luni, 20 mai 2019

"Corbii albi" si actiunile iredentiste maghiare de la Valea Uzului. Profanarea crucilor eroilor români s-a făcut la câteva zile după ce Budapesta, în colaborare cu Biserica Romano-Catolică și protestantă maghiară au organizat în acel cimitir un miting instigator la adresa românilor.


Agresiunile fizice si verbale asupra lui George Simion au adus mai mult în atenția opiniei publice situația reală de la cimitirul internațional din Valea Uzului.

Organizația extremistă maghiară “Corbii Albi” cu sediul în Cluj-Napoca minte spunând că în cimitirul internațional de la Valea Uzului sunt morminte maghiare, nu românești. Situația de la fața locului este alta. Extremiștii maghiari folosesc informații scoase din context, pentru a ascunde adevărul. Statul Maghiar este implicat în acest conflict, împreună cu Biserica Romano-Catolică și unele secte protestante maghiare. Primăriile Dărmănești și Sânmartin își dispută luptele teritoriale. Conform documentelor cadastrale, cimitirul se află pe raza comunei Dărmănești (jud. Bacău) la 25 KM de localitate. Localitatea Sânmartin (jud. Harghita) este la distanta de 33 Km.

Membri ai UDMR au pus saci negri de gunoi peste crucile soldatilor români, pretinzând că acest cimitir este doar al ungurilor. Istoria evenimentelor și documentele arată că acolo au fost înhumați soldați din mai multe naționalități, printre care și români.

Pe site-ul acestei organizații, se spune că mormintele din acel cimitir erau ale unor maghiari, nu ale unor români :


O scurtă prezentare:

Csaba Szabo
“Corbii albi” este o asociație care dă impresia că vrea să aducă o bună înțelegere între românii și maghiarii din Ardeal. Motiv pentru care a adunat în rândurile sale persoane de naționalitate română și maghiară. Președintele acestei organizații este extremistul maghiar Csaba Szabo (în foto). Acesta când trebuie să apere o cauză a intereselor maghiare din Ardeal, de multe ori, se folosește de membrii acestei organizații care sunt de naționalitate română, ascunzând în spatele acestora interesele de imagine ale acțiunilor extremiste maghiare din Ardeal. Așa se întâmplă cum mulți dintre membrii acestei organizații răspândesc și susțin interesele extremiste maghiare publicate pe site-ul menționat. Mai mult decât atât, Csaba Szabo este în legături strânse cu publicații în limba română care să promoveze interesele culturale și politice ale extremistilor maghiari, cum e și cazul cotidianului “Mesagerul de Covasna” sau “Observatorul de Covasna” despre care am aflat că sunt finanțate, în mare parte, de diferite fundații extremist din Ungaria, prin intermediul organizației “Corbii albi”.
Vedeti si:

Organizația “Corbii albi” are fonduri materiale suficiente pentru a plăti și a susține financiar pe cei care le promovează acțiunile. Din informațiile pe care le avem, o mare parte dintre aceste fonduri provin din Ungaria, dar și din bugetul Statului Român (prin mijlocirea participării la guvernare a UDMR).

“Corbii albi” a luat mereu atitudine de apărare a acțiunilor șovine/iredentiste ale UDMR și ale altor organizații extremiste maghiare din Ardeal, dar niciodată nu a luat apărarea românilor care au fost batjocoriți sau umiliți de către acestia. Membrii de naționalitate română din această organizație au tăcut în fața acestor situații, sau chiar au ascultat dispozițiile președintelui organizației: extremistul Csaba Szabo. Situația financiară bună a organizației, nefiind de lepădat pentru membrii acesteia (de ambele nationalitati). Membri “Corbii albi” pot fi găsiți pe site-ul organizației: http://corbiialbi.ro/index.php/redactia/


Realitatea de la Valea Uzului:

Conform filmărilor și fotografiilor apărute pe rețelele de socializare maghiare din România și Ungaria, la cimitirul din Valea Uzului au fost acoperite mai multe cruci ale eroilor români cu saci de gunoi de culoare neagră. Unii dintre cei mai înverșunați scriau (pe facebook) în limba maghiară “Moarte românilor”, culoarea neagră a sacilor fiind și un simbol în acest sens.

Secvențe de la învelirea monumentului din cimitir cu folie de nailon neagră:
 
Poliția din Bacău a declanșat o anchetă autosesizându-se în urma unor postări pe rețelele de socializare maghiare. Astfel au fost identificate trei persoane care au susținut că au acoperit crucile pentru a semnaliza o ilegalitate. Este o formă prin care liderii politici ai minorităţii maghiare au decis să protesteze, ei susţinând că prin înhumarea eroilor români în acel cimitir este întinată memoria eroilor maghiari.

Nu a fost depusă o plângere cu privire la situaţia de la Cimitirul Valea Uzului. Ca urmare a vizionării imaginilor apărute în spaţiul public, ne-am sesizat din oficiu. La faţa locului se efectuează cercetări şi în funcţie de rezultatele anchetei se va da o soluţie legală prin unitatea de Parchet. Se fac toate activităţile pe care le implică o astfel de cercetare penală, iar în funcţie de rezultat se va face şi încadrarea infracţiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu.

Crucile eroilor români, din acest cimitir, au fost profanate și cu alte ocazii, după căderea comunismului. În anul 1994, comunitatea maghiară din zonă a demontat crucile eroilor aparținând altor naționalități și le-a înlocuit cu alte cruci, cu însemne maghiare. Astfel, extremiștii maghiari au încercat să transforme un cimitir internațional, într-un cimitir maghiar. Comunitatea maghiară din Sânmartin, în frunte cu lideri ai UDMR, au început un proces de "reabilitare" a cimitirului schimbând multe dintre aspectele esențiale ale acestuia. Astfel crucile și mormintele eroilor de alte naționalități au fost profanate.


Un articol din Adevarul de Cluj, publicat în acea perioadă (1994), a arătat în ce a constat reabilitarea crucilor din cimitir:
O informație transmisă de Radio București și reluată cu imagini, de Televiziunea Română, dezvăluie un fapt incredibil. 100 de cruci purtând nume românești, aflate într-un cimitir al eroilor din Valea Uzului, județul Harghita, au fost smulse și, probabil, arse sau îngropate în cadrul unui ritual organizat de UDMR, bisericile romano-catolice și protestantă și „veteranii luptători pentru apărarea pământului sfânt al patriei maghiare… Cu un simplu gest, numele românilor au dispărut pentru totdeauna, rămânând doar cele ungurești. Iar cimitirul a devenit unul unguresc[1]

Bazându-se pe hărți și documente, primarul localității Dărmănești, Constantin Toma, spune că sunt câteva cazuri neclare, în sensul că pe unele morminte au apărut nume care nu erau ale persoanelor înhumate acolo. În urma "reabilitării" din 1994, pe mormântul unui erou român, al cărui nume era Cosma Gheorghe, la groapa 763, s-a pus o cruce pe care scria "Erou maghiar necunoscut". Trupurile soldaților au fost îngropate în urmă cu aproximativ un secol, în situația când mai multe trupuri de ostași (din mai multe trupe militare) au fost aduse simultan, sau în perioade diferite. 


Pe de altă parte, crucile restaurate de primăria Dărmănești, pe care scrie “Erou român” au fost acoperite cu sacii negrii, în timp ce crucile eroilor de alte naționalități (maghiari, cehi, polonezi, sârbi, italieni, ruși, germani, austrieci etc.) nu au fost atinse cu nimic. De aici reiese clar că acțiunea maghiarilor care au acoperit crucile era îndreptată doar împotriva monumentelor românești.

Până la momentul în care George Simion (in foto) a adus mai intens această situație în atenția opiniei publice românești, extremiștii maghiari se lăudau cu fapta lor din acest cimitir, ca mai apoi să întoarcă lucrurile spunând că nu știu cine au pus sacii pe cruci. Filmările recuperate și ancheta poliției arată că persoanele care au participat la acoperirea crucilor vorbeau limba maghiară, printre ei fiind membri ai partidului UDMR și alte persoane de etnie maghiară care, înainte de acest moment, în diferite împrejurări, și-au manifestat ura față de etnicii români. Ei își justifică gestul spunând că fac parte dintr-o formație civică anonimă” și au luat singuri această inițiativă. Tot din proprie inițiativă, fără acordul autorităților competente, au pus o tăbliță pe care scrie că monumentul românesc și crucile rămân conservate în sacii de gunoi până la soluționarea cazului.

Se mai pune întrebarea legată de gestul de violență al extremiștilor maghiari. De ce aceștia nu au discutat pașnic și de ce au recurs la amenințări și acțiuni violente când George Simion a vorbit în limba română? Ce i-a deranjat dacă cineva a mers la fața locului să verifice informația pe care a găsit-o pe internet? Dacă nu aveau nimic de ascuns, de ce nu au acceptat să se facă imagini (foto si video) cu sacii negri peste crucile românești?

Activiștii “Corbii albi” băgați la înaintare de către extremistul Csaba Szabo, susțin că mormintele erau doar ale maghiarilor, că este un teatru electoral al lui George Simion, că nu au fost acte de violență din partea șovinilor maghiari, că nu maghiarii au pus sacii negri pe crucile românești etc. Acestea sunt minciuni promovate de membrii organizației extremiste conduse de domnul Szabo, dar care nu pot fi dovedite. O altă inepție constă în mărturia agresorilor extremiști care spun că ai nu au recurs la violență, ci cei trei români s-au bătut între ei. Filmările arată clar cum s-au petrecut lucrurile.

Ancheta poliției, conform unor filmări și declarații arată că cei care au pus sacii negrii sunt maghiari. Dacă informațiile extremiștilor de la “Corbii albi” ar fi adevărate, ar rezulta că maghiarii au profanat morminte maghiare, ceea ce e de necrezut.

Extremiștii de la “Corbii albi” nu spun nimic despre agresivitatea și scandalurile provocate de maghiarii din zonă, precum nici de violențele fizice și verbale aplicate asupra celor trei persoane de naționalitate română care au fost în acel cimitir. Cu atât mai mult că există filmări care arată modul acestora de abordare a vizitatorilor. Aceste filmări pot fi găsite și pe pagina de facebook a lui George Simion. Unul dintre cei care au recurs la agresiuni fizice și verbale, este tocmai viceprimarul UDMR, Laslo Antal.

UDMR a cerut ca Guvernul României, din care face parte, să soluționeze cazul, deoarece consideră o ofensă la dresa soldaților maghiari. Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a crucilor soldaților români într-un cimitir unde sunt îngropați soldați maghiari.

Dorința maghiarilor de a transforma cimitirul internațional într-un cimitir strict maghiar este oglindită în versurile care se găsesc la intrarea în cimitir:
„Au colindat luptând munții de graniță ai Ardealului
Şi au văzut ca liber deja frumosul Ţinut Secuiesc...
Au luptat aici bravi pentru țărâna patriei
Mormintele lor se ridică aici, în țara liberă!“.
Propaganda iredentistă maghiară este elocventă. Versurile de mai sus arată cugetul unor oameni care luptă cu înverșunare să mute granița Ungariei după Ținutul Secuiesc, până pe Valea Uzului.

În acest cimitir au fost îngropați români, maghiari, sârbi, germani, italieni, ruși etc. În diferite etape. Un istoric al utilizării cimitirului vedeți aici:

Pe data de 12 mai, aproape o mie de etnici maghiari, în frunte preoți catolici, pastori protestanți dar și cu președinții Consiliilor Județene Harghita și Covasna, s-au adunat la cimitirul militar din Valea Uzului la un miting împotriva ridicării monumentelor dedicate soldaților români. Unii participanți au venit îmbrăcați în uniforme austro-ungare, s-au fluturat steaguri ungurești și secuiești. În cadrul acestor manifestații publice, clericii și autoritățile maghiare i-au acuzat pe români de abuz. Mitingul a contribuit foarte mult la instigarea celor prezenți împotriva autorităților românești. Astfel se explică gestul profanatorilor care a avut loc la câteva zile după acest eveniment.
Detalii vezi aici:

Cu toate acestea, extremiștii maghiari susțin că au fost provocați de români.

A doua zi după intervenția lui George Simion, împreună cu Mihai Almaș și Cosmin Iosub, la crucile românilor din cimitir s-au dat jos sacii negrii și s-au legat panglici tricolore.

Rămâne să vedem care va fi decizia autorităților române.


Prof. Cristian Marc

 *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

În cele ce urmează vom posta câteva imagini din cadrul mitingului maghiarilor de la Valea Uzului, în urma căruia au avut loc profanările crucilor românești (Preluate de pe siteul maghiar Maszol):








Nota redactiei:
Articolele de pe acest blog nu mai pot fi preluate direct pe facebook. Detalii vedeti aici:
https://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2019/05/astradrom-interzis-pe-facebook-dupa-ce.html


6 comentarii:

  1. Georgeta Laurean21 mai 2019 la 12:25

    PSD este partener de guvernare cu UDMR.
    Deci e clar ca PSD-istii vor musamaliza lucrurile...

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca da,poate ca nu,nu stiu ce aveti toți cu PSD,nu sunt susținător al lor dar cert este ca pana acuma au guvernat bine,iohanis si pnl nu au făcut nimic doar sa împartă Romania in doua,iohanis a adus doar ura in tara noastra,nimic bun nu a făcut,este împotriva familiei,traditionalismului,e normal ca doar e neamt,deservește interesele occidentului,este normal ca se scumpesc multe,nu tine doar de guvern,cel puțin până acuma au dublat de două ori alocațiile copiilor,ceea ce nu e putin lucru,salariul minim mărit,este normal ca mei e de lucru,dar nu se fac toate peste noapte si autostrăzi,spitale bune,etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioan Zaharia - Gherla21 mai 2019 la 20:57

      Unii au cu PSD, Altii cu PNL, altii cu... in functie de optiuni.
      Problema e ca unii pun partidele mai presus decat interesul national, orbiti fiind de infierarea creata de adeptii unor partide pentru a pune mana pe putere.
      Cine g#ndeste romaneste pune interesele nationale mai presus decat interesele unor grupuri politice.
      Cert este ca UDMR a fost la guvernare cu mai multe partide din Romania: PD, PSD, PNL, PNT... Aceasta datorita ca partidele romanesti nu s-au ]nteles intre ele, preferand sa faca coalitie cu acesti extremisti sovini.

      Ștergere
  3. Există multe litigii judiciare care au avut obiect delimitarea judeţului Harghita de judeţele Neamţ şi Bacău, chestiuni care sunt de interes inclusiv din perspectiva siguranţei naţionale, respectiv a amenajărilor militare planificate pentru aceste spaţii. Am citit prin anii 2000 un articol mai lung despre acest subiect, posibil în fostul cotiadian Ziua, dar nu-mi mai amintesc sigur. Oricum subiectul este unul important şi probabil că este amorsat în perspectiva anului în care românia va celebra tratatul de la Trianon.

    Nu în ultimul rând, am preluat apelul vostru pe situl personal, unde va fi văzut de 5-10 persoane maxim :) Dar intenţia contează:
    https://theodosie.ro/2019/05/21/astradrom-corbii-albi-si-actiunile-iredentiste-maghiare-de-la-valea-uzului/

    Succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daniel Savulescu - Bucureşti21 mai 2019 la 21:33

    Asa da exemplu de toleranta...
    Cine trebuie sa fie tolerant, doar noi romanii?
    Bozgorii aia de ce nu i-au lasat sa filmeze, daca sunt oameni corecti?

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum situatia se clarifica. UDMR forteaza PSD sa le joace interesele. Ameninta ca daca nu vor face cum vor ungurii, vor iesi de la guvernare.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.