vineri, 21 iunie 2019

Disperarea schismaticului Filaret Denisenko din Ucraina


Filaret: Episcopii bisericii schismatice nu vor să reînvie „Patriarhia de Kiev”


A devenit o rutină pentru susținătorii naționaliști ucraineni ai „Bisericii Ortodoxe a Ucrainei” (BOdU) schismatice să dea vina pe Biserica Ortodoxă Rusă și pe guvernul rus pentru necazurile pe care le întâmpină, fără să fie recunoscută de nici o Biserică Locală în afară de Constantinopol.



Oricum, „Patriarhul” Filaret Denisenko crede acum că Moscova lucrează chiar cu episcopii bisericii schismatice pentru a preveni recrearea „Patriarhiei de Kiev” (PK), pe care a condus-o din 1995 până în decembrie anul trecut, când PK s-a unit cu „Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală” pentru a crea BOdU, care este tot schismatică.

„Patriarhul onofiric” a vorbit despre presupusa interferență a Bisericii Ruse în planurile sale de a reînvia PK, în timpul unei conferințe de presă care s-a ținut astăzi.

Forțe anti-ucrainene s-au luptat deja de 30 de ani cu biserica autocefală ucraineană și nu au putut să o înfrângă”, a spus Filaret. „Dimpotrivă, biserica ucraineană a crescut, s-a întărit și și-a arătat puterea în războiul care se desfășoară acum în Est și și-a atras credibilitatea în Ucraina. Drept aceea, vor să distrugă această biserică cu propriile lor mâini”, a spus Filaret, referindu-se la episcopii care au venit din PK, care stau acum împotriva planurilor sale de a reînvia PK.

Filaret a invitat mulți episcopi pentru a sărbători ieri pomenirea Sf. Macarie de Kiev cu el la catedrala Sf. Vladimir din Kiev. Se dorea a fi o manifestare a puterii, o adunare a acelor episcopi din BOdU care continuă să susțină pe Filaret și recrearea PK, deși, în final, doar patru episcopi au acceptat invitația lui Filaret.

După cum a explicat, aceste forțe externe care lucrează împotriva bisericii ucrainene sunt Patriarhia Moscovei și Patriarhul Moscovei personal, „care s-a luptat cu [Filaret] din 1992 și nu a putut să învingă”.

Acum își adună forțele cu care eu am construit Patriarhia de Kiev. Dar nu se opun deschis Patriarhului Filaret, ci spun: Îl respectăm, este respectat, a făcut atât de mult, dar nu avem nevoie de Patriarhia de Kiev. De ce nu aveți nevoie de Patriarhia de Kiev? Ați construit-o cu Patriarhul? De ce renunțați la ce ați construit? Înțelegeți ce faceți? Distrugeți ce ați creat, ceea ce a condus la acordarea tomosului, deoarece, dacă nu era Patriarhia de Kiev, nu ar fi fost nici un tomos”, a declarat Filaret.

După cum a explicat, mulți reprezentanți ai BOdU cred acum că, pentru a obține recunoașterea celorlalte Biserici Locale, PK trebuie să fie distrusă în întregime. „Dar aceasta nu este adevărat”, crede Filaret. Tocmai înainte de „sinodul unificării” din 15 decembrie, Filaret a promis să distrugă PK, dar ea încă există legal.

Sunt multe motive pentru această nerecunoaștere, dar motivul principal este Moscova”, a spus Filaret, ignorând argumentele canonice care au fost puse în față de Sinoadele și de reprezentanții a câtorva Biserici Locale. „[Moscova] lucrează cu celelalte Biserici Ortodoxe și este activă în Ucraina, dar nu chiar prin Patriarhia Moscovei, ci prin noi, când proprii noștri ierarhi se pun împotriva a ceea ce au creat – împotriva Patriarhiei de Kiev”, a continuat el.

Traducere de ierom. Lavrentie Carp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.