vineri, 16 iunie 2017

În Bulgaria a avut loc un simpozion inter-ortodox care a condamnat "Sinodul" din Creta şi a cerut ieşirea Bisericilor Locale din CMB.


Simpozioniul s-a desfăşurat cu binecuvântarea patriarhului Neofit al Bulgariei.
Printre participanţi au fost şi reprezentanţi ai Bisericii Ruse.

  In perioada 9-10  iunie 2017 s-a desfasurat primul  Simpozion Inter-Ortodox care a avut un caracter critic- stiintifico-teologic printre altele si la adresa pseudo sinodului din Creta.

    Simpozionul a avut loc  in cadrul  Patriarhiei Bulgariei, cu Inalta Binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Neofit al Bulgariei si organizat de Comitetul de intitiativa Sfantul Ioan de Rila al Bisericii "Sfantul Gheorghe" Rotonda care este o biserica din perioada romana si se afla exact in centrul vechiului oras bizantin Sardica, astazi Sofia, fiind ea insasi un simbol national al luptei pentru apararea dreptei credinte.

       Scriitorul si teologul de marca al Bisericii Bulgare, domnul Georgi Todorov a lansat cartea:   "Creta. Duhul secularist impotriva Sfintei Sobornicitati". O carte care arata evolutia fenomenului Creta(pseudosinodului din Creta)  de la nastere pana la maturitate, o carte care vine cu elemente istorico teologice noi, cu nasterea fenomenului eretic Creta incepand chiar din perioada de dominatie otomana. Totodata se arata implicarea fortelor de influenta englezesti si otomane asupra Patriarhiei Ecumenice de la inceputul secolului XIX.  Sunt pusi in lumina reflectoarelor patriarhii Ioachim al III-lea, Meletie Metaxachis, Athenagoras, pana la Bartolomeu si rolul lor in realizarea secularizarii gandirii ortodoxe. 

    A doua gazda a Simpozionului a fost Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sofia.
 Domnul profesor Alexander Omarchevski, Decanul Facultatii de Teologie, a vorbit despre mostenirea Sfantului Imparat Constantin si degradarea acestei mosteniri prin secularismul promovat in ultimul timp in mediile bisericesti. 

   Aici au fost ascutate comunicari stiintifice importante legate de Sfantul Ioan de Rila si testamentul sau legat de apararea credintei si dogmei ortodoxe.

   Prezenta reprezentantului Bisericii Georgiei a a fost o surpriza placuta si o bucurie, pentru ca Parintele Mihail Bregvadze este unul din personalitatile cheie ale Bisericii Georgiei, un smerit ieromonah si egumen, dar si profesor al Academiei din Tibilisi, mana dreapta a Patriarhului Ilie al Georgiei, care ne-a povestit despre presiunile la care au fost supusi membrii delegatiilor pentru a accepta fraze si invataturi straine duhului ortodoxiei, al Sfintilor Parinti la ultima intalnire presinodala de la Chambesy.  Pentru aceea delegatia georgiana din care facea parte si pr Mihail nu au acceptat sa semneze textul despre  casatoriile mixte care avea ca fond asa numita teologie baptismala, in ideea ca oricine e botezat in numele Sfintei Treimi poate fi cununat si e considerat ca facand parte din "Biserica", o : Biserica" nevazuta, si apoi au hotarat sa nu mearga in Creta. 

   S-a aratat in discutiile avute la masa rotunda faptul ca speudo sinodul din Creta introduce o noua eclesiologie in Biserica, o eclesiologie neclara cu influente protestante. Nu mai este definita Biserica si cine sunt cei dinafara Bisericii in mod ortodox, patristic,  intr-un limbaj inteles de omul contemporan. 

   Dar asa cum au observat parintele Mihail,  din dorinta de a vorbi omului contemporan diafara Bisericii, s-a ajuns la secularizarea limbajului si nu se mai transmite ethosul Bisericii ci s-a ajuns la o golire de Duh prin limbajul ametitor din Creta.  Golirea de Duh are ca si baza gandirea varlaamita si a  lipsei de intelegere a propriei indentitati. 

    Parintele Mihail Bregvadze ne-a reamintit de Rezolutia Sinoadala a Bisericii Georgiei de condamnare a panereziei ecumeniste, a asa zisului dialog neortodox in cadrul CMB  din 1998. 

    Spunea un reprezentant la masa rotunda: "Daca Creta ar fi definit Biserica Ortodoxa ca Una si Unica Biserica in care se realizeaza mantuirea si sfintirea omului si ca dialogul cu eterodocsii se face din dragoste pentru intoarcerea acestora la Biserica cea Una si Unica, daca s-ar fi condamnat teoria «bisericilor nedepline», si pe de alta parte,  daca nu se vehiculau teoriile eclesiologice eronate ale teoriei ramurilor, teologiei baptismale, casatorii mixte, denumirea de «biserici» pentru eretici si lipsa oricarei condamnari  a acestor teorii atat de daunatoare Bisericii am fi mers in Creta ca la un Sinod Ortodox. Dar acum trebuie sa ne pastram mostenirea data de Sfintii Parinti, deci nu trebuie sa urmam mintea noastra si duhul secularist care trasnpira la aproape fiecare fraza din Creta."

  Biserica Rusa a avut deasemnea reprezentanti. S-a reamintit ca Sinodul Bisericii Ruse din Exil s-a exprimat clar si raspicat impotriva pseudo sinodului din Creta prin scrisoarea oficiala inaintata in Soborul Bisericii Ruse inainte de Creta, cu specificatia de a nu participa si de a nu accepta propunerile neortodoxe. 

   Din partea Sfintei Mitropolii a Pireului au participat protprezbiterul Anghelos Anghelakopulos si subsemnatul. Parinele Anghelos Anghelakopulos a vorbit despre Sinodul unionist de la Ferara Florenta si masurile luate imptoriva acestui pseudo Sinod. 

   Este important de subliniat in lucrarea parintelui Anghelos Anghelakopulos faptul ca istoria bisericeasca consemneaza masura canonica (canonul 15 de la I-II Constantinopol) de intrerupere a pomenirii episcopilor care semnasera la Ferara Florenta.  Sfantul Marcu al Efesului a intrerupt orice comuniune cu Biserica Noii Rome- a Constantinopolului.  In acelasi timp a fost subliniat si faptul ca fenomenul Creta este mai grav decat  Ferara Florenta, chiar daca nu se prevede unirea explicita euharistica cu eterodocsii, totusi exista o unire pragmatica cu toti eterodocsii in cadrul CMB, prin impreuna rugaciuni, texte comune, declaratii comune, acceptari sinodale comune, etc. consfintite acum prin Creta. Este o Ferara Florenta mult mai vicleana. 

   Lucrarea mea a fost "O abordare istorica a contextului dialogului cu eterodocsii. Declaratia de la Toronto."

   Datorez multumiri teologului roman Mihai-Silviu Chirila pentru contributia sa exceptionala la acesta lucrare. 

   In aceasta lucrare am abordat ideile periculoase vehiculate in Declararatie, si anume ideea de sistem sinodal in cadrul CMB, in care "Bisericle"angajate in dialog au drepturi egale si coexista intr-un sistem sinodal. "Biserici"insemnad pentru ei toate ereziile. Apoi minimalismul dogmatic prezent din abundenta in Creta, ceea ce insemna sa se considere o credinta minimala comuna in Sfanta Treime si Iisus Hristos si nimic altceva ca baza a existentei cuiva in "Biserica", asa zisa neutralitate eclesiologica, unitatea in diversitate a "experientei evanghelice", teoria "bisericlor incomplete", etc. 

   Am subliniat faptul ca aceste invataturi straine bisericii, de origine protestanta au trecut acum, poate in mod subtil, intr-un sinod ce pretinde a fi panortodox si valabil pentru Biserica Ortodoxa, ceea ce este abominabil.

  In acest Congres s-a laudat pozitia marturisitoare si salvatoare a Bisericii Bulgariei care deja a condamnat Creta in mod sinodal, si totodata s-a cerut in mod impetuos si in aplauzele tuturor condamnarea Declaratiei de la Toronto si a pseudo Sinodului din Creta in cadrul Bisericii Ortodoxe Universale.

     In fiecare Biserica Locala exista forta de a fi respins si condamnat acest pseudo sinod secularist care a introdus cancerul ereziei in Biserica.   Plelorma Bisericii nu accepta si nu va accepta in veac erezia si a respins-o deja ca pe un corp strain.  S-a amintit despre caderea Romei Ortodoxe, si despre faptul ca Adevarul nu sta neaparat intr-o institutie bine organizata lumeste si cu putere politica, ci Adevarul este la cei slabi si putini, la cei neinsemnati si nebagati in sema.  

  S-a vorbit despre efortul de a ramane in Biserica,  dar in acelasi timp de a ne delimita, fie personal, fie sinodal, fie in grup fata de orice institutie care nu predica Adevarul lui Hristos in efortul fiecaruia dintre noi de a ramane in Biserica lui Hristos, adica in Adevar. 

  Numai un efort comun si o credinta inflacarata, gata de jertfa si plina de dragoste si pace poate sa revigoreze hotararile deja luate ale Bisericii Ortodoxe care se impotrivesc ereziilor eclesilogice si duhului secularist din Creta. 

   Absolut toate aceste teorii vehiculate in Creta au fost deja condamante de Biserica Ortodoxa cu secole in urma, inclusiv "denumirea istorica de Biserici pentru eterodocsi" a fost condamnata in Sinodul de la Ierusalim din 16 martie  1672 (Patriarhul Dositei)  cand a fost anatematizata Marturisirea de credinta a Patriarhului Kiril Lukaris, marturisire de influenta calvino- reformata. 

   Acest Simpozion a devenit o platforma ortodoxa de dialog stiintifico teologic  intre Bisericile care doresc sa ramana in Adevar. Este si un strigat catre celelalte Biserici Surori pentru a reveni la ethosul ortodox, renuntand la un pseudo Sinod rusinos, care le pune intr-un pericol iminent de pierdere a radacinii ortodoxe care duce la relativizarea si desfiintarea a acestor Biserici Locale. 

   S-a cerut  retragerea Bisericlor Ortodoxe Locale din "Consiliul Mondial al Bisericilor", urmand exemplul venerabilelor Biserici a Georgiei si a Bulgariei, condamnarea Declaratiei de la Toronto si condamnarea pseudo sinodului din Creta. 

Ecfonisurile si rugaciunile  Sfintei  Liturghii s-au auzit  in limbile Greaca, Bulgara, Rusa, Gerogiana, Romana si Slavona.  

a relatat, preot Matei Vulcanescu
Protoprezbiter al Sfintei Mitropolii a Pireului


OBS.
Pentru mai multe delatii va recomandam fotografiile si materialele pe care puteti sa le gasiti aici:





3 comentarii:

  1. Raluca Nitulescu16 iunie 2017 la 16:43

    Dupa ce aia de la sinaxa din grecia au facut sminteli cu atitudinile lor proschismatice, apare o licarire care indreapta situatia. Acest simpoyion este binevenit. Sa se mai faca. Mai trebuie. Poate va ganditi sa publicati lucrarile intr-o carte. Asa cum a fost si cealalta: "Intre providenta si esec".

    RăspundețiȘtergere
  2. Teodor Zisis nu a participat la acea sinaxa. Au fost doar cativa din gruparile extremiste din Romania si Grecia. Consider ca nici nu merita bagati in seama.
    In schimb, acest simpozion se vede ca este o lucrare serioasa.
    Asadar, asteptam continutul lucrarilor prezentate.
    Felicitari organizatorilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.deinteres.org/news/comentariu_canonic_la_noua_sinaxa_schismatica_din_data_de_18_iunie_2017_de_la_botosani/2017-06-19-2474

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.