sâmbătă, 27 iulie 2019

UDMR vrea să pună paie pe foc. Se urmărește amplificarea conflictului de la Valea Uzului. Care este interesul?


După ce a lansat diversiuni despre acest cimitir, în cele din urmă, UDMR recunoaște că cimitirul de la Valea Uzului este internațional.

Borboly Csaba - organizator
Maghiarii fac o întrunire la Valea Uzului în care se preconizează că vor fi 10.000 de persoane. Din informațiile pe care le deținem, acțiunea va fi susținută (financiar și moral) și de autorități ale Statului Ungar, firme, Biserica Romano-Catolică, ONG-uri si alte organizații care sunt implicate și în alte astfel de activități (majoritatea cu conținut extremist). Printre susținătorii extremismului maghiar (direct sau indirect) este si postul de televiziune din România DIGI24 al cărui administrator (patron/proprietar) se știe că este un etnic maghiar din Oradea.

Amintim că o astfel de întrunire la Valea Uzului a avut loc cu câteva zile înainte de profanarea crucilor eroilor români din acel cimitir. La aceasta au participat în mod deosebit Biserica Romano-Catolică și culte protestante maghiare. Detalii vezi aici:

Printre susținătorii extremismului maghiar din România amintim si asociația Corbii Albi, cu sediul la Cluj-Napoca. Aceasta este o asociație al cărei lider este extremistul Csaba Szabo. El se ascunde sub paravanul prieteniei româno-maghiare, dar nu a apărat niciodată cauza românismului, ci doar interesele iredentiste ale UDMR.
Detalii vedeți aici:

 „Vom face ca in viitor, acolo să nu mai calce picior de român” spune unul dintre liderii UDMR al comunei Sânmartin. Conform afirmațiilor sale, acest cimitir se află pe teritoriul județului Harghita, unde, conform opiniilor extremiștilor maghiari, este teritoriu unguresc. De asemenea, ei consideră că trebuie conservat tot ce este maghiar în acele zone „până la eliberarea Ardealului de sub România”. Față de astfel de afirmații, UDMR evită să adopte o poziție oficială (cel puțin nu cunoaștem să fi avut vre-o poziție până în prezent).

Evenimentul este organizat de UDMR v-a avea loc in perioada 25-26 august 2019 s-a anunțat pe site-ul maghiar Transindex:

UDMR a informat eronat opinia publică, în mod special prin posturile de presă internaționale, dar și prin o parte a presei românești asupra căreia are influență. Afirmațiile eronate constă în faptul că Statul Maghiar și UDMR au creat impresia că la Valea Uzului ar fi un cimitir maghiar. În cele din urmă, Kelemen Hunor a fost acționat în instanță pentru aceste diversiuni, procesul încă nefiind finalizat.
Pentru a stinge conflictele, Statul Român a propus ca acest cimitir să fie luat în administrația Ministerului Apărării, dar UDMR s-a împotrivit cu vehemență amenințând coaliția PSD-ALDE că va ieși de la guvernare. Astfel coaliția de guvernământ a acceptat multe dintre cerințele UDMR.

După îndelungi dispute, bazate pe argumente istorice și documente, UDMR recunoaște că cimitirul de la Valea Uzului este internațional. Astfel, senatorul UDMR, Tanczos Barna, citat de Mediafax, spunea: „Cred că o preluare forţată a Cimitirului din Valea Uzului de către MApN ar fi o soluţie incorectă şi o greşeală în condiţiile în care Primăria comunei Sânmartin, judeţul Harghita, cu greşeli dar, cu siguranţă, cu bună credinţă, a administrat foarte bine acest cimitir atâţia ani. Nu sunt de acord cu afirmaţiile potrivit cărora crucile din cimitir ar fi ungureşti, nu au tăbliţe cu nume pentru că nu au fost înhumaţi în morminte ostaşi eroi cu nume. Numele celor care au fost identificaţi în arhivele austriece şi ungureşti sunt trecute pe gardul cimitirului, pe tăbliţe de marmură. Cred că cimitirul ar trebui administrat după reguli noi, stabilite de cele patru – cinci ţări ai căror eroi sunt înhumaţi acolo, iar cimitirul să intre într-o nouă etapă în care nu mai face singur nimic nici primarul din Sânmartin, nici cel din oraşul Dărmăneşti, ci se vor respecta acele proceduri şi reguli internaţionale care guvernează aceste cimitire internaţionale de război. Dacă reuşim acest lucru, toată lumea va fi mulţumită şi fiecare îşi va comemora eroii în mod demn”.
Detalii vedeți aici:

Despre evenimentele de la Valea Uzului vedeți și aici:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.