vineri, 10 iunie 2016

Altar inchinat unui sfant roman la Muntele Athos



In Muntele Athos o chilie a manastirii Vatoped va avea 
hramul unui sfant român: 

Sfantul Iosif cel nou de la Partos



Dragii mei

Cu ajutorul lui Dumnezeu și a Sf. Iosif de la Partoș o să avem o chilie cu hram românesc la Vatoped!

Părintele Stareț Efrem și conducerea mănăstirii a dat binecuvântarea să terminăm una din chiliile părăsite ale mănăstirii aflat într-un cadru mirific și să-i schimbăm hramul în… …Sf. Iosif de la Partoș/Timișoara (!) pentru a fi pomenire pentru toți ctitorii români care vor face donații acolo. Dincolo de pomenire, toți ctitorii au dreptul la cel puțin o liturghie pe an făcută special pentru ei la care pot participa – dacă sunt bărbați, bineînțeles. Chilia are două etaje după tipicul atonit al sec. XIX cu paraclis, arhondaric, câteva camere și două etaje.

Chilia se află pe locul vechii mănăstiri a Filadelfului atestată documentar de la 980 (da, în urmă cu o mie de ani), contemporană cu Sf. Atanasie, Nicolae și Antonie, sfinții din Adrianopol care au reconstruit Vatopedul.

Este situată la 10 minute de Vatoped într-o oază de liniște înconjurată de pomi fructiferi, vii și un mic lan de grâu. De jur împrejur pădure și pâraie (În fotografii am inclus și instantanee de pe drum).

Interioarele trimise sunt fotografiate la etaj, și arată dincolo de configurația chiliei cu verandă și balcon încercările noastre de a reface chilia pe cât ne stă în putință. Pentru că structura de rezistență a chiliei s-a păstrat destul de bine de-a lungul anilor, părinții și mai ales muncitorii de la mijlocul sec. XX au transformat-o în depozit pentru mobilierul (uși, ferestre, scaune etc.) dezafectat.

Poate că ar trebui să dau o mică explicație: Sf. Iosif de la Partoș după ce a fost tuns în monahism la mănăstirea Pantocrator, o perioadă a vieții sale a fost monah la Vatoped de unde a plecat la Timișoara trimis de către Patriarhul Constantinopolului în urma cererii românilor din Banat pentru a fi hirotonit mitropolit acolo.

Cu mult drag în Hristos,
M. Th.

SPRIJIN PENTRU CHILIA SF. IOSIF DE LA PARTOȘ

Deci dacă voi, sau oricine altcineva își dorește veșnica pomenire poate să facă o donație pentru acest paraclis într-unul din conturile noastre din România deschise la BRD:

Cont in lei
Nume de cont: SFANTA MARE MANASTIRE VATOPED
Nr. cont: RO68BRDE020SV40701820200

Cont in euro
Nume de cont: SFANTA MARE MANASTIRE VATOPED
Nr. cont: RO97BRDE020SV40703180200

Mai multe informații pe blogul dedicat pornit astăzi de dl. Ionuț Riteș – chiliasfantuliosif.wordpress.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.