marți, 3 decembrie 2013

Scandal la Pungesti

                                       

Compania Chevron şi-a reluat luni operaţiunile în zona comunei Pungeşti, fapt ce a generat conflicte între jandarmi şi protestatari. La mijlocul lunii octombrie, firma americană anunţase că îşi suspendă activitatea şi a început o campanie de informare a localnicilor în legătură cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
Chevron a emis in 1 decembrie un comunicat sec în care arată că s-au reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, că se vor realiza exclusiv lucrări de explorare a resurselor minerale (deocamdată, n.n) şi că va continua dialogul cu publicul interesat. Lucrările au demarat tot ieri, mai multe utilaje ale companiei încercând să reia lucrul la calea de acces spre viitoarea sondă. Acţiunile companiei au determinat câteva zeci de persoane din tabăra improvizată la Siliştea-Pungeşti să protesteze împotriva exploatării gazelor de şist şi să acuze jandarmii de intervenţie în forţă. O parte din protestatari au fost ridicaţi şi urcaţi în dube în jurul orei 4.30 dimineaţa.
Jandarmeria se apără invocând faptul că a intervenit pentru a debloca un drum public. Drumul judeţean din Siliştea a fost însă blocat ulterior, de această dată de reprezentanţii autorităţilor, care au montat garduri pentru a permite utilajelor Chevron să pătrundă spre perimetrul concesionat fără a fi împiedicate de localnici. Mai multe imagini care surprind incidentele din dimineaţa de luni de la Pungeşti au fost postate pe site-ul Barlad online, care se deschide printr-un mesaj cu majuscule: “Colonia România (…). Jandarmeria a blocat cu garduri de fier drumul public din Siliştea, comuna Pungeşti, pentru ca o firmă privată să înceapă amenajarea sondei de foraj. Nimeni nu a fost lăsat să treacă, nici măcar presa, fie ea scrisă, foto sau video!”.
Campania de informare a Chevron
La mijlocul lunii octombrie, reprezentanţii Chevron au anunţat că îşi suspendă operaţiunile pentru a asigura securitatea angajaţilor şi a comunităţii locale, precum şi o informare corectă asupra explorării şi exploatării gazelor de şist. Anunţul a fost făcut în contextul protestelor, în care au fost implicaţi atât localnici şi preoţi, cât şi organizaţii ecologiste, ce au avut loc împotriva activităţii desfăşurate de Chevron în zonă. Începând din noiembrie, o firmă specializată se ocupa de informarea localnicilor, mergând din poartă în poartă, aparent fără a schimba ceva în optica acestora faţă de exploatarea gazelor de şist, cum reiese din mai multe declaraţii obţinute de Mediafax de la oamenii din Pungeşti.
Premierul Ponta a luat apărarea Jandarmeriei, insistând asupra importanţei apărării proprietăţii private. „Cred că România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm - şi nu vom accepta - ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o proprietate privată”.
Ceea ce nu se spune este ca se intampla abuzuri grave din partea celor 1000 jandarmi adusi din 6 judete, intrand prin padure si prin curtile oamenilor, lovind pe toti care-i vedeau. Copii nu au putut ajunge la scoala, iar angajatii la serviciu. Localnicii sunt disperati si fac apel la toata tara sa ii ajute si sa le fie alaturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.