vineri, 29 aprilie 2016

Despre cum vine Sfanta Lumina de la Ierusalim. Marturia unei persoane care a fost acolo.Cineva care a vazut cum vine Sfanta Lumina, la Mormantul Mantuitorului din Ierusalim, ne povesteste frumusetea si trairea duhovniceasca a momentului.

Marturie de la Coborarea Sfintei Lumini – foto si video

Explicatii introductive:

Saptamana Patimilor este una foarte sobra in Ierusalim pentru crestinii Ortodocsi. In Joia Mare, in curtea bisericii Sfantului Mormant, Patriarhului Ierusalimului savarseste ceremonia spalarii picioarelor pe un podium special amenajat, unde acesta spala picioarele celor 12 episcopi, in prezenta a sute de pelerini evlaviosi, amintind de smerenia Domnului nostru Iisus Hristos. Slujbele se continua seara cu cele 12 Denii, intrandu-se in Sfanta si Marea Vineri, in care se face procesiune pe Drumul Crucii, pe care l-a parcurs Domnul nostru Iisus Hristos spre rastignire, cu o cruce mare de lemn, in prezenta clerului si a numerosi pelerini. Drumul Crucii incepe de la Biserica Greaca-Ortodoxa de la Pretoriu, unde se afla Inchisoarea Mantuitorului si se sfarseste la Golgota. Vineri seara are loc Prohodul Domnului cu cele 3 stari, savarsit pe Piatra Ungerii, locul unde Domnul Hristos a fost uns cu miresme si infasurat in giulgiu curat, fiind acoperita de un epitaf pe care se presara petale rosii de trandafir, care se dau de binecuvantare, la sfarsit, credinciosilor. Dupa savarsirea slujbei de Prohod, toti credinciosii sunt evacuati de catre autoritati, din Biserica Sfantului Mormant si nu li se mai permite accesul pana a doua zi. In Sambata Mare, primii care savarsesc slujba de Inviere dis de dimineata, sunt catolicii, dupa care Sfantul Mormant este verificat si pecetluit cu sigiliu de ceara. Pana la ora 12:00 toti asteapta cu nerabdare, cu manunchiurile de 33 de lumanari si incearca sa ajunga cat mai aproape de Sfantul Mormant. Intre orele 12:00 si 14:00 are loc Litia si se inconjoara de 3 ori Sfantul Mormant, pe rand, de catre comunitatile crestin-ortodoxe la care participa si copti, armeni si arabi crestini.


Despre venirea Sfintei Lumini:

Este binecunoscut faptul ca Sfanta Lumina, nu vine fara procesiunea arabilor ortodocsi, care emana o dragoste si o bucurie foarte mare. Dupa aceasta, Patriarhul Ierusalimului inconjoara de 3 ori Sfantul Mormant si se opreste in fata acestuia, timp in care se desigileaza, iar Patriarhul se dezbraca de vesmintele patriarhale. Toate candelele si luminile se sting, impreuna cu cele de deasupra Sfantului Mormant si cu Candela Neadormita, asteptand toti in tacere si in rugaciune. Intre orele 14:00 si 14:30, Patriarhul intra cu manunchiurile de lumanari si rosteste rugaciunea  pentru coborarea Sfintei Lumini. Multimea se roaga si striga din ce in ce mai tare “Doamne miluieste!” in toate limbile pamantului. Sclipiri albastrui si lumini nemaintalnite invaluie Sfantul Mormant. Iata deodata prin cupola Bisericii intra un glob de foc, din Lumina Necreata, alb avand in prelungire o coada ca de cometa, care intra cu o viteza uimitoare prin cupola Sfantului Mormant. Dâra globului de foc asemenea unei comete, se mareste in intensitate ajungand intr-un punct maxim, iar apoi disparand din vizor. Este vorba de o fractiune de secunda si nu poate fi observata usor, moment in care se aprind deodata Candela Neadormita si toate celalalte 12 candele de deasupra icoanei Invierii Domnului de la intrarea in Sfantul Mormant.

Patriarhul iese cu Sfanta Lumina si o imparte credinciosilor, care plang de bucurie si proclama pe Dumnezeul cel Adevarat, Dumnezeul Ortodocsilor! Raze si globuri de foc albe-albastrui de Lumina Dumnezeiasca, iau forma ingerilor, in apropierea cupolei si se revarsa pe Mormantul cel Datator-de-Viata, in bataia clopotelor. Lumanarile stinse se reaprind pe traiectoria razelor. Lumina se ia din aproape in aproape, fara ca sa arda, chiar pana la o jumate de ora, avand o flacara vie, jucausa, nematerialnica de 30-40 cm. Nu este o flacara obisnuita, nu arde, este doar calduta. Din traditia locala, se spune ca aceasta flacara devine materiala la intrarea acesteia in contact cu omul si cu pacatele sale. Acelora carora doreste Dumnezeu, smeriti si vrednici, li se aprind lumanarile de la sine, indiferent daca sunt in interiorul Sfantului Mormant sau in afara acestuia. Cei care sunt martori la minune din afara Sfantului Mormant, marturisesc ca din soare se desprinde un glob de foc cu trena ce intra in cupola, in jurul soarelui aparand un curcubeu si stoluri de pasarele ce se rotesc in cerc. De asemenea, se marturiseste ca insusi Sfantul Mormant este izvorator de Lumina Dumnezeiasca, sub forma unui stalp de foc. Este impresionant sa-i vezi chiar si pe musulmanii sau evreii care se afla la fata locului din pura curiozitate, sau care fac parte din autoritatile oficiale, fiind uimiti si coplesiti de minunea ce se desfasoara in fata ochilor lor, atingandu-si fata si mainile cu Lumina Sfanta spre a lua binecuvantare. In astfel de momente nu poti decat sa te cutremuri de Marirea Slavei Domnului! 

 
Experienta coborarii Sfintei Lumini la Pasti este cu adevarat inaltatoare. Cetele ingeresti, in chip nevazut si chiar vazut, impreuna se bucura cu cele pamantesti si marturisesc Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Bucuria imensa sau chiar infinita care inunda sufletul, impreuna cu uimirea se contopesc intr-o mare de emotii si stari duhovnicesti de o inalta intensitate, nemaitraite vreodata, in care rationalul si firescul dispar, traind o pregustare a vesniciei si a fericirii desfatarii in Imparatia Cerurilor a celor alesi ai Domnului. Nu exista nici o fericire sau bucurie pamanteasca care sa egaleze vreodata fericirea descoperirii tainelor lui Dumnezeu si in trairea Harului si binecuvantarii Dumnezeiesti. Daca Dumnezeu ne arata doar o farama din Slava Sa prin coborarea focului Dumnezeiesc din cer, la sarbatoarea Sfintelor Pasti, oare cu cat mai mult se adeveresc cuvintele Mantuitorului: ”Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El" (1 Cor 2:9)?

In acel moment nu poti decat sa exclami cu tarie, din tot sufletul, inima si cugetul, cu toata fiinta si cu cutremur: Dumnezeule Savaot, Elohim, Adonai, Dumnezeule Cel Viu, Dumnezeul Dreptatii, Dumnezeule Atotvazator, Atotputernic si Vesnic, Doamne al Ostirilor si al Pacii, Doamne care Sfintesti toate, Doamne care porti de grija, Doamne care vindeci neputintele noastre, Pastorul nostru, Dumnezeule cel Inalt, Imparatul Imparatilor si Domnul Domnilor, Cel ce ai creat toate, Doamne Slava Tie!

Drd.ing.ch Alexandrina ZUZA
Cluj-Napoca, 04.06.2015
Imagini video de la Sfantul Mormant inainte si in momentul venirii Sfintei Lumini:


Procesiunea arabilor ortodocsi care are loc in fiecare an inconjurand baldachinul Sfantului Mormant. Acestia canta si danseaza cerand la Dumnezeu sa trimita din Cer Lumina. Se observa cum este cupola bisericii mari a Invierii in timpul cand ei cer venirea Sfintei Lumini. Lumina se disperseaza uniform inainte de coborarea Luminii. In filmuletele urmatoare se observa razele de Lumina care coboara pe baldachinul Sfantului Mormant si prin biserica. In filmarea de mai jos se poate vedea cum, arabii ortodocsi, canta si danseaza, pe strazi, in cetatea veche a Ierusalimului, cerand lui Iisus Hristos sa coboare Sfanta Lumina. Aceste procesiuni au loc inaintea vecerniei din Sambata Mare. Ei se manifesta liber, traind intens momentul, cerand sa vina, minunea din Cer, asa cum vine in fiecare an.
Fotografii de la Sfantul Mormant inainte si in momentul venirii Sfintei Lumini:  
 
Vedeti si: 

Marturia unor martori care au vazut cum vine Sfanta Lumina:
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2009/04/marturia-unui-martor-sfanta-lumina-de.html
 http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2011/04/marturia-unei-rusoaice-despre-sfanta.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.