sâmbătă, 2 martie 2019

Biserica Serbiei propune ca cei care slujesc cu schismaticii autocefali din Ucraina să fie opriți de la comuniune, conform canoanelor Bisericii Ortodoxe.


Traducerea unui fragment relevant cu privire la decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Trebuie punctat că Biserica Sârbă a informat de fiecare dată toate Bisericile surori locale despre poziția și pașii ei, menționează în introducere comunicatul și, în continuare, pune 5 puncte care se rezumă astfel pe scurt:
       

1. Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște «atacul» Sanctității Sale, Patriarhul de Constantinopol, la adresa stabilității canonice a Sfintei Biserici Ruse.

2. Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște drept revocată «Biserica Autocefală a Ucrainei», ci că, din punct de vedere canonic, nu există. Schismaticii au rămas în disensiune. Singura Biserică pe care o cunoaște și o recunoaște Biserica Sârbă este Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică, cu capul său binecuvântat, Mitropolitul Onufrie de Kiev și a toată Ucraina.

3. Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște greșeala care este numită «sinodul unității» de la Kiev. Scenele, tot peisajul și fundalul acestei întruniri ciudate, ca să nu ne exprimăm mai aspru, sunt cunoscute tuturor destul de bine. Aceasta privește, în esență, căutarea mincinoasă anti-unificatoare și separatistă, care a adâncit mai tare șanțul înstrăinării și dezintegrării societății axestei țări nefericite, Ucraina. Pentru toate aceste motive, Biserica Sârbă consideră că deciziile lui sunt anticanonice și nevalide.

4. Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște pe episcopii schismatici. Biserica Sârbă nu recunoaște că Dumenko (Epifanie) ar mai fi episcop și încă Întâistătător al unei Biserici autocefale.

5. Și, în final, Biserica Sârbă este forțată după rânduială să recomande Preacinstiților Ierarhi și clerici să se abțină de la comuniunea liturgică și canonică nu numai cu cei de mai sus, Epifanie (Dumenko) și cei împreună cu el, ci și cu cei ce slujesc împreună cu ei și au comuniune cu aceia, conform cu principiul sfintelor canoane după care cei ce au comuniune cu aceia care sunt izgoniți ei înșiși se pun în afara comuniunii.

La sfârșitul comunicatului, se menționează că Biserica Ortodoxă Sârbă cere și roagă pe Sanctitatea Sa, Patriarhul de Constantinopol, să reexamineze decizia sa și să restabilească pacea binecuvântată și unitatea Bisericilor Locale...

 Traducere de ieromonah Lavrentie Carp

Nota redactiei:
Deoarece aceste text este doar un rezumat, vom reveni in curand cu varianta integrala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.