marți, 21 februarie 2017

Episcopul Sofronie Drincec face abuz in functie, in privinta preotului care contesta ereziile din Creta.



Preotul Cosmin Tripon cere dreptul sa fie judecat in mod cinstit, fara abuzuri si sa fie aplicate corect canoanele Bisericii Ortodoxe, din care face parte.

De asemenea, acuză nerespectarea dreptului de a se apăra şi refuză să participe la consistoriul de judecata de la Oradea.

Prezentam mai jos, scrisoarea trimisa de preotul Cosmin de la Beius, episcopului Sofronie Drincec:

Preasfinţia Voastră

Am luat cunoştinţă cu tristeţe de Citaţia nr. 2/14 februarie 2017 şi Decizia Chiriarhală nr. 244/14 februarie 2017 prin care mi se comunică, pe de o parte, că sunt aşteptat în faţa Consistoriului eparhial pentru a fi caterisit.

Faţă de cele două documente doresc să fac următoarele precizări:

1.      Decizia Chiriarhală şi Citaţia la Consistoriul eparhial au fost emise în aceeaşi zi şi vizează aplicarea a două pedepse simultane: una temporară, fără posibilitate de contestare, şi una permanentă, cu posibilitate de constestare, în conformitate cu art. 5 (A) şi 5 (B) din Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.
2.      În conformitate cu Decizia Chiriarhală sunt oprit de la slujire pe durata a 30 de zile. Această sancţiune temporară cuprinde o perioadă specificată de reflexie, cu scopul acordării unui timp pentru îndreptarea preotului sancţionat. Din acest motiv, mi se pare anormal şi contrar prevederilor Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române (care spune în art. 62, alin. 1 şi 88, alin. 1 că Chiriarhul poate da sancţiuni fără drept de apel, dispune trimiterea cazului în Consistoriu, fără a preciza că le poate face concomitent) ca în timpul executării acestei pedepse să fiu supus unei judecări care poate să îmi aducă o sancţiune definitivă, care ar putea intra în vigoare concomitent cu cealaltă sancţiune, ca urmare a unei dispoziţii de accelerare a judecării procesului, survenite în urma deciziei de a mă suspenda din funcţie, comunicată tot prin Decizia Chiriarhală.
3.      Consider Citaţia pentru Consistoriu contrară prevederilor Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, care prevede, în art. 108, alin. 2), că “Lista de martori se comunică preşedintelui Consistoriului eparhial cu cel puţin 7 zile înainte de data fixată pentru judecată”, iar în art. 89, “După ce primeşte dosarul, preşedintele Consistoriului eparhial îl înscrie pe rol şi dispune citarea părţilor şi a celorlalţi martori”. Având în vedere că am primit Citaţia în mod legal, prin poştă, la data poştei 16 februarie, iar data fixată pentru judecată este 21 februarie 2017, invoc nulitatea procedurii, deoarece mi se anulează posibilitatea de a-mi formula apărarea cu martori.
4.      Consider toate cele cinci capete de acuzare lipsite de temei canonic, deoarece ele pierd din vedere faptul că motivul comportamentului meu este determinat de participarea episcopului la erezie, pentru care, în conformitate cu canonul 15 I-II, nu ar trebui să fiu cercetat canonic.

Prin urmare, Vă rog să dispuneţi reprogramarea datei de judecată în consistoriu în aşa fel încât să se respecte Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a refuza să particip, din acest motiv, la Consistoriu.

16.02.2017


Cu respect,
Pr. Cosmin Tripon

Preasfinţiei Sale Sofronie, Episcopul Oradei
-   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -

Documentul poate fi vazut la sursa: http://ortodoxinfo.ro/2017/02/20/parintele-cosmin-tripon-acuza-nerespectarea-dreptului-de-se-apara-si-refuza-sa-participa-la-consistoriu/#.WKtrVvJUrIU


Un comentariu:

  1. Preacucernice Părinte Cosmin, să vă dea Dumnezeu putere mărturisitoare până la capăt. Marele nostru istoric Nicolae Iorga spunea aşa: "Adevărul este ca apa rece. Face rău doar DINŢILOR STRICAŢI". Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.