sâmbătă, 17 septembrie 2022

Doru Bem: Părintele Arsenie Boca, Zamolxe și ezoterismul

Părintele Arsenie Boca este folosit și implicat în practicile și în mediile ezoterice într-un mod lipsit de discernământ și de realitate. Deși învățăturile părintelui sunt în contradicție cu practicile religioase asiatice întâlnite în ezoterism, acest lucru este ignorat de către adepții respectivelor curente.Vom relata mărturia unui fost practicant al ezoterismului, actorul Doru Bem:

 

 

Transcrierea interviului:


-         Ca fost practicant al ezoterismului, mă gândesc că ați fost și la Prislop, la cetățile dacice, sau prin alte locuri...

-         Am fost și eu un ,,dacopat”.

 

-         Am înțeles... printre cei care merg la cetățile dacice și se închină la zei, la Zamolxis, se numără și aceia care au cultul ,,părintele Arsenie Boca” – cel care nu era închinător la zei, era creștin, se închina doar Lui Hristos. Acești oameni se „folosesc” și de părintele Arsenie Boca, folosesc și dacii, istoria lor... dar nu respectă întru totul nici ceea ce făceau dacii, nici istoria dacilor, nici cultul dacilor. Ei nu ascultă învățătura Părintelui Arsenie Boca.

-         Este un sincretism, este un amestec, o tochitură... o mămăligă, compusă din mai multe... Eu aș răspunde aici cu ceea ce spune Părintele Arsenie Boca: „În mintea strâmbă, și lucrul drept se strâmbă”. E clară treaba. Există în marea majoritate a celor care aprobă New Age și toate practicile ezoterice care există în România un soi de atracție față de Părintele Arsenie Boca, tocmai pentru că a făcut foarte multe minuni care, de multe ori, prin gura din popor, au fost transpuse într-un sens științifico-fantastic, magic, și atunci au prins foarte bine mărturiile acestea și în mediile ezoterice. Dar este foarte simplu! Dacă luăm „Cărarea Împărăției”, acolo scrie clar că tot ceea ce nu este creștinism, adică tot ceea ce nu este creștin – ortodox, fiind spus foarte clar,  este erezie! Tot! Vorbește aici de toate bisericile și de toate practicile, de spiritism, de New Age; pe toate le pune la zid. Adică, este de întrebat: „Ai un cult pentru Arsenie Boca, ai evlavie față de sfinția-sa și față de sfințenia vieții sale, și atunci preiei și lucrurile pe care le-a spus și le-a trăit, și de asemenea, calea lui, sau ai un cult față de minunile pe care le-a făcut Părintele Arsenie Boca, și atunci te raportezi la minuni și nu te raportezi la om – ceea ce este o prostie. Deci, este foarte clar că e un non-sens să te duci la Prislop cu un scop magic, la mormântul lui și să ai impresia că ai fost la mormântul unui maestru spiritual, când, de fapt, acolo este un sfânt, nu este un maestru spiritual. Există o diferență între maestru spiritual și sfânt.

 

-         Părintele Arsenie Boca vorbește despre Dumnezeu Personal și combate ideea de  Dumnezeu impersonal, iar cei care cred într-un Dumnezeu impersonal, îl invocă pe Părintele Arsenie Boca și merg la Prislop.

-         Aceasta este pentru că nu au citit.

 

-         Da, la fel și cu credința în viața după moarte. Părintele Arsenie Boca, condamnă și combate credința în reîncarnare, iar acei oameni care cred în reîncarnare se folosesc de numele și de imaginea Părintelui.

-         Da, acesta este un non-sens, pentru că nu au citit scrierile părintelui Arsenie Boca. Ar trebui să pună mâna pe lucrările părintelui și să înțeleagă faptul că sunt scrise de mâna lui, nu sunt scrise de altcineva, sunt cărțile sale, și acolo se explică foarte clar pe sine. Nu vorbește în niciun caz și în niciun chip despre reîncarnare și despre nimic din religiile orientale. Nu doar că nu vorbește, ci le pune la zid din primele pagini ale cărții, într-un mod categoric! El era un om extrem de dur, până la un punct. Când erau oameni care veneau din toate părțile țării la Prislop sau la Sâmbăta de Sus, foarte mult la Prislop, unde părintele Arsenie Boca a „activat” cel mai mult, public lespunea păcatele. Femeilor care făceau avorturi le spunea: „Ai făcut avort și din cauza aceea ți-ai blestemat singură viața. Pentru că de aceea ți s-au întâmplat lucrurile acestea...”. Altora: „Tu ai furat..., tu ai gândit potrivnic..., tu te ocupi cu vrăjitorie..., tu te ocupi cu asta..., și din cauza asta ți s-a întâmplat cu fiica ta ceea ce s-a întâmplat...”. Părintele Arsenie Boca punea păcatul la zid, nu pe om! Punea păcatul la zid, extrem, extrem de dur! Și extrem de iubitor în același timp, cu oamenii, pentru a-i întoarce la Hristos, nu la practici orientale, nu la gânduri orientale. Părintele Arsenie Boca era un om care păstra la sânge tradiția Bisericii!

 

Sursa: canalul youtube SFR TV 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.