luni, 10 martie 2014

Gerhard Schroeder critică Occidentul pentru poziţia faţă de criza ucraineană

Fostul cancelar german nu a menajat nici Uniunea Europeană şi nici NATO
Referitor la posibile măsuri de răspuns la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei, Schroeder  este de părere că boicotul  economic trebuie să-l foloseşti în aşa fel, încât el să nu provoace cele mai mari prejudicii propriilor interese

Aflat în vizită la Paris, la invitaţia amabasadei germane din capitală Franţei, Gerhard Schroeder a participat la o dezbatere consacrată situaţiei actuale şi viitorului Uniunii Europene, la care au fost prezenţi oameni politici, şefi ai unor întreprinderi, oameni de cultură şi ziarişti francezi. În intervenţia sa, fostul cancelar german s-a concentrat, în mod inevitabil, asupra evenimentelor actuale legate de criză din Ucraina. Surprinzător pentru presa franceză a fost faptul că Schroeder a folosit acest prilej pentru a lansa critici severe la adresa poziţiei Franţei şi a altor puteri occidentale faţă de rolul Rusiei în recentele evoluţii din Ucraina. Potrivit lui Schroeder, a izola Rusia "nu ar avea alt efect decât agravarea riscului unei escaladări militare". "Într-o astfel de criză, orice măsură ce ne poate lipsi de posibilitatea unui dialog este o decizie eronată", a subliniat Schroeder, referindu-se la ameninţarea cu excluderea Rusiei din cercul puterilor economice membre ale G8. Susţinând cu tărie o soluţie diplomatică pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, el a lansat critici severe la adresa Uniunii Europene şi a NATO. 
NATO, a reamintit Schroeder, nu are funcţii politice dar acum, această organizaţie nu acţionează pentru o mai mare încredere, ci crează doar temeri". Referitor la UE, în opinia lui Schroeder, ea a contribuit mai degrabă la dezmembrarea Ucrainei, oferind un acord de asociere incompatibil cu o uniune vamală existenţa între Kiev şi Moscova. Sub aspect cultural, a reamintit Scroeder participanţilor la dezbatere, Ucraina este de fapt divizată, iar Ununea Europeană "nu a ţinut seama îndeajuns de acest lucru". Social-democratul german, care a exclus posibilitatea de a-şi asuma rolul de mediator în criză din Ucraina, întreţine - lucru cunoscut tuturor europenilor - relaţii amicale cu Vladimir Puţin. El este, de asemenea, preşedintele Consiliului de administraţie al grupului Nord-Stream, societate controlată de Gazprom. Având în vedere această poziţie, Schroeder a fost întrebat dacă Germania şi-ar putea permite să fie mai fermă faţă de Moscova, chiar dacă depinde de gazele naturale ruseşti. Răspunsul: "Boicotul economic trebuie folosit în aşa manieră, încât el să nu-ţi provoace ţie însuţi cel mai mare prejudiciu".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.