marți, 12 martie 2024

Mitropolitul Vladimir Canterean de la Chișinău se contrazice în scrisori

 Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Moldovei – Între Rusia și România

Am primit la adresa redacției o scrisoare prin care un tânăr din Republica Moldova se adresează mitropolitului Vladimir legat de scrisoarea trimisă patriarhului Daniel al României. Acesta face o corelare dintre scrisoarea mitropolitului Vladimir către cei doi patriarhi: Kiril al Moskovei și Daniel al României.

În acest eseu, tânărul basarabean amintește de contradicția dintre afirmații ale mitropolitului filorus Vladimir de la Chișinău.


În cele de mai jos vom publica eseul tânărului basarabean cât și cele două scrisori puse în discuție.

 

Preafericite, mă doare inima de tine, dar de mine mi se rupe sufletul

  În adevăr scrisoarea recentă expediată Patriarhului nostru Daniel al României, făcută publică în seara dății de 6 martie, pe site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei de la Chișinău, subordonată abuziv Moscovei, e imperios necesar să fie corelată cu scrisoarea către Patriarhul Kiril al Rusiei din 5 septembrie 2023, care din păcate nu a fost făcută publică la acel moment, ci mai degrabă scoasă la iveală intenționat peste câteva luni.

  Încă o dată accentuez faptul că există o legătură inseparabilă între aceste două scrisori, deoarece acolo în scrisoarea către Patriarhul Kiril, Mitropolitul Vladimir se plânge de discriminare și lipsă de respect din partea Bisericii Ortodoxe Ruse față de românii moldoveni și chiar invocă practicarea de către dumnealui a acestui "patriotism de ocazie" (a se vedea conținutul scrisorii), iar dincoace în scrisoarea către Patriarhul Daniel îi acuză pe preoții care doresc să revină sau care au revenit la sânul Bisericii Ortodoxe Române, de acest tip de "patriotism de ocazie", exercitat în scopuri pecuniare.

  Ceea ce denotă faptul că Mitropolitul Vladimir dă dovadă de lipsă totală de inconsecvență și incapacitate managerială, și impune prin acțiunile și scrisorile sale un comportament politic rusofil, neavând de fapt nicio trăsătură reală a unui lider religios, ci profilul ideal al unui șef de partid, care își schimbă convingerile în dependență de situațiile propice lui și acoliților săi.

  Recent Mitropolitul Vladimir a revenit pe meleagurile sale dragi moscovite, ceea ce demonstrează în mod repetat că vizitele acestuia la Moscova au fost, sunt și vor rămâne un antrenament mișelesc de sclavizare a identității majoritare românești și ortodoxe din Republica Moldova față de poarta criminală de la Kremlin, care nu ne dorește prosperi duhovnicește și cultural, pentru că știm cu toții că omul angrenat în credința cea dreaptă în Hristos și în cultura neamului său, este un om cu adevărat liber și deschis spre universalitate, mai ales bisericească, fără a putea fi acuzat de etnofiletism atunci când își apără Biserica, neamul și țara.

  Or, Biserica Ortodoxă Română ca o mamă grijulie și în continuare ne invită cu smerenie la pace și ne cheamă la unitate pe toți ortodocșii din România, Republica Moldova și diaspora, și răspunde solicitării tuturor comunităților ortodoxe aflate sub ocupație bisericească rusească, care se identifică cu Patriarhia Română, de a fi primiți să revină sub omoforul ei, fără a instiga la ură și la alte modalități josnice, apărând astfel libertatea religioasă a păstoriților săi.

            Cu alte cuvinte Mitropolitul Vladimir îi comunică Părintelui nostru Patriarh Daniel: "Preafericite, mă doare inima de tine, dar de mine mi se rupe sufletul."

            Pe voi fraților ce vă doare?

                                              Cu dragoste în Hristos,

Corneliu Plop,

Membru al Bisericii Ortodoxe Române și Universale

Cetățean al României și al Republicii Moldova,

Cu alte cuvinte al României Reîntregite

 

Chișinău, 12 martie 2024

 

 

 

Un comentariu:

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.