sâmbătă, 6 ianuarie 2024

Aberațiile nepomenitorului Vasile Ioviță. Apărătorul schismaticilor și "specialist" în iconografie.

 Nepomenitorul Vasile Ioviță bate câmpii în materie de iconografie, dar simte nevoia să se exprime față de o icoană publicată pe un site care l-a “supărat” teribil. De ce?

Pentru a înțelege mai bine cine este Vasile Ioviță, vă aducem la cunoștință că domnia sa a făcut parte din gruparea lui Emanuel Oros (falsul monah Antonie) întâlnit pe unele rețele de socializare. Domnul Oros, înainte de caterisire a fost preot la parohia Mesteacăn, jud. Satu Mare. Poate că ați ghicit: Este acel despre care presa din România scria că a furat moaștele Sfântului Haralambie, în Grecia, ca mai apoi, ca prin minune, toată vina a căzut pe doi dintre ucenicii acestuia (Serafim și Bogdan) care azi nu vor să-i mai audă de numele. De asemenea, Vasile Ioviță a avut colaborări și cu gruparea schismatică a lui Sava și Ciprian Staicu, cu care domnul Ioviță era în mare cârdășie până în ianuarie 2018. Tot Vasile Ioviță este unul dintre cei care a luat atitudine în apărarea fostului preot Cosmin Barză din Tg. Jiu, trecut recent la o sectă de stil vechi...

Menționăm că nu toți nepomenitorii împărtășesc ideile și apucăturile lui Vasile Ioviță. Domnul Ioviță, un om de orientare șoșocistă, mereu pe scandaluri și ceartă cu toți care nu-i împărtășesc ideile, uită să aducă argumente, de cele mai multe ori. Dar, important e că se exprimă refulându-și frustrările pe blogul său personal. Din ceea ce a scris tragem concluzia că are cunoștințe foarte slabe de ermineutică și iconografie, dându-și cu părerea probabil din instinct sau la comanda cuiva. Ce mai contează acum... deja a zis-o...

În cele ce urmează vom posta un articol prin care vom arăta de ce spunem că Ioviță bate câmpii în materie de iconografie, dar nu numai:


„Caricatura blasfemiatoare” a nepomenitorului Vasile Ioviță. Reacții hilare ale unui susținător al fostului preot Cosmin Barză căzut în schismă

 Ne-a atras recent atenția un articol publicat pe un site obscur, căruia nu îi dăm numele, ca să nu-i facem reclamă, site cârmuit de nepomenitorul Vasile Ioviță, recunoscut pentru limbajul său violent și atacurile repetate la adresa ierarhiei BOR. N-am fi băgat în seamă elucubrațiile individului cu pricina, dacă acesta n-ar fi atacat furibund site-ul ActiveNews, uzând de argumente cel puțin hilare, ca să nu le numim penibile, de-a dreptul.

Nu demult, același individ i se adresa mitropolitului Irineu cu apelativul „mă, nene”, somându-l să îl „lase în pace pe părintele Cosmin Barză, iubit de credincioșii săi”. Reamintim cititorilor că fostul preot Cosmin Barză a fost caterisit recent de IPS Irineu, pe motive administrative și economice, nicidecum dogmatice, afiliindu-se, în consecință, la o grupare stilistă schismatică.

Căutând să se răzbune pe site-ul ActiveNews, ca urmare a articolului „Controversa Jar...”, care prelua punctul de vedere al unui comentator, poate un pic prea acid cu privire la persoana îndrăgitului ierarh de la Bănceni, domnul Vasile Ioviță a găsit cu cale să acuze redacția că folosește, spre ilustrarea articolului despre Botezul Domnului, o „caricatură blasfemiatoare”. Motivul nu ar fi altul decât faptul că redacția ActiveNews adună „o șleahtă de sataniști”, care lucrează „sub bagheta lui Daniel”, pentru că „gașca de-acolo este finanțată cu generozitate de Patriarhie și face politica acesteia.” (!)

Dar ce anume îl supără atât de tare pe Ioviță, încât să considere că icoana reprezentând Botezul Domnului ar fi „o caricatură blasfemiatoare”?

Vasile Ioviță își exprimă stupefacția față de reprezentarea Mântuitorului, întrebându-se retoric: „Unde s-a mai pomenit ca Mântuitorul Hristos, în apele Iordanului, să fie pictat despuiat de orice acoperământ?”...„Uitați-vă la aureola celui care, zic ei, ar fi Mântuitorul. În loc să fie mare și luminoasă, e alcătuită din aranjarea circumstanțială a unor pietre. Uitați-vă la Sfintele Icoane care ni-L arată pe Domnul Iisus la Botezul din Iordan. Faceți deosebirea între ele și caricaturi. Recunoașteți-L pe Fiul lui Dumnezeu în Icoanele Ortodoxe, nu în plăsmuirea acestor dobitoci patriarhali, în frunte cu Daniel.”

Spre informarea cititorilor, icoana reprezentând Botezul Domnului datează din secolul XIV și se află la Muzeul Național din Belgrad. De altfel, redacția ActiveNews a amintit, conform normelor deontologice, și sursa de unde a fost preluată icoana.

Totodată, pentru domnul Ioviță și cei ca el care nu cunosc regulile reprezentării iconografice a Botezului Domnului, menționăm că Dionisie din Furna, în „Erminia picturii bizantine”, adună toate elementele temei, aşa cum a ajuns să fie înfăţişată în secolul XVI, în răsărit: „Iisus în picioare, gol, în mijlocul Iordanului. Ioan, pe ţărmul râului, în dreapta lui Iisus şi privind în sus, pune mâna dreaptă pe capul acestuia, iar mâna stângă o înalţă spre cer. Deasupra, cerul din care iese Duhul Sfânt pe o rază ce se coboară pe capul lui Hristos. În mijlocul razei, citim cuvintele: acesta este fiul meu prea iubit întru carele bine am voit. În partea stângă îngerii în picioare, stau respectuoşi cu mâinile întinse. Pe pământ, se află veşminte. La picioarele înainte mergătorului, în Iordan, un om gol culcat de-a curmezişul şi privind cu teamă către Hristos ţine un vas din care varsă apa. În jurul lui Hristos se văd peşti.”

Referitor la „otrepele care au cutezat să-l defăimeze pe Vlădica Longhin și să se bucure de durerile și răul lui”, considerăm că afirmațiile sunt cel puțin deplasate.

Cine a citit până acum ActiveNews a putut constata că, de-a lungul timpului, situația românilor din Ucraina, persecutați de regimul Zelenski, a fost reflectată onest, că nedreptățile comise atât față de Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, cât și față de obștea Mănăstirii Bănceni și față de IPS Longhin Jar, care ne îndurerează pe toți, au fost aduse la cunoștința românilor în mod echilibrat și fidel Adevărului.

Însă, tocmai în virtutea echidistanței, ActiveNews are datoria de a prelua și alte puncte de vedere, mai ales când acestea reprezintă frământările unei categorii reprezentative a credincioșilor români. Complicitatea IPS Longhin cu senatoarea pro-rusă Diana Șoșoacă a stârnit multe semne de întrebare în rândul multor români. Suntem convinși că acuzațiile de “spioni ruși aduse Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina nu sunt fondate, categorie în care este inclusă și obștea de la Bănceni, dar asocierea cu această doamnă cameleon nu am făcut-o noi, ci tocami vlădicul de la Bănceni. Dacă PS Longhin s-ar fi dezis de această persoană controversată ar fi avut de câștigat, dar astfel rămâne cu o bănuială din partea multor români care susțin că varianta oficială a statului ucrainean ar putea avea și un sâmbure de adevăr. De aceea ActiveNews a publicat și alte opinii decât cele pe placul nepomenitorului Vasile Ioviță.

Din păcate, nu toți cititorii înțeleg acest lucru, reacționând mai mult sau mai puțin pătimaș, și credem că este firesc să se întâmple așa. Însă de aici și până la a considera că „sataniștii ecumeniști încearcă să înlăture Sfintele Icoane cu caricaturile lor diabolice” e cale lungă... Ați înțeles domnule Ioviță & Co?

„Caricatura blasfemiatoare” de care vorbește nepomenitorul Vasile Ioviță se pare că este chiar cel care blasfemiază icoanele ortodoxe canonice (tocmai el, Ioviță) și induce credincioșii în eroare. Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!

*             *            *              *              *

 UPDATE:

Pentru a fi mai clari in ceea ce am spus până acum vom arăta care este icoana despre care domnul Vasile Ioviță își dă cu părerea.

După opinia sa de "specialist" în iconografie această icoană nu ar fi canonică, ci chiar ar fi o blasfemie.

Asta așa, ca să ne putem convinge de cunoștințele pe care Ioviță le are în materie de teologie, dar are pretenție să fie ascultat de alții ca un priceput în "învățăturile" sale teologice pe care le speculează după cum are chef...

BAPTISM OF CHRIST. 14th century. National Museum, Belgrade
Icoana publicată pe ActiveNews
Trageți singuri concluziile

Tot despre elucurbațiile lui Ioviță, vedeți aicihttps://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2024/01/iovita-vasile-vine-cu-noi-aberatii.html

 


                                 prof. Cristian Marc

23 de comentarii:

  1. Dar merită băgat în seamă acest Ioniță?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa vezi..., s-au găsit nepomenitorii să își dea cu părerea în chestiuni serioase...
    Cine e acest Ioviță?
    De unde a mai apărut și ăsta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar tu ca popă ecumenist jidan venetic, de Hristos, ce ați făcut în plan-demonie 💉💉💉💉 2020 ați înșelat poporul cu telembizorul i-ați trimis la eutanasierea vaccinurilor slugoilor lui tăticuțul lor sătănel antihristul cu nanotehnologia în 7 vaccinuri buletinul electronic biometric Cu cip 🆔 la vrăji TV televizorul icoana fiarei lui Antihrist, pentru mită grasă va îngrășat conturile bancare slugoi tăticuțul lor sătănel antihristul parlamentari ministri satanisti‼️💉💉💉💉⬅️ Vezi de-aia nu sa făcut scîrbă nouă poporului Român ortodox să nu mai avem încredere în voi Popi ecumenisti venetici jidani de Hristos, din BOR, lui Hristos prea Sfînta Treime ☦️ , și cu toate că aveți salari grase de 4000 roni lunar, vă bateți joc de creștini ortodocși nu mai lucrați la mîntuirea sufletului, nu mai aveți răbdare în Spovedanie cu ei 12 ore pe zi cînd nu Este slujbe, sau și după slujbe, si la judecata de apoi mai rău vă osîndeste Hristos la iad, că va plătit cu salari lunar, și tot nu ați vrut să îi spovedit ți cu spovedanie generală sinceră fără păcate ascunse, nu Spovedanie de 5 minute,aia nu Este spovedanie nu ai timp ce să spui în spovedanie de 5 minute, aia Este teatrul de 5 minute, iar canoanele sfinților părinți Dumnezeiești apostolici ortodocși cînd este vorba să ieșiți la mărturisire le călcați în picioare.

      Ștergere
  3. Din expresiile lui se vede ce fel de popă e acest Ioviță. Vocabularul de stradă îl demască...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu bă, Apostatule nebun Esti tu slugoiu lui tăticuțul tău satana Antihristu.ecumenistule, vrăjmașul lui Hristos.cu cîte doze esti înțepat robotule Ciborz hibrid 💉💉💉💉⁉️⁉️⁉️⁉️☦️

      Ștergere
  4. Vai de capul lui. Ce-i trebuie și la acest Ioviță?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ecumenistule cu cîte doze esti înțepat 💉💉💉💉💉⁉️🤔

      Ștergere
  5. Ioviță ori e prost, ori e dus de acasă !!!
    Dar un control psihiatric trebuie să-și facă.
    Îi plătesc eu consultația. Promit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzi bă demonizatule Ionuț Sava, după ce că Esti un ecumenist jidan de Hristos, își mai dai și cu părerea de satanizat narcomane, dute tu la psihiatru că îți plătim noi poporul Român ortodocș, că să îți scoată draci din creieri tăi.☦️☦️☦️

      Ștergere
  6. Oricum ați zice , este preot în primul rând. Deci o primă greșeală de exprimare a scriitorului acestui articol e că nu-l recunoaște ca preot.
    Iar că e " nepomenitor" ce greșeală ar fii ? canonul 15 ii da voie daca episcopul propovăduiește o erezie in public .
    Ceilalți preoti care vedeți că episcopii dvs se duc la întruniri cu papistași și evrei , chiar în sinagogă și se roagă împreună cu ei , fapt canonist de Sfinții Apostoli și Ierarhi , ce măsuri luați? Sunteți de acord? Sau nu aveți curajul sa le amintiți episcopilor că încalcă niste canoane sfinte , nu sunt doar niste păcate personale ci afectează întreaga episcopie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă avea studii teologice ar fi știut mai multe despre iconografia ortodoxă.
      Faptul că e nepomenitor spune multe despre el: DUH DE SCHISMĂ ȘI SCANDAL...

      Ștergere
    2. E...acuma fiecare avem slăbiciuni, și preoții au unele scăpări . Dar și cine a publicat articolul nu e cu dreapta socoteală pt că e ca un avocat al acuzării, aduce in articol doar ce vrea el față de preotul Vasile așa cum fac și cei de la activenews față de Ips Longhin .
      Dar oricum , răsplata pt fiecare vine de la Domnul Iisus Hristos , El ne știe pe fiecare cu ce intenție lucrăm . :)
      Doamne ajută în noul an !

      Ștergere
    3. Subscriu. Răspuns civilizat și la obiect.🙏

      Ștergere
    4. Ești nebun ecumenist bolnav mintal sectare fost pseudo Ortodox, doar cu Numele.

      Ștergere
    5. CIPRIAN, BRAVO FRATE. ☦️🥰 MULȚUMESC PENTRU RĂSPUNSURI CORECTE DIN CANOANELE SFINȚILOR PĂRINȚI DUMNEZEIEȘTI APOSTOLICI ORTODOXI DIN CELE 9 SFINTE SINOADE ECUMENICE ORTODOXE, CE SĂ ȘTIE APOSTAȚI ĂSTEA ECUMENISTI VRĂJMASI LUI HRISTOS PREA SFÎNTA TREIME ‼️☦️ HABAR N-ARE DE PROFEȚILE SFINȚILOR PĂRINȚI DUMNEZEIEȘTI APOSTOLICI ORTODOXI HABAR ARE DE CANOANELE SFINȚILOR PĂRINȚI DIN CELE 9 SFINTE SINOADE ECUMENICE ORTODOXE. O SĂ SE UNPLE IADUL CU EI, CUM A ZIS PROFEȚIILE SFINȚILOR PĂRINȚI DUMNEZEIEȘTI APOSTOLICI ORTODOXI SI SFÎNTUL IERARH IGNATIE BRANCIANINOV ȘI SFÎNTUL LAVRENTIE AL RUSIEI SI SFÎNTUL COSMA ITOLIANUL, SI PĂRINTELE IUSTIN PÎRVU POPOVICI, SLAVĂ BUNULUI DUMNEZEU SI CINSTE ȘI MULȚUMIRE, CĂ NEA DAT PREOȚI MĂRTURISITORI ORTODOXI CARE AU RĂMAS ÎN BOR, ORTODOCȘI, DAR ÎN SCHIMB SAU ÎNGRĂDIT DE PREA CURVIA ECUMENISMULUI SUFLETESC CU CARE AU PREA CURVIT SUFLETESTE FOȘTII PREOȚI EPISCOPI PATRIARHI ORTODOXI, TRANSFORMAȚI ÎN POPI ECUMENIȘTI VRĂJMAȘI LUI HRISTOS PREA SFÎNTA TREIME ‼️☦️ PENTRU MITĂ CARE ÎN PLANDEMONIE AU ÎNSELAT POPORUL ROMÂN ORTODOX SI EA TRIMIS O PARTE DIN EI LA PECETLUIRILE SLUGOILOR LUI TĂTICUȚUL LOR MALEFIC SĂTĂNEL ANTIHRISTUL CU NANOTEHNOLOGIA ÎN 7 VACCINURI BULETINUL ELECTRONIC BIOMETRIC CU CIP 🆔 PECETEA DIAVOLULUI CODUL Q-AR PE TURLA CATEDRALEI MÂNTUIRII NEAMULUI. SI PE ZIDURILE UNOR MĂNĂSTIRI DIN ȚARĂ. DE ACEEA SI SFINȚI PĂRINȚI DUMNEZEIEȘTI APOSTOLICI ORTODOXI EA DAT ANATEMA ANATEMA ÎNTRU NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS PREA SFÎNTA TREIME ‼️☦️ PE TOȚI POPI ECUMENIȘTI LBGT HOMOSEXUALI DIN BOR, CARE NU VREA SĂ SCOATĂ BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN CONSILIUL MONDIAL ALUI TĂTICUȚUL LOR MALEFIC SĂTĂNEL ANTIHRISTUL LBGT HOMOSEXUALI BISERICI SINAGOGI SATANICE. CĂ NEA FĂCUT UN CALENDAR PAPISTAȘ SECTAR CATOLIC GREGORIAN, CA SĂ NE NE INDUCĂ ÎN EROARE.IM ÎNȘELARE. , SFÎNTUL MUNTE ATHOS RUSIA BULGARIA ȘERBIA GEORGIA IERUSALIMU ESTE PE CALENDARUL VECHI IULIAN, PE CALENDARUL VECHI IULIAN SE ÎNTOARCE APELE IORDANULUI PE CALENDARU VECHI IULIAN ESTE ÎNVIEREA SI VINE SFÎNTA LUMINĂ, ASTA A CONFIRMATO SI SFÎNTUL IERARH SPIRIDON PE LA ANI 1925.

      Ștergere
  7. Ce vrea omul ăsta? Ce teorii are?
    Un așa-zis preot ar trebui să cunoască mai multe despre icoane...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu Esti cumva amanta Udrea pușcăriașă, alui fostu președinte satanist jidovu bășinosu (Băsescu) care ai un copil clonă cu el ⁉️ ecumenisto 🤔

      Ștergere
  8. Sunteți eretici ecumeniști, tovarăși! Toți de pe acest blog! M-am convins cu voi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ierom. Lavrentie8 ianuarie 2024 la 21:53

    ActiveNews nu a făcut nici o referire la asocierea IPS Longhin cu Șoșoacă, ci la blesteme asupra poporului român. Preia chiar în titlu o afirmație agramată de la un comentator, cu virgulă între subeict și predicat. Cu iertare, dar, dacă acestea sunt frământările poporului, atunci e vai de noi.
    Ce vreau să punctez este că, deși există inerent reacții deplasate ale oamenilor, ar trebui să facem efortul de a le decanta și a găsi soluții luminate, calme, de împăcare și aducere pe drumul bun, nu de a trage în extremele opuse.
    Din păcate, Șoșoacă a fost băgată aiurea în apărarea IPS Longhin, dar el nu cunoștea scena din România și nici nu intervine în afara competențelor sale decât pe subiecte de credință ortodoxă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știm că ActiveNews nu a pomenit de legătura dintre Șoșoacă și IPS Longhin.
      Ce am scris noi este un răspuns pentru Vasile Ioviță, nu pentru ActiveNews.
      Acest Vasile Ioviță, între adepții săi din județul Sălaj, a făcut propagandă laudativă la adresa senatoarei pro-ruse Șoșoacă și a recomadat-o oamenilor ca fiind apărătoarea ortodoxiei autentice, inclusiv a ierarhului ucrainean de naționalitate română.

      Ștergere
  10. Ostaș mărturisitor ortodox întru numele Domnului nostru Iisus Hristos Prea Sfînta Treime ☦️

    D-nul Cristian Marc în ce domeniu Esti profesor ⁉️🤔

    Eu nu văd nici o greșeală alui părintele Ioviță Vasile, Dumnezeu nu se supără cînd spui un adevăr, iar ca dovadă de ce nu ai postat și icoana blasfemietoare⁉️🤔 eu cred că părintele Ioviță Vasile are dreptate, pentru că nu se cade că Domnul nostru Iisus Hristos să fie gol despuiat la botezul Iordanului, pentru că avea acoperămînt la brîu, și ce dacă icoana este din secolul 15 , și mai ales fiind în Belgrad acolo sunt multe secte, este posibil să nu fie nici măcar ortodoxă icoana, eu am lucrat ca ca ucenic de pictor de biserici pictură bizantină, și am citit Eremia picturi bizantine al Sfîntului Dionisie, noi poporul Român ortodocș am văzut icoane cu cruci iudeo masonice sioniste Alui baphomet (satana) cu 2/3 brațe orizontale atît pe turlele mănăstirilor și bisericilor ortodoxe cît și în unele icoane bizantine ortodoxe la sfinți, ba și binecuvântarea mîini lui Hristos pictate în ritual masonic satanic, ✌️⬅️ 🖖🤟🤘🤞✌️🤙⬅️ care salutul satanic coarnele, cu aceste semne masonice salută în poze pe rețelele de socializare Facebook cît și parlamentarii satanisti ministri satanisti președinți satanisti, defapt își saluă pe tăticuțul lor sătănel antihristul, așa că și în secolu 15 și după Hristos a mai fost erezii și ecumenisme, chiar și la Patriarhie noi poporul Român ortodocș am văzut la icoana lui Hristos în catapeteasmă că are simbolul masonic sionist satanic ✌️⬅️ la mîna dreaptă, în loc de mîna dreaptă binecuvântare mîna dreaptă canonic ortodox, ce treabă ai tu cu sosoaca esti invidios pe ea că nu ai fost în stare să îl aperi pe ierarhul Longhin jar mărturisitor ortodox⁉️🤔 ce sîmbure de adevăr să aibă statul apostat ukrainian care stat ukraunian plin de chisme și ecumenisme ⁉️🤔 că de asta lea și îngăduit Dumnezeu tot felul de nenorociri război, că ukraina Este pline de de ATROCITĂȚI malefice trafic de organe de copii de trafic de droguri, ukraina aparține al Rusiei, kievu a fost cumpărat de un Țar rus, cu zeci de tone de argint deci există și documente oficiale dacă nu știai, ukraina împreună cu satanisti președinte satanist parlamentari ministri satanisti nea furat teritoriile Bucovinei de Nord, Dunărea bîstroie,.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am postat toate comentariile, deși unele ar fi trebuit cenzurate datorită limbajului indecent.
    Am decis să le postăm doar pentru a vedea și cititorii acestui articol ce caractere, ce argumente și câtă cultură teologică au cei din gruparea lui Vasile Ioviță.
    Deci... Cred că ne-am lămurit.
    Seară frumoasă tuturor,

    Marius Pop,
    Responsabil de redacție

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.