Cotidianul belgrădean Blic susține că există „semne evidente” că situația financiară precară a Greciei face ca provincia Kosovo să fie „o bătălie pierdută”.

„Ar fi un miracol ca Grecia să nu recunoască Kosovo în următoarele luni, un an cel mult. Diplomaţia sârbă va trebui să facă demersuri importante pentru ca Atena să renunţe la ideea recunoaşterii Kosovo”, a afirmat o sursă anonimă citată de Blic.

La rândul său,  analistul politic Dušan Janjić susţine că recunoaşterea fostei provincii sârbe „va avea loc în toamnă”.

„Tsipras va juca pragmatic. Va recunoaşte Kosovo pentru a amâna problema numelui Macedoniei. Ca urmare a situaţiei proaste (a Greciei -n.r.), el nu va putea să-şi implementeze propriile politici. Va trebui să facă compromisuri şi va recunoaşte Kosovo.”
În afară de Grecia, alte patru state UE – România, Slovacia, Cipru şi Spania – nu au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe. 
Macedonia şi-a declarat independenţa în 1991. Grecia se opune însă acestei denumiri, susţinând că numele Macedonia face parte din patrimoniul său naţional. Statul a fost admis în ONU în 1993 sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugoslavă Macedonia, dar din cauza disputei cu Grecia nu poate adera la UE şi NATO.