luni, 7 noiembrie 2011

Secta „Martorii lui Iehova” – o scurtă prezentare istorică

Deoarece am primit mai multe semnale din ţară prin care ni sa relatat o insistentă activitate de prozelitism a cultului martorilor lui Iehova în România şi Republica Moldova vom posta un scurt istoric al sectei.

Menţionăm că în prezent se află în lucru brosura „Rătăcirea iehovistă” din ciclul rătăciri sectare editate de ASTRADROM.

Secta Martorii lui Iehova are unele principii şi practici violente, inhibă adepţii, îi leagă prin jurăminte ca să nu părăseasca organizaţia, se consideră "aleşii" şi astfel nu vor mai fi judecaţi, nu admit existenţa sufletului şi dăinuirea lui dupa moarte, omul este considerat un animal cu raţiune, neagă existenţa iadului. Pentru a-i impresiona pe "căutatorii" adevărului Bibliei şi-au mai atribuit şi alte denumiri: "Studenţi în Biblie", "Mileniştii aleşi", "Ruseliştii" etc.

Dacă "profetul" feminin Hellen White (vezi adventiştii) a lăsat urmaşilor "secretele" mileniului şi venirii Domnului, Charles Taze Russell (1852-1916) promite a fi un calculator serios al milenismului. Charles era de origine germană sau irlandeză având însă vechi rădăcini mozaice şi s-a născut la Pittsburg (Pensylvania). Părinţii lui erau presbitieni cu înclinaţii spre prietism, iar el este atras de ''profeţiile'' senzaţionale către sectele de natură adventă (ramură a anabaptismului) şi hrănindu-şi fanteziile cu războaiele din Vechiul Testament, iniţiază o adevarată "universiadă" a studierii Bibliei în vederea unui "calcul" concret şi real. După ce studiază Biblia, ajunge la concluzia că venirea Domnului nu va fi pentru judecată ci pentru "purificare" prin mileniu.

În 1879 scoate prima revistă "Turnul de veghe" şi alte broşuri prin care veniturile îi sporeau considerabil. Devenind un "proroc" vestit Charles I.R. începe să se simtă mai bine între "alese" fecioare şi femei tinere "chemate" şi, ca orice escroc, îşi părăseşte soţia lăsînd-o muritoare de foame[1]. Adepţii fanatici iehovişti, pentru a nu fi înrolaţi în război organizează mitinguri şi alte acţiuni de amploare unde declară că Russell este Pastorul ales şi îngerul Bisericii din haodiceea, iar statul este lucrarea satanei. Veniturile fabuloase aduse Societaţii iehoviste prin vînzarea de reviste, broşuri şi Biblia (tradusă în mai multe ediţii după viziunile ruseliste) în mai multe ţări şi la preţuri reduse, face ca organizaţia mileniştilor să între în conflict cu Statul american, fiind acuzata de trafic valutar. În aceasta situaţie Russell părăseşte continentul american şi se stabileşte în Europa unde îşi duce mai departe activitatea "misionara".

În Europa (deja americanii erau sătui de calcule) este considerat de către celelalte culte protestante eretic, ceea ce nu îl deranjează şi îşi continuă activitatea mărindu-şi veniturile. Statul american îl urmăreşte în continuare, iar el moare într-un "accident" de maşină în anul 1916. Urmaşii lui stabilesc o altă venire a Domnului în Austria, anul 1975.

Ca şi alţi "întemeietori de credinţe" Ch. I. Russell se duce, dar ramân "inovaţiile". Un continuator al "credinţei" lui Charles R. este avocatul sau, cel care l-a sfătuit sa-şi lase soţia. Nefiind căsătorit şi neavând urmaşi, toate veniturile lui Charles îi rămân avocatului american I. F. Rutherford (1869-1942), scriitor iehovist şi, în perioada imediat următoare primului razboi mondial, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Americii. În America mulţi au părăsit secta, în timp ce în Europa, ideea razboinică a Armaghedonului înfierbântă sufletele şi aşa răvăşite de după război.

Săturându-se lumea de amăgiri, Rutherford vede că se ridică o societate noua; astfel, profitând de setea de senzaţional a tineretului debusolat, scoate o broşură intitulată: "Milioane care trăiesc acum, nu vor muri niciodată" prin care reuşeşte să-şi câştige noi adepţi. Poporul american, neavând o stabilitate religioasă şi nici traire creştină, a fost cuprins din nou de datele senzaţionale advente. El spune că toate calculele au fost bune dar venirea Domnului s-a făcut în duh, ceea ce i-a adus un succes neaşteptat. Spre deosebire de Ch. Russell care combătea "rigiditatea" calvină, I. F. Rutherford dă libertate totală, inclusiv pentru folosirea armei, jurământului, cât mai multe căsătorii, considerând religia o politică, o mişcare socială. De la el porneşte ideea de un stat a statelor condus de un guvern mondial în fruntea căruia să fie instaurat Iehova,salvatorul lumii. Mulţi dintre cei ce nu au fost de acord cu concepţiile sale şi au îndrăznit să i se opună a fost "condamnaţi". Astfel, confruntarea cu societatea, concurenţa, asasinatele politice, violenţa, intimidarea şi multe altele încep să facă parte din "succesiunea profetică" a corifeilor iehovişti. Însuşi "Marele" jude moare asasinat în 1942 (dupa părerea unora se pare că ar fi fost ucis de către membrii unor organizaţii secrete cu care ar fi avut legături). Urmaşii lui I. F. Rutherford au fost Natham H. Knor (1906-1978) şi S. L. Johnson. Azi, unul dintre membrii marcanţi ai acestei secte este şi soţia lui Bill Clinton, care a fost preşedintele SUA (vezi articolul "Demonizarea Americii" din "Puncte Cardinale" an 1999, articol scris în mai multe episoade şi semnat de preotul român Gh. Calciu-Dumitreasa, domiciliat în SUA).

În România, iehovismul a pătruns prin clujeanul Ioan B. Sima, plecat în Eldorado, Pensylvania - SUA, unde este "şcolit" în ale Bibliei. Astfel, Ioan - creştinul - devine cât de curând John - profetul. Finanţat de "pedagogii" săi Ioan Sima revine în ţară unde, în 1920, reuşeşte să atragă în aventurile sale şi alţi naivi fără de nici o cugetare creştina. Îşi dă seama de greşeala sa şi singur părăseşte secta, în 1927, revenind la credinţa strămoşească. Demască planurile anarhice ale organizaţiei, falsa doctrină, interesele materiale şi toate pericolele sociale şi morale pe care le reprezintă această sectă, apoi se ascunde pentru un timp într-o mănăstire din Moldova.

Deşi nu acceptă războiul şi nu pun mâna pe arme, aceştia practică o psihoză războinică, seamănă zânzanie între cei ce nu sunt de acord cu principiile lor, fiind de acord cu războiul chimic şi bacteriologic. În mod special, este vizată ierarhia ortodoxă din întreaga lume, socotind-o pactizantă cu antihrist. Biserica Ortodoxă îi considera eretici şi schismatici asemenea "strămoşilor" lor, anabaptiştii advenţi.

ierom. Eftimie Mitra

Despre secta baptista: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2011/10/secta-baptista-o-scurta-prezentare.html

Despre secta adventista: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2011/10/adventismul-azs-o-scurta-prezentare.html

Despre secta penticostala: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2012/03/scurt-istoric-al-sectei-penticostale.html


[1]În ziarul american "The Brooklyn Eagle", din 6 mai 1912, este publicata declaraţia vaduvei parasite.

5 comentarii:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=hvGEfEG0H7c&feature=BFp&list=PL1EC0FE525D344869

  RăspundețiȘtergere
 2. http://pentrumartoriiluiiehova.blogspot.ro/2012/10/verifica-daca-esti-crestin.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Stimabile,
  se pare ca esti partizan.
  Ei bine cand a scris M.Eminescu "Eu nu cred nici in Iehova"? Deci cand a patruns curentul in Romania? Mai informeaza-te si cand esti deschis la minte sa porti o discutie cu un om civilizat care nu e de ieri de azi neaos moldovean, te invit sa discutam, chiar daca sunt din creuzetul dorohoian. Ma gasesti pe gmail cu acest nume real.

  RăspundețiȘtergere
 4. Răspunsuri
  1. Aline,
   tu esti pastor la secta "Martorii lui Iehova"?
   Nu inteleg de ce spui "sinceri" cand ei ne mint ca pe prosti!
   Am avut un prieten iehovist care facea pe evlaviosul, era pastor intr-un sat din Bihor. Cand a venit la mine acasa ii fugea ochii dupa sora mea, desi era om insurat.
   La o saptamana i-a facut surorii mele propuneri indecente spunandu-i sa nu imi zica mie. De atunci am intrerupt orice legatura cu el.

   Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.