marți, 10 martie 2015

Schismaticul Filaret Denisenco de la Kiev coalizeaza cu greco-catolicii impotriva ortodocsilor din Ucraina


 
Filaret de la Kiev indeamna tinerii la razboi. Sustinatorii acestuia ataca bisericile ortodoxe canonice si ameninta clerul si credinciosii. Influenta occidentala favorizeaza gruparile religioase anti-ortodoxe pentru ca acestea apartin de Biserica Rusa.

Razboiul din Ucraina are implicatii religioase. Schismaticul Filaret Denisenco de la Kiev se bucura de sprijin intens din partea influentei occidentale in Ucraina. Filaret este dispus sa faca tot posibilul sa submineze Biserica Ortodoxa a Ucrainei, singura recunoscuta canonic de catre toate patriarhiile ortodoxe din lume. Aceasta functioneaza ca mitropolie a Patriarhiei Ruse. 

Odata cu inceperea razboiului din Ucraina, Filaret a pornit “razboiul” impotriva ortodoxiei canonice, folosindu-se si de violenta. Situatia il avantajeaza deoarece are scopuri comune cu tot ce este antirusesc in Ucraina, ceea ce si speculeaza cu succes in aceasta perioada. Astfel se aliaza cu Biserica Greco-Catolica din Ucraina si cu formatiunile politice care doresc instabilizarea ortodoxiei rusesti. In acest scop, sustinatorii lui Filaret Denisenco agreseaza credinciosi, preoti si episcopi care apartin canonic de Patriarhia Moscovei. E clar, razboiul se duce si in Biserica. Scopul e ca Filaret sa rupa cat mai multi credinciosi din Biserica Rusa. 

Pelerinul Ortodox http://acvila30.ro/ prezinta o traducere in care relateaza detalii. Un caz similar este cel din Duminica Ortodoxiei, 1 martie 2015, cand in catedrala “Schimbarea la Fata” din localitatea Sumi, un grup de instigatori, avand chipurile mascate, au devastat biserica, amenintand credinciosii ortodocsi ce se aflau inauntru. Liderul grupului era Vladimir Ganzin de la “Svoboda” care i-a amenintat cu moartea.

Tineri ucrainieni extremisti in fata catedralei "Schimbarea la Fata"

Timp de doua saptamani nationalistii ucrainieni au devastat biserici ortodoxe care apartineau de Patriarhia Rusa in regiunile Volania si Rivne, unde au spart usile, ferestrele si au distrus gardurile, iar in Kiev au incendiat doua biserici.

Aceeasi sursa ne informeaza ca in 27 ianuarie 2015, o biserica a Patriarhiei ortodoxe Ruse din Kiev a fost incendiata si un mare numar de biserici au fost distruse datorita bombardamentelor – numitele rachete “Grad”. Astfel 10 biserici din episcopia de Donetk au ramas doar ruine. Multi preoti canonici din Ucraina sunt amenintati impreuna cu familiile lor, unii se gandesc sa plece in Rusia pentru a-si salva sotiile si copiii.


Episcop si preot ortodox canonic protejat de fortele de ordine

 Autoproclamatul patriarh Filaret al Ucrainei indeamna tinerii ucrainieni sa lupte impotriva Rusiei. Initiativa acestuia este sustinuta si de Biserica Greco-Catolica din Ucraina care are interesul sa-i scoata pe credinciosii ortodocsi de sub apartenenta Bisericii Rusiei. Situatia este similara cu politica greco-catolicilor din Ardeal unde Vaticanul se foloseste din plin de aceasta formatiune catolica de rit bizantin pentru a atrage cat mai multi adepti la Biserica Romei. Influenta polona favorizeaza propaganda Vaticanului in regiunile vestice ale Ucrainei. Falsa patriarhie schismatica de la Kiev, se afla in fruntea evenimentelor de orice fel indreptate impotriva ortodoxiei Rusesti. Nici o patriarhie ortodoxa nu accepta comuniunea cu secta lui Filaret Denisenco. Acesta a fost caterisit de sinodul mitropolitan al Ucrainei, dar curentele politice pro-europene au facut astfel ca aceasta secta sa isi sporeasca insemnat numarul de adepti. 

Surse:

2 comentarii:

  1. o prostie....unde aveti dreptate aveti, unde nu aveti nu aveti....filaret a fost caterisit de de patriarhul alexei nu de ucraina pentru probleme administrative, asta nu a impiedicat nimic. mitropolitul petru de balti este caterisit si caterisirea este in viguare pana astazi! Din pacate patriarhul bartolomeu poarta corespondenta cu ei , iar acum 2 saptamani a trimis ultima corespondenta lor si aceasta este publica si o poate vedea toata lumea.....imi placea cum scrieti , dar nedumentati am sa ma mai gandesc daca am sa va mai urmaresm

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioan de la Cernauti18 martie 2015 la 22:40

    1.Filaret a fost caterisit de sinodul mitropoliei din Ucraina care apartinea de Biserica Rusa. Alexei doar a aprobat ce a decis sinodul ucrainean.
    2.Petru de Balti nu a fost caterisit. Aveti dovada?
    3.Ati putea dovedi ca patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol a avut vreo discutie despre acest subiect cu schismaticul Filaret?

    Pana acum nimeni nu a putut dovedi ceea ce sustineti.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.