joi, 23 decembrie 2010

Cine conduce Romania?

Accesand linkul de mai jos vom gasi un articol din "Cotidianul" in care sunt prezentati membrii UDMR din conducerea tarii, Numele si functiile pe care le detin. Merita vazut, cu atat mai mult cu cat ne intrebam uneori cine sunt cei care ne vand la straini...
http://www.cotidianul.ro/132316-Statul-roman-dat-pe-mana-UDMR

ing. Mircea Vancu

joi, 16 decembrie 2010

"Calvarul Aiudului" si martirajul ortodox in temnitele comuniste

In perioada 14-16 decembrie 2010 la Oradea, Beius si Alesd a avut loc conferinta cu tema "Calvarul Aiudului" sustinuta de monahul ortodox Teodor Stanescu de la manastirea Petru Voda jud. Neamt. Cu ocazia implinirii a 20 de ani de la caderea comunismului ASTRADROM, filiala Bihor, a adus in amintirea publicului jertfele celor ce au suferit in aceste inchisori.
In perioada 14-16 decembrie anul acesta, s-a organizat de catre ASTRADROM conferinta cu tema "Calvarul Aiudului" avand ca scop comemorarea a 20 de ani de la caderea comunismului "Incepand cu 17 decembrie, la Timisoara, au inceput primele miscari de protest care au culminat cu mitingul lui Ceausescu din Bucuresti la 22 decembrie 1989" spune studentul Marius Babau, unul dintre organizatori. Invitatul conferintei, fost detinut politic, spunea ca "miscarea pornita de Tokes la Timisoara nu a fost din dragoste fata de neam ci asa a fost planuit de altii. El a fost doar un instrument in toata aceasta schimbare politica. Adevaratii martiri au fost cei din inchisori, cei care au murit pentru neam si nu cei ce au jucat interesele altor puteri internationale". In continuare monahul Teodor a prezentat monumentul ridicat la Aiud in amintirea acestor martiri in care se afla si incaperea cu sfintele moaste ale martirilor care au murit acolo, a povestit despre suferintele, torturile, caderile si ridicarile celor intemnitati, felul in care acestia s-au luptat pentru a-si mentine sufletul aproape de Dumnezeu cu toate piedicile anchetatorilor si tortionarilor care incerca sa le "scoata din cap" credinta in Dumnezeu si dragostea de neam si tara.
"L-am cunoscut personal pe Eugen Turcanu - spune invitatul conferintei - era un tortionar foarte de temut de la inchisoarea Pitesti. Putini rezistau la torturile lui. Te strangea de gat si cand erai pe punctul de a muri iti dadea drumul. Nu vroiau sa ne omoare caci daca ne omorau ramaneam martiri. Interesul lor era sa ne faca sa ne lepadam. Daca unul se lepada in urma torturilor il dadea ca exemplu la toata inchisoarea, pentru tortionari asta era o victorie alteori il tinea ascuns si il folosea ca informator caci deja intrase frica in el. Au fost multi care au cazut in acest fel dar multi si-au revenit si apoi s-au cait".
Monahul Teodor a fost coleg de celula la Pitesti cu pr Gheorghe Calciu Dumitreasa, Costache Oprisan si cu multi altii care au ramas in istoria perioadei comuniste ca adevarati "ostasi" ai lui Hristos. La intrebarile din sala, invitatul a vorbit despre situatia premergatoare comunismului de dinainte de 1948.
Moderatorul conferintei a fost studentul Ciprian Budau.

Constantin Mugur

P.S.Conferinta a fost organizata cu ocazia perioadei de inceput a evenimentelor din decembrie. Deoarece aceasta coincide cu ultima saptamana din postul Craciunului, organizatorii au considerat ca sa o faca in aceasta saptamana astfel ca in saptamana ultima inainte de Craciun sa o dedice Nasterii Mantuitorului.

http://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/monahul-teodor-savescu-fost-detinut-politic-marturii-din-temnita-rosie-103301.html

luni, 13 decembrie 2010

Tokes Lazlo si "dragostea" de neam

Europarlamentarul Tokes Lazlo a afirmat in Parlamentul European ca ziua de 1 Decembrie e o zi de doliu. De ce a facut aceasta afirmatie? E simplu.
La 1 decembrie 1918 Ardealul a fost alipit Romaniei. La Trianon s-a decis ca teritoriul Ardealului sa fie parte integranta a Statului Roman. Astfel toate proprietatile Statului Unghar deveneau implicit proprietati ale Statului Roman. Legea proprietatii a repus, in mare parte, in drepturi toate averile Bisericilor Maghiare (Reformata si Romano-Catolica) obtinute in timpul ocupatiei austroungare si prin concordat.
E firesc ca situatia teritoriala a Ardealului il nemultumeste pe domnul Tokes dar de aici pana la a decla Ziua Nationala a Romaniei ca zi de doliu e o foarte mare diferenta.
prof. Viorel Munteanu

Ca reactie a acestei afirmatii s-a formulat urmatoarea petitie:
http://www.petitieonline.ro/petitie-p23647051.html

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Sfintirea troitei martirilor ortodocsi din Beius - 1744

Slujba integrala de la Sfintirea troitei inaltate de ASTRADROM filiala Beius in amintirea martirilor popa Flore, popa Mihail si Gavruta Petru omorati pentru dreapta credinta la anul 1744 in Tara Beiusului.










CALVARUL AIUDULUI



ASTRADROM - filiala Bihor va invită la conferinţa cu tema ,,Calvarul Aiudului” susţinută de monahul Teodor Stanescu de la manastirea Petru Voda, jud. Neamţ (fost deţinut politic) Conferinţa va avea loc în sala mare a Primariei Beiuş începând cu orele 17, marti – 14 decembrie 2010 iar la Oradea, miercuri 15 decembrie 2010 de la orele 18 în amfiteatrul A301, Corpul A din campusul Universitaţii Oradea.

joi, 9 decembrie 2010

Vaticanul impotriva Romaniei prin semnarea Concordatului de la 1927

Relatiile diplomatice dintre Romania si Vatican au fost favorabile doar Bisericii Romei. Romania a avut de pierdut, in timp ce, Vaticanul s-a trezit stapan asupra unor averi colosale pe care nu le-a avut niciodata in Ardeal. Toate acestea printr-un santaj pe care oamenii in sutana l-au exercitat asupra regelui Ferdinand stirbind totodata din suveranitatea Romaniei.
Amanunte se pot afla deschizand link-ul de mai jos:
http://biserici-din-tara-beius-ului.blogspot.com/2010/11/concordatul-romaniei-cu-vaticanul-un.html

marți, 7 decembrie 2010

Traduceri autorizate

Engleză
Franceză
Italiană
Spaniolă
Germană
Maghiară

Informaţii la telefon:
0770.885850
0727.525197
0726.399659
(Anamaria Martin)

miercuri, 1 decembrie 2010

Dor de Ardeal -imagini






DOR DE ARDEAL - editia a III-a



Marti, 30 noiembrie 2010, la sala mare a Primariei Municipiului Beius, a avut loc cea de a treia editie a concursului DOR DE ARDEAL pentru a serba marea unire din 1918, care a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Concursul s-a adresat elevilor beiuseni interesati de istoria patriei. Participanti au fost 13 elevi de la Colegiul Tehnic Ioan Ciordas si Colegiul National Samuil Vulcan, Liceul Nicolae Bolcas nedorind sa participe nici in acest an.

Juriul a fost format din d-na profesoara Silvia Sora, d-na invatatoare Florina Iovan si reprezentantul ASTRADROM – d-na Anca Bogdan. Castigatorii concursului au fost:
Locul I: Sora Raul - Colegiul Samuil Vulcan
Locul III: Ienciu Adelina - Colegiul Tehnic Ioan Ciordas
Mentiuni: Tempelea Razvan si Kristo David- Colegiul Tehnic Ioan Ciordas
Pentru a intregi atmosfera de sarbatoare cu poezii, cantece patriotice si colinde, pe scena au urcat copiii de la Gradinita si Scoala cu clasele I-IV din Finis, condusi de doamna educatoare Valentina Vesa si de doamna invatatoare Adela Serb. Au urmat elevi ai claselor I-IV de la Scoala Nicolae Popoviciu Beius, condusi de doamna invatatoare Florina Iovan, precum si elevi de la Scoala Uileac indrumati de doamna invatatoare Cornelia Horge.
Invitata speciala a fost solista Croitoru Gheorghina din comuna Finis care a adus o parte din atmosfera Craciunului prin cantecul sau.
,, Prin acest concurs am dorit sa rememoram jertfa romanilor pentru unitatea nationala, unitate data atat prin existenta unui singur stat romanesc, dar si pe acei romani care au luptat pentru pastrarea credintei ortodoxe in Ardeal de-a lungul istoriei” – a subliniat Cezara Filip, purtator de cuvant ASTRADROM.

Antonia Macavei