vineri, 9 martie 2012

Scurt istoric al sectei penticostale


Cultul penticostal sau „Biserica lui Dumnezeu Apostolică” (după cum se autodenumesc) este cea mai reprezentativă organizaţie a mişcării "fundamentaliştilor" moderni. Spre deosebire de baptişti şi adventişti, penticostalii încep un ev nou, cu anul 1901, contrapunând "mişcării" harismatice, care a cuprins Biserica Apusului, concepţia lor de "chemaţi” ai Duhului şi "împărţitorii" de daruri.
Numele de penticostali vine de la cuvântul cinzecime susţinând că ei sunt botezaţi cu Duh Sfânt şi cu foc asemenea Sfinţilor Apostoli. Li se mai zice şi "tremurători" deoarece în momentele de pretinsă inspiraţie a Duhului, ei temură; sau "spirit" fiindcă pretind că au pe Duhul Sfânt în timpul vorbirii în limbi.
Originea acestei secte se află în America, datând abia de la începutul veacului trecut. Istoricii penticostali, fără a preciza un istoric concret, pretind că "naşterea" sectei are loc în perioada apostolică. În susţinerea acestei afirmaţii nu au nici o dovadă concretă.
Această mişcare religioasă apare din rândul baptiştilor şi a fost organizată de predicatorul Carol Parham împreună cu prietenul său Tomleson. Aceştia au "profeţit" că Sfântul Duh se va revărsa din nou cu putere, la o apropiată "pogorâre" a Sa şi că la 3 ianuarie 1901 s-a şi pogorât peste 13 persoane.
În 1906, această sectă propagată de Parham şi câţiva aderenţi ai săi începe să prindă teren, iar prima organizaţie penticostală se formează în Los Angeles - California (SUA). În acelaşi an, Carol Parham ajunge în Europa, mai întâi în Norvegia şi apoi în Germania unde a reuşit să convertească un pastor luteran, I. Paul, care ulterior devine conducătorul sectei în Germania.
Aceştia, pentru a atrage atenţia se mai autodenumesc: creştinii cinzecimii, posesorii duhului, inspiraţii, aleşii etc. Toţi laolaltă, sau individual, pretind a avea "daruri" speciale ca: vorbirea în limbi, tâlcuirea, deschizători, luminători, dascăli, profeţi, vindecători prin minuni, vizionari, harismatici şi chiar Mesia... Dintr-un asemenea amalgam sau detaşat multe secte ducând mai departe sau reactivând diferite erezii sau rătăciri ale primelor veacuri creştine. Dacă cercetăm din punct de vedere istoric în acest fenomen vom găsi o vorbire în limbi ca lucrare a Sfântului Duh numită şi "Glosolalia rusalina" diferită de falsa vorbire în limbi a penticostalilor pe care îi cunoaştem astăzi. 
Având mai multe centre de formare, mişcarea penticostală, se extinde repede comparativ cu alte secte, făcându-se de altfel ca azi să existe nenumărate organizaţii penticostale dintre care amintim: "Credinţa Apostolica", "Adunarile lui Dumnezeu", "Biserica Evangheliei depline" etc.
La început nebăgată în seamă, mai apoi ponegrită din cauza unor excese de zel, mişcarea penticostală, se bucură azi de renumele uneia dintre cele mai importante mişcări religioase, din secolul XX, în sânul creştinismului occidental.
În România, această sectă pătrunde prin Pavel Budeanu din Arad. Acesta emigrează în S.U.A. înainte de 1910 unde întâlneşte propagandişti penticostali şi aderă la această "credinţă" iar după întoarcerea sa în ţară, cu ajutorul unor bogătaşi maghiari, formează primele organizaţii penticostale în Banat şi Transilvania.
Alt naiv, comerciant ambulant, Ion Bododea, din Brailisa, fost pastor baptist a "trecut" la vorbirea în limbi şi după ce şi-a adunat câţiva adepţi s-a autodenumit "Şeful Bisericii lui Dumnezeu cea Apostolica" (legat de „vorbirea în limbi” se va face o lucrare separată).
Prima casă de adunare penticostală a fost cea din casa soţilor Bradin, la 10 septembrie 1922. Nefiind încă recunoscută de stat aceasta sectă, cei 50 de membri care o formau în anul 1923 fac o petiţie prin care cer recunoaşterea legală. După 23 august 1944, penticostalii din România îşi strâng rândurile, iar la 14 noiembrie 1950, prin Decretul numarul 1203, conducerea atee a statului din acea perioadă, recunoaşte juridic Cultul Penticostal sau "Biserica lui Dumnezeu Apostolica". Biserica Ortodoxă îi consideră în continuare eretici şi schismatici, asemenea "strămoşilor" lor baptiştii.
Se deosebesc de ortodoxie în primul rând prin felul în care se manifestă în cult. Cultul penticostal nu are o traire duhovniceasca precum găsim în duhul slujbelor si trăirea Sfintilor Parinti ai Bisericii. De asemenea, nu recunosc canoanele Sfinţilor Apostoli şi a Soboarelor Bisericii limitându-se doar la pasajele din Biblie care le justifică doctrina. Neagă pururea fecioria Maicii Domnului considerând-o o femeie oarecare, neagă cinstirea Crucii şi a icoanelor pe care le consideră idoli, nu admit botezul la orice vârstă negând valabilitatea botezului copiilor, nu recunosc cele şapte Taine ale Bisericii etc. Toate acestea fac parte din învăţătura lor doctrinară pe care au modificat-o de mai multe ori de-a lungul timpului (asupra acestor abateri de la predania Bisericii din primele veacuri vom reveni).
Un scop al vieţii religioase penticostale (pe care îl întâlnim şi la alte secte) este aducerea de noi adepţi în gruparea din care fac parte. „Misiunile” lor se orientează mai mult spre a spori numărul adepţilor din rândul altor culte creştine şi chiar din ortodoxie, şi mai puţin din cele păgâne.

Mai pe larg despre această sectă puteti afla din cartea diaconului Petru I. David „Manual de sectologie” si din „Rătăcirea penticostală” de ieromonah Visarion Moldoveanu. http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2011/07/ratacirea-baptista.html
ierom. Eftimie Mitra

Despre adevarata vorbire in limbi si botezul copiilor vedeti si: 


71 de comentarii:

  1. De ce penticostalii nu spun nimic despre istoria lor?
    Sa ne spuna cineva, de exemplu, un eveniment important din istoria penticostalilor din secolul VII sau XII...
    Daca si-ar spune pe fata adevarata istorie s-ar da singuri de gol vadindu-se ca nu au continuitate de la cinzecime pana azi, dafapt ei la cinzecime nici nu existau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai ca esti ipocrit. Era plin de ortodocsi la ziua cincizecimii, asa-i ??

      Ștergere
    2. Matei

      trecand peste jignirile aduse in care faci pe cineva "ipocrit" tin sa spun ca la Cincizecime au fost toti ortodocsi. Sectele protestante si neo-protestane din care fac parte si penticostalii au aparut mai recent, deci nu au continuitate apostolica.

      Ștergere
    3. Am o veste pt.toti cei sinceri, cu adevarat si cauta pe Tatal creeator,Dumnezeu,si pe singurul Mantuitor cum scrie biblia,unicul Sau fiu,ca toti cei ce cred in el,si fac voi Lui,urmand exemplul únic de viata,vorbire,iubire,iertare....facand bine tuturor,si toate calitatile,oglindite de Tatal creeator,sa nu moara,spiritualmente ci sa aiba viata vesnica.Fratilor,iubiti aceasta este crédinta adevarata.Cautati-l,din toata inima, si il veti gasi.Cum?Cautandu-l in un duh si-n adevar.Emblema,sau denumirea,unei institutii,bisericesti nu mantuieste.Singurul si unicul mantuitor intre,Tatal creeator si creatie(omul),este Fiul Sau,Isus Mesia,salvatorul sufletelor noastre,cum spune scriptura sfant. El e calea spre tatal,si singurul pastor adevarat.Antes de toate cautati-l,si el va v-a descoperii,pe Tatal,si v-a va lumina prin Duhul lui cel sfant,Mangaitorul promis,de Fiul tuturor celor ce cred in el,pana v-a revenii pe norii,cerului din nou asa cum a plecat la Tatal sfant.Dezbinarile,si certurile,sant de la cel rau,Tatal minciunilor,inselatorului,Stapanitorul veacului acestuia.Adevarul va ramane Vesnic in picioare,nu v-a trece si nu se va schimba!!!...Amin

      Ștergere
    4. Ce ar putea spune despre istoria lor din moment ce nu au.Intemeietorii sectelor par a fi oameni fara ratiune(betivi,amanti,etc) deci au istorie dar nu o recunosc.

      Ștergere
    5. Intreb. Se inchinau apostolii din primul veac la idoli si icoane? Botezau copii de mici? Era cultul mortilor ca sa faca toate ritualurile pt cei morti, cu se practica in Biserica Ortodoxa astazi? Nu! Nu gasim asa ceva in Biblie. Deci cine e sectant sau ratacit? Mai intai, ar trebui sa cunosti acest termen ce inseamna, apoi sa vorbesti. Dar, Dumnezeu nu tine in seama vremurile in care nu l-am cunoscut, dar poruncedte acum TUTUROR oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca! Faptele Apostolilor 17:30 Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neștiinţă și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască,
      Faptele Apostolilor 17:31 pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta și despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită prin faptul că L-a înviat din morţi…”

      Ștergere
    6. 1. In primul secol Apostolii se inchinau la icoane, dar nu la idoli. Se pare ca faceti o confuzie intre idoli si icoane. Va recomandam sa mai studiati putin acest aspect.
      2. Da, Apostolii botezau si copii mici.
      3. Sectanti sunt cei ce s-au rupt de Biserica infiintata de catre Hristos Prin Apostoli, adica protestantii si neoprotestantii... De aceea, aceste secte protestante nu au nici o dovada istorica a existentei lor in primul mileniu, pentru ca atunci inca nu au existat...
      4. Pocainta inseamna parerea de rau pentru pacate si indreptatrea vietii, nicidecum aderarea la sectele protestante sau neoprotestante...

      Ștergere
  2. La inceput s-au numit crestini, iar acum catre final (ca mult nu mai este) titulatura s-a imbogatit fantastic! Cu o tenta de gluma, TOTI declara ca in cartea Faptele Apostolilor s-a scris despre ei si ceilalti nu erau nicaieri! Tara noastra se duce de rapa, copiii nostri cred din ce in ce mai putin in crestinism, noi practicam din ce in ce mai putin (cine posteste corect, se roaga in fiecare zi, binecuvanta si nu blestema pe dusmani, cine ...) ... cum spunea cineva: in cer ne vom mira ca vor fi unii ce n-ar fi trebuit sa fie[ca n-au fost cum am zis noi], ca nu vor fi altii ce trebuiau sa fie [ca erau cum am zis noi] si ca am ajuns si ... noi [pacatosi cum am fost].

    RăspundețiȘtergere
  3. Marius din Beius15 martie 2012 la 01:31

    Asa este cum spui Alex,
    TOTI declara ca sunt din cartea Faptele Apostolilor... dar nu toti pot dovedi.
    Daca citesti "Istoria Bisericii Ortodoxe Romane" sau "Istoria Bisericii Universale" vei vedea cine sunt cei care pot dovedi si cine nu.
    Eventual daca gasesti si o alta istorie in care sa arate o continuitate de la Apostoli pana azi te rog sa imi spui.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei sunt cei despre care scrie in Biblie ca sunt proorocii mincinosi, cei care spun (inventand)ca "Domnul a zis, Domnul asa a vorbit", cand de fapt "Eu nu i-am trimis si Eu nu le-am zis nimic" (citat adaptat biblie).Ei isi povestesc unii altora visele, ca fiind "semne" si "miracole", "prevestiri", inselandu-se unii pe altii si spunand ca "Domnul le-a vorbit".Tot despre ei scrie biblia ca isi spun "pace", iar Iisus zice "nu va fi deloc pace, ei proorocesc pacea in numele Meu, cand eu le aduc razboi".Ei sunt, dragilor.Ei si altii ca ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inainte sa-ti dai cu parerea documenteaza-te,citeste biblia si mergi la biserik ! Daca este o incredintare pastreaza-o pentru tine! Esecurile din vista ta spirituala reflecta razvratirea pe care ti-o manifesti pe oamenii care au o legarura reala cu Dumnezeu pe care tu nu o intelegi si totodata iti vezi states! Doamne ajuta si deschide-ti ochii mintii pentru k esti orb!!!!

      Ștergere
    2. Laurentiu Barbu23 iunie 2015 la 18:26

      Ai perfecta dreptate. Secta asta penticostala si celelalte din categoria ei sunt pline de prorocii mincinoase.

      Ștergere
  5. daca ma uit bine in jur ...ce bine ca sant liber...deci sant inconjurat numai de sectanti...ortodocsi si ceilalti

    RăspundețiȘtergere
  6. Ba oameni buni...nu conteaza religia,conteaza Dumnezeu si ce fapte faci tu ca si om, lasa istoria si toate astea...biserica in istorie a facut mai mult rau decat bine, cautati si o sa vedeti, trebuie fiecare sa ne uitam in sufletele noastre si sa nu mai judecam pe altii, sa nu mai fim invidiosi pe cei de langa noi...foarte multe informatii din articolul asta sunt eronate, eu cunosc "pocaiti" cum li se zice si nu sunt asa cum ii descrieti voi, am incredere sa le las pa mana casa masina si femeia si cand ma intorc le gasesc intregi. Asa ca dragii mei eu zic mai bine sa ne uitam la fapte. Doar preotii l-au rastignit pe Iisus,si desi au facut asta exista in continuare preoti care curvesc, injura, fura, fac fel de fel de nenorociri( si nu ma refer doar la preotii ortodocsi), dar la fel exista si preoti cu har si cu frica lui Dumnezeu. VOI CRHIAR CREDETI CA TOTI ORTODOCSII SAU TOTI CATOLICII SAU TOTI PENTICOSTALII SAU ORICERE RELIGIE VRETI VOI, CREDETI CA DOAR UNII DINTRE EI SE DUC IN RAI, IN RAI VOR FI DIN TOATE RELIGIILE, PENTRU CA IN RAI NU INTRA RELIGIA, INTRA OMUL, CARE ESTE JUDECAT DUPA FAPTELE SALE.Nu mai fiti rai oamenilor, fiti buni pentru ca asta ne invata Domnul Iisus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa ca stiu si eu pocaiti care beau de le rupe si umbla pe la femei pana nu mai pot. Din pacate pastorii sectantilor fac concurenta cu popii la minciuni si furturi. Singura diferenta ca pastorii nu au puterea sa sfinteasca apa pentru ca nu au Duh Sfant.

      Nu preotii ortodocsi l-au rastignit pe Iisus ci preotii evrei. Din asta imi dau seama ca nu ai citit Biblia. Citeste Biblia si apoi mai discutam.

      Ștergere
    2. Ai cunoscut indeaproape pocaiti?Nu sigurd.Invata,documenteaza te,apoi da ti cu parerea.Articolul este plin de minciuni.

      Ștergere
    3. Viorica Lucaci15 mai 2016 la 19:13

      Nicu are dreptate. Pocaitii astia fatarnici sunt destui. Am vazut fete pocaite cu fuste scurte in discoteci. Faceau baietii ce doreau cu ele, dar si ele le cautau cu dinadinsul. Asa ca mai lasatima voi ci pocaiala asta de suprafata. Rautatea si egoismul dospesc in interiorul lor de da pe dinafara.
      O astfel de pocaita mi-a dezbinat familia. Sa le fie rusine!!!

      Ștergere
    4. Ce stiti voi despre pocaiti? Intr-adevar , padure fara uscaturi nu exista dar asta nu inseamna ca nu se poate numii padure. Rautate exista peste tot, fatarnicie nu mai vorbesc, dar ma gandesc dupa ce criterii va mantui Dumnezeu omul? dupa numele religiei care o marturiseste ? sau dupa faptele fiecarui om? Ar trebui sa judecam lucrurile dupa ceea ce vedem nu dupa ceea ce auzim. Multumesc pentru atentie !

      Ștergere
  7. Am citit cu consternare si groaza comentariile voastre si efectiv ma simnt in evul mediu in perioada inchizitiei catolice sau chiar al prigonirilor ortodoxe din perioada comunista,daca a-ti gustat asa ceva,socrul meu fiind duhovnic oprimat de cultul acesta neprihanit ortodox,totus eu zic Dumnezeu sa va binecuvanteze cu ascultare de El!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ceea ce spui inteleg ca nu cunosti istoria, nici macar cea din secolul trecut.
      Te rog sa im spui unde ai vazut tu prigonitori ortodocsi in perioada comunista? Poate ca nu sti tu, dar Biserica Ortodoxa a avut c ei mai multi preoti arestati in perioada aceasta si cei mai multi episcopi scosi din functii.
      Ti-as recomanda sa cercetezi intai de a spune ceva.

      Ștergere
    2. Vezi in Rascumpararea memoriei, scrisa de Vasile Croitor, acolo ai nume de pastorii care isi turnau fratii la securitate.

      Ștergere
  8. Ba toate ca toate...poate sa imi zica mie cine vrea ce vrea despre ortodocsi, atat timp cat patriarhu Daniel este cum este si nu zis asta in sensul bun. Cat timp patriarhia ortodoxa nu sustine in nici un fel bisericile sale, cat totul se invarte in jurul banilor, si se fac afeceri negre cu banii de la enoriasii naivi si in parea lor parte redusi, pot sa spun nu multumesc ortodoxiei. Inca nu mi-am ales religia dar nici ortodox nu pot spune ca sunt pentru ca mi-ar fi o mare rusine.RUSINA SA VA FIE FARISEILOR CARE VA DA-TI OAMENII DOMNULUI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat ca nici patriarhul Daniel nu e mai bun ca cei catolici si cei protestanti. Si ce are a face asta. Aici se vorbeste de ortodoxie si nu de unii membrii din conducerea ei. Vad ca incerci sa schimbi subiectul. Una e istoria Bisericii si a sectei penticostale si alta e ce face Daniel, Pustan si altii ca ei...
      Daca asa gandesti nu cred ca poti alege sa fi ortodox. Iti propun sa te orientezi acolo unde se gandeste lumeste. Daca vrei sa gandesti ortodox trebuie sa pui accent pe schimbarea ta interioara< pe adevarul de credinta si nu pe ce fac popii sau pastorii (problemele lor personale).

      Ștergere
  9. Oameni buni, vreau sa fac o corectura, este vorba de cultul penticostal, inregistrat si aprobat de Ministerul cultelor, si nu de o secta, iar daca te uiti in Biblie, precticile si asa-zisele ritualuri cum ati spus voi, sunt perfect valabile in Biblie....Deci, care pe care?Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valentin Butisca29 iulie 2013 la 07:44

      Din momentce s-a desprins din ceva e logic ca e o secta, chiar daca - partial - respecta unele chestiuni din Biblie.

      Ștergere
    2. Faptul ca e inregistrata la Ministerul Cultelor nu inseamna ca e bun si in fata lui Dumnezeu. Statul Roman a dat legi anticrestine si a inregistrat asociatii sataniste. Asta nu inseamna ca e si Dumnezeu de acord cu acestea...

      Ștergere
    3. Pai si ortodoxismul sa desprins din ceva (catolicism) ! O fi tot o secta si ortodoxismul??

      Ștergere
    4. Ovidiu dragule. Nu ortodoxia s-a desprins din catolicism ci catolicismul din ortodoxie.
      Erau cinci patriarhii, a Romei, a Antiohiei, a Alexandriei, A Constantinopolului si a Ierusalimului. Din acestea Roma s-a desprins din dorinta papei de a fi cel mai mare. Patriarhiile ortodoxe au la baza sinodalitatea, toti sunt egali astfel incat nu exista una mai mare ca cealalta.
      Pe langa asta dogmele care le avea Biserica Crestina inainte de schisma de la 1054 Biserica Romei nu le mai are in totalitate. Dogmele crestinismului primar le pastreaza doar ortodoxia. Din punct de vedere dogmatic catolicismul s-a desprins de dogmele crestinismului primar.

      Ștergere
    5. si daca te desprinzi de cineva esti secta? interesant

      Ștergere
  10. Mai stiti cum este "cultul" asta penticotal? (ca de altfel toate sectele astea protestante si neoprotestante)
    Au luat invatatura Bibliei de care se folosesc si o otravesc interpretand-o conform propriilor interese.
    Deschideti-va la minte si vedeti, ca daca cineva va da un pahar cu apa cea mai curata dar in ea va toarna si otrava, daca o beti, asta o sa va omoare.
    Ce e asa de complicat de inteles?
    Nu va uitati ca otrava aia pe care o pun e dulce si arata frumos, ca tot la moarte duce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai citi biblia teai da seama ce anseamna penticostal.daca citesti evangelia lui matei cap 28;18,19,20. ati dai serama ce anseamna penticostali.pacea lui isus domnul nostru sa fie an inima ta.

      Ștergere
    2. Ce spune la Matei 28;18-20, nu se poate referi la penticostali din moment ce ei nu existau in acele timpuri. Logic, nu?

      Ștergere
  11. Penticostalii (si protestantii in general) iti dau fracmente din Biblie pe care le interpreteaza gresit, dupa cultura lor religioasa. in Biblie se spune clar anumite lucruri dar ei le interpreteaza tot altfel astfel incat sa isi justifice conceptiile lor. Si cu cata inversunare isi sustin greselile!!!?

    RăspundețiȘtergere
  12. Cautati adevarul despre adevarata si falsa vorbire in limbi. Asa va veti convinge cat sunt de sinceri pastorii penticostali.
    Sunt mai bogati decat preotii ortodocsi, si, sa vedeti cu cat tupeu si cata fatarnicie arunca cu noroi in preotii ortodocsi pentru a da impresia ca ei sunt mai corecti.

    RăspundețiȘtergere
  13. O vorba am de zis.
    DUPA FAPTE II VETI CUNOASTE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Vezi cazul lui Pustan din Beius si felul in care s-a infiintat secta penticostala, rupta din catolicism.

      Ștergere
  14. sorin 16 06 2014 ma gandesc la cvintele lui isus din cartea evangelistului matei cap 28 v18;19;20.dac le veti citii va dati seama ce anseamna penticostali. pacea lui domnu isus sa va uple inima amin.

    RăspundețiȘtergere
  15. http://erezii.blogspot.ro/2014/07/sunt-manifestarile-penticostale-de-la.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Auzi alin iștfan de ce ai curaj sa comentezi la adresa altora cind tu ești un RASPÎNDITOR DE EREZII. ai trecut de la martori lui Iehova și acum aduci otrăvuri pe internet criticînd pe alții. Or fii ortodocșii asa cum Sint dar stai în bîrlogul tău ca de lupi ca tine Sint pline bisericile.

      Ștergere
  16. voi criticati asa de mult defectele penticostale incat le uitati pe ale voastre De exemplu: in Biblie nu scrie ca copii mici trebuie botezati,insa sunt o gramada de exemple in care oamenii mari au fost botezati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai fi citit Biblia ti-ai fi dat seama ca sf. Petru le spune oamenilor la Rusalii (cand s-a intemeiat Biserica Ortodoxa) ca: "Avoastra este fagaduinta si a copiilor vostri". aceasta fagaduinta este tocmai fagaduinta din Vechiul Testament care se facea la copii la opt zile. Apostolul Pavel spune clar ca in locul fagaduintei crestinii au BOTEZUL. Vezi si lincul de la sfarsitul acestui articol.

      Ștergere
  17. te indemn sa citesti cum scrie,nu printre randuri! Fagaduinta pe care a zis-o sf Petru este pentru botezul cu Duhul Sfant,iar ap. Pavel nu spune ca in locul fagaduintei crestinii au botezul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. botezul este una din cele 7 taine ale Bisericii Ortodoxe si este cu Duhul Sfant! retrageti cuvintele

      Ștergere
  18. daca cineva este botezat in apa, nu inseamna ca tocmai atunci este botezat cu Duhul Sfant. Citeste Faptele Apostolior

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crede ti si va boteza ti!Tu ce ai crezut cand te au botezt ai tai?

      Ștergere
  19. poti tu sa crezi la cateva zile sau luni? iti spun eu ca nu

    RăspundețiȘtergere
  20. 1. Articolul este scris in mod obiectiv... nu se pastreaza egalitatea ci se prezinta doar argumente care aduc denigrarea penticostalilor

    2. Unele informatii sunt false, chiar destule

    3. Penticostalii nu sunt SECTA, sunt CULT OFICIAL RECUNOSCUT in Romania.

    4. Orice padure are uscaturile ei, si penticostalii la fel ca si ortodocsii si catolicii... din moment ce penticostalii nu incearca sa denigreze pe altii, de ce altii nu pot dormi linistiti pana nu fac raul?

    RăspundețiȘtergere
  21. Penticostalii sunt foarte periculosi!urmariti statisticile si ve-ti vedea ca au cei mai multi depresivi bolnavi mintal si schizofrenici.

    RăspundețiȘtergere
  22. Dumnezeu nu ne cheama sa aderam la un cult, fie ortodox fie penticostal baptist sau ce mai exista. Dumnezeu ne cheama la credinta si bunatate, puteti sa stati acasa si sa nu merge-ti la nici-o biserica, doar fiti credinciosi si buni. Aveti dreptate, penticostalii sunt rai, ortodocsi si catolici la fel nici unul nu este mai presus sau mai prejos. Datorita neintelegrilor fratilor se ajunge la dezbinare. Este scris in Talmudul evreiesc in felul urmator... 2 Rabini se certau in legatura cum vedeau ei o tema bisericeasca si erau pe cale sa se dezbine la fel cum au facut-o catolicii de ortodocsi, baptisti si penticostalii..Atunci o voce din cer s-a auzit si a spus in felul urmator Nu va mai certati, si o cale si alta, duce catre mine! Va spun cu mana pe inima, la fel cum ortodoxul cinsteste crucea, la fel o face si penticostalul, la fel cum o cinsteste ortodoxul pe Sfanta Feciora Maria la fel o face si crestinul dupa evanghelie..... Crestinul adevarat, are crucea, pe sfanta fecioara, moartea si inviera Domnului, Sfanta Treime... cine nu recunoaste ceva din cele mentionate, de ala sa fugiti! Dumnezeu sa ne ierte!

    RăspundețiȘtergere
  23. In primul rand,va zic:fiti binecuvantati.As vrea sa fac si eu in comentariu cu privire la subiect si anume cultul penticostal.

    RăspundețiȘtergere
  24. Cultum pentucostal a luat fiinta in Rusia undeva prin anii 1898,nu in america cum se spunea.Apoi din Rusia a ajuns in Armenia.Apoi un Domnul le-a vorbit printr-un copil,sa plece in America ca armenia va trece prin foc.in romania sa deschis prima biserica in comuna Paulis,din judetul Arad in 1922 de catre Cornel Bradin.
    Apoi cu privire la Duhul Sfant,Aceasta este mangaietorul pe care Isus l-a promis ucenicilor sai,apoi mai este promis Duhul Sfant in cartea Ioiel.Care este chiar cu privire la vremurile din urma.iar penticostalii nu respecta toate obiceiurile si traditiile pe care le respecta bisericile Catolica si Ortodoxa, pentru ca nu sunt scrise in biblie si unele dintre ele sunt chiar impotriva bibliei.In plus daca vorbim de botez,trebuie sa crezi si apoi crezand esti botezat,Inchinarea adusa fecioarei Maria nu este biblica,rugaciunea pentru cei morti nu e biblica,inchinarea la moaste nu e biblica,si altele ca acestea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga anonimule, ce spui tu e fals. Secta penticostala nu are radacini in Rusia. Te rog sa studiezi putina istorie, macar putin si te vei convinge. Intemeietorii sectei penticostale ce nume au? Nicidecum rusesti. Nici macar zona nu corespunde cu ce spui tu.
    Asa ca te invit sa mai studiezi.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  26. Conditia ca sa fi mantuit:
    - Sa crezi ca Isus a murit pentru pacatele tale,si sa te caiesti de ele
    - Sa faci legamant cu el prin botez,cum ca il vei sluji toata viata ta
    - Apoi sa iti traiesti viata asa cum spune El in cuvantul sau,adica biblia, si apoi vei ajunge in cer.
    In Cuvant spune asa"Cine va crede si se va boteza va fi mantuit,iar cine nu,va fi osandit".
    Eu dragilor as dorii ca toti sa ajungeti in Rai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana din Austria15 iulie 2017 la 17:43

      Esti cam superficial. Ai uitat sa spui c e zice Sf. Apostol Iacob: "Credinta fara fapte este moarta".
      Si mai inca ceva, degeaba ai credinta gresita, ca nu e valabil. Trebuie sa crezi drept in Iisus Hristos, daca vrei sa tre mantuiesti. Asa ca lasa sectarismul, daca vrei sa intrii in Imparatia lui Iisus Hristos. Erezia duce la iad. Asa ca fi sincer, macar cu tine, ca justificarile nu-ti folosesc.

      Ștergere
    2. Stiu ca credinta fara fapte este moarta,dar stiu si ca dupa ce crezi trebuie sa fi botezata in apa si apoi cu duhul sfant.si apoi sa traiesti o viata conform scripturii,asta daca vrei sa ajungi in Rai.daca traiesti conform bibliei nu gresesti.dar fara inchinare la moaste fara sfanta traditie si vei ajunge in Rai

      Ștergere
  27. Eu am spus ca acolo a aparut,dar stiu ca internetul spune altceva,stiu ca pe internet gasesti de toate,dar nu chiar orice.Iar daca te uiti la pocainta din america iti cam dai seama ca nu avea cum sa apara acolo.oricum America are o majoritate baptisti,sau avea.Penticostalismul doar a crescut in america dar nu a aparut acolo.Dar stiind mai multe despre cinzecime iti dai seama in ce situatiear fi putut incepe.dar pana la urma fie ca a inceput in Rusia sau fie ca a inceput in America,intrebarea mea pentru dumneavoastra ar fi daca ati facut legamant cu Domnul prin botezul in apa si daca ati primit puterea care sa dat la cinzecime,sau penticosta in limba greaca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana din Austria15 iulie 2017 la 17:46

      Esti tu cumva anonimul din 14 iulie 2017, ora 13.57 ?
      Normal ca nu a aparut in Rusia, o stie oricine.
      Indiferent unde a aparut, tot secta este, tot erezii propovaduieste, tot acolo merge...

      Ștergere
  28. Ok,de ce crezi ca propovaduieste erezii? sau ce erezii? In primul rand promoveaza mantuirea pe care a adus-o Isus.dar tu esti ortodoxa sau catolica?cultul penticostal pe langa altele,mai promoveaza si citirea bibliei.
    Dar totusi te rog un lucru sa imi spui,cine a fost primul preot si daca este vre-un lucru care vrei sa ma intrebi legat de cultul penticostal,voi fi bucuros sa iti raspund.
    Si cred ca din moment ce ai zis ca promoveaza erezii sti despre ce erezi e vorba.pentru ca as vrea sa stiu despre ce este vorba, sa vedem daca chiar undeva gresim noi sau nu ai inteles tu bine. Fi binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărata MÂNTUIRE o poate promova doar Biserica Ortodoxă pentru că doar ea deţine Adevărul învăţăturii lui Hristos. Sectele protestante şi neoprotestante sunt acea mlădiţă despre care Evanghelia spune că se aruncă în foc pentru că s-a rupt din tulpină.
      Ereziile prin care este hulită crucea, icoanele, pe Maica Domnului, etc. Nu ajută la Mântuire ci doar împovărează suflete.
      Nu vedeţi cât de amplă este ortodoxia şi cât de seacă e religia sectară.

      Ștergere
    2. Poti te rog sa imi spui unde scrie cum trebuie cinstita crucea,icoanele,Maica Dombului.
      Cat despre icoane scrie in biblie sa nu iti faci chip cioplit sau vreo inchipuire a lucrurilor din cer.
      Sau cum te-ai simti daca copilil tau sau familia ta,ar acorda respectul pentru tine unei poze cu tine,si pe tine te-ar ignora?

      Ștergere
  29. Buna din nou fratilor! As vrea sa va spun, bineinteles daca cineva doreste,CUM SA FI VESNIC TANAR SI FERICIT.este gratuit, si foarte usor

    RăspundețiȘtergere
  30. Vai de capul vostru de penticostali si sectanti.Biserica ortodoxa este unica religie dreapta din lume.Am fost la un ''botez'' penticostal si m-am inspaimantat de cele vazute si auzite.Oamenilor voi sunteti normali cu capul?Voi sunteti penticostali pentru ca va ofera ajutoare tot timpul.Se vede dupa casele,masinile voastre.Practic sunteti cumparati de penticostali ,dragi oameni care sunteti confuzi.Cunosc o fata care nu are voie cu accesorii,machiaj,imbracaminte normala,sa asculte ce muzica vrea,sa danseze,sa se uite la ce filme vrea.Practic va distrugeti viata cu asa ceva,mai bine duceti-va si calugariti-va ar fi un lucru mult mai bun decat sa fii penticostal.Iisus a spus sa traim normal si sa avem grija sa nu incalcam cele 10 porunci.Specific ca o sa fiu intotdeauna impotriva sectei diavolesti penticostali si multi altii sunt.Distrugeti copiii,ei nu mai stiu ce este aia copilarie si o viata normala.Va chinuiti copiii ,ganditi-va mai intai la ei si dupa acceptati secta si mai ales sprijinul financiar.Opriti-va.

    RăspundețiȘtergere
  31. Pacea Domnului Iisus!
    Scumpilor, să citim Sfânta Scriptură mereu, să ne lepădăm de sine, să ne luăm crucea și să-L urmăm pe Domnul Iisus Hristos zilnic, ca să căpătăm mântuirea, în dar, de la Dumnezeu. Amin.

    RăspundețiȘtergere
  32. Preoții cei mai de seamă l-au răstignit pe Domnul Hristos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai cunoaste istorie si teologie ai sti ca acei preoti despre care vorbesti au fost preoti evrei, nu preoti crestini. Deci afirmatia ta este incompleta si creaza diversiuni deoarece da impresia, in mod gresit, ca ar fi vorba de preoti crestini.
      Preoti crestini nu puteau fi pentru ca inca nu era intemeiata Biserica la acea vreme.
      Ori nu te pricepi, ori ai incercati sa inseli lumea. Deci...

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.