sâmbătă, 27 august 2016

Pokemon Go şi pericolul din spatele distracţiei. Cum copiii îşi pierd minţile jucându-se "de-a prinselea".



Biserica avertizează cu privire la fenomenul Pokemon Go

 Tinerii captaţi de un joc uită de şcoală, de părinţi, de fraţi şi chiar de ei înşişi.



Parafrazând o veche zicere românească, și anume "țara arde și baba se piaptănă", am putea afirma fără a greși, că țările ard și Pokemonii se vânează. Zilnic aflăm despre un nou atentat terorist, prigoanei din Orient și Asia i se adaugă acum Europa, aflată și ea de ceva vreme sub amenințarea terorii și nesiguranței. Acesta este contextul în care mințile noastre sunt ademenite de un producător japonez de talie internațională cu un joc virtual deja devenit viral, creator de dependență: Pokemon Go. Așadar, în loc să ne mobilizăm în apărarea credinței, valorilor și civilizației noastre anihilind terorismul și teroriștii, suntem momiți să vânăm monstruleți virtuali în cele mai provocatoare locuri: cimitire, biserici, proprietăți străine, locuri dosnice și periculoase.

Fascinație morbidă
     Pericolul din spatele distracției disponibile pe telefoanele moderne a fost sesizat și de reprezentanții Bisericii, care ne sfătuiesc și avertizează: „dezvoltatorii acestui joc i-au acordat în mod deliberat o dimensiune provocatoare, sugerând că jocul poate acoperi absolut orice teritoriu... Nu numai Biserica Ortodoxă Rusă, ci și reprezentanți ai altor religii tradiționale observă fascinația morbidă a unui joc, care pune în pericol integritatea umană, personalitatea liberă a unui om fiind compromisă de caracterul unui joc pe calculator” - Vakhtang Kipshidze, putătorul de cuvânt al Bisericii Ruse.

Să nu ne pierdem mințile
     Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ruse, nu cu foarte mult timp în urmă, Consiliul Interreligios rus a avut o contribuție semnificativă în limitarea unor jocuri de noroc în orașele mari. "Nu numai Biserica Ortodoxă Rusă, dar și reprezentanți ai altor religii tradiționale, observa în fascinația morbidă a unui joc, cum este pusa in pericol integritatea umană, personalitatea libera a unui om fiind compromisa de caracterul unui joc pe calculator" - a subliniat el.

Jocul este interzis în Arabia Saudită și alte state arabe
      În Arabia Saudită clericii au reînnoit edictul religios – fatwa – prin care se interzice acest joc. După cum informează publicația Qmagazine, prima fatwa a fost adoptată în 2001. Decretul afirmă că Pokemon încalcă legea islamică și nu ține cont de interdicțiile împotriva jocurilor de noroc, conține simboluri masonice și promovează imagini interzise. Informația vine din partea ziarului Arab News, care a publicat miercuri, 20 iunie, într-un reportaj, declarația lui Saleh al-Fozan, membru în consiliul religios al Regatului Arabiei Saudite. Potrivit acestuia, noua versiune a jocului este la fel de periculoasă ca prima care a fost interzisă. Logo-urile din joc, precum stele în șase colțuri și altele care se aseamănă cu o cruce, sunt asociate cu Israelul, respectiv cu religia creștină. Alte simboluri, de exemplu cele triunghiulare, ar avea o mare însemnătate pentru francmasonerie.
      Sub-secretarul Universității Al-Azhar din Egipt (unul dintre cele mai mari, renumite și importante centre de învățământ islamic din lume), Abbas Schumman, susține că „din cauza dezvoltării unui atașament maniac față de tehnologie, oamenii pot deveni neglijenți față de rugăciune și adorarea lui Dumnezeu.” 

Pericole majore
      Observator.ro informează că Theo, un utilizator al jocului din Bucureşti şi a intrat deja în marea comunitate Pokemon: „În străinătate, monştrii virtuali au adus cu ei probleme reale. Un tânăr a fost jefuit după ce a plecat în căutărea monstrului şi un alt utilizator i-a spart casa. O femeie a găsit un cadavru în loc de pokemon, iar mai mulţi copii s-au rătăcit într-o mină părăsită”, povestește Theodor. Şi Departamentul de Stat american a reacţionat. Le-a cerut tinerilor nu să nu mai intre în unităţi militare pentru că niciun pokemon nu se ascunde acolo.



Un comentariu:

  1. Interviu realizat la manastirea Lacul Frumos, pe data de 27.08.2016, pe ortodoxos.ro.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.