vineri, 28 februarie 2020

Reactia preotului Mihai Valica la pogoramantul necredintei facut de Patriarhia Romana


O nouă gafă a patriarhiei BOR. Împărtășania din linguriță de acasă.

     Ieri, Patriarhia Română a emis un comunicat în care îndemna pe unii dintre cei mai neîncrezători în Sfintele Taine ale Împărtășaniei, să folosească linguriță personală de unică folosință, adusă de acasă. Reacția pleromei Bisericii a fost promtă condamnând decizia patriarhiei ca fiind lipsită de temei teologic și duhovnicesc. Primii care au atras un semnal de alarmă asupra gafei patriarhale au fost administratorii blogului "Cuvântul Ortodox". 

     Printre teologii care au condamnat decizia Patriarhiei BOR, a fost și preotul Mihai Valică din Vatra Dornei, a cărui mărturie o vom reda integral în cele ce urmează:
Creștinul între Sf. Potir și lingurița necredinței

            Slujirea ca preot sau episcop a Sf. Liturghii fără credința puternică a prezenței reale a lui Iisus Hristos sub forma pâini și a vinului nu este altceva decât o ceremonie de ruinare a sufletului personal și comunitar, ba chiar a universului, dacă ne gândim la aspectul cosmic al Sf. Liturghii.

               
Acolo unde este Hristos real euharistic, nici un microb sau boală molipsitoare nu-și are locul, întrucât Sf. Împărtășanie este foc mistuitor, deci „sterilizator dumnezeiesc”.
            Cel care gândește altfel este clar, că a eșuat în necredință și reduce ființa teologică a omului doar la conținutul său fizic, material devalorizându-l astfel din ontologia sa iconică, liturgic-eclezială și-l transformă într-un subiect de biologie, de epidemiologie, deci, într-o problemă medicală.

               
În acest context, creștinul în fața Sf. Potir este văzut exclusiv ca un rezultat al reacțiilor psihico-fizico-chimice ale creierului și ale pântecelui. Privit din această perspectivă, orice activitate spirituală a omului devine la fel de inteligibilă și previzibilă precum mecanismul digestiei. Conform acestei gândiri, înseamnă că creierul produce inteligența, rațiunea și mintea, la fel cum ficatul secretă bila. Dispare complet taina Persoanei și prezența proniatoare a harului lui Hristos și chiar dragostea lui Dumnezeu Tatăl, iar de împărtășirea Sf. Duh prin Sf. Taine nici nu mai poate fi vorba…!

               
Eșecul unei astfel de gândiri - strict de igienă medicală - corespunde unei gândiri seculare acute. Dacă sunt și preoți care consimt pastoral la astfel de propuneri de igienă liturgică, atunci eșecul unei educații teologice post-revoluție este vizibil, erodarea conștiinței preoțești este catastrofală, egală cu pierderea credinței și cu transformarea Bisericii într-o instituție de prevenție epidemiologică.
            „Manierele bune și față de Dumnezeu” nu-și au locul aici, întrucât, a împărtăși cu aceeași linguriță pe toată lumea nu este o lipsă de maniere față de Dumnezeu sau față de oameni, ci o întărire a comuniunii frățești.

            Clericul care renunță la tradiția sfântă liturgică de veacuri și inventează lingurița necredinței, în locul Sfintei Lingurițe, pune o gravă barieră psihologică și îl așează pe creștin sub lupa microbiologiei, unde-l uită în laboratorul vegetativ, în loc să-l ducă pe drumul îndumnezeirii.

               
Nu mai este o chestiune de meditație filosofică sau teologică constatarea, că Biserica Ortodoxă și lumea în general trece printr-o criză morală, cauzată de răsturnări de valori perene.
           
Societatea, din păcate, continuă să elimine și să nesocotească valori ale Sf. Scripturi și ale Sf. Tradiții, valori morale și spirituale, introducând nonvalori raportate la lumea seculară și la globalizarea fără de Hristos și împotriva lui Dumnezeu.

               
Acestea produc o dezorientare completă,  induc panica incertitudinii, a îndoielii, a  fricii, a necredinței și provoacă o gravă criză a lipsei de sens. 

Pr. Dr. Docent Mihai VALICĂ
Parohia Ortodoxă Sfânta Treime, Vatra Dornei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.