joi, 16 mai 2019

Primaria Oradiei se grăbește să îl dea jos pe Mihai Viteazul.


În locul voievodului român Mihai Viteazul a fost instalat regele german Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României

Reprezentanții primăriei din orașul Oradea spun că vor reloca statuia lui Mihai Viteazul. Ea va fi mutată în viitor în fața catedralei ortodoxe din Centrul Civic, dar până atunci va fi dusă la Universitate. Sunt câteva chestiuni pe care nimeni nu le-a amintit. Deoarece contextul e mai important ca pretextul, vom face câteva precizări:


Statuia lui Mihai Viteazul s-a aflat în fața Episcopiei Greco-Catolice și lângă o biserică romano-catolică. Biserica cu lună e mai retrasă, în colțul pieței. Un voievod ortodox era cumva deranjant într-un oraș multicultural, cu atât mai mult că ieșea în evidență prin poziția impunătoare pe care o avea.

Regele Ferdinand era catolic de naționalitate germană, așa că se încadrează mai bine între cele două biserici catolice.

Să nu uităm că regele ferdinand este cel care a impus ministrului Vasile Goldiș să accepte Concordatul României cu Vaticanul în forma dorită de papa Pius al XI-lea. Prin acest concordat, Vaticanul a intrat abuziv în posesia unor proprietăți din Ardeal, pe care nici statul Ungar nu i le-a dat în timpul ocupației austro-ungare.

S-au împotrivit proprietarii statuii, foști ofițeri ai Armatei Române, care au constituit asociația Mihai Viteazul. Detalii despre aceste evenimente, cât și argumente pro și contra, puteti vedea în filmările făcute de ziarul local Bihoreanul[1]:

prof. Mioara Niculce

Nota redacției:
Din informațiile primite din cadrul primăriei Oradea, încă nu s-a pregătit un soclu pentru ca statuia lui Mihai Viteazul sa fie pusă în altă parte.
Ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc un concert de muzică populară patriotică, organizat de George Simion. Acesta și-a exprimat opinia ca statuia lui Mihai Viteazul nu trebuia luată, dar trebuia găsită o soluție astfel încât statuia voievodului să rămână, iar lângă ea să poată fi așezate și alte statui, dacă se dorește. În acest context, Tudor Ungureanu, conducătorul ansamblului Ștefan Vodă din Chișinău a spus retoric: "Dacă nu i se va găsi un loc în România, îl vom duce la noi în Moldova și îl vom așeza lângă Ștefan cel Mare" 



[1] Menționăm că primarul Oradiei este membru al partidului PNL, iar Bihoreanul este o publicație care promovează PNL-ul. Cu toate acestea, mărturiile foștilor ofițeri ai Armatei Române pot fi auzite, chiar dacă nu în întregime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.