duminică, 10 aprilie 2016

Sinodul pan-ortodox din iunie 2016, are puterea unui sinod ecumenic? Mitropolitul Simeon Koutsa de Noua Smirna contesta modul in care se fac preliminariile pentru sinod.



Obiecții puternice la adresa Sfântului și Marelui Sinod Panortodox din Creta, anul 2016. Marturia unui ierarh grec, mitropolitul Simeon Koutsa de Noua Smirna.

"Prin reducerea numărului episcopilor participanți la Marele și Sfantul Sinod, acesta nu mai poate fi considerat un Sfant și mare Sinod" - aceasta este ideea de la care pornește un mesaj al Mitropolitului Noii Smirne, adresat Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, pe care agenția de știri greacă Romfea l-a primit recent, a carui traducere este oferită în exclusivitate de Agenția de știri Lăcaşuri Ortodoxe®.

Mitropolitul a comentat o serie de probleme și își exprimă protestul ferm, față de faptul că la votul Sinodului Panortodox nu participa toți episcopii. "Nu poate fi considerat un Sinod Pan-ortodox, daca nu-i implica pe toți episcopii, ci doar pe întâistătătorii Bisericilor locale, chiar și avand delegații impresionante" - a spus Mitropolitul Simeon. "Prin reducerea numărului episcopilor participanți la autoritatea Sinodului, acesta nu mai poate fi considerat un Sfânt și Mare Sinod" - a continuat el.

Înalt Prea Sfinția Sa a mai subliniat, de asemenea, faptul că nu este posibil ca episcopii sa nu aiba drept de vot, iar acesta sa fie acordat doar la nivel de Biserică - un lucru care vine în contradicție cu Ortodoxia, caracterizată de democrație. Mitropolitul Noii Smirne și-a mai exprimat, în scrisoare, totodată, regretul că nu au fost incluse în agendă, cu adevărat, problemele importante care privesc Creștinismul, cum ar fi, spre de exemplu: problema dipticelor, autocefalia și problema calendarului.

Trebuie amintit ca aceleași probleme au fost ridicate, anterior, de Mitropolitul Athanasios de Limassol, în scrisoarea sa către Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului: "Ne exprimăm dezacordul, cu umilință, vizavi de faptul ca practica tuturor Sfintelor Sinoade, locale și universale, ca fiecare episcop să aibă propria sa voce, a fost anulată. Niciodată nu s-a mai întamplat așa ceva".

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.