vineri, 5 aprilie 2019

Decizie curajoasă a ierarhilor bulgari în ce privește vizita papei în țara lor.

Papa Francisc intreprinde o vizită în țările ortodoxe la invitația oficialilor politici ale unor state aflate sub influența politică a UE. Sinodul Bulgariei a acceptat să primească pe Episcopul Romei doar în calitate de musafir, dar nu si de coslujitor, ceea ce este conform canoanelor Bisericii Ortodoxe. 

 Se observă o impunere din partea politicului ca ierarhii ortodocși să slujească cu catolicii, în special cu conducătorul acestora, papa Francisc. Unele țări, cum este România, au cedat în fața presiunilor politice, în timp ce ierarhii Bulgari au avut o decizie curajoasă, asemenea cu a Sfinților Părinți din vechime.

Slăbiciunea sinodalilor BOR este justificată de purtătotul de cuvânt al Mitropoliei Sibiului, pr. Constantin Necula, ca fiind „o dovadă că nu suntem fanatici religioși, ci parteneri de dialog evanghelic ai catolicismului”[1]. Din programul acceptat de BOR se observă că Patriarhul Daniel se va întâlni cu papa în Catedrala Mântuirii Neamului din București unde va face o rugăciune împreună și va avea dreptul să poarte vesminte arhieresti. Observăm că Sinodul Bulgar nu dă dovadă de fanatism, dar în același timp respectă canoanele Bisericii Ortodoxe, oferind un exemplu pentru ierarhii noștri.

Vom publica mai jos comunicatul de presă al Sinodului Bisericii Ortodoxe al Bulgariei:

 

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare pe tema vizitei Papei Francisc


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a publicat în data de 2 aprilie 2019 un comunicat pe tema vizitei Papei Francisc la Sofia.

«După ce a fost examinat proiectul de program al vizitei Papei Francisc cu modificările primite și după ce a fost votat, Sfântul Sinod a decis în unanimitate:

– Să fie pregătită și trimisă o scrisoare de răspuns către Anselmo Guido Pecorari [nunțiu apostolic în Bulgaria, n.tr.fr.], în care va fi subliniat faptul că invitația Papei francisc de a vizita Bulgaria a pornit de la autoritățile de stat și că este potrivit ca evenimentele principale legate de vizită să fie coordonate cu instituțiile statului.

– În ceea ce privește partea de proiect de program care ne-a fost propusă, care include participarea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Bulgare, dorim să vă informăm că SS Patriarhul Bulgariei, cu membrii Sfântului Sinod, sunt pregătiți să-l primească pe Papa Francisc pentru o întâlnire la Palatul sinodal în data de 5 mai 2019, cum este prevăzut în proiectul de program care ne-a fost trimis.

– Vizita din catedrala patriarhală „Sf. Alexandru Nevski” este posibilă, dar dorim să subliniem că orice formă de slujire liturgică sau de rugăciuni comune, precum și îmbrăcarea cu această ocazie a podoabelor liturgice este inacceptabilă pentru noi, pentru că sfintele canoane nu le permit. În legătură cu acestea, participarea corului patriarhal se dovedește imposibilă.

– În ceea ce privește alte puncte din proiectul de program care ne-a fost prezentat, participarea Bisericii Ortodoxe Bulgare este imposibilă.

– În ceea ce privește propunerea ca diaconul Ivan Ivanov să fie traducător în timpul vizitei Papei Francisc în Bulgaria, Sfântul Sinod nu-i dă binecuvântarea sa, cu excepția vizitei în clădirile Sfântului Sinod și în catedrala Sf. Alexandru Nevski.

– nu a fost dată binecuvântarea clericilor Bisericii Ortodoxe a Bulgariei de a participa la alte evenimente din programul vizitei Papei Francisc în Bulgaria».

Sursa: https://orthodoxie.com/decision-du-saint-synode-de-leglise-orthodoxe-de-bulgarie-au-sujet-de-la-visite-du-pape-francois/
Traducere de ieromonah Lavrentie Carp.

3 comentarii:

  1. Da, practic este primit ca un musafir, cu toată deferenţa pentru poziţia sa de şef de stat şi de organizaţie religioasă, dar îi este refuzat orice transfer simbolic pe care papa şi ai lui mizează atât de mult atunci când sunt organizate astfel de deplasări.

    Mi se pare că poziţia Sfântului Sinod al Bisericii din Bulgaria este mai ferm exprimată decât a fost cea a Bisericii din Georgia de anul trecut, deşi a existat şi acolo o delimitare clară între funcţia politică a papei şi cea de conducător de organizaţie religioasă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Numai pentru atât lucru și trebuie caterisit urgent tot Sinodul BOR. D-apoi pentru celelalte? Pentru sinodul ăsta păcătos din fruntea BOR o să bată Dumnezeu România cu distrugerea și desnaționalizarea. Vai de noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. PĂSTRAŢI ORTODOXIA CURATĂ!
    https://doarortodox.ro/2019/03/26/pastrati-ortodoxia-curata/

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.