joi, 28 ianuarie 2021

Impostori de profesie: O grupare de falși preoți din Hunedoara se ascund sub un ONG sub protecția unor persoane influente din zonă.

"Patriarhia Ortodoxă a Națiunilor" sau lupul cu blană de oaie?

O sectă controversată din Franța se folosește de imaginea Bisericii Ortodoxe pentru a câștiga adepți în România

Falși episcopi
Săvârșesc slujbe religioase la Conacul Archia, Reședința pentru Seniori, la parterul unui bloc și la casele oamenilor.

Pe adresa redacției am fost informați că, prin intermediul rețelelor de socializare românești, unii șarlatani se prezintă a fi preoți, ca mai apoi, să profite de naivitatea unor persoane, din țară și diaspora, pentru a se îmbogăți sau a se desfăta sexual (unii dintre ei fiind implicați în scandaluri de homosexualitate). Încercând să aflăm cine sunt persoanele în cauză, am constatat că infractorii fac parte dintr-o grupare numită "Patriarchat Orthodoxe des Nations" (Patriarhia Ortodoxă a națiunilor). Așa am ajuns să aflăm că centru lor din România este în Hunedoara. Aceștia pretind a fi o asociație religioasă, dar conform informațiilor oferite de Ministerul Cultelor din România, nu figurează printre asociațiile religioase cu drept de practicare a ritualurilor și slujbelor religioase la noi în țară. Conform statutului asociației Noul Eden de la Judecătoria Hunedoara, nu au dreptul de a săvârși slujbe religioase în calitate de preoți sau episcopi.

În România, una dintre aceste așa-zise asociații este Asociația Religioasă "Noul Eden". Din verificările noastre, nu reiese că aceasta ar avea drept de a săvârși slujbe religioase în calitate de preoți, la noi în țară. Detalii despre asociațiile religioase (cu drept de practicare de ritualuri sau slujbe) admise în România se pot găsi accesând site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, secțiunea "Asociații religioase". Vedeți link-ul: http://culte.gov.ro/?page_id=59&fbclid=IwAR2etAob-tFGHy-U64b0fsvndZw2b6Y0ak9GbiyUZChdGZqeplVvb7EuF8w

 

Scurtă prezentare istorică și canonică a acestei secte

Organizația numită "Patriarhia Ortodoxă a Națiunilor" este înregistrată în Franța, fiind alcătuită din clerici certați cu canoanele Bisericii Ortodoxe, fără a avea succesiune apostolică. Menționăm că în țările occidentale, întemeierea unei astfel de organizații se poate face foarte ușor dacă există un grup de minim trei membri. Astfel, orice sectă, desprinsă din Biserică, poate fi înregistrată ca asociație religioasă pretinzând că este "legală". În prezent, liderul sectei este un așa-zis "patriarh" Nicolae (în foto), dar care, la rândul său, nu este recunoscut de către nici un patriarh ortodox din lume. Menționăm că falsul patriarh Nicolae nu este primit să slujească la Sfântul Mormânt sau în Muntele Athos alături de preoții și ierarhii ortodocși. Pot merge acolo doar ca vizitatori, pot să își facă poze, dar nu sunt primiți să slujească.

Falsul Patriarh Nicolas a fost "hirotonit" în treapta de "episcop" la 9 aprilie 1985 de către un alt fals episcop Vigile, desprins dintr-o grupare necanonică din Grecia. În martie 2003 a fost acceptat de o grupare schismatică ucraineană care avea activitate în SUA, dar de care s-a desprins în anul 2007. În 2010, împreună cu câțiva adepți, și-a format propria organizație religioasă autodenumită "autonomă", iar cei dimpreună cu el, hirotonindu-se între ei, s-au autoproclamat a fi "membri ai Sfântului Sinod". În 2011, împreună cu cei "hirotoniți" de el, și-a declarat independența, iar câteva săptămâni după aceea, pe 9 octombrie 2011, a fost ales de acest așa-zis "Sfânt Sinod" ca fiind primul patriarh al grupării respective purtând numele de Nicolas I. Așa a luat ființă asociația religioasă din Franța care și-a pus numele de "Biserica Ortodoxă a Națiunilor", o grupare de falși preoți și falși ierarhi în căutare de adepți.

Pentru a se justifica, falsul patriarh din Franța, spune că una dintre grupările prin care a trecut a fost recunoscută de către patriarhul Nicolae al Alexandriei, succesor al Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, cel care a întemeiat această patriarhie. În acest context, am solicitat informații din cadrul patriarhiei de Alexandria. Părintele Teodoros Zahiro (în foto) ne spune: "Papa Nicolae al VI-lea, al Alexandriei, a murit în 1986. Nu a lăsat nimic, nici un document prin care ar recunoaște această grupare. Știm doar că și aici au apărut câțiva clandestini care aparțin de ei, dar Biserica Alexandriei nu îi recunoaște și nu are nici o comuniune cu ei". Patriarhul Alexandriei nefiind în viață e greu de dovedit dacă acesta ar fi recunoscut sau nu pe cineva dintre acești șarlatani. Cert este că, azi, în cadrul Bisericii Alexandriei, falsul patriarh Nicolas nu are recunoaștere și nici nu este acceptat să slujească în bisericile din cuprinsul patriarhiei.

În Franța, această organizație este comparată cu o armată formată din ofițeri fără soldați, datorită faptului că nu au credincioși. Cănd reușesc să adune câțiva oameni în lăcașurile lor de cult fac fotografii și le postează pe internet să dea impresia că au enoriași. Acest fals patriarh Nicolas (Nicolae) evită să facă public o autobiografie sau un curriculum vitae cu activitatea sa.

Datorită faptului că această grupare s-a constituit clandestin, nu este recunoscută de către nici o Patriarhie Ortodoxă din lume și nici de către vre-un sinod ortodox canonic. Astfel, Biserica României, a Ierusalimului, a Greciei, a Serbiei, a Antiohiei, a Alexandriei, a Rusiei, a Constantinopolului etc..., nu recunosc această organizație religioasă, iar pe "preoții" sau "ierarhii" acesteia nu îi primesc la împreună slujire. Aceștia sunt considerați în toate țările ortodoxe ca fiind falși preoți și falși episcopi.

Nu au un catehism sau o doctrină clară, dar copiază portul și ritualul Bisericii Ortodoxe. Concepțiile lor se adaptează în funcție de zonele unde au activitate (stilul nou sau vechi). Pe rețelele lor de socializare postează imagini prin care să dea impresia de o activitate intensă, dar totul se rezumă la întruniri, slujbe, acțiuni caritabile etc... Multe dintre orientările lor sunt de tip New Age.

 

Extinderea în România

Fals episcop Ioan
Din partea acestei secte, în România, a funcționat un anume Ioan Popa (în foto), din Vrancea, care se pretindea a fi episcop. Acesta, în anul 2019 s-a retras, nemaiavând activitate. În 30 noiembrie 2020 a fost numit în locul acestuia un anume Maximilian, care se pretinde a fi mitropolit. Menționăm că atât Maximilian, cât și marea majoritate a subalternilor săi din România, evită să își afișeze public identitatea, precum și un curriculum vitae sau o prezentare a activității lor până în prezent.

Maximilian dorea de mult timp să devină episcop, dar nu a reușit să dețină acest titlu în cadrul sinodului BOR. Cercetând despre acest subiect, am aflat că Maximilian (în foto) a apelat la grupările sectare paralele clandestine cu riscul de a se rupe de Biserica Ortodoxă canonică. Dintre acestea amintim:

Ioan Valahul. Una dintre grupările la care a apelat Maximilian este "Asociația Biserica Creștină Ortodoxă Valahă" al cărei lider este Ioan Preoteasa, cunoscut că a avut legături cu grupări religioase din sfera KGB și MISA. Legătura cu această grupare a făcut-o Sorin Marius Crăciunescu prin intermediul unui alt preot fals, Dani Sfarț, despre care detalii puteți găsi aici:

http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2020/09/dani-sfart-se-justifica-aruncandu-se.html

Gherasim Bratu. Maximilian a mai încercat să ia legătura cu falsul mitropolit Gherasim Bratu, dar fără nici un rezultat. Ulterior, Gherasim Bratu a fost prins că făcea slujbe ortodoxe și purta veșminte și însemne ale Bisericii Ortodoxe fără a avea hirotonie în treapta de arhiereu. Acesta și-a constituit o asociație prin care aduna fonduri și desfășura o activitate religioasă clandestină. În urma unui proces deschis de Episcopia Buzăului, în care au existat probe clare că acesta a slujit pretinzând că este arhiereu, a fost condamnat de justiție la 2 ani și 9 luni de închisoare. Detalii vedeți aici:

http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2020/03/un-impostor-care-purta-ilegal-haine-de.html

Despre gruparea clandestină a lui Gherasim Bratu vedeți aici:

http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2015/01/gherasim-bratu-si-onufrie-caruntu.html

Olivian Bindiu. Maximilian a apelat și la un alt fals mitropolit care se numește Onufrie Pop de Bergamo. Acesta își desfășoară activitatea în Italia și Spania, căutând o acoperire juridică fub forma unei asociații pe care a înființat-o în acest scop. Spre dezamăgirea lui Maximilian, a fost refuzat și de Onufrie. Astfel a ajuns să apeleze la o altă grupare similară, tot din afara granițelor României, cu sediul în Franța. Despre Gruparea lui Onufrie de Bergamo puteți găsi detalii pe blogul ASTRADROM.

După ce a fost refuzat ca arhiereu în grupările clandestine sus amintite, Maximilian a găsit înțelegere la falsul ierarh Nicolae din Franța, care se pretinde a fi patriarh ortodox al tuturor națiunilor. Acesta l-a acceptat și astfel tânărul Maximilian și-a văzut atins visul de a avea titlul de episcop, chiar mitropolit. Ceea ce nu spune adepților racolați, este că slujbele sale și ale falșilor preoți din subordine nu sunt valide. Astfel, Liturghiile, maslurile, înmormântările, botezurile, sfeștaniile etc., săvârșite de aceștia sunt nule. Practic, neavând preoție validă, slujbele acestora sunt asemenea ca ale unui mirean care îmbracă haine preoțești și se joacă de-a preoția. Singura diferență față e că un mirean care se joacă nu înșală pe nimeni, în timp ce Maximilian și falșii preoți din gruparea sa săvârșesc infracțiunea de înșelătorie care se pedepsește prin sentință judecătorească, dacă sunt dovediți. În acest sens, vom face o sesizare la poliție prin care să cerem cercetarea acestora.

 

Falși preoți ortodocși, ai acestei secte

Toți preoții și episcopii care aparțin acestei grupări sunt falși, necanonici și ilegali, în România. În cele ce urmează, vom enumera câțiva:

Unul dintre subalternii lui Maximilian este Sorin Marius Crăciunescu (în foto), din localitatea Hunedoara. Acesta a fost cântăreț la strană la o biserică ortodoxă din Deva. Cunoscuți de-ai săi, ne spun că încă din perioada când era cântăreț făcea slujbe pe la casele oamenilor, nefiind hirotonit, folosind ilegal veșminte din biserica unde era angajat. Localnicii spun că se trage dintr-o familie de oameni credincioși, dar se miră cum de a căzut în schismă față de Biserica Ortodoxă. Vecinii locuinței de pe Bulevardul Traian (din Hunedoara) ne spun că l-au văzut cam agitat și neliniștit de câțiva ani încoace, considerând că aceasta se poate datora și problemelor pe care le-a avut cu fiul său în ultima perioadă.  

Fostul cântăreț de strană își dorea să ajungă preot, dar neavând studii adecvate acest lucru nu putea fi împlinit. Astfel a căutat tot felul de variante, ajungând în final la schismaticii francezi care i-au acordat această "șansă".

Facebook-ul este o variantă la modă să atragi "clientela". Unele persoane care îl văd îmbrăcat în preot nu știu că nu are harul preoției. Astfel îl abordează cu diferite probleme. Le promite oamenilor că după slujbele lui se văd rezultate curând, iar plata să o facă prin curierat. De exemplu: unei fete tinere care i-a solicitat sprijinul să îi readucă iubitul, i-a promis că în mai puțin de 40 de zile se vor vedea rezultatele, dar să-i trimită banii prin curierat. Suma care trebuie achitată este de 600 lei (RON), iar avansul e de 300 lei. Recomandă pentru astfel de situații o anume firmă de curierat cu care colaborează foarte bine. Conform mărturiilor unor persoane cu care a intrat în contact, a primit diferite sume de bani pentru acțiuni caritabile, veșminte, obiecte de cult, diferite necesități pentru biserică, slujbe, pomelnice etc.

L-am contactat telefonic pe Crăciunescu pentru a discuta despre aceste aspecte. Printre altele l-am întrebat dacă are studii teologice. Ne-a răspuns că a făcut facultatea teologică la Chișinău. Deocamdată nu a dovedit că ar avea o diplomă autentică eliberată de o Facultate teologică. Solicitându-i să ne arate diploma ne-a spus că e într-un magazin și nu poate răspunde, sugerând să îl contactăm peste o jumătate de oră. L-am contactat așa cum ne-a spus, dar ne-a respins apelul. Am mai încercat de câteva ori, dar tot în zadar căci nu era cine să răspundă la telefon. Am mai încercat câteva zile, dar la fel... telefonul suna ocupat. Astfel, până la ora publicării acestui material, telefonul său suna tot ocupat... Dacă va dori să discutăm despre acest subiect, o vom face cu mare plăcere, doar să accepte o discuție în acest sens. I-am cerut și un contact al mitropolitului Maximilian, dar a zis că nu se poate.

Episcopia Devei și Hunedoarei, spune că Sorin Crăciunescu nu are dreptul, din partea Bisericii Ortodoxe, să poarte veșminte preoțești și nici să facă slujbe religioase.

Un alt preot fals este Ionuț Chiriță (în foto) din Galați. Acesta a fost prins că de Bobotează a mers pe la casele oamenilor prezentându-se ca preot ortodox, stropind cu Aghiasmă și primind bani. După ce a fost dus la sediul poliției din Galați, acesta a declarat că nu a știut că diploma oferită de "Patriarhia Ortodoxă a Națiunilor" e falsă, dând vina pe fostul "mitropolit" Ioan (cel care a fost înaintea lui Maximilian). Falsul preot are 18 ani, nu a intrat în sălile de curs ale unei școli teologice, dar afirmă că nu știa despre falsitatea documentelor care le deține. Curios. Nu? Vezi și:

https://adevarul.ro/locale/galati/cazul-falsului-preot-prins-mergea-boboteaza-sustineca-victima-mafiei-diplomelor-false-1_5ffedb5d5163ec4271e6add4/index.html

Prin convorbirile private de pe facebook, cerea bani unor persoane din țară și diaspora pentru acțiuni caritabile, veșminte preoțești, obiecte de cult, pentru diferite nevoi din biserică etc., în timp ce el nu avea parohie. Uneori se prezenta sub numele de preotul Marius Turcu. Astfel au intrat în posesia lui mii de euro, bani pe care nu i-a justificat în fața organelor statului. Vezi și:

https://www.stirilekanald.ro/video-un-presupus-preot-a-mintit-oameni-nevoiasi-pentru-bani-20111420

Același fals preot, în convorbiri cu fete tinere le spunea că au farmece făcute pe ele și trebuie să vină urgent la el, să nu amâne că nu mai e timp de așteptat. Până să ajungă la el, în Galați, le cerea poze dezbrăcate pe care să le pună lângă Evanghelie pentru a le ghici ce fel de farmece au, în ce zonă a corpului lucrează vrăjile asupra lor, iar apoi le recomanda să îl caute personal pentru a le face rânduielile necesare.

Falsul preot din Galați cerea ajutoare pentru nevoiași. Pe pagina sa de facebook apăreau câteva poze cu pachete care se ofereau unor persoane neajutorate, dar nu se poate verifica ce sume au fost investite, în acele pachete, comparativ cu donațiile primite prin poștă pe numele său.

Episcopia Dunării de Jos, cu jurisdicție în Galați, spune că acest Ionuț Chiriță nu are dreptul, din partea Bisericii Ortodoxe, să poarte veșminte preoțești și nici să facă slujbe religioase.

Un alt preot fals este Andrei Neimet (în foto) din Curtici, județul Arad, care activează sub aceeași organizație dubioasă. Acesta, prin intermediul facebook, a cerut ajutoare financiare pentru achiziționarea unor veșminte și alte obiecte de cult. Se pare că mai mulți donatori ar fi achitat același veșmânt fără ca ei să știe unii de alții. De asemenea încasează bani pentru acțiuni caritabile, pomelnice și slujbe care zice că le-ar face în calitate de preot.

 Un alt membru al sectei autointitulate "Biserica Ortodoxă a Națiunilor" este Petre Roșca (în foto) din Câmpia Turzii. Acesta a candidat pentru administrația locală, dar nefiind ales de localnici, s-a gândit să devină preot. Asemenea lui Crăciunescu de la Hunedoara, Petre Roșca a fost cântăreț la strană la parohia 2 din localitate și pentru că nu avea studiile adecvate pentru a fi hirotonit, s-a gândit să apeleze la falsul patriarh Nicolas din Franța. La scurt timp a fost proclamat episcop de Câmpia Turzii, din partea acestei organizații. Deoarece aceasta nu este recunoscută în România, fostul cântăreț bisericesc spune că funcționează sub forma unei asociații religioase cu numele "Sfântul Ioan Botezătorul". Conform verificărilor noastre, la Ministerul Culturii si Cultelor nu există înregistrată o astfel de asociație care să poată oferi dreptul de practicare a slujbelor religioase. Alături de el a apărut într-o perioadă, un preot caterisit din Republica Moldova, care s-a afiliat unei secte din Ucraina.

După ce a ajuns "episcop" Petre Roșca și-a continuat traiul ca înainte, chefuri, femei, distracții etc. Astfel nu s-a sfiit să se afișeze cu mai multe doamne pe o plajă din Grecia. La doi ani după autoproclamerea sa ca episcop, este implicat într-un scandal de homosexualitate în care protagonistii era el și un tânăr pe care și l-a făcut diacon. Detalii vedeți aici:

https://wta.ro/falsa-preotie-adevarata-poponarie-la-cluj/

https://www.abcnewstransilvania.ro/social/campia-turzii-va-avea-episcopie-si-episcop-al-bisericii-ortodoxe-a-natiunilor-pastorita-de-ps-petre-ghiriseanul/

Mitropolia Clujului a atras atenția în repetate rânduri asupra fenomenului, menționând că falsul episcop nu este recunoscut de către Biserica Ortodoxă, iar slujbele oficiate de către acesta nu sunt valide.

 

Archia si Seniorii

De la apropiați ai falșilor preoți din Hunedoara am aflat că aceștia au săvârșit cununii la conacul Archia și spovedanii, împărtășanii, masluri cu dezlegări la azilul Seniorii de la Hășdat. Atât cei de la conac, cât și cei de la azil, sunt considerați printre protectorii și susținătorii falșilor preoți. Lucrurile se leagă dacă vedem cine sunt cei cu care falșii preoți colaborează.

Mai multe persoane care au participat la astfel de nunți din incinta Conacului de la Archia, ne spun că acolo există un loc unde se poate oficia cununia religioasă și civilă. Aceste servicii sunt plătite separat, după cum ne spune cineva care a avut contact cu astfel de situații: "Managera conacului ne-a recomandat să facem slujba religioasă cu preoți pe stil vechi din Hunedoara, pentru că nu e diferență între unii și alții. Astfel am acceptat. Acum că am aflat că slujbele acestor preoți nu sunt valide, am început să mă pun pe gânduri. Cum va rămâne cu noi, ce facem? Cununia e un moment unic în viață. Cine s-a cununat cu astfel de preoți falși trebuie să se cunune din nou?". Concluzia noastră este că pentru cei de la Archia nu contează decât banul, clientela, veniturile și relațiile cu baronii locali.

Am solicitat punctul de vedere al doamnei Virginia Szabo (în foto), patroana conacului. Aceasta nu recunoaște că la conacul ei s-au oficiat cununii religioase cu preoți falși și ne recomandă să nu scriem despre acest subiect. I-am explicat doamnei Szabo că nu are nici un drept să interzică presei să scrie despre acest subiect și s-a iritat. Asta e... Sperăm că o să-i treacă.

Am contactat-o și pe doamna Eva Casian (în foto), managera aceluiași conac. Nici dânsa nu recunoaște că i-ar cunoaște pe falșii preoți din Hunedoara. Cu o voce puțin îngrijorată ne-a spus: "Spuneți numele preoților și am să vă spun dacă îi cunosc". Astfel i-am enumerat: Crăciunescu, Laurențiu și Maximilian care se prezintă a fi mitropolit. Doamna Eva ne-a spus că nu-i cunoaște pe aceștia deși tocmai ea a recomandat, în unele cazuri, echipa de falsi preoți din Hunedoara, ca fiind o alternativă la cei pe care îi avem în bisericile din parohii. Menționăm că deținem la sediul redacției mărturii, imagini și înregistrări care dovedesc că între falșii preoți și conducerea conacului Archia există o relație de colaborare mai veche.

În imaginea de mai jos se observă că preoții falși au slujit la Archia, tocmai la nunta lui Victor Balint, fiul lui Tibi Balint cel care l-a sprijinit pe Florin Oancea să devină primarul Devei. Din informații primite de la persoane din interiorul primăriei Deva (apropiați ai cunoscutului personaj poreclit "Cioara vopsită", pe numele real Alin Bena), aflăm că tatăl mirelui este tocmai patronul firmei de video chat "Studio 21" omul lui Benoni Ardelean[1], parlamentar PNL de Timișoara, de religie protestantă. 

De la hunedoreni aflăm că falșii preoți au slujit și la azilul de bătrîni de la ieșirea din oraș, spre Hășdat, unde patronul este domnul Petrovici. De asemenea, între patronii azilului de la Hășdat și Benoni Ardelean este o altă legătură, spun oamenii locului. Domna Petrovici Daniela (în foto), administratoarea azilului spune că nu îl cunoaște pe deputatul Benoni Ardelean, dar în schimb recunoaște că falșii preoți au săvârșit slujbe religioase ortodoxe la azil.

Azilul poartă numele "Reședința pentru seniori". Clienții vârstnici au nevoie de asistență spirituală, iar ei neputând să facă diferența dintre un preot fals și unul adevărat, au acceptat cu ușurință oferta administratorilor. Astfel, falșii preoți, împreună cu administratorii azilului au oferit vârstnicilor o falsă asistență religioasă. Bătrânii din azil trăiesc cu impresia că au fost împărtășiți, spovediți, că li s-au făcut slujbe etc., dar în realitate, toate acestea au fost doar mimate, asemenea cununiilor de la Archia.

La rândul lor și administratorii au fost păcăliți de șarlatani. Aceștia spun că nu au știut că Sorin Crăciunescu este preot clandestin, acesta nefiind recunoscut de către Biserica Ortodoxă: "De unde să știu eu că nu este preot adevărat. De când era mic îl știu. El cânta cu preoții. Am crezut că între timp a fost făcut preot". 

Doamna Petrovici a subliniat că grupul de falși preoți a slujit de câteva ori la azilul din marginea orașului până când a început pandemia după care a sistat orice participare a lor în azil: "Îl cunosc pe domnul Marius Sorin Crăciunescu. Am stat în același cartier în perioada când eram adoleșcenți. Pe atunci era ceva crâstnic sau ceva pe la biserică. Eu nu mă pricep la cele bisericești. În momentul când l-am văzut pe facebook că ține slujbe, cunoscându-l am apelat și eu la el. Din moment ce a venit cu haine preoțești, cu absolut totul ce trebuie pentru slujbele lor, a postat pe facebook, iar autoritățile care erau în măsură nu au luat măsuri din start... Normal că lumea nu cere actele".

Doamna Petrovici mai spune că a semnat un contract cu Sorin Crăciunescu menționînd că nu erau prevăzute servicii plătite: "Dacă nu era pandemia, i-aș mai fi primit pe aici". Ținând seamă că nu a știut cum stau lucrurile, e de înțeles afirmația administratorilor, deși unele persoane din oraș spun că le-a atras atenția unor angajați despre acest aspect. Comparativ cu cei de la Archia, la doamna Petrovici am văzut sinceritate în discuție. Sperăm că nu ne-am înșelat. Îi dorim în continuare să își poată duce lucrarea cât mai cu folos și în viitor, convinși fiind că va avea grijă să nu mai cadă în astfel de greșeli.

 

Stil vechi sau nou?

Pentru a nu intra în atenția BOR, gruparea lui Maximilian se declară a fi pe stil vechi. Realitatea e că dacă ar ține de calendarul vechi nu și-ar putea atrage adepți din zonele unde au găsit sprijin și protecție pentru desfășurarea unor astfel de activități. Aceștia creează confuzia cu stilul vechi sau nou, de care se folosesc în funcție de nevoie/oportunitate.

Atât Crăciunul, cât și Boboteaza le-au ținut conform calendarului folosit de BOR, în timp ce lasă impresia că ar fi de stil vechi. Cert este că nu sunt recunoscuți de către nici o patriarhie de stil vechi, dar nici de asociatiile religioase de stil vechi aprobate de Statul Român. Practic nu au nici o recunoaștere, nici măcar din partea grupărilor stiliste.

În imaginea alăturată este o scanare de ecran a unei postări de pe facebook-ul asociației. Se observă că au "sfințit" apa după calendarul nou, nu după cel vechi

 

Protectorii și donatorii

Adepții grupării susțin că sunt victimele celor care le vădesc neregulile. Astfel folosesc expresii: "suntem jigniți", "suntem bârfiți", "suntem denigrați" etc... De multe ori recurg la intimidări amenințând cu judecata, procese, avocați etc. O astfel de tactică am observat-o în scrisoarea falsului patriarh Nicolas către episcopul canonic, Gurie al Devei și Hunedoarei publicată pe rețelele de socializare ale asociației Noul Eden. În această scrisoare cere episcopului canonic de la Deva să impună preotului Suciu Petru să retragă o postare de pe facebook-ul personal. De ce? Pentru că preotul Suciu a atras atenția asupra neregulilor făcute de acești impostori.

Părintele Eftimie Mitra (în foto) de la "Schitul Sfinții Români", din apropierea cetății Sarmizegetusa Regia, cercetează de mult timp activitățile grupărilor religioase clandestine românești. Legat de acest subiect l-am rugat să ne aducă câteva lămuriri: "Sunt foarte răi de gură. Te denigrează victimizându-se, te amenință cu instanța ca și cum parcă ar fi în legalitate sau canonicitate. Deși sunt cu musca pe căciulă, tot ei sunt cei care strigă, pentru că se tem că își vor pierde și puținii adepți pe care au reușit să-i racoleze. Mai important decât toate se tem că își pierd donatorii și protectorii. Acești protectori sunt foarte importanți pentru ei. Nu m-ar deranja dacă nu s-ar ascunde sub numele de ortodox. Dar trăiesc cu suspiciunea că interesul celor care îi susțin este de a lovi în unitatea Bisericii Ortodoxe încercând să o dezbine. Cam asta fac ei acum la Hunedoara și asta nu e doar o chestiune locală. O afacere îmbinată cu un atac pervers la adresa Bisericii. Vedeți codul CAEN al asociației lor și vă convingeți de mai multe."

Părintele Eftimie ne vorbește și despre substraturile financiare ale acestor tipuri de organizații: "Acest tip de grupări au câteva lucruri comune cum ar fi: organizarea în asociații care să le ofere acoperire juridică, adună fonduri pentru acțiuni caritabile, expun pe rețelele de socializare imagini cu cadouri din timpul activităților respective, dar în realitate, spre acțiunile sociale merg mai puțin de jumătate din sumele adunate, donate. Acțiunile caritabile au două scopuri. Pe de o parte publicitatea, pentru că își creează o imagine de oameni care fac fapte bune și astfel își justifică existența, iar pe de altă parte spălarea de bani prin sustragerea unor sume care nu se centralizează. În unele situații, asociațiile lor sunt folosite pentru spălarea de fonduri. Dintre cei cu care colaborează în acest sens, unii le devin protectori pentru că au nevoie și altădată de aceste avantaje. Nu mă refer strict la cazul de față, ci în general. Modul de lucru e cam același la toate aceste tipuri de grupări."

 

Despre diplomele teologice

O problemă pe care falșii preoți evită să o abordeze este legată de studiile teologice. În acest sens, ieromonahul Eftimie ne precizează: "Mulți dintre cei care aparțin unor astfel de grupări sectare au diplome false emise de anumite ONG-uri cu denumiri religioase sau prin metode doar de ei știute. Au fost întâlnite cazuri când unii au susținut că au studii teologice prin Ucraina sau Republica Moldova, dar când diplomele au fost verificate s-a constatat că erau false. Unii dintre ei nici măcar nu au intrat în sălile de cursuri a unei facultăți de teologie, dar au reușit să-și facă rost de diplome. Cum să hirotonești astfel de persoane? E o aberație în toată regula. De aceea ei preferă să meargă pe la tot felul de grupări clandestine, pentru că acolo se admite orice. Aș fi foarte curios dacă Crăciunescu sau Maximilian ar putea să prezinte public diplomele lor teologice sau să ne vorbească public despre activitățile lor în plan religios. Să ne arate o poză sau o filmare de la așa-zisa lor hirotonie și să ne spună cine i-a hirotonit."

Părintele Eftimie le face și o propunere clericilor din cadrul grupării Patriarhiei Națiunilor: "Îi invit pe această cale la o discuție publică despre canonicitatea și legalitatea lor. Se poate face într-o sală cu public sau la o emisiune televizată. Eu cred că astfel de discuții pot avea loc oricând, într-un mod civilizat. De ce nu? Vreau să-l invit la o dezbatere civilizată, a subiectului pe care îl abordați, tocmai pe așa-zisul mitropolit Maximilian. Ar ajuta la lămurirea lucrurilor."

 

Ce spune Biserica. O poziție oficială...

Deoarece falșii preoți activează în afara lăcașurilor de cult ortodoxe, unde Biserica nu are jurisdicție, aceasta nu poate să intervină. Singurul lucru pe care Biserica îl poate face este să înștiințeze credincioșii să nu cadă în capcanele acestor lupi în piei de oaie. Spațiile unde falșii preoți își desfășoară activitatea sunt locații private unde dreptul de proprietate aparține unor asociații sau persoane private care nu sunt în subordinea Bisericii Ortodoxe.

În anul 2019, Episcopia Devei și Hunedoarei a trimis o scrisoare de înștiințare către credincioșii din Hunedoara, prin care informa despre situația creată de falsul preot Sorin M. Crăciunescu. În documentul emis de episcopie  se menționa: "...atenționăm credincioșii Bisericii și despre înșelăciunea ce se prezintă sub haina dreptei credințe prin apariția unor autointitulați arhierei (mitropoliți și episcopi) și preoți aparținători unor structuri de tip ONG, care nu au nimic de a face cu rânduiala canonică statornicită în Biserica Ortodoxă încă din perioada apostolică (...)  Aducem la cunoștința credincioșilor ortodocși că atât numele mitropoliei respective, cât și preoții și arhiereii care slujesc în veșmintele și slujbele Bisericii nu au nici o legătură cu Ortodoxia. Acei așa-ziși clerici nu au urmat cursurile de teologie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și nici nu au primit hirotonia în Biserica dreptmăritoare. Ei reprezintă încă una din formele de luptă împotriva adevărului mântuitor al Bisericii lui Hristos. Îmbrăcând veșmintele preoțești și săvârșind slujbele ortodoxe vor să dărâme din interior Trupul Bisericii, înșelând pe credincioși..."

În 8 iunie 2019, pe pagina de facebook a preotului Marcel Petru Suciu (în foto) a fost postat un articol în care se explica ce înseamnă schisma din punct de vedere canonic. Vezi aici:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=325585965035577&id=100027525279311

Ulterior a venit cu detalii:

https://www.facebook.com/100027525279311/posts/776446933282809/

Gruparea sectară își are sediul în parohia preotului Petru Suciu, motiv pentru care acesta s-a văzut dator să informeze credincioșii despre falșii preoți din zona, unde are jurisdicția canonică, de câte ori a fost necesar.

Pentru a avea o poziție oficială a Bisericii Ortodoxe, ținând seama că falsul mitropolit Maximilian își desfășoară activitatea la sediul din Hunedoara, strada George Enescu nr. 5, în 27 decembrie 2020, redacția noastră a solicitat, Episcopiei Devei și Hunedoarei, un punct de vedere referitor la activitatea canonică, juridică și liturgică a celor doi impostori: Maximilian si Crăciunescu.

În răspunsul oferit de consilierul juridic al episcopiei, pr Gabriel Miricescu (în foto) aflăm: "Cunoaștem faptul că numitul Sorin Marius Crăciunescu și așa-numitul mitropolit Maximilian desfășoară o activitate necanonică în municipiul Hunedoara, folosind veșminte și ritualuri liturgice care aparțin în mod exclusiv Bisericii Ortodoxe, creând astfel confuzie în rândul credincioșilor și a oamenilor de bună credință (...) Cât privește hirotonia celor doi, Vă facem cunoscut faptul că aceștia nu au fost hirotoniți în Biserica Ortodoxă Română și, din câte cunoaștem, nici în vreuna dintre Bisericile Ortodoxe canonice. Prin urmare, activitatea lor nu are nici o reglementare legală și, neavând hirotonie validă, nu pot fi primiți în comuniune liturgică, la slujbele săvârșite canonic și legal de către slujitorii canonici ai Bisericii Ortodoxe Române. Dat fiind faptul că adepții acestei grupări necanonice nu fac parte din Biserica Ortodoxă canonică, considerăm ca abuzivă purtarea veșmintelor liturgice care, canonic și istoric, aparțin exclusiv Bisericii Ortodoxe canonice. De asemenea, ritualurile desfășurate de aceștia (Taine și ierurgii bisericești) nu sunt valide, fiind lipsite de conținut sacramental."

Tot în comunicatul Episcopiei Devei și Hunedoarei, este menționat că gruparea religioasă intitulată "Biserica Ortodoxă a Națiunilor" nu este recunoscută de către Statul Român și nici de către o Biserică Ortodoxă canonică locală: "Potrivit art. 17 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, calitatea de cult recunoscută de Stat se dobândește prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte. În prezent, în România, sunt recunoscute legal 18 culte religioase, iar așa-numitul Patriarchat orthodoxe des Nations nu face parte din cultele recunoscute în țara noastră. De asemenea, la nivel panortodox, această organizație nu este recunoscută și nu are caracter canonic."

 

O scurtă lămurire juridică

Membrii acestei grupări, care activează în Hunedoara, și-au creeat un suport juridic intitulat asociația creștin umanitară "Sfântul arhidiacon Laurențiu" al cărei membri fondatori sunt: Trifan Gabriel Iosif (Maximilian), Moca Ludovic (Lauraetiu), Cioculescu Angelica și Dinu Cristina, toți din municipiul Hunedoara.

Prin o sentință dată de Judecătoria Hunedoara în anul 2020, ceastă asociație și-a schimbat numele în Asociația religioasă "Noul Eden" adăugând noi membrii. Detalii vedeți aici:

http://portal.just.ro/243/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24300000000084316&id_inst=243

Aceasta nu figurează nici ca și cult, dar nici ca și asociație religioasă conform legilor în vigoare ale Statului Român. Acestea sunt aspecte care se vor lămuri pe cale juridică. Practic, este o organizație neguvernamentală laică, umanitară, socială care are denumirea: Asociația religioasă "Noul Eden". Conform statutului pot face acțiuni caritabile, pot face fapte bune, pot să ducă un preot legal care să facă slujbe la un bolnav, pot să își manifeste credința prin răspândirea unei învățături religioase, dar nu pot face ei slujbe pe care doar preotul are voie să le facă.

Însăși denumirea de Noul Eden e folosită în mediul protestant. Deci clar că nu e o grupare cu rădăcini autentic ortodoxe.

Pentru a avea o explicație oficială a situației, ne-am adresat Judecătoriei Hunedoara solicitând informații despre scopul acestei asociații precum și despre dreptul membrilor ei de a face ritualuri religioase. Conform raspunsului Judecătoriei Hunedoara, din 25 ianuarie 2021, aflăm că: "În statutul asociației nu este prevăzută activitatea «săvârșirea de slujbe religioase»". Documentul va fi publicat integral la final în format JPG, împreună cu alte fotografii.

În același document se menționează că asociația are 305 membri. Din informațiile pe care le avem din Hunedoara, câteva persoane ne-au confirmat că au semnat pe unele documente, tabele, fără să știe că vor fi trecuți ca membri în asociație. Dacă există persoane care au fost trecute printre membri fără consimțământul lor, prin viclenie, îi rugăm să ne contacteze pe adresa de email asociatia.astradrom@yahoo.com .

Dacă membri acestei asociații sunt dovediți că au săvârșit slujbe religioase riscă să intre în incidența Legii 489/2006 - Legea pentru libertatea religioasă și regimul general al cultelor, care prevede în art 23 alin. 4: ”Exercitarea fără drept a atribuțiilor de preot constituie infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal”.

Conform codului CAEN 9499, pe care îl are Noul Eden, printre domeniile de activitate găsim: "asociatii de tipul lojilor masonice" Detalii vezi aici: https://www.coduricaen.ro/9499

Vedeti si:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=776683706592465&id=100027525279311

 Adriana Lascu

Cristian Marc

Marius Pop

*      *      *      *      *      *      *      *      *      *

Anexăm mai jos răspunsurile primite, la solicitarea noastră, de la cele două instituții, menționate în reportajul nostru: Episcopia Devei și Hunedoarei, precum și Judecătoria Hunedoara.


 

În cele de urmează, vom posta câteva imagini cu falșii preoți purtând ilegal veșminte preoțești. Menționăm că pozele folosite aici au fost postate pe internet, în diferite situații. Noi le-am preluat de pe internet, fiind virale. Excepție fac cele două documente care le-am primit prin email, pe adresa redacției, în format PDF, iar noi le-am transformat în format JPG.
 







[1] Aceleași surse din apropierea lui Alin Benea ne spun că Benoni Ardelean este persoana care a făcut pozele apărute pe internet de la petrecerea lui Victor Orban când toți erau fără mască.

 




18 comentarii:

  1. Nu-mi dau seama care sunt mai eretici: ăștia care fac fals și uz de fals cu demnitățile ecleziale sau ierarhia apostată a BOR, care L-a vândut pe Iisus Hristos Dumnezeu la ereticul sinod din Creta, din iunie 2016?! La Creta, ierarhii au bătut palma cu satana, iar satana i-a ,,înghițit” de tot. De atunci merg din rătăcire (erezie) în rătăcire, culminând acum cu acordul dat vaccinării cu pecetea satanei, cu vaccinul lui Antihrist! Sunt orice, numai preoți ai lui Dumnezeu nu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu te stiam cine esti poate ca merita sa intru la polemici cu tine.
      nu o voi face ca stiu ca nu poti mai mult.
      Noapte buna...

      Ștergere
    2. Corect, aceleasi sentimente.
      BOR a devenit orice altceva decat slujitori ai neamului. Personal nu mai cred in ei, ca sunt aia falsi sau ceilalti originalii/adevaratii... egal. Toti o apa si un pamant.
      Ma incred in Dumnezeu nu in oameni si cu asta basta.

      Ștergere
    3. @ Anonimule (sau Luciane)
      Inteleg parerea... E o parere personala si atat.
      Normal ca nu stii care e Adevarul, daca nu pui mana pe o carte de istorie sau ceva care sa te lamureasca. Astfel de persoane cad usor in mana acestor impostori care se hranesc din raspandirea confuziilor...

      Ștergere
    4. Băi, ăștia care vă dați cu părerea, spunând că eu nu aș cunoaște Teologie, vă aduc la cunoștință că eu chiar am absolvit o Facultate de Teologie Ortodoxă și cam știu ce vorbesc, spre deosebire de voi, care ori sunteți afoni, ori rău intenționați. Vă mai spun o dată: nu eu spun că această ierarhie BOR este eretică, ci toate Canoanele Bisericii pe care acești ierarhi le-au încălcat, culminând cu ereticul sinod din Creta, din 2016, în care acești draci în sutană și-au dat arama pe față, au arătat cine sunt de fapt: niște impostori, niște trădători și vânzători ai lui Hristos, niște adevărați ,,lupi în haine de oaie”! Voi, ca niște curci bete, veniți și vă dați cu părerea despre niște lucruri care vă depășesc din toate punctele de vedere. Înainte de-am spune mie să studiez istorie și Teologie, puneți voi mâna și citiți, căci sunteți total pe dinafara subiectului, a Teologiei! Veniți cu argumente, iar dacă nu, tăceți! Guralivi de ăștia ca voi sunt pe toate drumurile.

      Ștergere
    5. Offf... oameni buni...
      Ce va puneti voi mintea cu cei mai destepti oameni din lume?
      Nu va dati seama ca acest teolog "smerit" care ne comenteaza cu numele Leucian, e mai destept ca oricine...
      ha.... ha.... ha.....

      Ștergere
    6. Femeie, taci că mai bine faci! Iar de râs, râde (vomită) în pungă!

      Ștergere
    7. @ Florina
      Vezi ca daca te pui cu prostu iti zice sa vomiti.
      Cu ce e el mai bun decât șarlatanii din articol?

      Ștergere
    8. Prost ești tu și cu diavolul care te posedează.

      Ștergere
  2. Exceptand comentariile falsului marturisitor Lucian care se ascund sub pseudonim (nu are curajul sa isi arate adevarata idemntitate), as putea spune ca cei prezentati in articol sunt cu adevarat sarlatani. Ii cunosc de cand au fost in jud. Constanta la un popa fals acasa. Inca de pe atunci am observat ca sunt misteriosi, ascunsi. Asta arata ca sunt falsi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Claudiu din Hunedoara1 februarie 2021 la 22:33

    O mafie în toată regula.
    Dintre membrii fondatori cunosc pe Dinu Cristina, soția unui polițist de la DNA. Deci, e foarte clar și limpede pentru cine vrea sa priceapă...

    RăspundețiȘtergere
  4. Faptul ca evita sa isi dea numele arata ca au ceva dec scuns.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarlatani. Trebuie sa fie arestati cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  6. Maximilian e un pion. Acolo se spala bani prin asa-zise "actiuni caritabile"...

    RăspundețiȘtergere
  7. DE CE SUNT IMPOSTORI. POATE AU CREDINȚĂ. DAR NU AU ȘPAGĂ PT SEMINAR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca si tu ai credinta ca a lor. Credința falsului și a înșelăciunii.
      Câte donații și câți bani au primit ei în calitate de preoți, iar ei nu au nimic în comun cu preoția. Cine are minte nu cred ca are nevoie de explicații. Articolul e clar și lămuritor. Ati văzut raspunsul celor de la Tribunal? Nu au dreptul sa faca slujbe. E clar si limpede pentru cine vrea sa priceapă.
      Au escrocat și înșelat oameni de bună credință, purtând ilegal haină preoțească. Asta e caz penal.

      Ștergere
    2. Cum poti debita o asemenea prostie?? “De ce sunt impostori. (??) Poate au credinta. Dar nu au spaga pt seminar”. Si asta nu ii face impostori? Uite un exemplu concret: Ai accepta sa te operez pe creier neurochirugical, daca nu am studii medicale (6 ani) si un rezidentiat in neurochirurgie (alti 6 ani)?????? Zi sincer!!!! Ca doar nu is impostor, nu am avut bani de facut medicina pana la 30 si ceva de ani…

      Ștergere
    3. E clar că sunt impostori. Se dau preoți, iar ei în realitate habar nu au ce este preoția. Cine i-a făcut preoți? Un alt impostor... etc...

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.