joi, 11 martie 2021

Cum a reușit un impostor din Hunedoara să înșele oamenii din oraș dând impresia că este preot. Pentru aceasta s-a folosit și de rețelele de socializare.

 Sorin Marius Crăciunescu 

– membru al unei secte dubioase din Franța, s-a folosit de asocierea cu preoți adevărați prin intermediul rețelelor de socializare.

După cum am relatat în ancheta ASTRADROM publicată în 28 ianuarie 2021, gruparea religioasă ilegală, ascunsă sub ONG-ul intitulat "Noul Eden", este formată din persoane care nu sunt recunoscute ca și clerici, de către Statul Român, dar nici de către o Biserică Ortodoxă canonică din lume. Printre cei care conduc acctivitățile acestei organizații îl evidențiem pe Sorin Marius Crăciunescu din Hunedoara.

Despre gruparea din care acesta face parte, detalii puteți vedea aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2021/01/impostori-de-profesie-o-grupare-de.html

Mulți îl cunosc ca fiind "părintele Sorin" dar el nu a fost hirotonit niciodată ca preot de către un episcop valid, iar "slujbele" făcute de către acesta nu au nici o putere sacramentală. Pretinde că ar avea studii teologice, dar nu a dovedit că ar fi absolvit o școală teologică.

Acesta a fost cântăreț la o biserică din Deva, dar pentru neascultare și indisciplină a fost avertizat de mai multe ori cu sancționarea. Și-a dorit să fie preot, să primească cinstea cuvenită unei fețe bisericești, dar pentru că nu avea studiile necesare, nu putea fi hirotonit. Astfel, de multe ori, se întâmpla să ia (fără acordul preotului) veșminte preoțești de la biserică pentru a face la casele oamenilor "slujbe" ca și cum ar fi fost preot.

Profitând de naivitatea sau lipsa de cunoaștere a celor pe care i-a păcălit, Crăciunescu și-a creeat o imagine falsă de preot, ceea ce i-a adus consecințe nefaste. Plecând de la biserica unde slujea ca și cântăreț, a căutat să își facă propria sa grupare religioasă ortodoxă care să-i dea titulatura de preot. Astfel s-a autoexclus din Biserica Ortodoxă canonică și a apelat pe la mai multe grupări clandestine din România și diaspora, ajungând în cele din urmă la o grupare necanonică intitulată "Patriarhia Națiunilor". Această grupare este alcătuită din falși preoți și ierarhi în frunte cu un așa-zis autoproclamat patriarh Nicolas I (în foto), care nu este recunoscut de nici un patriarh din lume, decât de alți câțiva clandestini ca și el.

Vecinii și foștii colegi din anii tinereții, când l-au văzut îmbrăcat în preot, au crezut că este cu adevărat slujitor al celor sfinte. Cu atât mai mult, că falsul preot publica pe profilul său de facebook imagini cu preoți ai Bisericii Ortodoxe, citate din învățăturile acestora și chiar poze în care el săvârșea slujbe preoțești fără să precizeze că le face ilegal. Apropiaților le spunea că a fost "făcut preot", iar omul necunoscător și de bună intenție îl credea fără să mai verifice. De fapt, Crăciunescu nu spunea că nu este membru în Biserica Ortodoxă Română, dar în discuțiile cu oamenii și prin intermediul facebook se asocia în mod viclean cu tot ce aparține de BOR (persoane, veșminte, citate din cărți, obiecte de cult, etc…). Astfel, pe pagina sa de facebook găsim imagini cu prărinții Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu, Teofil Părăian, Cleopa Ilie, Calistrat Chifan, PS Longhin Jar și alții cu care falsul preot se asocia dând impresia că le urmează principiile. În realitate nici unul dintre cei din BOR care apar pe profilul său de facebook (vii sau adormiți), nu au și nu au avut comuniune cu Crăciunescu. Tot pe profilul său de facebook mai postează imagini cu el îmbrăcat în preot în fața unor mănăstiri sau biserici, cu care în realitate nu are nici un lucru comun.

Pentru a câștiga simpatia unora, domnul Sorin Crăciunescu, împreună cu alți câțiva membrii ai asociației "Noul Eden" face fapte caritabile, dar nu din fonduri proprii, ci din fonduri adunate de la alte persoane fizice sau juridice. Există și o mare suspiciune în ce privește atribuirea sumelor sau produselor destinate acțiunilor caritabile, în sensul că donațiile primite la asociația "Noul Eden" au fost mult mai mari și mai multe decât donațiile făcute de asociație către alte persoane nevoiașe. Acest lucru ar trebui să fie cercetat de poliție, dar… Probabil că ei s-au gândit și la acest aspect când au ales printre membrii fondatori tocmai pe soția unuia dintre polițiștii care ar fi trebuit să-i ancheteze.

Imaginile (foto și video) publicate pe profilul personal de facebook, însoțite de texte explicative despre "slujirile religioase" și "actele caritabile" ale domnului Sorin Crăciunescu (împreună cu alți membri ai asociației) au făcut falsa impresie de care acesta avea nevoie pentru a-și atrage adepți. De aceea în anumite situații folosește aceste "fapte bune" pentru a se justifica și a câștiga credibilitate. Astfel, într-o postare din 23 ianuarie, acesta spunea: "As vrea ca toti cei care lovesc in Asociatia Religioasa Noul Eden sa faca macar un sfert din ce facem noi". Realitatea este că dacă nu și-ar fi atribuit în mod fals titulatura de preot nimeni nu ar fi fost interesat de activitățile sale din cadrul asociației. Felul în care se victimizează și caută justificare arată care a fost scopul real al "actelor caritabile" pe care acesta le amintește când e deconspirat.

Tot în postările sale mai întâlnim și menționarea unor articole de lege pe care falsul preot le invocă sub pretextul libertății religioase. Nimeni nu i-a îngrădit libertatea religioasă. Nu e vina nimănui că el nu a putut respecta regulile canonice ale Bisericii Ortodoxe din care a făcut parte. Nimeni nu l-a exclus din Biserica Ortodoxă, ci el s-a autoexclus având la bază unele ambiții și orgolii. Pentru că nu a fost făcut preot s-a perindat pe la diferite secte prin care să-și obțină titlul de "preot" în mod necanonic și ilegal. Drepturile religioase asigurate de legile statului nu constau în a-ți face propria grupare clandestină, ci în dreptul de a practica o credință manifestată de un cult existent și recunoscut de stat. Biserica Ortodoxă există de mult timp în România, iar a crea o biserică paralelă cu BOR nu înseamnă libertate religioasă, ci răzvrătire și anarhie.

Detalii despre modul de aplicare a legilor statului privind libertatea religioasă, vedeți aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2021/02/preot-consilier-eparhial-gabriel.html

Faptul că ONG-ul lui Crăciunescu nu are dreptul să facă slujbe religioase, a fost menționat în primul articol al anchetei noastre din 28 ianuarie 2021. La sfârșitul articolului pot fi găsite documentele emise de Judecătoria Hunedoara și Episcopia Devei și Hunedoarei care fac referire la acest aspect.


 

În cele ce urmează vom publica câteva imagini care reflectă cele prezentate mai sus.

 


 
Slujind de Bobotează prin casele oamenilor din Hunedoara.

Poză postată de Crăciunescu (pe profilul personal de facebook) prin care dă impresia că este preot deoarece face slujbe la casele oamenilor.










Postare cu/la mănăstirea Bârsana.

Fiind în vizită la prietenul său Petru Bârsan din localitatea Bârsana, împreună cu falsul preot Laurențiu, numele real Moca Ludovic (membru fondator al asociației Noul Eden), au făcut poze și cu mănăstirea Bârsana, fără acordul stareței mănăstirii. Nu ar fi asta o problemă dacă contextul era altul. Multe persoane (turiști, pelerini...) fac poze cu biserici și mănăstiri, dar faptul că cei doi se pretind a fi preoți ortodocși și asociază imaginile cu falsul lor statut, postarea în sine este o înșelăciune. 

Menționăm că între Crăciunescu și patronul pensiunii "La Bârsan" este o prietenie mai veche, Petru Bârsan fiind membru al asociației Noul Eden împreună cu alte persoane din cadrul familiei sale.

  

 

La pensiunea prietenului său Petru Bârsan

O altă Imagine postată pe profilul de facebook al lui Crăciunescu arată legătura între acesta și o posibilă biserică pe care gruparea schismatică din Hunedoara intenționează să o aibă știindu-se că prietenul său este constructor de biserici din lemn.

Acesta și-a făcut poză tocmai în fața pensiunii prietenului său Petru Bârsan care este și membru al asociației controversate sus amintite.  Printre apropiații lui Crăciunescu se vorbește că Petru Bârsan a avut lucrări importante la mai multe lăcașuri de cult din țară, printre care mănăstirea Bârsana, și intenționează să construiască o bisericuță din lemn care urmează să intre în proprietatea asociației "Noul Eden". 

Deocamdată Petru Bârsan nu s-a dezis public de legăturile cu "Patriarhia Națiunilor" fiind și membru al ONG-ului "Noul Eden", sub care această sectă desfășoară ilegal activități religioase în România.

 

 

 

 Fotografie făcută la intrarea în mănăstire, lângă un panou pe care scrie: "Mănăstirea Bârsana"

Cei care văd această imagine pe profilul de facebook al lui Sorin Crăciunescu, pot trăi cu impresia că falsul preot a fost acolo în calitate de preot ortodox.


 

 

 

 

 

 

 Deși nu respectă îndemnurile părintelui Arsenie Papacioc referitor la ascultare și unitatea Bisericii, domnul Crăciunescu postează poza marelui duhovnic pe profilul său astfel încât mulți dintre necunoscători fac o asociere dintre marele duhovnic al Bisericii Ortodoxe și falsul său statut de preot.







Aceeași situație și în cazul părintelui Iustin Pârvu. Asocierea imaginii părintelui Iustin cu așa-zisa preoție a lui Crăciunescu este foarte ușor de realizat pentru necunoscătorii canoanelor bisericești.

În realitate părintele Iustin nu a acceptat niciodată falși preoți și schismatici în preajma sa. Crăciunescu folosește postări cu duhovnicul neamului pentru a se asocia cu acesta. Diversiunea prin asociere este elocventă.



 

 

 



 

 

Nici părintele Teofil Părăian nu lipsește din acest șir de asocieri. În postările lui Crăciunescu, pe lângă alți preoți ai BOR apare și pr. Teofil de la mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Părintele Teofil este cunoscut și apreciat în lumea ortodoxă, ceea ce prin asociere cu falsul preot Crăciunescu, i-ar aduce acestuia o imagine ireală de preot ortodox.

 

 

 

 

 

 

 

 Părintele Ghelasie Țepeș este un alt părinte din BOR față de care credincioșii au evlavie. Postarea unei înregistrări pe facebook-ul lui Crăciunescu face ca în mintea celui care vede imaginea să se creeze o falsă asociere între acest preot din BOR și schismaticul Sorin Crăciunescu care nu face parte din Biserica Ortodoxă canonică.

 

 





Un alt preot pe care Crăciunescu îl postează pe rețeaua sa de socializare este pr. Calistrat Chifan, cunoscut ca unul dintre preoții din BOR cu cei mai mulți urmăritori pe youtube. Asocierea dintre preotul Calistrat și falsa preoție a administratorului contului de facebook, este evidentă.

Astfel de postări întâlnim mai multe pe facebook-ul lui Sorin Crăciunescu, aici am enumerat doar câteva. Postările cu preoți din BOR pe rețelele de socializare ale unor falși preoți sunt doar câteva dintre formele de înșelare prin asociere indusă în mintea celui care vizionează pagina/profilul... Astfel de metode întâlnim și la alți falși preoți deoarece prin aceasta nu se încalcă nici o lege, căci fiecare e liber să posteze ce dorește pe profilul său. Ținând seamă de contextul în care sunt folosite aceste postări, observăm că lucrurile au rostul/scopul lor. 
 
Astfel se explică cum mai multe persoane din Hunedoara ne spun că au avut încredere în Sorin Crăciunescu deoarece urmărindu-i pagina de facebook lăsa de înțeles că este preot ortodox.

Marius Pop


6 comentarii:

  1. inainte de-a scrie aceste stiri false mai bine te-ai informa corect si dupa scrii
    am o intrebare pentru dvs cand afirmati aceste materiale va informati corect despre caz ? sau scrieti asa din povesti/din auzite mai baiete mai bine pocaiestete ca te mananca iadul de viu cata rautate poti avea in tine ? Dumnezeu nu lasa nimic pe acest pamant fara sa nu fie pedepsit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Anonim
      De obicei nu răspundem la anonimi.
      Totuși, vă aducem la cunoștință că imaginile sunt tocmai capturi de ecran făcute de pe profilul falsului preot Sorin Crăciunescu. Dacă cineva consideră că e o informație eronată, il rugăm să specifice care este aceasta, pentru a venii cu mai multe detalii (dacă va fi nevoie). În caz contrar, recomandăm celor nemulțumiți, indiferent cine ar fi Crăciunescu, Bârsan, Maximilian, Laurențiu, Dinu Cristina sau alții din tagma acestora, să se căiască... Încă nu e târziu.
      Cu respect,
      Marius Pop

      Ștergere
  2. Claudia Dumbravă (Lugoj)13 martie 2021 la 08:46

    Se pare ca cei nemulțumiți de apariția acestui articol ar trebui să ia câteva ore suplimentare de gramatică a limbii române.
    Aluzie în special la anonimul care a postat comentariul din 11 martie ora 20.51

    RăspundețiȘtergere
  3. Un om care ar trebui sa consulte canoanele Bisericii.
    Ori e dus cu capul, ori e un nemernic care se joaca cu sufletele oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Va propun sa cercetati mai multe despre relatia dintre Gabriel si Ludovic. Ca sa intelegeti la ce ma refer, ei locuiesc impreuna in acelasi apartament.
    Tot asa puteti cerceta si despre domnul Petru Barsan si secretara asociatiei, doamna Cristina Dinu, care au multe amintiri frumoase impreuna.
    Asta doar asa ca sa stiti ce se mai intampla in aceasta organizatie de care amintiti in articol.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bârsan face parte din secta ciudată de la Hunedoara...
    Ce pervers... Si face pe credinciosul...

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.