miercuri, 1 mai 2019

Problema "importului" forței de muncă trebuie direcționată spre românii din afara granițelor țării


Este nevoie de o legislație prin care să se creeze legături între românii din țările vecine și românii din România. Aceasta se poate realiza și prin aducerea la muncă a românilor din afara granițelor țării. 

Problema forței de muncă a devenit tot mai acută. România “importă” forță de muncă din alte țări (Pakistan, Vietnam etc.), în timp ce românii care viețuiesc în țările vecine (Ucraina, Moldova, Serbia etc.) ar dori să muncească în România, dar nu le permite legislația țării noastre decât în condiții foarte greu de realizat pentru angajatorii români. O astfel de legislație ar putea exista, dacă conducerea politică a României ar dori acest lucru.

Propunerea unioniștilor români este ignorată de politicienii din țara noastră care, până în prezent, au adus doar promisiuni și vorbe frumoase când s-au pus în discuție aspecte și probleme legate de românii din afara actualelor granițe ale României. Nu pentru că nu s-ar fi putut, ci pentru că partidele politice nu au un interes în această privință, decât vorbe și declarații de presă.


Unioniștii doresc ca dacă tot se aduce forță de muncă din alte țări, mai întâi să se aducă din rândul populației românești din afara granițelor țării. Sunt români din Basarabia (Rep. Moldova), Bucovina, Odesa, Transcarpatia (Ucraina), Timoc (Serbia), care dacă ar veni la muncă în România si-ar crea o legătură mai strânsă cu frații lor de neam din România. Unul dintre militanții acestei idei este liderul unionist George Simion (în foto) care, de mai mulți ani, a militat pentru o legătură mai strânsă dintre românii din România și confrații lor care trăiesc în țările vecine. Opinia sa este că statul Român ar trebui să facă o legislație prin care să fie favorizați românii din Ucraina, Moldova, Serbia etc. Să vină la muncă în România: „Nu vrem pakistanezi și vietnamezi. Vrem schimbarea legislației muncii pentru aducerea fraților din Basarabia, Bucovina și Timoc și măsuri concrete pentru venirea înapoi a românilor din diaspora.”[1]

Un alt aspect este cel al românilor plecați la muncă în străinătate. Liderul unionist consideră că aceștia se chinuiesc în străinătate să muncească pentru alte state, în timp ce acest lucru ar trebui direcționat prin o lege a statului român care să-i atragă pe români spre a muncii pentru țara lor: „Problemele cu forța de muncă din România sunt reale și serioase! Dar înainte să aducem forță de muncă externă, trebuie să implementăm politici prin care să aducem românii înapoi în țară, români care și-au destrămat familiile și care se chinuie pe șantierele Europei!” – spune liderul unionist George Simion pe una din paginile sale de facebook.[2]

Unioniștii din România, cu sprijinul platformei “Acțiunea 2012” au făcut de mai mult timp acțiuni cu românii din țările vecine, printr-un program intitulat „Cunoaște-ți țara”, prilej cu care zeci de mii de români din (Ucraina, Moldova, Serbia etc.) au vizitat România văzându-și rădăcinile de unde se trag strămoșii lor. În cadrul acestui proiect s-au realizat și astfel de legături prin intermediul aducerii acestora la muncă în România, dar datorită legislației prezente, lucrurile au mers foarte greu.




prof. Ioana Guran

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.