În 13 ianuarie 2012 organele de ordine au apărut la comemorare în momentul în care s-a pomenit numele fiului oraşului Ionel Mota şi s-a arborat drapelul legionar.
În catedrala ctitorită de tatăl martirului s-a săvârşit o slujbă de pomenire în amintirea mucenicilor Moţa şi Marin.
Ionel Moţa s-a născut în 5 iulie 1902, la Orăştie, într-o familie cu dublă descendenţă preoţească şi cu tradiţie în lupta naţională, iar în 13 ianuarie 1937 (când a fost ucis) avea 35 de ani. A studiat la Sorbona (Paris - Franţa), la Universitatea din Cluj, obţinând titlul de doctor în drept la Grenoble (Franţa). Ionel Moţa este o personalitate importantă a municipiului Orăştie iar, oficialităţile locale îl ignoră obstrucţionând orice amintire a acestuia mai ales a luptei sale de neatârnare faţă de marile puteri ale lumii, în mod special comunismul.
Locuitorii din Orăştie au participat în seara de 13 ianuarie anul acesta, în catedrala “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, la un parastas săvârşit întru pomenirea martirilor neamului. Printre aceştia au fost pomeniţi nominal Ionel, Vasile şi Corneliu. În încheierea slujbelor de pomenire a luat cuvântul ieroschimonahul Nectarie Apostol de la mănăstirea Măgureni care a vorbit despre cele partu scrisori testament lăsate de Ionel Moţa cât şi despre mucenicie văzută din perspective Sfinţilor Părinţi: “Mucenicia lui Ionel Moţa este asemenea celor pe care îi cinstim în sinaxare”. A mai luat cuvântul şi profesorul Ionică Mircea care a subliniat că: “Zidirea catedralei oraşului Orăştie de către protopopul Ioan Moţa, tatăl lui Ionel, s-a făcut nu numai cu contribuţia comunităţii locale – singură nu ar fi reuşit – ci şi cu contribuţia celor care au vrut ca jertfa lui Ionel Moţa să lase şi semnul unei ctitorii materiale”.
La troiţa de lângă biserica a fost aşezat un portret al martirului în faţa căruia ardea o candelă. O parte din participanţii la comemorare au pus coroane de flori, iar un tânăr îmbrăcat în straie naţionale a stat toată ziua lângă troiţă. La puţin timp după arborarea drapelului legionar (în plină “democraţie”) au apărut organele de ordine ale municipiului care au atras atenţia că: “Acest drapel poate provoca tulburări şi riscă să aducă atingere liniştii publice”.
În anul 2004, primarul Iosif Beniamin Blaga (PDL) a dat dispoziţie să dispară de pe troiţă numele fiului Orăştiei: Ionel Moţa. În contradicţie cu atitudinea primarului PDL-ist, Mircea Eliade spunea despre cei doi martiri: “Destinul i-a ales pe ei ca să mărturisească; să arate celorlalţi seninătatea pe care ţi-o dă credinţa, sensul creştin şi eroic pe care îl capătă viaţa atunci când eşti gata, în orice clipă, să renunţi la ea”.
Corina Nuţu
http://www.napocanews.ro/2010/01/martirii-anticomunisti-statul-spaniol-le-a-ridicat-un-monument-de-proportii-primaria-din-orastie-le-a-profanat-troita.htmlhttp://razvan-codrescu.blogspot.com/2012/01/cu-stingul-in-dreapta.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.