sâmbătă, 5 iulie 2014

Un steag tricolor vechi de 96 de ani trimis din SUA împodobește interiorul Bisericii Ortodoxe din comuna Șieu. Drapelul a stat ascuns mai bine de 50 de ani în dușumeaua din fața altarului

Drapelul tricolor a fost un cadou al unor localnici din comuna Șieu, săteni plecați înainte de Primul Război Mondial (1914-1918) în Statele Unite ale Americii, ei dorind prin confecționarea acestui steag să ”participe” la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Din motive încă rămase necunoscute, steagul a ajuns abia la un an distanță de la unirea Transilvaniei cu vechiul Regat, o explicație fiind faptul că ”pachetul” a trecut în mai bine de un an de zile oceanul, din cauza haosului de după război.


 Un steag tricolor vechi de 96 de ani trimis din SUA  împodobește
    interiorul Bisericii Ortodoxe din comuna Șieu. Drapelul a stat  
   ascuns mai bine de 50 de ani în dușumeaua din fața altarului
Ascuns bine de furia hortystă, dar și de ura comuniștilor față de monarhie.

Ajuns la Șieu în anul 1919, steagul tricolor pe care a fost brodată o uriașă stemă regală nu a fost pe placul regimului hortyst ( 30 august 1940 – 25 octombrie 1944) , dar nici pe cel al regimului comunist.
Potrivit părintelui Aurel Macarie, steagul a fost sființit și țesut special pentru hramul bisericii care este ”Mihail și Gavril”. Despre soarta drapelului tricolor, părintele Macarie spune că a fost una crudă, sfânta ”bucata de pânză” a românilor-americani trebuind să fie ascunsă atât de ocupanții maghiari care l-ar fi distrus fără milă, tricolorul românesc fiind prohibit în timpul regimului lui Miklos Horty, așa că sătenii au reușit să îl ascundă într-un loc secret aflat în fața altarului. După 23 august 1944, zi în care România a trecut de partea învingătorilor celei de-a doua conflagrații mondiale, steagul a fost scos la lumina zilei, dar instaurarea regimului comunist la data de 6 martie 1945, și, mai pe urmă dezlănțuirea unei adevărate terori contra ”dușmanilor” regimului și abdicarea regelului Mihai I la 30 decembrie 1947, îi va obliga pe sătenii care aveau grijă de acest steag să îl reașeze în locul său din dușumeaua aflată în fața altarului, prezența stemei regale pe drapel putând avea serioase repercusiuni asupra celor care îl protejau.
Steagul va reveni la loc de cinste în interiorul Bisericii din Șieu abia după Revoluția din Decembrie 1989, an în care regimul comunist dispărea în apele tulburi ale istoriei, consecință a unei revolte populare.
” Îl privesc cu bucurie de fiecare dată când intru în Biserică și, pot să spun că toți credincioșii noștri sunt mândri de acest frumos și vechi drapel, parte importantă a acestei comune”, a conchis părintele Aurel Macarie.


sursa: mesagerul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.