joi, 15 iunie 2017

Un preot slujitor al lui Hristos de pe meleaguri bihorene: părintele Cosmin Tripon din BeiuşO jertfă asumată de dragul Adevărului. 

Un preot din Bihor trăieşte momente de neuitat în istoria Ţării Beiuşului.

    Aşa cum în perioada comunistă preoţii mergeau cu demnitate în închisori, la fel azi când globalismul şi-a pus amprenta peste Biserica Ortodoxă, un preot bihorean slujeşte lui Hristos fără să regrete nimic pentru deciziile luate ducând cu demnitate crucea pe care Stăpânul sufletului său i-a încredinţat-o. Aşa putem spune în câteva cuvinte despre ceea ce unii beiuşeni o numesc: "Povestea unui mărturisitor"

Au trecut aproximativ trei luni de la data „caterisirii” peotului nepomenitor Cosmin Tripon de la Beiuş de către episcopul ecumenist Sofronie Drincec de la Oradea. Motivele oficiale ale caterisirii sunt puerile, iar pretextele invocate arată că sancţiunile puse asupra sa sunt pornite dintr-o răzbunare a episcopului, nicidecum pentru motive întemeiate. În eparhia Oradiei sunt preoţi cu abateri foarte grave (a doua căsătorie, viaţă imorală, eretici, prăvilari, afacerişti, şpăgari etc.), dar asupra cărora nu se ia nici o măsură. Ba, chiar dimpotrivă, ierarhul orădean le asigură protecţie şi îi promovează.

Motivul real al „caterisirii” părintelui Cosmin este opoziţia sa faţă de documentele controversate de la „Sinodul” din Creta, pe care apare şi semnătura episcopului Sofronie. Deci caterisirea sa nu este validă. Preotul beiuşean a aplicat corect canoanele, în timp ce episcopul Sofronie a aplicat regula autorităţii prin intimidare a preoţilor subalterni. Astfel s-a ajuns că unii preoţi nemulţumiţi de încălcările canoanelor făcute de ierarhul lor (dar trecute cu vederea de teama ca nu cumva să fie caterisiţi), să se limiteze doar la simple bârfe în cercuri restrânse. Părintele Cosmin este unul dintre puţinii preoţi care nu s-au lăsat intimidaţi protestând făţiş împotriva trădării ortodoxiei de către episcopul Sofronie la „Sinodul” din Creta.

Interesul episcopului Sofronie a fost de a scăpa de orice opozanţi din eparhia Oradiei. Astfel că preotul mărturisitor Cosmin de la Beiuş a început să aibă zile grele. Fostul său coleg Dorel Varga, împreună cu protopopul Marinel Pop de la Beiuş, îi întindeau curse şi-i creau diversiuni prin care să-l denigreze în faţa credincioşilor din zonă. Scopul era clar: anihilarea tuturor informaţiilor care să dezvăluie ce s-a întâmplat în Creta. Mijlocul prin care s-a încercat atingerea acestui scop era izolarea părintelui Cosmin. Pentru aceasta, episcopul Sofronie s-a folosit de funcţia sa şi de posibile „sancţiuni” aplicate preoţilor bihoreni care ar fi stat în preajma preotului Cosmin, sau ar fi susţinut cele mărturisite de acesta.

Mişcarea nepomenitorilor din România a fost compromisă tocmai de câţiva nepomenitori. Unii s-au răfuit între ei în public (cazul Staicu Ciprian cu subiectul „împărtăşaniei la cutiuţă” etc.), alţii au adus hule la adresa părintelui Arsenie Boca, precum şi tendinţele schismatice legate de nevaliditatea Împărtăşaniei (şi al Sfintelor Taine în general) la preoţii din BOR, „reprimirea” acestora prin mirungere, ruperea comuniunii cu preoţii pomenitori, rebotezări etc.

Părintele Cosmin este unul dintre nepomenitorii echilibraţi, care nu a căzut în extreme, păstrându-şi cumpătul şi limitându-se la lupta împotriva ereziei. A rămas în Biserică fără a împărtăşi ideile extremiste ale altor nepomenitori din ţară. Înainte de a fi caterisit a slujit cu preoţi pomenitori, nu a hulit numele părintelui Arsenie Boca sau ale altor duhovnici din România, nu neagă validitatea Sfintelor Taine în BOR, nu şi-a rebotezat copiii, nu a adus cuvinte jignitoare la adresa cuiva etc. Cu toate acestea, împotriva sfinţiei sale s-a pornit o prigoană fără precedent, cum n-a mai fost de la instaurarea uniatismului în Ardeal. Dacă habsburgii foloseau tortura trupească şi deposedarea averilor pentru a impune greco-catolicismul, astăzi ecumeniştii folosesc abuzul în funcţie şi asasinarea morală a celor care li se împotrivesc.

Caterisirea sa nu este validă. Canonul 3 de la Sinodul Ecumenic al treilea arată că preoţii caterisiţi de un ierarh eretic pot să slujească fără reţinere, doar cu condiţia să nu facă schismă. La părintele Cosmin nu se pune problema de a intra în vre-o schismă şi nici nu am observat să aibă vre-o înclinaţie spre ruperea comuniunii cu Biserica. Dacă vreun preot pomenitor ar dori oricând să slujească cu sfinţia sa, l-ar accepta. Nu el a produs ruperea comuniunii, ci episcopul Sofronie susţinut de pr. Dorel Varga, pr. Marinel Pop şi alţi preoţi care fac orice compromis pentru a fi pe placul ierarhului orădean. Acum preoţilor le este teamă să slujească cu pr. Cosmin pentru că a intrat în dizgraţia superiorului lor ierarhic care e dispus oricând să facă şi alte abuzuri în funcţia pe care o deţine, că doar nu ar fi pentru prima dată.

Părintele Cosmin are conştiinţa împăcată cu ceea ce face. Chiar dacă e marginalizat de episcopul Sofronie, el îi slujeşte lui Hristos cu acelaşi devotament ca şi până acum. Mulţi dintre credincioşii care îl invită la câte o slujbă în casele lor ne spun că părintele slujeşte cu mult drag şi trăire. Această trăire vine din împăcarea sa cu Hristos, pentru care acum este prigonit tocmai de către cei care ar fi trebuit să îi fie alături.

Marius Pop


Mai multe detalii despre „caterisirea” preotului beiuşean, vedeţi aici: 

12 comentarii:

 1. iar voi cu nesfantul Boca voi chiar sunteti batuti in cap rau de tot si acum vreti sa va folositi de pr Cosmin ca sa il mai ridicati pe nesfantul boca in slavi desarte. Diavolul pe multi a inselat si ea facut de sau crezut sfinti si proroci aveti grija si bagati bine de seama.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Marturia ta este la fel de valorasa precum identitatea de anonim.
   Faci cumva parte din gruparea anti Arsenie Boca? Se pare ca da.
   Nu a zis nimeni in acest articol ca pr Arsenie Boca este sfant. Asta ai vazut doar tu datorita obsesiei pe care o ai. Sunt o mana de obsedati pe internet care urla impotriva pr Arsenie Boca. Sa fie sanatosi, cu tulburarea pe care o au vor ramane, daca nu isi vor reveni. Din acei cativa tulburati faci si tu parte, la fel ca intotdeauna, sub anonimat...

   Ștergere
  2. Anonimule, cred ca tu ai probleme cu capul. Daca il apreciază si il sustine pe pr. Cosmin, nu inseamna ca se foloseste de el.
   Aceasta afirmatie arata ca tu ai cam aceleasi probleme pe care le au unii nepomenitori care se cred vedete si altii se folosesc de imaginea lor pentru a fi si ei vedete la randul lor.
   Ei vezi unde este inselarea din tine. Din pacate mai sunt si altii ca tine, lipsiti de smerenie si traire duhovniceasca, dar au pretentia sa fie apreciati pentru ca au oprit pomenirea si aduc jigniri altora care nu le impartasesc convingerile.

   Ștergere
 2. Felicitări pentru articol. O mică corectură aș semnala : numele corect al protopopului de Beiuș este Marian Popa, nu Pop.

  RăspundețiȘtergere
 3. "Vre-o"?..
  D-le Marius Pop, VREDNIC ESTE PARINTELE COSMIN TRIPON! Nu vreau sa comentez foarte mult referitor la unele acuze pe care le aduceti indirect unor preoti nepomenitori! Parintele Cosmin Tripon a fost la Conferinta de la Arad acum nu demult langa Pr Sava Aghioritul (pe care il numiti voi stiti cum, dar veti da socoteala)..si Pr Cosmin Tripon va fi si Duminica 18 iunie la Botosani! Frate Marius Pop, sa stii ca nu exista "rebotezare", exista doar BOTEZ..iti recomand cartea "marturisesc un botez" Gheorghios Metalinos! Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca ce spui este adevarat inseamna ca pr Cosmin este duplicitar. Acasa are icoane cu pr Arsenie Boca, iar cand este cu acel monah zelotist isi schimba opinia? Asta sa inteleg?

   Ștergere
 4. Sa speram ca parintele Cosmin nu va intra in iuresul nepomenitorilor proschismatici din Romania. Daca va cadea, mai mare va fi sminteala.
  Poate n-ar fi rau sa isi faca o marturie publica in care sa-i vedem pozitia fata de pr. Arsenie Boca si fata de comuniunea cu preotii pomenitori din BOR. Asa vom vedea daca este echilibrat sau daca o ia razna dupa ceilalti nepomenitori din tara. Chiar sunt curioasa daca spune ca Tainele pomenitorilor sunt valide.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vai de "TeHUOlogia" ta! Pentru voi Pr Arsenie Boca e ca un idol! Esti idolatra, pocaieste-te!

   Ștergere
  2. Vai de teologia ta anonimule. nu a zis nimeni ca pr. Arsenie este un idol.Ca ai tu niste conceptii in mintea ta e o alta problema.Eu am incredere in marii duhovnici ai Romaniei: pr. Cleopa si pr. Iustin Parvu, care il apreciaza pe pr. Arsenie. E firesc sa nu am incredre in teologi ca tine sau ca zeotistii Sava, Staicu, Chirila si alti tulburati de pe internet care urla sub anonimat.

   Ștergere
 5. da, părintele Cosmin îmi pare un preot deosebit şi îl simt, atât cât pot eu simţi astfel de lucruri, cu o credinţă adâncă, un om moderat dar bine înfipt în ogorul său. Sper să-mi fie iertată comparaţia, dar gândul primit cu privire la sfinţia sa a fost de "ciot" de care se împiedică întreg aliotmanul. Ca pe cineva care nu pare cine ştie ce vizibil, cine ştie ce mare talie duhovnicească, ce mare înălţime morală, vreo intransigenţă deosebită în faţa compromisului, astea până când mă împiedic de "ciot" şi simt pe propria piele cât de tare m-am înşelat, cât de adânc s-a înrădăcinat părintele în credinţa sa şi cât de mult de furcă vor avea cei ce vor încerca să-l copleşească. Dumnezeu să ni-l ţină sănătos şi în putere. Vă sărut cu drag mâna dreaptă părinte! Doamne, ajută!

  RăspundețiȘtergere
 6. Că popa Varga e un mare profitor se ştie ! Dar ce a căutat domnul Cosmin Tripon alături de o astfel de persoană fără caracter ,un lingău şi unul ce-şi roade unghiile şi care are un coeficient de inteligență sub nivelul mării ? Poate că până la un punct se aseamănă, numai cine se aseamănă se adună ! Oricum ortodoxia e pe cale de dispariție ! Păcatele se plătesc,iar BOR e plină de păcate ! Afost întotdeauna sluga bună a puterii comuniste ,informatorii numărul unu ai regimului comunist ! Foarte mulți popi au fost şi sunt securişti !Că Arsenie Boca a fost sau nu sfânt nu ştiu,dar a fost legionar ca şi Iustin Pârvu ,iar între legionari şi comunişti nu e mare diferență ! Criminali şi unii şi alții,fanatici şi unii şi alții ,au promovat scursurile societății şi unii şi alții ! Popa Varga şi frumoasa lui soție să nu uite că se apropie vremea să plătească şi ei păcatele ! Ce să mai vorbim de diva Maya ,fiica lor care bate toate cluburile de noapte îmbrăcată sau mai bine- zis dezbrăcată aşa cum îi stă bine unei fiice de popă ortodox ,care spun gurile rele că şi-ar bate nevasta .

  RăspundețiȘtergere
 7. Parintele Tripon nu a avut nici o exprimare in public in care sa conteste ce scrie in acest articol.
  In consecinta...

  RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.