duminică, 24 septembrie 2017

Presedintele Iohannis al României a cerut preşedintelui Poroşenko al Ucrainei să revizuiască atitudinea şovină faţă de minoritatea românească din Ucraina.



Şovinismul autorităţilor ucrainiene a surprins mai multe ţări europene, printre care şi România.

Ca urmare a unei legi prin care se interzice învăţământul în limba maternă pe teritoriul Statului Ucrainean, preşedintele României, Klaus Iohannis, a contramandat toate întâlnirile diplomatice cu reprezentanţi ai acestui stat.

Prin noile reglementări legislative, Statul Ucrainean interzice învăţământul în limbile materne a minorităţilor conlocuitoare. Nu există motive serioase invocate de către autorităţile ucrainene, dar consecinţele sunt foarte dezastruase pentru românii din Ucraina, cât şi pentru alte minorităţi naţionale de pe teritoriul statului vecin.

Mai multe detalii despre decizia preşedintelui român se pot găsi mai jos:


Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, 21 septembrie a.c., la sediul ONU din New York, în cadrul unei declarații de presă, că a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în Ucraina și a contramandat și primirea Președintelui Parlamentului Ucrainei, care se anunțase pentru sfârșitul lui septembrie la București, dând altfel semnale diplomatice extrem de puternice Ucrainei, după adoptarea de către parlamentul Ucrainei a unui proiect de lege a educației care desfințează școlile românești, transmite Romanian Global News.

Iată declarația:

Jurnalist: Domnule Președinte, nu știu dacă ați avut o întrevedere și cu Președintele Ucrainei, dacă ați avut ocazia să discutați cu el. Știu că v-a invitat la un moment dat într-o vizită oficială. Ucraina a adoptat recent o lege a educației care este foarte restrictivă cu drepturile minorităților în general, și ale minorității românești în special. Care este poziția dumneavoastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Într-adevăr, o tematică neplăcută, această evoluție din Ucraina, cu lege educației. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu Președintele Poroșenko. Ultima discuție pe această temă am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles.

Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce și, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Și pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulți români în Ucraina și pot să vă spun, așa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulți români, ca să subliniem că ne preocupă.

Acum, vă dați seama că această lege a venit într-un moment foarte nepotrivit, și întreaga abordare, după părerea mea, trebuie pusă în discuție.

În consecință, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina și am contramandat și primirea Președintelui Parlamentului, care se anunțase pentru sfârșitul lui septembrie la mine, dând altfel semnale diplomatice extrem de puternice. Amânarea unei vizite prezidențiale este un semnal diplomatic extrem, extrem de dur.

Întâmplarea a făcut că l-am întâlnit pe Președintele Poroșenko pe holurile ONU și, normal că ne-am salutat, și i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus și direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt foarte neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când a venit vorba despre românii din Ucraina.

Deci, am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și, iată, și direct Președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul foarte îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina perspectiva totuși să-și continue învățământul în limba română.
                                                                                                   

3 comentarii:

  1. SOVINISM - prea bine ati spus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toți îi prigonesc pe români, numai mizerabilii de politicieni din România îi țin în brațe pe minoritari, cu scopul vădit de a distruge Națiunea Română. Criminalii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Deoarece la aceasta rubrica au fost postate unele comentarii care nu au legatura cu subiectul, le-am respins. Va rugam sa postati comentarii care sa fie pe tema articolelor publicate.
    Multumim pentru intelegere.
    Marius Pop

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.