marți, 22 ianuarie 2019

Schismaticul Filaret Denisenko se consideră a fi "Patriarh al Ucrainei" emițând documente în numele noii "Biserici" autocefale.

La puțin timp după eliberarea tomusului de către Patriarhia de Constantinopol, schismaticul Filaret emite un document în care pretinde să fie pomenit primul ca „Patriarh” al noii „Biserici” autocefale, iar schismaticul Epifanie al doilea, doar ca mitropolit.

 „Patriarhul tuturor rușilor” din nou: un nou decret al lui Filaret publicat


Liderul Patriarhiei de Kiev „auto-dizolvate” ne-a amintit încă o dată de statutul său „patriarhal”.

Pe 16 ianuarie 2019, Filaret a hotărât să fie pomenit ca „Patriarh al Kievului și a toată Ucraina rusească” alături de „Mitropolitul” Epifanie. Acest lucru a fost declarat într-un document publicat în 19 ianuarie de Protodiaconul Andrei Kurayev pe pagina sa de Facebook.
În document, Fialaret binecuvintează ca în timpul slujbei religioase să se facă pomenire prima dată de „Sanctitatea Sa Filaret, Patriarhul Kievului și a toată Ucraina rusească”, urmat de „Preafericitul Epifanie, Mitropolit de Kiev și a toată Ucraina și Episcopul eparhiot[1]”. Filaret se referă la „Sinodul unificării”, care a avut loc pe 15 decembrie 2018 ca la argumentul acestui decret.

După cum se știe, „Sinodul” a produs noua structură – Biserica Ortodoxă din Ucraina. În orice caz, în documentul conceput de Filaret numele de BOdU nu apare deloc. În textul decretului, noua structură bisericească formată este numită „Biserica Ortodoxă Ucrianeană”.

Merită să fie menționat că documentul a fost tipărit cu antetul Patriarhiei de Kiev, care a fost dizolvată la modul oficial înainte de „Sinodul unificării”. Oricum, documentele oficiale cu privire la auto-dizolvarea BOU-PK nu au fost încă prezentate.

„El avea obiceiul să facă astfel de decizii auto-declarative cel puțin prin Sinod”, comentează părintele Andrei Kurayev. „Acum face totul singur. Apropo, nu-și poate aminti numele BOU. Dar timp de două săptămâni încheiate a semnat cu cumpătare ca „Patriarhul Filaret”-retras, fără să specifice scaunul”.

Trebuie să ne amintim că, pentru a participa la „Sinodul unificării” de pe 15 decembrie, Filaret a fost de acord, la cererea Exarhului Fanarului, să-și scoată „kukuliul patriarhal”, dar apoi l-a pus înapoi. Ulterior, Filaret a declarat în mod repetat că el continuă să se considere drept Patriarh și că va urma să conducă BOdU cu Epifanie.

După cum a relatat Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, Arhiepiscopul Daniel de Pamfilia a spus că, pentru membrii BOdU, Filaret poate fi considerat un bunic duhovnicesc și patriarh, dar pentru ceilalți el este fostul mitropolit de Kiev.

Sursa: https://spzh.news/en/news/59297-snova-patriarkh-vseja-rusi-v-seti-opublikovali-novyj-prikaz-filareta

 
- Vedeti si câteva detalii care arată colaborarea schismaticilor din gruparea lui Filaret cu greco-catolicii din Ucraina împotriva Bisericii Ortodoxe canonice: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2015/03/schismaticul-filaret-denisenco-de-la.html



[1] În bisericile de rit slavon la slujbă este pomenit Patriarhul, Mitropolitul locului și Episcopul regiunii, nu doar ultimul, cum este obiceiul la noi, la români.

Un comentariu:

  1. Pe schismaticul și ereticul de Filaret, la fel ca pe Bartolomeu, îl interesează mai mult slava lumească trecătoare decât Slava Cerească Eternă. Vai de el!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.