sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Idei de predici la duminica a XV-a după Pogorârea Sfântului Duh ale PS Ioan Mihălțan al Oradiei


Duminica a cincisprezecea după Pogorârea Sfântului Duh

Ev. Matei XXII, 35-46
 
 
 

1.Nu întotdeauna întrebările pe care oamenii le-au pus Mântuitorului erau sincere ca și în cazul de față. Sf. Evanghelie evidențiază faptul că a venit să-L ispitească.

2.Scopul întrebărilor uneori era izvorât dintr-un sentiment de răutate. Căutau să-L piardă pe Iisus.

3.Răutatea era ascunsă sub cuvintele care păreau înțelepte. Știau și ei, fariseii, poruncile Legii, dar urmăreau cu totul altceva, ca să-L piardă pe Iisus.

4.Mântuitorul cu toată înțelepciunea și sinceritatea Lui le răspunde după Lege. De fapt, porunca era scrisă în legea lor.

5.Este semnificativ faptul că Mântuitorul niciodată n-a separat porunca iubirii de Dumnezeu de cea a semenilor.

6.Nu există decât o singură iubire, cea care izvorăște din Sfânta Treime, care cu razele sale se revarsă și asupra oamenilor.

7.Așa cum există un singur soare, ale cărui raze luminează și încălzește pe toți de pe suprafața pământului, tot așa există o iubire dumenzeiască, care luminează și încălzește pe toți oamenii.

8.Așa cum razele soarelui luminează toată făptura, așa iubirea dumnezeiască cuprinde în ea pe toți oamenii și-i luminează. Toate poruncile, ale legii și ale Bisericii urmăresc un singur scop: de a împlini iubirea dumnezeiască.

9.Deseori Mântuitorul, atunci când îi puneau întrebări, ca răspuns îi întreba și El pe ei. Mântuitorul totdeauna știa să dea un răspuns înțelept ca și în cazul de față. Dar ei nu puteau răspunde întrebărilor puse de Mântuitorul.

10.În cazul de față s-a dovedit puțina lor pricepere de a răspunde întrebării Mântuitorului. De fapt, mintea omenească nu se poate compara cu mintea lui Dumnezeu după cuvântul Sf. Ap. Pavel:”O adâncul înțelepciunii și științei lui Dumnezeu, mintea Lui cine a pătruns-o?”(cf. Rom. XI, 33).

11.Este dureros faptul că în loc să ascultăm și să împlinim cele sfinte, de obicei ne împotrivim și criticăm.

12.Mintea nu se luminează prin împotriviri la cele sfinte, ci prin împlinirea poruncilor lui Dumnezeu.

13.Mai întâi să căutăm plinirea celor sfinte ca să avm parte de lumina minții și folosul acestei lumini.

(Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999, p.100)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.