miercuri, 12 februarie 2020

Preotul ortodox Visarion Alexa la emisiuni ezoterice


Prezentatoarea emisiunii se agită și intervine când preotul Visarion încercă să delimiteze ortodoxia de învățăturile religiilor asiatice răspândite în România prin ezoterism.

   Antena Star's, una dintre televiziunile din România care promovează credința în reîncarnare și în zei, l-a invitat pe părintele Visarion Alexa la o emisiune de spiritualitate cu intensă promovare a credințelor asiatice.

   Emisiunea se numește LUMEA NEVĂZUTĂ și este realizată de jurnalista Dana Bălăceanu, inițiată în ezoterism. Menționăm că părintele Visarion Alexa a fost invitat și cu alte ocazii la astfel de emisiuni.
       

Nu știm care au fost motivele pentru care pr. Visarion a acceptat invitația la o emisiune ocultă, dar am remarcat că a încercat să menționeze că ezoterismul nu are nici o legătură cu Biserica Ortodoxă și cu învățătura ortodoxă pe care au mărturisit-o marii noștri duhovnici ca: Arsenie Boca, Arsenie Papacioc,  Ilarion Argatu, Iustin Pârvu, Cleopa Ilie si alții.

În momentele în care preotul ortodox se delimita de învățăturile ezoterice, Dana Bălăceanu, îl contra subtil și zâmbea dând impresia că nu are nici o nemulțumire față de cele spuse de invitatul emisiunii, în schimb pe chipul ei (și în tonul vocii) se vedea o nemulțumire pe care o ascundea în fața camerelor de filmat și a invitatului său, intervenind prompt pentru a nu lăsa invitatul să își spună opinia până la capăt. Ca și jurnalist mi-a fost ușor să sesizez acest lucru. Spun aceasta, comparând cu alte emisiuni în care invitații erau lideri sau adepți ai practicilor religioase asiatice din România, dar care erau lasați să vorbească liber și mai mult decât atât, erau susținuți de realizatoare în concepțiile lor religioase.

Mai trebuie menționat că în timpul emisiunii, pe fundalul vizual din spatele preotului sau din lateral, apăreau însemne ale practicilor religioase asiatice, ca de exemplu un om în poziția lotus și altele.

Se observă că misionarii practicilor religioase asiatice încearcă să amestece ortodoxia cu învățăturile contrare acesteia preluate din hinduism și budism, rezultatul fiind un haos religios. Ne punem întrebarea: De ce prezentatoarea se tensiona când preotul se delimita de oculta ezoterică? Ce o deranja dacă acesta spunea că ortodoxia nu acceptă principiile ezoterice? Răspunsul e simplu: Mulți dintre credincioșii ortodocși de bună credință și-ar fi dat seama de înșelarea în care au căzut. Astfel, la cabinetele psihoterapeuților si a parapsihologilor s-ar fi rărit clientela.

După ce, în primul minut, prezentatoarea a făcut o introducere în așa-zisa artă a războiului nevăzut (subiect atractiv pentru căutătorii de senzații și extravaganțe mistice), invitatul emisiunii a spus: "Vorba cântecului. Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele... Nu e nevoie de așa ceva când te lupți cu întunericul, ci e nevoie, în primul rând, de o stare sufletească. Să știți că toată lumea asta a vrăjitorilor… Cred că au trecut mulți din aceștia prin emisiunea dumneavoastră, cu tot felul de preocupări care să te învețe cum să manipulezi energii, puteri… Cred că e absurd să faci lucruri de felul acesta… De abia putem să ne spălăm pe ochi dimineața, darmite să manipulăm energii divine sau demonice". În timp ce pr. Visarion spunea acestea, realizatoarea, cu un râs deloc natural, și observându-se nemulțumire în vocea ei, a încercat să intervină, dar invitatul și-a spus opinia mai departe.

Se observă că preotul încerca să se delimiteze de dumnezeul impersonal, propovăduit în ezoterism, ca fiind forme de energii și forțe ale binelui sau a răului etc…

Din intrebările puse de realizatoare observăm că aceasta nu cunoaște practicile și cultul Bisericii Ortodoxe. La un moment dat spunea că molitfele Sfântului Vasile s-au citit tot Postul Crăciunului, iar câteva momente mai târziu zicea că la aceste rugăciuni trebuie să participe minim 3 preoți etc.

Deși necunoscătoare a spiritualității ortodoxe, Dana Bălăceanu încerca să vorbească despre "duhurile" și "forțele" întunericului, dând impresia în fața omului neavizat că este bine cunoscătoare. Acest mod de abordare îl întâlnim și la alți ezoteriști ca: Ovidiu-Dragoș Argeșanu, Gregorian Bivolaru, Niculina Gheorghiță, Constantin Dulcan, Pavel Coruț, Traian D. Stanciulescu, Delia Muresan, Seba Radu, Oreste Teodorescu și alții.

Realizatoarea încerca să ducă discuția spre molitfe, dezlegări (discutând din perspectivă ortodoxă!!!) și nevoia omului de a participa la aceste slujbe ale Bisericii. Părintele Visarion a menționat că discuția se pune din punct de vedere a gândirii ezoterice, chiar dacă se vorbește de o rugăciune a Bisericii Ortodoxe: "Ne ducem într-un mod absurd, magnetic aproape spre ezoteric. Biserica nu pune accentul pe molitfele Sfântului Vasile. Accentul nu e acolo.  Omul transformă aceste rugăciuni într-o chestiune ezoterică. Oamenii au impresia că viața lor este stăpânită (…) Mai degrabă apeși un buton decât să lucrezi tu. Mai degrabă apeși un buton decât să urci pe scări. Efortul e mai mare să urci pe scări. Efortul e mai mare să participi tu personal. Preferi butonul. Unde e? Omul când vine la Biserică și vorbește cu un preot, spune: Părinte, dați-mi ceva repede, în seara asta dacă se poate să apăs butonul și să se întâmple". În timp ce invitatul vorbea de caracterul greșit interpretat al molitfelor, în sensul ezoteric, realizatoarea s-a aprins puțin, în vocea ei simțindu-se o nemulțumire, intervenind în explicațiile invitatului, dar apoi s-a temperat, discutând despre practicile Bisericii.

Puțin mai târziu, pr Visarion a spus: "Oamenii au impresia că preotul e un magician… Preotul nu are lampa lui Aladin. Enoriașul zice: «Părinte. Vreau cutare. Spune-i tu lui Dumnezeu să-mi dea cutare lucru, sau bani»... Dumnezeu îți vrea sufletul, inima ta. Dumnezeu te vrea pe tine. Tu nu înțelegi că ceri prea puțin de la Dumnezeu? Toate lucrurile pe care le ceri nu trec de ușa mormântului. Ele vor rămâne aici pe pământ. Nu luăm cu noi nimic, dar aici trebuie să învățăm ceva. Cât timp trăim pe pământ, trebuie să învățăm ceva. Aici e o școală. Nu poți să rezumi școala la mâncare, băutură, bani… Dumnezeu nu e duhul din lampa lui Aladin. Spune trei dorințe și îți dau ce ceri "

Deși părintele Visarion Alexa a vorbit despre viața pământească și viața de dincolo, unde nu luăm nimic, realizatoarea a evitat să deschidă subiectul despre credința în reîncarnare, deși cu alte ocazii vorbește despre acest lucru. Asta probabil că depinde și de opiniile invitatului. Știm dar că, Dana Bălăceanu crede în reîncarnare, dar se pare că în fața preotului ortodox nu a deschis subiectul.

Este întâlnit, în mediile ezoterice un fenomen anormal. O parte dintre adepți cred și în reîncarnare, dar și în Înviere, mergând la slujbele ortodoxe, dar simultan practicând ezoterismul care are învățături contrare ortodoxiei. Acest sincretism religios arată dezechilibrul spiritual al persoanelor respective, care direct sau indirect, au fost influențați în modul lor de gândire, în timp, pas cu pas, de parapsihologii și psihoterapeuții practicanți ai ezoterismului. 

Emisiunea (fragmentul în discuție) a fost postată pe site-ul Antenei Star, la data de 2 februarie 2020, și poate fi găsită aici:

Biserica Ortodoxă a Greciei a atras atenția asupra pericolului spiritual pe care ezoterismul îl generează în țările creștine (Reiki, angeloterapia, terapia șamanică și altele):


prof. Nicolae Baciu

Un comentariu:

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.