duminică, 1 decembrie 2013

LA MULTI ANI, ROMANI!






1 Decembrie este Ziua Naţională a României, zi in care sarbatorim momentul creării României Mari. În anul 1918, la 1 decembrie, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, formata din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, Crişana, Sătmarul şi Maramureșul cu România.




Despre contextul istoric în care s-a realizat Unirea cea Mare istoricul Florin Constantiniu, în lucrarea
O istorie sinceră a poporului român, ed. Univers Enciclopedic, 1997, p. 301-302, spunea următoarele:
,,Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. Marea Unire nu a fost rezultatul participării României la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. Raţionamentul lor s-a înscris formulei tradiţionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinţă o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putinţă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat.
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătura teritorial-instituţionalã care este statul naţional. O necesitate istoricã - naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”

Azi, în data de 1 decembrie 2013, au trecut 95 de ani la la Marea Unire. Pentru toti românii această zi trebuie să reprezinte ziua în care să vibrăm sufletește și să trăim românește. Să ne aducem aminte de străbunii care au murit pentru înfăptuirea reîntregirii țării și să nu uităm de frații noștri basarabeni de care suntem despărțiți de contextul istoric.

Să ne recuperăm respectul de sine și demnitatea de a fi români! Nu lăsați jertfa de peste veacuri să treacă peste noi degeaba. Români, fiți mândri că sunteți români!
LA MULTI ANI, ROMANIA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.