 31/1954, privitor la PERSOANELE FIZICE si JURIDICE:
- Art. 6, 7, 8, 9 si 11,
IV. LEGEA Nr. 272/2004, privitoare la PROTECTIA SI PROMOVAREA DREPTURILOR COPILULUI:
- Art. 8 pana la 46
-Art 23, 24, 29, 31, lit.c si d., si 32, din acest important act normativ,
V. LEGEA Nr. 46/2003,care reglementeaza DREPTURILE PACIENTULUI:
- ART. 11, 12, 13 si 16, din aceasta lege.
Vă informăm că în cazul nerespectării dorinţelor noastre, încălcându-se astfel legile enumerate mai sus, vom lua măsurile legale cuvenite împotriva tuturor celor responsabili, mergând până la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, incluzînd şi aspre despăgubiri financiare.

Semnătura personalului medical autorizat Semnătura ambilor părinţi Data

marți, 13 octombrie 2009

Vă rugăm daţi lămuriri la afirmaţiile făcute

Consiliul Director al Asociaţie Pentru Păstrarea şi Promovarea Valorilor Culturale şi Naţionale ale Poporului Român – ASTRADROM întrunit la Bucureşti , sâmbătă 10 octombrie 2009, a luat cunoştinţă de comunicatul de presă al Patriarhiei Române din 29 septembrie 2009 în care prezenta sumar nemulţumirile unor preoţi ortodocşi cu referire la pretenţiile materiale ale Bisericii Greco- Catolice în ce priveşte retrocedarea bisericilor „chiar şi acolo unde nu există credincioşi greco-catolici”.

De asemenea, ASTRADROM, a luat la cunoştinţă şi de comunicatele de presă ale Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice din Ardeal precum si cel al episcopilor catolici din Romania (reuniţi: romano-catolici si greco-catolici) prin care se exprimă „îngrijorarea faţă de incitarea la ură interconfesională” a BOR şi „epurarea religioasă şi culturală” la care pretinde că este supusă Biserica Greco-Catolică în România de către Biserica Ortodoxă.

Rugăm preoţii ortodocşi ce şi-au exprimat nemulţumirile cu privire la pretenţiile exagerate ale uniţilor să aducă explicaţii şi cazuri concrete prin care să îşî argumenteze poziţia. De asemenea rugăm şi Biserica Greco-Catolică din Ardeal să dea detalii şi exemple referitor la „epurarea culturală şi religioasă” de care se plânge că este supusă precum şi să argumenteze afirmaţia cum că BOR prin comunicatul de presă din 29 septembrie anul curent „incită la ură interconfesională”.

Preşedinte
Ancuţa Avram

duminică, 11 octombrie 2009