sâmbătă, 30 martie 2024

Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

Aspecte legate de dialogul dinte Patriarhia României și Patriarhia Moscovei despre Mitropolia Basarabiei


Sfârșitul secolului al XX-lea a prins spiritualitatea ortodoxă din spațiul pruto-nistrean nu doar divizată, ci și conflictuală. Cea mai mare, mai grea și mai dureroasă problemă este conflictul creat în sânul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Este mai grea și mai dureroasă deoarece Biserica noastră Ortodoxă, considerată un cult majoritar, este antrenată într-un conflict lăuntric de amploare, care afectează puternic atât viața bisericească (misiunea, disciplina, educația, etc), cât și întreaga societate. Când vorbim despre conflictul din cadrul Bisericii ortodoxe din Moldova avem în vedere procesele judiciare care au avut loc pentru recunoașterea de către Guvernul Republicii Moldova a Mitropoliei Basarabiei.

miercuri, 20 martie 2024

Ierom. Eftimie Mitra: Nu putem accepta ca Biserica Ortodoxă să fie folosită ca instrument pentru rusificarea românilor basarabeni.

O scurtă precizare referitor la afirmațiile propagandistului filorus Mihai Silviu Chirilă în Republica Moldova. 

1. Domnul Chirilă spunea că sunt schismatic deoarece am slujit cu preoți din Basarabia care sunt subordonați canonic Patriarhiei Române (aceștia fiind caterisiți de mitropolia filorusă pentru că au trecut la BOR). Din punctul lui de vedere așa este. Am să vă spun și de ce.
   Atât eu, cât și preoții respectivi facem parte din BOR. Biserica României este în comuniune cu Biserica Rusă, cu Biserica Ierusalimului, cu Biserica Antiohiei, cu Biserica Bulgariei, cu Biserica Serbiei etc...
   Mihai Chirilă nu este în comuniune cu nici una dintre Bisericile Ortodoxe Locale canonice enumerate mai sus.
   Deci, în concluzie suntem în schismă unul față de altul. El a recunoscut-o cu gurița lui într-o filmare pe canalul său.

 

marți, 12 martie 2024

Mitropolitul Vladimir Canterean de la Chișinău se contrazice în scrisori

 Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Moldovei – Între Rusia și România

Am primit la adresa redacției o scrisoare prin care un tânăr din Republica Moldova se adresează mitropolitului Vladimir legat de scrisoarea trimisă patriarhului Daniel al României. Acesta face o corelare dintre scrisoarea mitropolitului Vladimir către cei doi patriarhi: Kiril al Moskovei și Daniel al României.

În acest eseu, tânărul basarabean amintește de contradicția dintre afirmații ale mitropolitului filorus Vladimir de la Chișinău.


În cele de mai jos vom publica eseul tânărului basarabean cât și cele două scrisori puse în discuție.

 

joi, 7 martie 2024

Populația dintre Prut și Nistru are rădăcini în Dacia, România de azi.

 Românii de pretutindeni uniți prin rădăcini, grai și credință.
"Românii" și "moldovenii" sunt același neam, dar state diferite, aceasta nu pentru că așa au vrut ei, ci pentru că așa au făcut alții istoria. Cu toate acestea drapelul lor este același cu al României, limba vorbită este aceeași, cultura este aceeași, credința este aceeași etc...


Românii de pretutindeni au aceiași strămoși. Chiar dacă o parte dintre ei au rămas în afara granițelor țării, ei tot români rămân cu aceeași limbă și credință, aceleași origini și aceiași strămoși.
Sarmizegetusa Regia, capitala politică, religioasă și militară a Daciei, i-a unit pe dacii din vechime care sunt strămoși ai celor care, azi, vorbesc limba română.
O relatare a istoricului dr. Mihai Căstăian (arheolog) - Muzeul civilizației dacice și romanice din Deva, secția Orăștie.

miercuri, 6 martie 2024

Despre cum s-a întemeiat necanonic Mitropolia Moldovei din subordinea Patriarhiei Moscovei. O scurtă prezentare istorică și canonică.

Mitropolia Moldovei (BORu) în colaborare nepomenitorii din România au pornit război împotriva Mitropoliei Basarabiei (BOR)

Câteva aspecte istorice și canonice care arată ilegalitatea prin care s-a întemeiat o organizație religioasă ortodoxă rusească pe un teritoriu românesc.


   Mitropolia Chișinăului și a Moldovei care se află în subordinea Patriarhiei Ruse a început atacul asupra Mitropoliei Basarabiei care aparține de BOR. Pentru a lansa acest atac a organizat o conferință cu nepomenitorul Mihai Silviu Chirilă, căzut în schismă împreună cu alții din gruparea nepomenitorilor. 
    Părintele Mihai Andrei Aldea a realizat o serie de articole unde arată interpretarile greșite a grupărilor de nepomenitori în chestiunea propagandei rusofile din Basarabia:  https://mihaiandreialdea.org

  Conlucrarea Mitropoliei Moldovei (BORu) cu nepomenitorii din România are o țintă clară, propaganda rusofilă. Astfel, liderul nepomenitorilor, Mihai Silviu Chirilă a căzut într-o erezie numită etnofilism (rusesc) atacând tot ce este BOR.
  Lupta nepomenitorilor împotriva Bisericii României este evidentă pentru cei care au urmărit înregistrările postate de Episcopia de Ungheni (MD). În aceste înregistrări liderul grupării nepomenitorilor aduce calomnii la adresa Mitropoliei Basarabiei și a întregii Biserici Ortodoxe a României.
   Ținând seama de acest context, vom oferi ca un răspuns pertinent la atacurile aduse de filo-ruși articolul părintelui Mihai Andrei Aldea din București (în foto) care cu câteva săptămâni înainte a tratat istoric și canonic acest subiect:

Canonicitatea Bisericii Ruse în Moldova. 

Scurt răspuns propagandei rusofile

marți, 5 martie 2024

Un ierarh hirotonit de patriarhul Kiril, despre slujbele făcute de clericii din Mitropolia Basarabiei (BOR). Aberațiile lui Mihai Silviu Chirilă.

PS Petru Pruteanu, ierarh al Bisericii Ruse lămurește o problemă importantă care azi se dezbate în Republica Moldova.

În urma unor diversiuni create de propaganda etnofilistă pro-rusă în republica Moldova, în detrimentul Mitropoliei Basarabiei (BOR), am decis să publicăm mărturia unui arhiereu vicar din cadrul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, care în prezent slujește în Portugalia. 
Mărturia episcopului Petru este redată mai jos: