miercuri, 22 februarie 2017

Parintele Iustin Parvu despre pictura si lucrarea duhovniceasca a parintelui Arsenie Boca.

Duhovnicul neamului despre pictura parintelui Arsenie Boca.
Prezentam opinia unui om duhovnicesc despre pictura de la Draganescu, a parintelui Arsenie Boca. Azi cand unii pentru a se face auziti arunca cu acuze grele asupra parintelui Arsenie, e nevoie sa vedem ce spune un parinte cu o gandire sanatoasa, bine ancorat in trairea ortodoxa si fara alunecari patimase. 
Vom prezenta mai jos marturia parintelui Iustin Parvu despre pictura de la Draganescu si alte aspecte legate de viata din prigoana a parintelui Arsenie Boca:

Cu ani în urmă câţiva dintre noi l-am întrebat pe Părintele Justin despre Părintele Arsenie Boca câteva lucruri care ne nedumereau. Nu am fost singurii, multă lume a întrebat şi a primit răspuns după puterea fiecăruia. În deliberările pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca au apărut foarte multe mărturii, atît despre lucrările dumnezeieşti săvîrşite în vieţile oamenilor prin credinţa sa, cît şi contestări înverşunate. Mănăstirea noastră nu are o opinie unilaterală despre un subiect atît de complex precum viaţa, personalitatea şi activitatea Părintelui Arsenie Boca, însă ne vom aduce, încet încet, şi noi contribuţia de mărturii, în măsura în care ne va lumina Dumnezeu. Deocamdată însă nu ne exprimăm nicidecum opiniile şi mărturiile noastre personale, ci numai ceea ce ne-a răspuns Părintele Justin. Răspunsurile Cuvioşiei Sale sunt în număr mare, date multora dintre ucenicii şi ucenicele sale. Redăm doar cîteva, pentru început:

Întrebare: Care sunt scrierile autentice ale Părintelui Arsenie, şi cum să le diferenţiem de sutele de scrieri care i se atribuie? Fiindcă nu poate fi judecată ortodoxia cugetării cuiva pe textele altcuiva.
Răspuns: Cărţile scrise de Părintele Arsenie sunt numai două: Cărarea Împărăţiei şi Cuvinte vii. Restul sunt probabil compilaţii alcătuite de alte persoane, modificate sau cu totul inventate de aceia. Ortodoxia Părintelui Arsenie se poate căuta în cele două cărţi ale sale.

Întrebare: Cum se explică mulţimea erorilor din erminia picturii de la Drăgănescu?
Răspuns: Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva.

Întrebare: Deci pictura de la Drăgănescu nu reflectă gândirea dogmatică a Părintelui Arsenie? Seamănă perfect cu pictura post-modernă din America şi Rusia anilor 50!
Răspuns:  Faptele lui, minunile lui, puterea lui Hristos din el, credinţa lui reflectă gândirea dogmatică a Părintelui Arsenie. Nu pictura de la Drăgănescu, care este cu totul aparte faţă de predania iconografică ortodoxă şi pe care n-o putem include în tradiţia ortodoxă, fiindcă este o artă înscrisă în curentul acesta post-modernist. La fel ca şi anumite texte imnografice ale lui Sandu Tudor, care n-a greşit dogmatic doar pentru că s-a exprimat cu un limbaj mai aşa… E pur şi simplu o latură a artiştilor din ei, necanonică, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste lucruri necanonice, pentru mărimea dragostei lor faţă de El.

Întrebare: Şi cum să ne raportăm deci faţă de unicitatea aceasta a picturii de la Drăgănescu?
Răspuns:  Ca faţă de orice patrimoniu cultural, dar nu poate fi integrat în tradiţia artei patristice. O parte a poeziei lui Radu Gyr este diferită de atitudinea ortodoxă, canonică, dar existenţa acelor poezii nu înseamnă că Gyr nu era ortodox.

Întrebare: Dar de ce sunt aşa de vehemenţi unii Părinţi împotriva Părintelui Arsenie?
Răspuns: Păi, l-au judecat într-un anume moment şi au rămas la acel moment, nu au privit viaţa lui în ansamblu.

Întrebare: Unii spun că Părintele Arsenie, cât era în închisoare, s-a dezis de ataşamentul său faţă de doctrina naţionalistă pe care o iubea.
Răspuns: Dacă s-ar fi dezis, nu l-ar fi prigonit comuniştii toată viaţa.

Întrebare: Părintele Arsenie Papacioc spune că nu respecta canoanele vieţuirii monahale – era apropiat de Maica Stareţă, purta haine mireneşti.
Răspuns:  Şi Părintele Arsenie (Papacioc) e apropiat faţă de Maica Stareţă. Şi eu sunt apropiat de Maica Stareţă! (Zâmbeşte) Orice duhovnic de mănăstire de maici trebuie să fie apropiat de cea care păstoreşte sufletele celor pentru care el se chezăşuieşte. Dar ce e important e că o viaţă în prigoană nu se judecă la fel cu o viaţă în care omul are libertate de mişcare şi de exprimare. Părintele Arsenie Boca n-a ales de bună voie să calce anumite canoane; a fost silit de împrejurări, la fel ca şi noi, cei din închisori. Noi n-am avut cum să ţinem canoanele, şi am purtat haine mireneşti vărgate ani de zile. E vorba de o situaţie grea, de prigonire. Părintele Arsenie era un mare ascet.

Întrebare: Dar de ce şi-a pictat propriul chip în icoanele Sfinţilor?
Răspuns: Neputinţa lui ca artist. Foarte mulţi iconari fac această greşeală inconştientă. De exemplu, marele şi neîntrecutul iconar Pansellinos! Toţi Sfinţii lui seamănă cu el!

Întrebare: Cine este Părintele Arsenie Boca pentru Biserică, pentru noi ca ţară?
Răspuns:  Este un apostol cu o lucrare uriaşă, care creşte mereu. Toate greşelile lui i s-au iertat pentru această lucrare mare, şi nu numai că i s-au iertat, dar mijloceşte pentru iertarea greşelilor noastre.

Întrebare: Şi ce facem totuşi cu aceste picturi neortodoxe, că lumea le ia ca direcţie de urmat, le multiplică, etc.?
Răspuns:
Le evităm. Icoanele adevărate făcute de Părintele Arsenie sunt oamenii pe care i-a întors la Hristos şi la Ortodoxie. Aceia sunt icoanele lui reale. Sunt şi unele din cele pictate, dar mai puţin.

Întrebare: Dar cu mulţimea de fanatisme şi obiecte de cult care sunt folosite în comerţul acesta bisericesc cu privire la Părintele Arsenie ce e de făcut? Circulă nişte picturi pietiste, făcute de oameni credincioşi, dar tare netalentaţi. Tot felul de tablouri, brăţări, lucruri din acestea. Seamănă cu arta monofizită, n-au nici o legătură cu cea ortodoxă, ca şi cântarea bisericească din Ardeal.
Răspuns:
Standardizarea artelor bisericeşti e treaba ierarhilor. Noi avem doar datoria să încurajăm arta tradiţională ortodoxă.

Întrebare: Cum să ne purtăm faţă de Părintele Arsenie?
Răspuns:
Cu aceeaşi evlavie ca faţă de toţi Părinţii Bisericii Ortodoxe. Nu cu mai multă, dar nici cu mai puţină.

Întrebare: Dar cum să ne purtăm faţă de oamenii care au păreri extreme (pro sau contra) faţă de el?
Răspuns: 
Cum să vă purtaţi? Cu dragoste, măi! Cu dragoste!…

(Relatare din însemnările noastre; vor urma şi altele. Dacă aveţi înregistrări cu Părintele Justin pe acest subiect, vă rugăm să ni le faceţi cunoscute.)


10 comentarii:

  1. Un cuvânt mai mult decât pertinent al Părintelui Iustin!
    Și atunci cine suntem noi ca să-l judecăm pe Părintele Arsenie?
    Dacă noi am fi trăit în acele vremuri, cu siguranță am fi vorbit altfel!
    Cei care îl hulesc nu au nici măcar cât negru sub unghie din trăirea Părintelui!
    Mare tulburare au provocat de 2-3 ani încoace, că până atunci, culmea, nu i-a deranjat deloc Părintele.
    Dintr-odată au început să urle împotriva sa, așa ”spontan”!
    Acest cuvânt al Părintelui Iustin ar trebui pus pe toate siturile ortodoxe, unde Părintele Arsenie e mai blamat decât pe alte situri!
    Căci Părintele Iustin e cinstit de toți, inclusiv de contestatarii Părintelui Arsenie.
    Așadar, hulitorilor Părintelui Arsenie, dacă îl cinstiți pe Părintele Iustin, cu tot ce a făcut și a spus, atunci cum mărturisiți atunci altfel decât a spus Sfinția Sa despre Părintele Arsenie ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei care îl hulesc pe părintele Arsenie Boca, nu au evlavie la părintele Iustin, ci doar se folosesc de numele Sfinției Sale, pentru a avea credibilitate.

      Ștergere
  2. Hulitorii Părintelui Arsenie sunt putini, dar gălăgioși. Urlă disperați pe internet să fie băgați în seama. Sunt adunati în jurul extremiștilor din județul Neamț al căror lider este preotul Antim Gadioi, fugit de la Man Bistrița să scape necaterisit. Ei își exprimă ura si răutățile prin blogol Saccsiv si altele administrate de același Vasile Vieru. Tot ei pretind că pământul e patrat si alte ineptii de acest gen specifice blogarilor școliți la Socola sau la departamentele SRI care caută dezbinarea în biserică. În capcana lor a căzut și călugărul Sava din Athos. În felul acesta ne-am dat seama cine este cu adevărat monahul Sava căci "cine se aseamănă, se aduna". Ma bucur ca nu faceți și voi parte din aceste grupări hulitoare de sfinti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu exageram! Il cinstim pe Parintele Arsenie rugandu-ne pentru parintele Antim. Marturia lui impotriva Creta este adevarata!

      Ștergere
    2. Marturia lui Antim? care marturie? Cea de anul trecut? Sa ne spuneti ce a facut pr Antim impotriva sinodului din Creta? Puteti dovedi ca a facut si altceva decat scrisoarea de anul trecut, dupa care s-a facut baiat cuminte? Si Ieronim la fel.
      Au tacut cu demnitate instigand impotriva celor care nu le impartasesc ideile. Acesta este caracterul celor care il hulesc pe pr Arsenie Boca.

      Ștergere
    3. A oprit pomenirea si apoi s-a cumintit. In timp ce altii au primit caterisiri, el s-a dat la fund impingand pe Tihon si pe Pamvo la scandal, in vizorul mitropolitului. Asta este Antim si Ieronim. De ce au fugit din manastirile lor, daca sunt asa de luptatori?

      Ștergere
    4. Exagerezi Cosmina... si o faci foarte incrancenat. Pacat!
      Credinciosul se roaga la Sfinti, nu la oameni.
      De la oameni cersesc iar unii se prostitueaza cazand in idolatrie.
      Crestinul nu cauta minunile dintre care chiar el, daca s-ar privi in oglinda sau in sine ar descoperi cate sint puse de Dumnezeu.
      Pe site-ul care nu-ti place nu este toleranta stangista, ci fermitatea evitarii greselilor obisnuite ale mireanului necatehizat, o stradanie cu poticneli.
      Si spun "toleranta stangista" fiindca asta se manifesta foarte vizibil - daca nu e cineva de opinia mea, atunci este... "fascist"... in cazul de fata ii/ne numesti "extremisti".
      Despre fostul ieromonah Arsenie - reabilitat prin 1998 dar niciodata fiind ingauit sa mai fie "Parinte" doresc sa arat cateva aspecte importante.
      Nu contesta nimeni stradaniile, daruirea, capacitatea de cuprindere si calitatile de influentarea oamenilor; interpretarea insa presupune in afara de dragoste (frateasca, as zice) si ceva discernere, adica sesizare-analiza-determinare ca etape de gandire.
      ---------------
      A vrut sa se faca aviator... dar ... "a biruit înclinaţia contemplativă, sau speculativă şi în 1929 m-am înscris la Academia Teologică din Sibiu."
      Stim ca s-a nevoit la chilia din Sinaia (într-o casă bine ascunsă de pădurea deasă...
      Cumparata "cu bani adunați de la măicuțe și de la rudele acestora, Arsenie Boca achiziționează această casă"):
      http://www.observatorulph.ro/images/stories/2015/10-octombrie/31/boca1.jpg
      In aceasta casa locuieste ultimii 12 ani cu maicutele.
      Asta se dorea a fi "asezamant monahal" - lipsind orice bruma de binecuvantare si fiind - probabil - doar sub ascultarea sa. Pana atunci insa, s-a nevoit si a razbatut; cu ajutor lumesc: cand i-au luat rasa monahala era un Sinod plin de fricosi, dar ... ce minune! - mama Maicii Zamfira il ia "in grija", fara frica!
      (http://www.formula-as.ro/2016/1245/spiritualitate-39/pe-urmele-parintelui-arsenie-boca-anii-de-dupa-prislop-in-evocarea-cercetatorului-florin-dutu-21610)
      A fost hirotonit Diacon celibatar, nu preot .. si apoi Ieromonah... mai tarziu " în 1961, la 1 ianuarie, e angajat la Patriarhie, la atelierele de pictură ..." deci nu a fost recunoscut "parinte" in Biserica Ortodoxa.
      Sigur - "Părintele era cunoscut pen­tru tehnica sa în email şi pentru engol­pioa­nele frumoase, după care tânjeau toţi epis­copii" - poate ne spune cineva cateva nume de Episcopi care si-au ostoiat tanjirea cu acest fel de lucrari ale sale!)
      "M-am înhămat la carul unui ideal cam greu: transformarea omului în Om,..."
      "... la Mănăstirea Sâmbăta ... Acesta îi ducea pe cei care veneau să se spovedească şi să se împărtăşească pe un platou din preajma unui izvor cu apă sfinţită, unde le cerea să rămână 7 zile şi 7 nopţi, timp în care mâncau doar pâine şi miere. În timpul acesta ascultau cu toţii predici şi se rugau împreună cu Părintele."
      http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=4927
      Puteti sa va suparati, dar acestea aduc mai mult a sectarism decat sfintenie Ortodoxa; doar documentandu-va despre complexul de factori care fac ca din "misionarul omului nou" sa devina "biciul lui Dumnezeu".
      -----------------
      Este clar ca nu exista consens - poate doar la indemn de rugaciune pentru sufletullui si iertarea pacatelor ca nimeni nu-l "condamna" dar nici nu sintem chiar orbiti de supra-fiintarea atribuita lui.
      Cine cauta dezbinare? cine pastreaza ce ne-a dat Biserica - de la Hristos, Sfintii Apostoli, Sfintii Parinti... ori cei ce schimba si adauga din preaplinul propriei existente?
      (gheorghi de pe ... "saccsiv")

      Ștergere
    5. Este josnic sa sugerati ca pe site-ul saccsiv se regasesc cei care - cghipurile - ar crede in... "pamantul patrat" si alte astfel de mistocareli.
      Daca sinteti adepta creationismului stiintific, mai bine renuntati sa postati ca drept-credincios; ce nu confirma Scripturile si Traditia nu este de la Dumnezeu.
      Inca nu a demonstrat vineva ca Pamantul se misca ci ca miscarea de care se ocupa Astronomia este RELATIVA; ca vreti sa urmati ereticilor, ateistilor si evolutionistilor - cu mintea, dar cu sufletul credintei ortodoxe... drumul spre schizofrenie este batatorit.
      Mai ganditi-va daca saccsiv este "raul intruchipat" si la cata iubire crestina umple textul Dumneavoastra...
      Personal, nu ma mir ca in atmosfera de toleranta ... ardeleneasca unde ortodoxul/crestinul si paganul se infratesc "prin iconomie" si unde "mandria" de a fi "una cu totii" da sens nou, pentru omul nou, vietii sa fie atat arganta manifestata fata de "ceilalti".
      Pentru cei care tot cer si asteapta minuni - fie si de la un calugar reabilitat, orice tentativa de lamurire este considerata atac psihologic.
      (gheorghi de pe ... "saccsiv")

      Ștergere
  3. Acum vor spune extremistii ca si parintele Iustin Parvu este apostat, pentru ca are o parere pozitiva fata de pr Arsenie Boca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu multa dragoste, pentru ASTRADROM, o predica la Duminica Ortodoxiei.
    Am ascultat-o si mi-a fost de mare folos, de aceea m-am gandit ca o sa va faca placere si Dvs.

    https://www.youtube.com/watch?v=eSm7iePEgzU

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.