marți, 21 mai 2019

Schismaticii din Ucraina intră în declin. Filaret Denisenko consideră că subalternii săi coopereaza cu Moscova. Așa explică el că ucrainenii își pun semne de întrebare despre canonicitatea sa.


Filaret: Episcopii bisericii schismatice nu vor să reînvie „Patriarhia de Kiev”

A devenit o rutină pentru susținătorii naționaliști ucraineni ai „Bisericii Ortodoxe a Ucrainei” (BOdU) schismatice să dea vina pe Biserica Ortodoxă Rusă și pe guvernul rus pentru necazurile pe care le întâmpină, fără să fie recunoscută de nici o Biserică Locală în afară de Constantinopol.

Oricum, „Patriarhul” Filaret Denisenko crede acum că Moscova lucrează chiar cu episcopii bisericii schismatice pentru a preveni recrearea „Patriarhiei de Kiev” (PK), pe care a condus-o din 1995 până în decembrie anul trecut, când PK s-a unit cu „Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală” pentru a crea BOdU, care este tot schismatică.

„Patriarhul onofiric” a vorbit despre presupusa interferență a Bisericii Ruse în planurile sale de a reînvia PK, în timpul unei conferințe de presă care s-a ținut astăzi.

„Forțe anti-ucrainene s-au luptat deja de 30 de ani cu biserica autocefală ucraineană și nu au putut să o înfrângă”, a spus Filaret. „Dimpotrivă, biserica ucraineană a crescut, s-a întărit și și-a arătat puterea în războiul care se desfășoară acum în Est și și-a atras credibilitatea în Ucraina. Drept aceea, vor să distrugă această biserică cu propriile lor mâini”, a spus Filaret, referindu-se la episcopii care au venit din PK, care stau acum împotriva planurilor sale de a reînvia PK.

Filaret a invitat mulți episcopi pentru a sărbători ieri pomenirea Sf. Macarie de Kiev cu el la catedrala Sf. Vladimir din Kiev. Se dorea a fi o manifestare a puterii, o adunare a acelor episcopi din BOdU care continuă să susțină pe Filaret și recrearea PK, deși, în final, doar patru episcopi au acceptat invitația lui Filaret.

După cum a explicat, aceste forțe externe care lucrează împotriva bisericii ucrainene sunt Patriarhia Moscovei și Patriarhul Moscovei personal, „care s-a luptat cu [Filaret] din 1992 și nu a putut să învingă”.

„Acum își adună forțele cu care eu am construit Patriarhia de Kiev. Dar nu se opun deschis Patriarhului Filaret, ci spun: Îl respectăm, este respectat, a făcut atât de mult, dar nu avem nevoie de Patriarhia de Kiev. De ce nu aveți nevoie de Patriarhia de Kiev? Ați construit-o cu Patriarhul? De ce renunțați la ce ați construit? Înțelegeți ce faceți? Distrugeți ce ați creat, ceea ce a condus la acordarea tomosului, deoarece, dacă nu era Patriarhia de Kiev, nu ar fi fost nici un tomos”, a declarat Filaret.

După cum a explicat, mulți reprezentanți ai BOdU cred acum că, pentru a obține recunoașterea celorlalte Biserici Locale, PK trebuie să fie distrusă în întregime. „Dar aceasta nu este adevărat”, crede Filaret. Tocmai înainte de „sinodul unificării” din 15 decembrie, Filaret a promis să distrugă PK, dar ea încă există legal.

„Sunt multe motive pentru această nerecunoaștere, dar motivul principal este Moscova”, a spus Filaret, ignorând argumentele canonice care au fost puse în față de Sinoadele și de reprezentanții a câtorva Biserici Locale. „[Moscova] lucrează cu celelalte Biserici Ortodoxe și este activă în Ucraina, dar nu chiar prin Patriarhia Moscovei, ci prin noi, când proprii noștri ierarhi se pun împotriva a ceea ce au creat – împotriva Patriarhiei de Kiev”, a continuat el.

Traducere de ieromonah Lavrentie Carp


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.