luni, 20 septembrie 2010

Concordatul cu Vaticanul

-Un studiu al politicii de extindere si dominare politica a Bisericii Romano-Catolice in Romania, de Nichita Runcan
Concordatele constau in intocmirea unor documente prin care Vaticanul are mai multe prioritati in teritoriul altor state. Guvernul de la Bucuresti a cedat in repetate randuri in fata diplomatiei catolice astfel incat Vaticanul a reusit sa isi creeze in Romania numeroase averi pe care sa le gestioneze dupa bunul plac fara ca Statul Roman sa aiba dreptul sa intervina. Multe dintre acestea folosindu-se de Episcopiile Greco-Catolice create intre romanii din Ardeal.
Concordatul dintre Bucuresti si Vatican ofera dreptul Bisericii Catolice sa devina stat in stat si sa se dezvolte pe baza materiala si economica a statului Roman, in multe situatii.
Prin concordat Statul Vatican devine proprietar asupra a sute de mii de hectare de paduri si pasuni in Ardeal, dar si asupra a foarte multe cladiri importante: scoli, lacasuri de cult, spitale, biblioteci, etc. - din centrele oraselor mari din Ardeal.
Datorita acestui concordat, in Romania, nu s-a putut face o lege dreapta a cultelor. Legea elaborata de Alexandru Lapedatu este incorsetata de Concordat.
Prin acest concordat nu a pierdut doar Biserica Ortodoxa ci in primul rand Statul Roman.
Amanunte puteti afla citind cartile lui Nichita Runcanu:
http://www.runcan.go.ro
http://www.runcan.go.ro/pgid1_site_RO.html
http://www.runcan.go.ro/pgid5_site_RO.html

Viorica Covaciu,
septembrie, Blaj 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.