luni, 21 martie 2016

Jurnalista Oana Stanciulescu a fost pusa la zid si catalogata "neolegionara" pentru ca a avut curajul sa-si spuna public convingerile 
  Jurnalista Oana Stanciulescu a fost pusa la zid pentru ca a “indraznit” sa apere imaginea unor detinuti politici.

Pentru ca i-a aparat pe 
Radu Gyr si Horia Vintila 
a fost etichetata “neolegionara”Deputatul Daniel Gheorghe o apara pe jurnalista:

     Propusă pentru desemnarea ca membru al CA al Televiziunii Române, jurnalista Oana Stănciulescu a fost contestată de 28 de persoane, prin intermediul unei scrisori deschise adresate șefilor PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu.

     Acuzele de neolegionarism și de promovarea extremei drepte au fost principalele "capete de acuzare" la adresa jurnalistei.

     "Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca  foarte activă în cultivarea memoriei unor personalități și valori de extremă dreapta din istoria culturii românești. Cu o consecvență, ce trebuie subliniată, jurnalista își face un crez din a reabilita, și eroiza o serie de personalități de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană și antidemocrată", au scris cei 28 de semnatari ai scrisorii deschise.

     Deputatul PNL Daniel Gheorghe a răspuns, printr-o luare de poziție în Parlament asupra acestei situații. Acesta spune că PNL a simțit nevoia promovării unei persoane integre, care nu s-a sfiit să critice toate partidele politice când a fost cazul.

     "Oana Stănciulescu este un om liber, care a criticat atunci când a considerat că partidele – inclusiv PNL – se depărtează de menirea lor, și care și-a recunoscut simpatiile, atunci când a simțit că societatea are nevoie de modele", a spus el.

     Parlamentarul de Ilfov consideră că modelele propuse de Oana Stănciulescu, respectiv deținuții politici, sunt cei care "s-au opus distrugerii sistematice a fibrei acestui neam".

     Daniel Gheorghe se declară consternat de faptul că în România se dorește, încă, pedepsirea delictului de opinie. Una din metode fiind acela prin uzitarea legii 217/2015, așa numita ''lege antilegionară''. Acesta afirmă că libertatea ideilor și a modelelor se află sub riscul suprimării.

     "Se aduce relativ frecvent în discuție legea 217/2015, o lege care cred că este foarte des greșit interpretată indiferent de unghiul de opinie despre care vorbim. În realitate, această lege ar fi trebuit sa ducă la revizuirea așa-ziselor sentințe date de tribunalele poporului, acelea care nu au fost amnistiate până în prezent prin sentințe date inclusiv de justiția comunistă, pentru a separa criminalii de război de martirii anticomuniști pe care un regim ilegitim și totalitar i-a stigmatizat.

Însă, prin interpretarea incorectă a legislației ori prin tertipuri comune propagandei marxist-leniniste, mă tem că va veni o zi în care memoria martirilor anticomuniști va fi declarată ilegală, va fi cenzurată, iar acuzațiile agenților sovietici de după 1944 vor fi reluate. Asumarea fără de patimi a istoriei și libertatea circulației ideilor și valorilor riscă să fie înlocuite de un nou tip de proletcultism gata să înfiereze memoria martirilor din închisori și să pună la zid orice minte liberă", consideră el.

Iată comunicatul integral:

 În memoria luptătorilor anticomuniști, PNL trebuie să-și mențină desemnarea în CA al TVR a unui om cu conștiința liberă

După un sfert de secol de la căderea comunismului în România, aș fi crezut ca ideea de cenzură trebuie să rămână un capitol întunecat din manualele de istorie recentă. Însă, după inițiativa absurdă a liderului PSD Liviu Dragnea de a reintroduce delictul de opinie, constat că încă mai există în societate, chiar în rândul elitelor ”consacrate”, frica de libertatea de exprimare.

Recent, Partidul Național Liberal a decis să susțină numirea doamnei Oana Stănciulescu, cunoscut și apreciat jurnalist de televiziune și presă scrisă, ca membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. Într-un moment delicat pentru postul național, noi, liberalii, am considerat că desemnarea unor persoane integre și avizate în materie de presă este o necesitate. Oana Stănciulescu este, fără doar și poate, o persoană deopotrivă integră – după mai bine de două decenii de activitate, numele său nu este asociat niciunei controverse - și competentă, cu o carieră importantă în cotidiene centrale și televiziuni de știri.

Dincolo de aceste considere, Oana Stănciulescu este un om liber, care a criticat atunci când a considerat că partidele – inclusiv PNL – se depărtează de menirea lor, și care și-a recunoscut simpatiile, atunci când a simțit că societatea are nevoie de modele. Martirii închisorilor comuniste sunt modele propuse de Oana Stănciulescu. Deținuții politici sunt modele propuse de Oana Stănciulescu. Cei care, în anii negri ai stalinismului, s-au opus distrugerii sistematice a fibrei acestui neam sunt modelele propuse de Oana Stănciulescu.

Însă discuția despre desemnarea unui membru al CA al TVR nu ar trebui să se poarte în jurul opiniilor personale. Ci în jurul câtorva principii. Libertatea de exprimare e un astfel de principiu.

Integritatea e un altul. Pentru un jurnalist, cele două principii democratice reprezintă pilonii profesiei. Pentru liberali, reprezintă coordonate esențiale ale doctrinei.

Ca liberal, ca național-liberal, am datoria de conștiință să reafirm susținerea pentru libertatea conștiinței, libertatea de exprimare și libertatea de a ne alege propriile modele.

Se aduce relativ frecvent în discuție legea 217/2015, o lege care cred că este foarte des greșit interpretată indiferent de unghiul de opinie despre care vorbim. În realitate, această lege ar fi trebuit sa ducă la revizuirea așa-ziselor sentințe date de tribunalele poporului, acelea care nu au fost amnistiate până în prezent prin sentințe date inclusiv de justiția comunistă, pentru a separa criminalii de război de martirii anticomuniști pe care un regim ilegitim și totalitar i-a stigmatizat.

Însă, prin interpretarea incorectă a legislației ori prin tertipuri comune propagandei marxist-leniniste, mă tem că va veni o zi în care memoria martirilor anticomuniști va fi declarată ilegală, va fi cenzurată, iar acuzațiile agenților sovietici de după 1944 vor fi reluate. Asumarea fără de patimi a istoriei și libertatea circulației ideilor și valorilor riscă să fie înlocuite de un nou tip de proletcultism gata să înfiereze memoria martirilor din închisori și să pună la zid orice minte liberă.

Concluzionez, amintind că tot într-o temniță comunistă, alături de mulți dintre cei pe care Oana Stănciulescu îi propune ca modele, a sfârșit și marele liberal Gheorghe Brătianu. În memoria lui, a partizanilor din munți și a celorlalți luptători anticomuniști, avem acum datoria de a refuza să acceptăm cenzura libertății de conștiință. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.