luni, 19 decembrie 2016

Cum ierarhii din BOR ne invata sa depindem doar de ei. Teoria ecumenistului Ziziulas si subjugarea Bisericii fata de episcopii eretici.

Părintele Matei Vulcanescu explică de ce nu trebuie sa ne supunem ierarhilor ecumenişti.

Există o teorie episcopo-centristă, în care se spune că preotul e doar un delegat al episcopului și slujește în numele episcopului. Nimic mai fals. Preotul are Harul Duhului Sfânt primit prin Hirotonie, prin Episcop, dar acest Har lucrează în preot, nu mai e o dependință a episcopului. Teoria episcopo-centristă aparține lui Ioannis Ziziulas, activist ecumenist. Biserica este Hristocentrică, nu episcopo-centrică, de aceea pe scaunul arhieresc nu se pune poza episcopului (care e o idolatrie), ci icoana lui Hristos.

Episcopul îl simbolizează pe Hristos în cadrul Sfintei Liturghii, dar nu el are izvorul preoției. Teoria cu episcopo-centrismul este de fapt o teorie clericalistă. De aceea, atunci când episcopul devine eretic, preoții pot întrerupe pomenirea lui la Sfintele Slujbe și continuă slujirea fără probleme.

Un comentariu:

  1. Sarut mana parinte. Daca se poate, va rog sa ne dati o sursa, in orice limba, ca sa i-o pot arata parintelui meu. Sursa oficiala.
    "Există o teorie episcopo-centristă, în care se spune că preotul e doar un delegat al episcopului și slujește în numele episcopului."

    multumesc. Doamne ajuta.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.