luni, 6 februarie 2017

Cine are interesul să declare public două grupări în tabăra antiecumenistă şi de ce?



Ce urmăreşte SACCSIV?

Formator de opinie "anti" ASTRADROM

Deoarece pe blogul SACCSIV, administrat de către Vasile Vieru, de loc din Piteşti, s-au strecurat câteva diversiuni grave, oferim următoarele lămuriri:

Din punct de vedere jurnalistic, articolele de pe blogul SACCSIV sunt de două feluri, de informare si de formare:

   1.   Cele de informare prezintă ştiri sau informaţii în funcţie de mentalitatea, convingerile, concepţiile etc., pe care le are administratorul blogului. Acestea conţin doar informaţii prin care adiministratorul îşi aduce argument convingerilor sale pe care prin diferite împrejurări le transmite altora, în mod special cititorilor (verbal, la rubrica de comentarii, prin asocierea cu alte stiri sau opinii asemănătoare etc.)

   2.   Cele de formare au rolul de a induce cititorului convingeri, concepţii, păreri, modul de gândire etc., personale pe care le are administratorul acelui blog. Prin acest gen de articole, administratorul dă norme de gândire şi crează opinii în direcţia dorită de el, în funcţie de propriile porniri interioare în plan religios, cultural, ştiinţific, moral etc. În acest fel, administratorul transmite un mod de abordare al unui anumit subiect prin care direcţionează cititorului sau comentatorului o atitudine (sau o concepţie) în direcţia dorită de el. Acest lucru se face foarte evident atât în conţinutul articolului, unde de multe ori lasă să se înţeleagă o anumită idee, pe care să o aprofundeze în direcţia dorită la rubrica de comentarii prin moderarea lor în anumite direcţii. La rubrica de comentarii, se admit doar comentariile favorabile acelei idei sau cele care pot fi combătute de către administrator sau prin intermediul altor comentatori a căror opinie a fost formată în timp de către administratorul blogului.

    În mod diversionist, administratorul induce convingerea că doar preoţii care au oprit pomenirea au Har, doar la ei Sfintele Taine sunt sfinţitoare şi lucrătoare, că doar aşa se poate lupta împotriva ereziei; că preoţii care îşi pomenesc ierarhii ar fi acceptat erezia acestora, că sunt trădători, apostaţi, compromişi, infiltraţi, duplicitari, nehotărâţi, părtaşi la erezie, mincinoşi etc. Transmiterea, directă sau indirectă, a acestor atitudini agitatoare (exclusiviste şi extremiste) pe unii îi instigă, iar pe alţii îi resping. Din păcate, cei mai mulţi se văd respinşi, nu doar faţă de blogul SACCSIV, ci şi de idea de a mai susţine mişcarea de opoziţie împotriva ecumenismului pe care administratorul blogului încearcă să o deturneze în direcţia dorită de el.

    În felul în care Vasile Vieru prezintă comunicatul nostru, acesta induce idea că ASTRADROM a renunţat la lupta împotriva ereziei ecumeniste şi de respingere a pseudosinodului din Creta. Ce interes are să dea această impresie?

Iată ce mai spune SACCSIV în introducerea sa: 
    Aşadar, ceea ce mocnea puţin vizibil, a devenit public: s-a mai tras un hotar. Avem două grupări în tabăra anti ecumenistă: una pro preoţii Arsenie Boca şi Nil Dorobanţu şi alta contra[1].

     Deja Vasile Vieru a decis că cei care nu sunt contra părinţilor Arsenie Boca şi Nil Dorobanţu s-ar constitui într-o grupare diferită. Modul de clasificare[2] făcut de SACCSIV nu este corect. În realitate delimitările apar datorită opiniilor contradictorii despre existenţa Harului în Biserică, şi nicidecum datorită evlaviei (sau neevlaviei) faţă de preoţii Arsenie Boca sau Nil Dorobanţu, care este o chestiune personală şi nu una de grup (grupare). SACCSIV încearcă să minimalizeze motivul real deturnând atenţia spre vechile dispute despre cei doi preoţi sus amintiţi. În Moldova circulă zvonul că părintele Antim a afirmat în cercul ucenicilor săi că, după semnarea documentelor în Creta, în Biserică nu ar exista Har. Această afirmaţie a părintelui Antim Gâdioi, pusă în contextul nepomenirii ierarhului, este primul pas spre o nouă schismă. Să înţelegem că doar în gruparea sa lucrează Harul?

    Părintele Antim şi-a publicat o poziţie oficială ambiguă prin care spunea că: “...fără a judeca starea de har în care se găseşte Biserica ca urmare a deciziilor sinodale din Creta.– cuvinte bine ticluite, diferite de poziţia sa neoficială în care susţinea neexistenţa Harului În BOR.

     După conferinţa de la Rădeni, unde l-a avut invitat pe părintele Sava Lavriotul, gruparea din Neamţ acceptă parţial opinia prin care ar exista Har în BOR, dar numai la preoţii care nu-şi pomenesc ierarhii. Nu este aceasta o contradicţie? Nepomenitorii din Neamţ mai susţin idei ca: „Noi suntem Biserica căci la noi este adevărul” sau “Nu mergeţi unde se pomenesc ierarhii BOR, pentru că sunt eretici şi Tainele pomenitorilor nu sunt valide!” – aceaste concepţii, nu ne duc la un pas spre ruperea de Biserică? Dacă motivul neparticipării la slujbele pomenitorilor ar fi doar din protest şi îngrădire faţă de erezie, l-am aproba şi noi, dar dacă motivul este nelucrarea Harului si invaliditatea Tainelor in BOR,  nu vom susţine aceste opinii.

       Din acest motiv, suntem de parere ca este mai eficient ca fiecare credincios sa faca lucrare de apostolat, de trezire a constiintei semenilor si nu de izolare fata de celelalte madulare ale Bisericii. Un mare pericol, care s-a si intamplat deja, este ca unii credinciosi, dupa ce au citit fel si fel de pareri pe internet, au considerat ca este mai bine sa-si faca singuri slujbele acasa, sa se auto-izoleze, deoarece in zona lor nu exista preoti nepomenitori. Aceste atitudini bolnavicioase au aparut ca urmare a parerilor unora cum ca preotii pomenitori nu ar avea har lucrator si tainele lor ar fi invalide.

    Despre comunicatul de la Rădeni, semnat de părintele Pamvo Jugănaru, se dă impresia că ar fi fost un răspuns la unele acuzaţii. La care acuzaţii? Am putea vedea şi noi unde schitul Rădeni a fost acuzat de cineva pentru că sunt „Bochisti” sau „Dorobanţişti”? Sau acel comunicat a fost un pretext prin care indirect să se pună în umbră numele unor preoţi[3] asupra cărora să se distragă atenţia de la polemicile despre Har în BOR? Cu atât mai mult că se ştie destul de bine poziţia părintelui Antim (mentorul nepomenitorilor din Neamţ) faţă de părintele Arsenie Boca. Între membrii asociaţiei noastre sunt unii care au păreri diferite în multe chestiuni, chiar şi referitor la părintele Arsenie Boca, dar din respect reciproc, pentru a păstra unitatea dintre noi, nu ne atacăm cu astfel de subiecte. Nu aprobam nici extrema opusa, cea a supravenerarii părintelui Arsenie Boca sau a părintelui Nil Dorobanţu, dar nici nu este cazul să îi ponegrim, doar pentru că unii au nevoie de „activitate misionară” sau pretext de a pune „hotar” intre anti-ecumenisti.

   Exprimarea „Nu suntem Bochişti” a stârnit în unele zone ale ţării atitudini ostile faţă de lupta împotriva ereziei ecumeniste şi a Sinodului tâlhăresc din Creta. Însăşi expresiile folosite arată dispreţ şi aduc jigniri. Dacă exprimarea era mai cuviincioasă, ca de exemplu „Nu suntem adepţi ai cultului părintelui Arsenie Boca şi al părintelui Nil Dorobanţu.”, era cu totul altceva şi nimeni nu s-ar fi nemulţumit.
   
     Unul dintre blogurile lui Vasile Vieru este şi ortodoxinfo.ro. Pe acest blog a apărut un articol scris de prietenul său apropiat Mihai Silviu Chirilă (ucenic al părintelui Antim Gâdioi). Nu contestăm valoarea teologică a domnului Chirilă, dar în titlu se întreabă: “S-a împărţit Hristos?”. Asta ne întrebăm şi noi. De ce, în zona Neamţului trebuia reluată campania anti Arsenie Boca? Părintele Arsenie nu a slujit acelei Biserici căruia i-a slujit şi părintele Cleopa Ilie, sau Ioanichie Bălan? Nu au slujit aceluiaşi Hristos căruia îi slujim şi noi? Părintele Cleopa îl aprecia pe părintele Arsenie Boca, acest lucru reiese şi din scrisorile pe care i le adresa, în care îi cerea poveţe şi îl trata cu respect.
Despre scrisorile părintelui Cleopa către părintele Arsenie, vedeţi aici:

Dacă părintele Cleopa îl aprecia pe preotul Arsenie, de ce urmaşii săi caută motive pentru a-l discredita?

Pe internet se găsesc trei filmuleţe cu părintele Antim împotriva părintelui Arsenie Boca. Filmuleţele au fost postate în 24 mai 2014, ceea ce arată că poziţia „grupării” din Neamţ se cunoştea deja de câţiva ani. Chiar mai era nevoie de acel comunicat?

   Răspunsul e simplu: părintele Cleopa era un om duhovnicesc, nu căuta să discrediteze pe nimeni.

    Domnul Chirilă se justifică spunând că acel comunicat, emis în contextul conferinţei părintelui Sava la Rădeni, a fost un răspuns unor acuze care li s-au adus celor din Neamţ pentru că ar fi „Bochişti” sau „Dorobanţişti”. Oare chiar aşa să fie? Unde şi cine au adus aceste acuze? Toată zona Neamţului  ştie că gruparea părintelui Antim aste anti Arsenie Boca. Opinia părintelui Antim şi a ucenicilor săi despre părintele Arsenie Boca este arhicunoscută în zonă, iar poziţia sa a fost făcută publică. De ce nu au emis acel comunicat înainte sau după o săptămână faţă de momentul conferinţei de la Rădeni? De ce acel comunicat anti „Bochist” a apărut în acelaşi text în care se vorbeşte despre „Marea sinaxă naţională de la Rădeni”? Dacă comunicatul era dat astfel încât să nu se asocieze curentul anti „Bochist” al nemţenilor cu evenimentul anti Creta, era cu totul o altă situaţie. Lucrurile se puteau distinge clar. Reluarea campaniei anti Arsenie Boca în asociere[4] cu mişcarea de opoziţie faţă de „Sinodul” din Creta nu face altceva decât să aducă dezbinare, nicidecum unitate aşa cum vrea să dea impresia domnul Mihai Chirilă în acel titlu sugestiv: „S-a împărţit Hristos?”.

La rădeni a fost conferinţă, nu sinaxă, aşa cum în mod eronat se prezintă pe blogurile lui Vasile Vieru.

Atât pe blogul SACCSIV, cât şi în articolul domnului Mihai Chirilă de pe ortodoxinfo.ro, s-au luat afirmaţii şi expresii dintr-un context, care punându-se în alt context dădeau alte înţelesuri. De exemplu: în comunicatul nostru, referindu-ne la părerile personale ale unora, despre Har, am specificat că “Părerile unor sfinţi canonizaţi de Biserica Ortodoxă au valoare universală doar dacă sunt recunoscute de către vreunul dintre Sinoadele Ecumenice sau de către toate Sinoadele Locale”. Domnul Chirilă a răstălmăcit cuvintele noastre inducând ideea că ne referim la mărturiile unor părinţi aghioriţi despre ecumenism sau la mărturia Sfântului Iustin Popovici care spune: „Ecumenismul este panerezia secolului nostru”. Prin aceasta, teologul Chirilă manipulează cititorii dând impresia că ASTRADROM ar contesta faptul că ecumenismul este erezie. Punând mesajul nostru într-un alt context, după spusele domnului Chirilă, nu ar fi fost vorba despre lucrarea Harului în BOR, ci despre erezia ecumenistă, ceea  ce este o deturnare de la mesajul real.  Astfel de interpretări eronate se găsesc mai multe în articolul dumnealui, iar asupra lor vom reveni în viitor.

     Personal, nu sunt adept al părintelui Arsenie Boca, dar pentru că în cadrul asociaţiei sunt membri şi simpatizanţi care au evlavie la acest părinte, le înţeleg nemulţumirea şi consider că vor avea îndreptăţire să aducă argumente şi mărturii care să arate partea bună a acestui preot contestat de către gruparea părintelui Antim.

     ASTTRADROM nu face parte din nici o grupare “pro” sau “anti” aşa cum dă impresia domnul Vasile Vieru, iar la conceperea comunicatului s-a consultat cu preoţi pomenitori şi nepomenitori care luptă împotriva ereziei ecumeniste şi resping “Sinodul” din Creta, ceea ce arată că nici între aceştia nu facem hotar pentru că toţi sunt slujitori ai lui Hristos. Cine l-a împărţit pe Hristos? A face hotar între pomenitorii şi nepomenitorii neecumenişti este o concepţie cu tendinţe schismatice. Cu atât mai mult că de acum încolo SACCSIV a decis să facă hotar şi între nepomenitori.

    De asemenea, SACCSIV a implicat abuziv şi numele părintelui Eftimie Mitra, pe care l-a asociat cu mesajul nostru. Am solicitat părintelui Eftimie să aducă o lămurire asupra lucrurilor, pe care o va publica pe pagina sa personală de facebook, iar apoi o vom prelua şi noi.

    În încheiere vom face şi următoarea parafrazare: Il iubim pe Vasile Vieru, aşa anti „Bochist” cum e. Ne doare că a avut o astfel de reacţie pe blogul său.

Prof. Cristian Marc




[1] Menţionăm că SACCSIV creează o confuzie foarte mare. Prin expresia folosită induce cititorilor săi ideea că doar nepomenitorii au un crez ortodox, ca si cum ar fi singurii care nu acceptă erezia ecumenistă. Aceasta concepţie poate fi premergătoare unei posibile schisme.
[2] Spuneam „modul de clasificare” deoarece tonul şi atitudinea prin care pomenitorii sunt priviţi cu superioritate de către SACCSIV şi adepţii săi, nu face altceva decât să pună pe unii mai presus ca alţii. Unii merg în rai, iar alţii merg în iad?
[3] preoţii Arsenie Boca şi Nil Dorobanţu.
[4] Fragment din declaratia de la Schitul Radeni în care se observă o asociere clară între sinaxă (practic inexistentă) şi afirmaţia în care se accentuează că nu sunt adepţi ai „bochismului”, la punctul 3: „Având în vedere că Schitul Rădeni a găzduit, în data de 19 ianuarie 2017, Marea Sinaxă Naţională Ortodoxă a preoţilor, ieromonahilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor care au întrerupt comuniunea cu ierarhii semnatari ai documentelor eretice din Creta, eveniment major, la care au participat zeci de preoţi, sute de credincioşi şi, în calitate de invitat special, Gheron Sava Lavriotul, ale cărui opinii tranşante cu privire la diferite personalităţi controversate ale vieţii spirituale ortodoxe din ultimele decenii sunt binecunoscute, este evident că, luând aminte la avertismentul dat de Apostolul neamurilor, care se întreba îngrijorat: “Oare S-a împărţit Hristos?” (1Cor. 1,13) nici eu, nici ceilalţi preoţi slujitori sau vieţuitorii Schitului nu suntem adepţi ai “bochismului”, “vladimirismului”, “dorobanţismului” sau ai altor ideologii de acest fel.

38 de comentarii:

  1. Sunt multe persoane care au pus comentarii pe articolul anti-ASTRADDLE si anti-pr Eftimie(de pe blogul Saccisv), care sustin parerea voastra, a celor de la ASTRADROM, dar inca nu au fost moderate. In urma cu 2 zile am pus eu unul, au mai pus si cativa prieteni de-ai mei, si inca nu au aparut. Se pare ca administratorul blogului Saccsiv nu publica decat comentariile care-s impotriva voastra. Sa-i fie rusine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ortodoxia nu implica ecumenism, bocaiala, dorobanteala! Simplu! Ortodoxia este curata sau falsa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andrei din Ramnic7 februarie 2017 la 15:54

      Mai bine cu ortodoxia curata a parintelui Arsenie Boca, decat cu ortodoxia hulitorilor din jud. Neamt.

      Ștergere
    2. Boca nu a fost niciodata ortodox in cuget si fapte !

      Ștergere
  3. Este interesant ca cei care il considera pe pr Boca ca fiind sfant, nu au habar de dogmele Credintei Ortodoxe, de scrierile Sfintilor Parinti. Fanii pr Boca, Dorobantu,etc nu citesc decat carti cu "minuni" si alte asemenea inselari. Mai bine ar face sa citeasca scrierile Sfintilor Parinti si asa isi vor da seama singuri de inselarea in care se afla.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu nu pana demult eram pro Boca dar punand la cap toate am ajuns la concluzia ca nu este asa .Cei care sustin ca boca este sfant se inseala. Treziti-va odata. Un sfant adevarat care iubeste pe Dumnezeu chiar de este urmarit persecutat nu asi tunde barba,parul nici se imbraca la patru ace sau in pantaloni scurti si merge in lume printre femei si tot felul de sticaciuni ci se retrage in varf de munte unde asi duce monahismul cum poate. Mai mult cum poti sa te compari pe tine insuti cu sf mare Proroc Ioan aici ma refer la pictura facuta de Boca fata lui pictata in locul sf proroc Ioan blasfemie. Plus alte picturi necanonice si pictatrea papistasului sisi in biserica printre sfinti. Un sf trebuie sa aibe moaste BINE PLACUT MIROSITOARE NU DATE CU MIR iar Boca nu are pana la ora actuala moaste. Deci Boca este doar un parinte si atat momentan. Iar fanatici ar trebui sa se mai gandeasca oleaca pana al considere sf. Cititi despre parintele Proclu recent mutat la Domnul si o sa vedeti ca desi a fost urmarit sa retras intr-o chilie nu a mers in lume etc. sper sa postati nu sant cu saccsiv nici cu voi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pr.A.Boca nu a respectat sinodul VII-lea ecumenic ,al II-lea de la Niceea cu privire la pictarea cinstitelor si sfintelor icoane.

      Ștergere
  5. Vreau sa va intreb? De ce in majoritatea articolellor citati doar duhovnici contemporani si nu Sfinti Parinti? A ajuns un pr Arsenie Papacioc sa fie superior Sfintilor? tot aduce-ti argumente despre marele vrajitor Boca ca era Sfant. Oameni buni, ca va convine, ca nu, Boca, Dorobantu si alti duhovnici de genu erau inselati. Aveti niste argumente de rasul curcilor: Ca PR Cleopa il lauda pe Boca, ca Pr Iustin Parvu la fel facea. Unu la mana; Aduceti dovezi la afirmatii, audio, video,. Doi la mana Pr Cleopa intradevar l-a laudat pe Boca in prima parte a vietii, si Pr Staniloaie lo laudat pe Boca in prima parte a vietii, dar spre finalul vietii Boca a luato pe aratura si sunt n dovezi. Cand un om citeaza numai din duhovnici contemporani si nu din Sfintii Parinti are o foarte mare problema. Eu o sa va citez din Sf Ignatie Briancianinov ca sa vedeti cat sunteti de inselati.
    https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2017/01/30/sf-ignatie-briancianinov-despre-duhovnici-si-sfatuitori/
    https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2017/01/25/despre-inselare/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am deschis link-ul pe care l-ai postat. Este un blog de 2 bani. Se pare ca e facut de un copil care nu stie prea multe, dar pentru el e bun orice.
      Parintele Cleopa nu s-a dezis niciodata de pr Arsenie Boca. Astea sunt minciunile anti "Bochistilor" de la Radeni. Daca pr Cleopa s-ar fi dezis de pr Arsenie Boca, extremistul Antim de mult s-ar fi folosit de o astfel de marturie in barfele sale. Nimeni din manastirea Sihastria nu confirma ce spui tu. Mai lasa barfele si treci la fapte concrete.
      Acel Xenofont care umbla de bezmetic prin manastiri fara nici o randuiala este protagonistul blogului descris de tine? Acum sta la Radeni ca acolo sunt primiti toti cei fara randuiala, oameni fara statornicie si echilibru duhovnicesc. Oameni din categoria "duhovnicului" Vasile Vieru de la SACCSIV. Ai vazut ce chip are acest mare mentor spiritual? E suficient sa-i vezi poza si iti dai seama ce duh il stapaneste.

      Ștergere
    2. Iti sta bine mai Teodosie, calugar sofer printre femei, nu ? Nu stii tu ce e aia calugarie... Comod, la cheremul slavei desarte alaturi de pacea ce ti-o da lumea. Unde erai tu pe vremea parintelui Paisie Olaru cand nu se pomenea pe nicaieri nici de ratacitul Boca, dar nici de legionarul parinte Iustin ?

      Ștergere
  6. clar si cu voi niste vanduti nu postati comenturile si mai vorbiti de altii

    RăspundețiȘtergere
  7. Din nou ma astept sa nu aprobati ce spun:
    In Creta toti cei porezenti din partea BOR au semnat apostazierea din Biserica lui Hristos.
    Nu se pune problema ca saccsiv sau astradrom sau alt "site" dezbina sau face schisma: ierarhii duc turma impotriva Ortodoxiei.
    Nici nu are sens sa mai discutam despre Har daca te intrebi: unde omul spurca de buna voie credeti ca vine Sfantul Duh.... la "comanda"?
    Doar sectant sa fii sa crezi asta, iar interpretarile filozofo-mistice post-Creta imbarliga vorbele ca sa tina prostimea ascultatoare si tacuta. Nu "tine" sa trecem cu vederea hulirea Crezului - ei au semnat si astfel, au martirisit ca NU ESTE UNA BISERICA.... ci ca sint mai multe... ca NU E SOBOORNICEASCA fiindca "hotaraste" Patriarhul, ... ca NU ESTE APOSTOLICA dand "dreptate" ereticilor si paganilor ca nu ar fi continuatore NEINTRERUPTA a Bisericii lui Hristos, direct de la Apostoli ci ulterior... cu parti de Adevar, cum "ii zice" la Toronto sin CMB - adica de Hristos sfasiat in mai multe parti! - care cauta bezmetic de 18 secole sa se reuneasca - asa, ca in filmele SF unde se regenereaza robotii.
    Nu este extremism sau absolutism, schisma - o adunare crestina ai caror ierarhi su tradat misiunea duhovniceasca ARE NEVOIE DE BUNA INTELEGERE iar ierarhii au fortat preotii sa nu dea explicatii, nici informatii, nici sa nu faca desluzire, talcuire.
    Se face politica dar - ca de obicei - este anti-crestina.
    De barba scosi din Biserica acesti lepadati... sa mearga la manstiri sau in pustie macar 3 ani si sa vietuiasca in rugaciune si post cu apa si paine o data-n zi pentru ceea ce au adus ca puitregai si zdruncinare a Bisericii.
    ...
    Nu mai spun de "iconomii" care din exceptie devin regula de incalcare a canoanelor, ... de prioritatea secularista care ii va obliga sa puna pirostriile si sa-L dea pe Hristos homosexualilor la cununia unisex... in Biserica... ASTA REIESE DIN ANGAJAMENTELE CRETANE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca extremistii lui SACCSIV ar fi mai temperati, as putea spune ca sunt adevarati marturisitori. Asa ca pentru multi dintre noi nu sunt altceva decat niste rascolnici pusi pe harta cu toata lumea.

      Ștergere
    2. dl Barbu, pentru contemporaneitate rascolnici au fost si Sfintii Maxim Marturisitorul, Marcu al Efesului si multi altii. Au doara nu va vedeti potrivnici confortabili ai credintei dumnezeiesti? Chiar trebuie sa va dea cineva poza cu voi in flagrant?

      Ștergere
    3. Sfintia Voastra,
      Cu respect va rog sa ne lamuriti, pe astia... care NU NE RASCULAM dar nici nu inghitim pe nemestecate,...
      Exista crestini in afara Bisericii lui Hristos?
      Au „taine" valide cei din afara Bisericii Ortodoxe?
      Se boteaza intru Hristos in afar Bisericii Ortodoxe?
      Biserica Ortodoxa a aparut cu Hristos sau ... ulterior, dupa moartea Apostolilor?
      Se „da" impartasania celor ne-botezati ortodox?
      Se „cununa" ortodox cu ne-rtodoxa?
      Adica, un necredincios cu o necredincioasa?
      Adica intra in Biserica un crestin si o ne-crestina: ii cununati?
      Dar daca va intra in Biserica doi barbati - Sfintia Voastra fiind trimis intr-o parohie a unei tari unde legea civila ii „cununa"? .... Aici ar trebui sa spuneti DA fiindca logica textului semnat in Creta obliga la asa ceva; atunci sa va vedem rolul moralizator, cum ii scoateti din pacat fara sa va dea in judecata...!
      In Biserica Orodoxa este incuviintat canonic sa se roage ne-ortodocsii? (adica, ne-creestinii ca dor spunem „Cred intr-UNA..", unica, singura - fara frate, sora, ramurica-ramurea...
      .....
      As mai continua dar marketingul politic va duce la "aburire", raspunsurile nu dau "dreptate" lui saccsiv ori lui astradrom... ci ne pot doar confirma criza teologica, anti-marturisittoare FAPTIC in care ierarhii BOR - sa-i lumineze Dumnezeu si sa se intoarca la Adevar! - s-au situat ... LIBER, NE-FORTAT, NE-OBLIGATI de cineva si de ceva, prea onorati si respectati de poporul nostru bland, chiar daca mai carteste, ca acum, Si nu degeaba.
      ------------
      Daca raspunsurile la intrebari sint „in duhul cretan”... o ultima incercare: care mai e diferenta dintre Ortodoxie si „restul lumii”?... de ce sa mai „stam” cu Dumneavoastra cand oriunde se mantuieste oricine?
      (gheorghi de pe site saccsiv)

      Ștergere
  8. Aceasta campanie furibunda împotriva părintelui Arsenie Boca este o alta dovada a sfințeniei dânsului. Numai diavolul si cei înșelați de el pot arunca împotriva cuiva cu atâtea mizerii. Daca nu il consideri pe parintele Arsenie sfânt, de ce te intereseaza părerea altcuiva? De ce încerci TU sa iti impui părerea TA împotriva părerii aproapelui? Asa au procedat sfinții? Apropo de ce spunea parintele Proclu, Dumnezeu sa il ierte: nimic nu sunt, nimic pot, nimic nu am! Numai inchiziția a "mântuit" cu sabia si cu rugul necredincioșii. Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razvan nu poti sa faci pe cineva sfant pana nu sant dovezi clare nu vorbe in vant. Plus sant atatea comportamente si lucruri in viata parintelui nespecifice unui sfant. Deci mai temperativa cu asemenea afirmatii pana la proba contrarie. Plus sant monahi din tara si afara care zic ca nu este sfant. Deci bine ar fi ca parintele Boca sa ramana doar parinte. Dumnezeu hotaraste daca este sfant sau nu nu noi oameni.

      Ștergere
    2. Pai dovezi sunt, ochi sa ai. Daca tu nu il consideri sfânt, nu trebuie sa te cerți peste tot, încercând să-ți impui părerea ta profund subiectiva. Bineînțeles ca Dumnezeu hotărăște cine e sfânt, asa ca lăsați-L sa-si descopere voia. Mântuirea este mult mai importantă decat cearta pe diferite subiecte. Parintele Arsenie si-a încheiat pregătirea pentru vesnicie. E rândul nostru sa ne pregătim. Sa împlinim poruncile, dintre care cea mai mare este dragostea.

      Ștergere
    3. Voi nu vedeti ca masele formaliste in credinta in cinstesc ca pe un zeu ? Ii e mai usor materialistului si trupescului sa-si fac vitel spre inchinare decat sa astepte cu pocainta si rabdare Mila lui Dumnezeu.
      Boca este pronuntat astazi mai mult decat Hristos. Numai pentru acest lucru, si arsenismul ar trebui condamnat intr-un sinod.

      Ștergere
  9. se vede ca Saccsiv si-a trimis comentatorii si pe blogul vostru. Aceleasi barfe ca pe blogul lui Saccsiv. Daca vine vorba de Sfintii Parinti vedem ca si pr. Arsenie a facut minuni asemenea sfintilor din sinaxare. daca cineva din vremurile noaste face minuni asemenea celor facute de Sfintii Parinti arata clar ca sunt in acelasi duh. Anti"bochistii" si-au dat arama pe fata ca sa vedem si noi ce duh ii stapaneste pe cei ce vor sa ne rupa de Biserica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi parinti voind sa fie pustnici cu voia lor au fost inselati de deavol ajungand pana la inchinare lui. Deci nu noi facem sfinti ci Dumnezeu. Dumnezeu va hotara daca este sau nu sfant pana atunci Boca este doar un parinte.

      Ștergere
  10. intre argumentele barfitorilor pr. Arsenie Boca este si acela ca ar fi crezut in reincarnare. Orice barfa de acest gen care nu poate fi dovedita nu poate fi marturisita decat de catre un inselat in adevaratul sens al cuvantului. In toate scrierile pr. Arsenie Boca se vorbeste despre credinta in inviere si nu in reincarnare. Tot in scrierile pr. Arsenie gasim nenumarate marturii prin care combate credinta intr-un Dumnezeu impersonal.Barfele pr. Antim raman barfe in continuare specific omului rau intentionat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci inseamna dupa tine, credinciosul indragostit, ca si parintii Cleopa si A. Papacioc mint si sunt barfitori. Ramai asadar la tablou, pentru ca icoana inca n-o poti intelege.

      Ștergere
  11. .

    Trebuie delimitate discutiile in legatura cu sfintenia duhovnicilor contemporani de atitudinile care se iau cu privire la ecumenism si in nici un caz nu extindeti aceste pareri asupra unor grupuri, categorii sau zone.

    In regiunea Moldovei a fost evident, apreciat cu prezenta si implicare sufleteasca aportul Asociatiei Astradrom la realizarea seriei de conferinte cu monahii athoniti.

    In privinta manifestarii in prezent a harului in Biserica Ortodoxa, toate discutiile de la Radeni nu au lasat sa se deduca vreo contestare a acestuia; noi am inteles - vedeti inregistrarile - ca doar daca lucrurile treneaza si ierarhii nu se delimiteaza de ecumenism din ce in ce mai constienti si mai implicati in acesta fiind,riscam sa primim taine care nu mai sunt valide pentru noi si nu ne mai lucram mantuirea, consimtind tacit la erezie.
    .

    Atentie, evenimentele se precipita, contextele sunt complexe si persoanele, desi in cele mai multe cazuri bine intentionate, nu sunt sufiecient de grijulii in afirmatii. Mai sunt si unii care ignora ansamblul si tin pur si simplu monologuri prin interventiile lor neconsiderand felul in care altii sunt atinsi.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parintele Sava spunea in conferintele sale din Romania ca harul lucreaza pana in momentul caterisirii si condamnarii de catre un sinod. Deci harul de la acesti eretici nu poate sa se ridice de la sine numai dupa o caterisire a acestora.

      Ștergere
    2. Stiam ca doar sectantii cred ca ei "comanda" Sfantului Duh, caruia nu-i "lasa: libertatea sa se manifeste...
      Poate asta crede unii, chiar daruiti credintei...
      Cum sa credem ca dispozitia cuiva este ordin catre Sfantul Duh? (dispozitia, ca act de administrare, nu pofta, stare personala.)
      Cum sa nu hotarasca Sfantul Duh unde si cat STA???
      Doar duhurile minciunii se prefac a se supune ritualutrilor ceor care le slujesc.
      Asa face Vicleanul inselare, "raspunzand" invocarilor ritualice.
      Se practica in ultimul secol, in Occidemt un astfel de soiritism folosirea "puterii subconstientului" ... cu rezultate! Asta nu inseamna cumva ca omultrebuie sa lucreze cu duhurile ci sa ceara Sfantului DUh sa ii apere de inselare si e lucrarea Tatalui minciunii.
      Parintele Sava confirma punere in practica, infaptuirea corespunzatoare... ca trebuie ingradita erezia nu doar personal ci si soborniceste (e altceva decat... "institutional"), dar "ce si cum" face Dumnezeu cu Harul nu este hotarat de om, iertare.

      Ștergere
  12. http://manastirea.petru-voda.ro/2015/12/01/parintele-justin-despre-pictura-parintelui-arsenie-boca/ ce zice "inselatul" pr Iustin Parvu despre pr. Arsenie Boca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce zic cei de la Radeni despre acest mesaj al pr Iustin Parvu? Se dezic acum si de pr Iustin, doar pentru ambitiile lor. Sau SACCSIV le-a spus ca nu le mai face publicitate daca nu se leapada de pr. Arsenie Boca.

      Ștergere
  13. Ati inceput sa va bateti ca niste curcani cu propria dreptate prinsa in constatari, si nu e bine.
    Toti aveti defecte ca si mine, iar aceste probleme nu se rezolva punctual ca o teza la matematica.
    Unii sunt de partea disperarii si devin vehementi in afirmatii, altii cauta sa-si odihneasca starea lovind pe cei din jur tocmai cu prudenta lor...
    Aceasta analiza saccsiviana are erori de informatii si intelegere. Incriminatul, chiar daca este mai direct in afirmatii, nu a spus niciodata ca nu ar mai fi Har in Biserica Ortodoxa, si nimeni nu ar trebui vreodata sa faca aceasta greseala fatala ! Harul se departeaza de pacatos si eretic, nu de Biserica lui Hristos !
    In cazul ereziei, dupa Sf. Ap. Pavel, trebuie sa ne indepartam categoric de cei ce o accepta sau o propovaduiesc, chiar daca sunt botezati in credinta noastra si ne-au fost pastori multi ani.
    Nu ne incredem in oameni, ci in Dumnezeu. Daca Harul lucreaza prin iconomie intr-o biserica din ziduri (nu neaparat in timpul slujbei) sau undeva intr-un suflet sincer ramas pe afara, nu e treaba noastra si ar fi o nebunie sa punctam locul si timpul cand Dumnezeu cu judecatile Sale nestiute va lucra pentru creatia Sa. Pentru siguranta constiintei noastre evitam pe cei partasi la erezie stiind ca nu e corect prin insistente proprii sa incercam sa convingem oameni la adevarul de credinta, fiindca daca vor dori cu adevarat aceasta, Dumnezeu ii va lumina.
    Fiecare va face liber ceea ce crede, dupa cum il indeamna cugetul...
    Parintele Cleopa pe care l-am cunoscut indeaproape evita inca din anii 80 subiectul Boca, dar odata a zis-o (cred ca prin 1988) ca ex-parintele Arsenie are nevoie de rugaciuni fiindca s-a ratacit in credinta.
    Deci nu va mai bazati pe o scrisoare scrisa prin 1959, pentru ca e deja un argument expirat.
    La sfarsit se culeg roadele...

    RăspundețiȘtergere
  14. Mai oameni buni,fiecare vom da socoteala pentru faptele noastre,sunt vremuri greu incercate pentru crestinii ortodocsi,deaceea nu trebuie sa decidem noi cine este sau nu este sfint.Haideti ca fiecre sa se ingrijeasca de sfintirea lui pentru ca Hristos nu ne va intreba daca Pr Arsenie a fost sfint ori nu,ne va intreba pe fiecare in parte de faptele noastre.Eu va doresc tuturor o viata smerita si mintuirea sufletelor.Doamne ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  15. pr. Nicolae Avram8 februarie 2017 la 20:06

    Cei din jud. Neamt, de la schitul Radeni, care l-au hulit pe pr. Arsenie Boca si Nil Dorobantu, maine vor fi scosi din manastire cu jandarmii. Se pare ca inca nu s-au cait pt atitudinea lor. Sunt sigur ca pr. Arsene si Nil le-ar fi fost alaturi daca nu s-ar fi razvratit impotriva lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asadar Arsene si Nil vor trimite jandarmii... :)

      Ștergere
    2. Anonimule, ai inteles gresit.
      Dumneyeu a luat protectia de pe "vitejii" de la Radeni pentru ca i-a ponegrit pe acesti parinti.

      Ștergere
    3. Duhul cretan i-a pus pe ierarhi sa prigoneasca pe cei care s-au ingradit cu vrednicie de erezia Episcopului.
      Cei doi mentionati au nevoie ca oricare muritor de rugaciunile celor in viata...
      Incercati sa discerneti - pana nu au inceout unii sa venereze si sa idolatrizeze pe cate unul sau altul, nu a fost nici o reactie fata de - nici nu stiu cat de "parinte" poate fi cineva care nu a mai fost reprimit in monahism... - sau de un calugar care "stia" Adevarul, cam peste toti altii...
      Sa0i ierte Dumnezeu si sa-i linisteasca si pe prea-maritorii care li se inchiina, care ii vor sfinti...
      Care este castigul duhovnicesc al Dumneavoastra da ca un fost calugar sau altul ar fi sau nu ... FACUT sfant de oameni?
      ------
      Exagerarile de o parte au determinat reactia de aparare, de echilibru - sa-i lasam sa odihneasca acolo unde i-a pus Dumnezeu si sa ne rugam pentru iertarea pacatelor lor, ca oameni au fost si ei!
      Cred ca daca s-ar scula din morti vor dosjeni pe cei care-i maresc, nu pe cei care nu sint de acord ca e bine sa fie ei slaviti.

      Ștergere
    4. Sfintia Voastra,
      Temerea dumneavoastra (ca nu credem in noi prooroci) - iata ca nu s-a adeverit, ma rog, nu s-a implinit.
      Ma intreb, cum faceti "legatura" intre ne-apartenenta, ne-dedicare la cultul "persoanei" (oricare i-ar fi numele acesteia, aici - Zian Boca, Nicolae/Nil/Nechifor Dorobantu, ortodocsi nevoitori greu incercati - Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca!) si faptul ca un om (sau mai multi) ii considera oameni fara inaltimea duhovniceasca pentru a fi canonizati... Asa i-au "aflat", asa ii "vad" ei.
      Aceasta legatura ... ar detemina pedepsirea lor de catre alti oameni (fie si slujbasii statului masonic)??
      Mai simplu - credeti ca "spusele" celor din Radeni au facut din jandarmi "biciul lui Dumnezeu"?
      ... care - dupa cum stim - nu pedepseste criminalul, hotul, hulitorul deindata, pe loc, in timpul vietii chiar... dar brusc!... ii secera pe cei de la Radeni?
      ...
      Iertati-ma dar observ manie fata de cine nu practica cultul persoanei si ... un fel de credinta in blestem, neexprimat direct dar un fel de "o sa-i bata Dumnezeu!", ca asa aspune romanul...
      ----------------------
      Acum, conform "parererii" Sfintiei voastre... ce credeti? Au dat o fuga din rai sau iad cei doi si i-au ajutat pe cei de la Radeni?
      ------
      Vai de noi,... ce fel de opinii si false judecati, manipulatorii vin tocmai de unde nu iti doresti!
      Ca... de asteptat - ce sa mai asteptam? - dupa lepadarea de Orotodoxie a Episcopilor BOR semnatari in Creta si a pomenitorilor lor impinsi spre sminteala (sa-i tina Dumnezeu sa marturiseasca Adevarul si sa se ingradeasca de erezia apostatilor), dupa aceasta...?
      Or fi crezand ca Iuda ca grabesc venirea Domnului - "scopul scuza mijloacele"!

      Ștergere
  16. Se pare că căutaţi mai mult să vă găsiţi dumnezei care să vă convină decît Împărăţia Cerurilor. Aşa l-aţi găsit pe guru Boca, pe urmă pe guru Dorobanţu, pe urmă va veni şi ultimul guru al vostru, care va fi antihristul.
    Radio "Odna baba scazala" (A zis o babă) - va păsa se pare ce zvonuri mai circulă, dar nu vă pasă ce zic Sfinţii Părinţi despre comuniunea cu ereticii.
    Vă jucaţi de-a Biserica şi-i denigraţi pe alţii pentru chestiuni de-o importanţă insignifiantă.
    Faceţi cum vreţi şi cum vă duce inima, dar pentru fiecare cuvînt veţi răspunde în faţa lui Dumnezeu.
    Dacă au ajuns Boca şi Dorobanţu mai importanţi pentru voi decît comuniunea adevărată cu Hristos şi Sfînta Sa Biserică neprihănită şi infailibilă, atunci nu se mai merită nici un fel de unitate cu voi. Nu aveţi nici o idee dar despre învăţătura Bisericii şi nici nu vă pasă că mîntuirea voastră personală e pusă în joc şi e în pericol prin comuniunea cu ereticii ecumenişti pe care o păstraţi.
    Nici Sf. Maxim Mărturisitorul nu a răspuns la chestiunile legate de Har cînd a fost interogat. Oare din asta rezultă că şi răspunsul Sf. Maxim este viclean?
    Vă faceţi singuri de rîs, iar motivele pe care le invocaţi demonstrează starea jalnică în care vă aflaţi. Spuneţi că nu sunteţi arsenişti, dar pentru a păstra unitatea cu alţii care sînt arsenişti, nu vă pronunţaţi în vreun fel asupra lui Boca. Păi, cu o asemenea logică nici cu "ortodocşii" care au evlavie la ereticul papă (precum avea pr. Teofil Părăian de exemplu) Francisc nu o să rupeţi unitatea.
    Vai ş-amar!

    RăspundețiȘtergere
  17. Şi care e diferenţa între sinaxă şi conferinţă?
    Vă rog să scrieţi pe teze, să ne lămuriţi şi pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am mai scris că saccsiv este securist infiltrat ca să dezbine blogosfera, Biserica (instituția) și comunitatea ortodoxă din România, care nu a scris nimic despre Coldea, SRI, DNA și manipulările lor în cazul protestelor organizate cu roboți papagali care repetau lozincile primite pe INFERNET...

    Iată de ce nu și-a vorbit de rău superiorii din sistem:
    http://www.activenews.ro/stiri-politic/Cornel-Nistorescu-arunca-bomba-Florian-Coldea-NU-a-parasit-SRI-ul-si-lucreaza-la-greu.-Generalul-ar-avea-sub-comanda-patru-directii-inclusiv-cea-care-se-ocupa-cu-monitorizarea-utilizatorilor-romani-ai-internetului-140885

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.