joi, 7 noiembrie 2013

Idei de predici la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil ale PS Ioan Mihălțan al Oradiei


Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Ev. Luca X, 16-21

1.Evanghelia începe cu prezentarea strânsei legături spirituale dintre Mântuitorul și Dumnezeu-Tatăl , dintre Mântuitorul și noi oamenii.

2.Este semnificativ faptul cum Mântuitorul înțelegea realitățile vieții noastre. Rămânem ca oameni de multe ori la partea negativă de care ne bucurăm uneori că o biruim, dar uităm adesea de cea pozitivă care se cade a fi scopul vieții noastre.

3.Reiese că ei s-au bucurat de biruința negativului: „diavolii se pleacă nouă”, dar  Mântuitorul vroia să-I facă să înțeleagă că bucuriile cerului sunt mai principale decât supunerea diavolului pentru că erau părtași bucuriilor duhovnicești din ceruri.                                                                                              

4.SF.Scriptură prezintă începutul creaturii care înainte de noi au fost îngerii. Nu se cunoaște numărul lor, se amintește de mii și miliarde, dar de existența lor se vorbește de la începutul Sf. Scripturi. Se vorbește de un înger ce vestește nașterea lui Samson, altul la nașterea Sf. Ioan Botezătorul, altul nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

5.Sunt redate și numele a trei dintre ei: Rafael, Mihail și Gavriil.

6. Se vorbește în Sf. Scriptură și de un înger păzitor al fiecăruia dintre noi. Chemând Mântuitorul pe copii la Sine afirmă: „Îngerii lor văd pururea fața lui Dumnezeu”.

7.Biserica a rânduit și rugăciuni către îngerul păzitor. Are misiunea să ne apere, să ne ocrotească, să ne păzească pe cărările vieții iar la sfârșitul vieții noastre să ne însoțească sufletul înaintea tronului ceresc.

8.Se pomenește și numele îngerului ce a căzut, iar Mântuitorul spune:”Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer.”

9.Tradiția ne învață că la început toți îngerii au fost buni, iar datorită voinței lor libere s-au înstrăinat de Dumnezeu, au căzut din lumina cea cerească după cum spune Mântuitorul. Tot Sf. Tradiție ne învață că atunci când ceata celor căzuți s-au răzvrătit contra lui Dumnezeu, cel care a stat în fruntea celor ce nu s-au înstrăinat de Dumnezeu și a luptat contra celor răi a fost arhanghelul Mihail.

10.Se amintește și de numele îngerului Gavriil ce a fost totdeauna purtător de vești bune pentru noi oamenii mai ales vestea cea Bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

11.Dacă în icoane Mihail este zugrăvit cu o sabie de foc ca luptător pentru bine și adevăr, îngerul Gavriil este înfățișat cu o floare de crin, ca purtător al bucuriilor cerești.

12.Din textul Sf.Evanghelii reise că puterea lui Dumnezeu  e mai presus de orice și că această putere este înfricoșată diavolilor. Tot din Sf. Evanghelie reiese marea valoare a curățeniei sufletești pe care Mântuitorul o apreciază în mod deosebit și care este întrupată mai ales în sfânta copilărie, care mai târziu este amenințată și atenuată chiar de multele și feluritele falsuri, de așa-zișii înțelepți pe care-i amintește Sf. Evanghelie.

13.Referitor la îngerii Mihail și Gavriil pe care-i sărbătorește Biserica ca reprezentanți ai cetelor cerești, noi putem scoate în evidență faptul că se cade a ne lupta cu sabia de foc a râvnei sfinte contra tuturor păcatelor și fărădelegilor avându-i ca exemplu pe Sf. Arhanghel Mihail.

14.Tot spre folosul nostru pentru a avea bucuria inimii se cade a avea și curățenia ei după exemplul Sf. Arhanghel Gavriil. Unul este aducător de vești bune iar altul este apărător al curățeniei sufletești. Suntem foarte conștienți că pe cărările vieții întâlnim uneori vești bune, alteori mai puțin bune sau chiar greu de suportat, de aceea psalmistul spune: «Vestea bună întrămează inima iar vestea rea usucă oasele.»

15.Să ne străduim dar, pe cărările vieții să luptăm lupta cea bună ca să avem parte de bucuriile vieții veșnice. Amin.

 

(Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999,p.226)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.