sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Idei de predici la duminica a XXXII-a după Pogorârea Sfântului Duh ale PS Ioan Mihălțan al Oradiei


Duminica a treizeci și doua după Pogorârea Sfântului Duh

Ev. Luca XIX, 1-10.






1.Există o statură fizică dar și una morală.

2.Parafrazând textul putem conclude că din punct de vedere spiritual nu poți înțelege dumnezeirea fără o ridicare dumnezeiască.

3.Semnificativ este faptul că Zaheu dorea să-L vadă pe Iisus dar conștient că a-L înțelege pe Hristos nu este posibil dacă este mic la statura duhovnicească. De aceea s-a urcat într-un dud ca să-L vadă, adică s-a ridicat pe o scară duhovnicească.

4.Urcarea duhovnicească nu e simplă. Nici ușoară, dar Mântuitorul apreciază această trudă duhovnicească de ridicare, fapt pentru care se oprește în fața lui Zaheu Vameșul.

5.Nu-i face mustrare, ci din contră se oferă să-i fie musafirul lui.

6.Există o mișcare sufletească atunci când în loc de mustrare facem o apropiere sufletească față de om.

7.Zaheu – un model de pocăință lucrătoare nu teoretică.

8.Nu începe nici cu tânguirea, nici cu cererea de iertare ci cu angajamentul duhovnicească.

9.Peste așteptări sunt angajamentele sale. Mai întâi caută să-i repare ce i-a nedreptățit și renunță chiar la strictul său necesar.

10.Dacă Mântuitorul apreciază râvna duhovnicească apreciază și dorința lui de ajutorare și renunță chiar la strictul său necesar.

11.Cât de străini suntem noi cei de rând pentru a înțelege iubirea. În loc de practicanți devenim cârtitori. Ce mare diferență este între iubire și înjosire.

12.Mântuitorul înțelege suferința păcătoșilor mai mult ca oricine pe care-l socotește ca pe un însingurat, îngrijorat, pierdut.

13.Mântuitorul apreciază valoarea oricărui om ca fiu al lui Dumnezeu, creatură dumnezeiască.

 (Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999, p.158)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.